Jump to content

Вербић vs Верска настава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нека министар пита ђаке... Порука коју сам данас добио:

12717249_10201397090807291_7105673217053

Подели на овим сајтовима

• Одговори 554
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

@Аца.М. опет исто. навођењем оваквих примера не долазиш до аргумента. тек кад се будеш активно залагао да веронаука буде "у правом смислу изборна" постићи ћеш морални ниво вредан поштовања. другим речима: док код будеш жмурео над истином да већина од 50так посто деце у србији изабира веронауку зато што њиховим родитељима није стало до грађанског ( а не зато што им је стало до веронауке) остаћеш морално низак.

Подели на овим сајтовима

бесплатни курс о религијама, на Харвард универзитету, онлајн: https://www.edx.org/xseries/world-religions-through-scriptures#why-xseries

Hvala, upisala sam se na sve kurseve, a prethodno odustala od svih ovih online akademskih kurseva!

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Не претерујем. Трн у оку је верска настава. Грађанско је ту само привезак. Аргумент, бесмислен. Верска настава заузима један час седмично, не оцењује се класично већ описно. Као таква не представља никакво оптерећење за ђаке. Напротив.

Potpuno se slažem sa ovim.

Ne znam da li je trn uoku verska nastava sama po sebi ili je problem što veronauka crpi novac iz budžeta ? Mislim stvarno me zanima koliko državu košta veronauka pošto je taj finansijski aspekt verovatno vrlo bitan ?

Obrazloženje da verska nastava kao izborni predmet opterćuje učenike je glupost nečuvena. Neka neko ko misli tako pita te iste učenike koliko ih ovaj izborni predmet opterećuje. Upravo je suprotno, veronauka je s obzirom na svoj status izbornog predmeta koji se ne ocenjuje klasično, možda jedini predmet gde učenici oslobođeni  straha i tenzije mogu slobodno da učestvuju u nastavi.

A gradjansko vaspitanje je posebna priča, meni se čini da ono postoji samo kao alternativa veronauci. U poslednje vreme služi samo za popunjavanje norme nastavniocima kojima nedostaje po neki čas, pa se dešava da u nekoj srednjoj školi gradjansko predaju profesori fizičkog, biologije, psihologije, filozofije, istorije....

Nemam ništa protiv tog predmeta jer kvalitetan, savestan i zdrav nastavnik i tu može dosta dobrog da uradi ali u praksi su časovi gradjanskog uglavnom smešni...ako se uopšte održavaju.

Подели на овим сајтовима

бесплатни курс о религијама, на Харвард универзитету, онлајн: https://www.edx.org/xseries/world-religions-through-scriptures#why-xseries

Харе Кришну да уведемо у нашу Вјеронауку, тамо већ од другог разреда.   :citac:

Подели на овим сајтовима

Nemam ništa protiv tog predmeta jer kvalitetan, savestan i zdrav nastavnik i tu može dosta dobrog da uradi ali u praksi su časovi gradjanskog uglavnom smešni...ako se uopšte održavaju.

Ви да сте имали вјеронауку у школи, знали би да су ти часови подједнако смјешни. А исто тако се понекад и не одржавају, и зато се стављају на распоред као задњи час.

Подели на овим сајтовима

...да, касније ће сами, већ моћи, да воде љубав, а не рат... :945729:

И да се отпјева "Кумбаја мај Лорд, Кумбаја" понекад на почетку часа, умјесто Оченаша.

Подели на овим сајтовима

Ви да сте имали вјеронауку у школи, знали би да су ти часови подједнако смјешни. А исто тако се понекад и не одржавају, и зато се стављају на распоред као задњи час.

Brate, ne znam hoćeš li mi verovati ali sticajem okolnosti imao sam priliku da lično upoznam način rada oba pomenuta predmeta u više škola i iz tog svog skromnog iskustva pišem da se časovi verske nastave mnogo ozbiljnije rade nego časovi gradjanskog vaspitanja. Ti opet, imaš sopstveno iskustvo, najverovatnije iz svoje škole.

Slažem se da ima i medju veroučiteljima onih koji nisu baš savesni kao i da ima onih koji možda nemaju taj talenat komunikacij esa decom i prenošenja iskustva vere i znanja ali to je u mnogo manjoj meri nego u slučaju ovog drugog predmeta koji je onim akoji ga predaju sporedna stvar i ne shvataju ga ozbiljno ( najčešće kako sam gore napisao).

Подели на овим сајтовима

@Аца.М. опет исто. навођењем оваквих примера не долазиш до аргумента. тек кад се будеш активно залагао да веронаука буде "у правом смислу изборна" постићи ћеш морални ниво вредан поштовања. другим речима: док код будеш жмурео над истином да већина од 50так посто деце у србији изабира веронауку зато што њиховим родитељима није стало до грађанског ( а не зато што им је стало до веронауке) остаћеш морално низак.

По тој логици, кад буде више од 50% деце која хоће да иду у школу у Србији а не да их родитељи терају можемо говорити о моралној оправданости школе.

Подели на овим сајтовима

По тој логици, кад буде више од 50% деце која хоће да иду у школу у Србији а не да их родитељи терају можемо говорити о моралној оправданости школе.

пролитај пажљивије шта сам написао. деца се обично не питају, и не треба да се питају, све до око 14те године. родитељи су ти који бирају. по закону случајних бројева, у великом скупу, однос је (око) 50-50. То говори да (већина, не сви) људи изаберу нешто од та два понуђена предмета, без чврстог разлога ни за један од њих.

Када би постојао трећи изборни предмет, однос би вероватно био 33-33-33.

Подели на овим сајтовима

пролитај пажљивије шта сам написао. деца се обично не питају, и не треба да се питају, све до око 14те године. родитељи су ти који бирају. по закону случајних бројева, у великом скупу, однос је (око) 50-50. То говори да (већина, не сви) људи изаберу нешто од та два понуђена предмета, без чврстог разлога ни за један од њих.

Када би постојао трећи изборни предмет, однос би вероватно био 33-33-33.

Онда да проблематизујемо оно што се нуди као избор. Моја реакција је била на то да децу не интересује веронаука бар у половини случајева. Ствар је да их школа ни мало не интересује, већ је одабирају по принуди и по томе што им је мање зло, у погледу средње а основну школу ценим да искључиво зависи од родитеља.

Окрени обрни, њихов избор у складу са њиховим интересовањем се онда прилично смањује. Ако га уопште има. Ако га уопште иа и за нас одрасле.

Подели на овим сајтовима

... добро је и то, ако љубави имају, да пренесу на децу, ако немају, то онда није катихеза... :)

Nas je verouciteljica stalno kritikovala ... Ne secam se da je nekad nesto lepo rekla ... Apokalipticarka ... Mi smo ponekad isli i na gradjansko . Gradjanka je donosila novine , citali smo i komentarisali ...Ponekad nam je delila neke clanke iz novina i to tako sto smo ih sami izvlacili sa gomile , delili smo se u timove tako sto smo bacali kocku na par i nepar , citali smo clanke i pravili neku kao tribinu ... Bilo je zanimljivo .

:351780:

Подели на овим сајтовима

... Арсенити, опростите, срећан Вам останак, са Богом... :1405_love:[/size][/size]

Oprastam . Samo zato sto i ja odlazim . Ovaj put zauvek . Kocije su stigle , moram napustiti dvorac . :)))

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...