Натан Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Ма мени је уопште незамисливо да пакао (како год да је замишљен) постоји у Есхатону, и тако кроз читаву вечност. Бојан Илић, Лидија Миленковић and zuti car је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Како?; кад ''тамо'' неће да буде ни мушкога ни девојачкога, рујнога вина, нит пшенице беле, него сви Једно. Па јел се цели живот овде чувам да би ми тамо рекли: Ипак мораш! Нема смисла. Ko kaže da neće biti ni muškoga ni ženskoga?Hristos kaže da neće biti udaje i ženidbe a što se tiče vina sam je rekao da ga neće piti sve do dolaska Carstva nebeskog a onda će ga itekako biti. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Pa recimo hipotetički tvoj otac je nevernik i zbog toga završi u paklu večno se mučeći a ti uživaš u raju i sad da li bi mogao da uživaš u raju znajući da se on muči u paklu? Чим си доспео у рај /хипотетички/ /, таква питања не могу да те муче, ни да ти стварају главобоље / рај је стање без мука, главобоља, сумњи и питања./ Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Чим си доспео у рај /хипотетички/ /, таква питања не могу да те муче, ни да ти стварају главобоље / рај је стање без мука, главобоља, сумњи и питања./ Misliš toliko ću da budem ispunjen Hristom da me sudbina mojih bližnjih neće ni interesovati? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Ko kaže da neće biti ni muškoga ni ženskoga?Hristos kaže da neće biti udaje i ženidbe a što se tiče vina sam je rekao da ga neće piti sve do dolaska Carstva nebeskog a onda će ga itekako biti. Значи, ти мислиш да ће само свадбе да се укину, а све остало исто? Е, за то још нисам чуо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Моја теологумена је, попут Григорија Ниског, донекле... Не знам, нема логике да буде другачије. Опет, Црква је одбацила учење о апокатастази. Али, да ли то значи да апокатастазе нема или да о њој није мудро сада говорити свима? Склон сам да мислим да је ово друго у питању. Citavo Jevandjelje jasno govori da nesto kao sto je apokatastaza ne moze da postoji. Time nije Bozija ljubav poljuljana, nego je sloboda ljudska potpuna. Da ne govorimo o tome da se praznomislijem o apokatastazi dovode u istu liniju recimo jedan vrli podviznik i covekoljubac, gde god da je ziveo, sa jednim hladnokrvnim hedonistom, koji ceo zivot nije imao saosecanja ni za koga. I citava vasiona raznih drugih primera, na slican kalup. Hristos je jasno i mnogo puta upozorio na potpunu mogucnost da svako od nas izgubi Raj. Ovo sto se sad pise jeste jedno sladjunjavo razmisljanje, emotivno, ale ne i duhovno. Bez ikakve uvrede prema tebi, brate, ili prema bilo kome, naravno. Takodje, licno smatram da je ovakvo pisanje i izrazavanje krajnje lakomisleno i potencijalno vrlo, vrlo opasno za sve koji citaju - vreme je opste i duboke raslabljenosti medju ljudima, samo jos fali povod koji ce da nas sve jos vise uljuljka i odvoji nas od neke bar minimalne trezvenosti. "A sirok je put koji vodi u pakao, i mnogo ih je koji njime idu". Moje dve lepte. Ne zamerite. JESSY, Рапсоди, Дијана. and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Misliš toliko ću da budem ispunjen Hristom da me sudbina mojih bližnjih neće ni interesovati? Зар сумњаш да то питање односа према неспашенима није на неки начин решено у твоју корист, чим осећаш стање радости и среће. Значи Господ је нашао начин да те то питање не мучи чим те прожимају срећна осећања. Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Pa recimo hipotetički tvoj otac je nevernik i zbog toga završi u paklu večno se mučeći a ti uživaš u raju i sad da li bi mogao da uživaš u raju znajući da se on muči u paklu? Evo ima u drugoj i trecoj mojoj poruci odgovor. Inače takva postavka stvari mi je nezamisliva, jer na Sudu više nevernika neće biti biće svi ispitani po savesti ako već nisu po svetoj Čaši. Ima jedna na tu temu od oca svetoga Vasilija Ostroškog, koji kaže jedna kap vode je dovoljna da spaseš nekome život. Molimo se. Dopuna: Ne dovodimo se u situaciju, da uporedjujemo ljubav svog rodjenog zemnog oca sa ljubavlju Nebeskog Oca. Takve stvari nemojmo da radimo nije to dobro. Rapsodija napisa nešto kratko ali vrhunsko misleće i pita: Zar je moguće da ćeš se mučiti bilo kakvim bolnim pitanjima u raju gde odbeže svaka bol i patnja.? Bravo rapsodija. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Зар сумњаш да то питање односа према неспашенима није на неки начин решено у твоју корист, чим осећаш стање радости и среће. Значи Господ је нашао начин да те то питање не мучи чим те прожимају срећна осећања. Cek, ti stvarno mislis da ce Bog da ti da pilulicu i da ti neces da se setis da neko koga si volela i ko ti je bio blizak nije pored tebe? Светислав Павловић, Paradoksologija, ВИЛМА and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Cek, ti stvarno mislis da ce Bog da ti da pilulicu i da ti neces da se setis da neko koga si volela i ko ti je bio blizak nije pored tebe? Ne, ali stvarno ne misli, da će u Carstvu Božjem ikada osetiti tugu,bol i neobjašnjivu konstantnu patnju za ljudima koji su joj dragi, jer je tako postavljena tema. Razumeš? Ona ne sumnja u Božji izbor i Božju premudrost, niti misli, da će u Carstvu ostati bez odgovora od samoga Boga na bolna pitanja koja bi mogla izazvati patnju? Meni se dopada to što je napisala. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Зар сумњаш да то питање односа према неспашенима није на неки начин решено у твоју корист, чим осећаш стање радости и среће. Значи Господ је нашао начин да те то питање не мучи чим те прожимају срећна осећања. Pa ako postoji kontinuitet svesti i ja sam svestan da su neki moji bližnji u paklu zbog recimo neverovanja u Boga,ili zbog nekih počinjenih grehova za koje se nisu pokajali ne vidim način da on može da me učini srećnim osim da oni ne obitavaju u takvom stanju. Лидија Миленковић, ВИЛМА and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Ne, ali stvarno ne misli, da će u Carstvu Božjem ikada osetiti tugu,bol i neobjašnjivu konstantnu patnju za ljudima koji su joj dragi, jer je tako postavljena tema. Razumeš? Ona ne sumnja u Božji izbor i Božju premudrost, niti misli, da će u Carstvu ostati bez odgovora od samoga Boga na bolna pitanja koja bi mogla izazvati patnju? Meni se dopada to što je napisala. Drugacije dozivljavamo ljubav. Za mene to nije osecanje, nego odnos. Samim tim, ne postoji pilulica kojom cu ja zaboraviti da je neki odnos postojao. Ja ne znam niti tvrdim bilo sta, ali verujem u odnos sa ljudima sa kojima sam imala odnos, u odnos sa mojim precima i slicno, kroz molitvu za njih i tako dalje i tako blize. ako ljubav shvatimo kao fino osecanje, da, onda moze neko da te zombira...ali ako si ti ovde na zemlji kroz zivot, kroz aktivna dela, molitve, milostinju imao odnose sa ljudima, kako mislis da neko izbrise te veze, da ih pokida? ako tebe i mene vezuje neki konopac, a ti nisi blizu mene i\ili pokidas taj konopac, opet ce jedan deo istog biti vezan za mene, i ostace tako da visi... Драшко, Лидија Миленковић, Светислав Павловић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Blisko mi je ovo što piše Milojkov! Nego, deder Aco (@@Александар Милојков,), mene odavno zanima nešto: hoće li biti "onih stvari" u eshatonu? Neki kažu neće, neki kažu možda hoće, treći kažu ne zna se ... šta ti misliš? Нема више мушког ни женског, каже.... Мислим да ћемо тамо имати пуноћу нечега што сада предокушамо и кроз сексуалност. Радост екстатичности. Рапсоди, Светислав Павловић and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 18, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2016 Ne, ali stvarno ne misli, da će u Carstvu Božjem ikada osetiti tugu,bol i neobjašnjivu konstantnu patnju za ljudima koji su joj dragi, jer je tako postavljena tema. Razumeš? Ona ne sumnja u Božji izbor i Božju premudrost, niti misli, da će u Carstvu ostati bez odgovora od samoga Boga na bolna pitanja koja bi mogla izazvati patnju? Meni se dopada to što je napisala. Напокон ево човека који може да разуме напредну паметну и широку мисао. Управо тако, Розе Цветић никако да се макне од розе пилулица Ми наравно овде можемо да постављамо милион питања и да покушамо да измуцамо неке одговоре ./ на нека питања колико год запињали гребали и тражили због наше ограничености и још које чега не можемо добити одговоре за које смо потпуно сигурни да су исправни / Прва посланица светог апостола Павла Коринћанима, глава 13 /део/ 12. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Volim_Sina_Bozjeg, PredragVId and Vesna Milovic је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 19, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2016 ako mi budemo patili za našim bližnjima to znači da će i Bog patiti jer ih on voli mnogo više , valjda je to cijena ljubavi a osim toga tu je i vječna radost i utjeha , u svakom slučaju zajedno će mo i da plačemo i da se veselimo. Лидија Миленковић, "Tamo daleko", PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука