Jump to content

Вербић vs Верска настава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sam rekao da se vrši priprema a da li će dete to da usvoji jeste stvar ne njegove slobodne volje nego slobodnog izbora između opcija koje su mu životom nametnute tj bolji izraz zadate.

Obavezno... Narocito sto se detetu u Srbiji od malih nogu objasnjava da ima slobodu da izabere sta god hoce s tim da bude svesno da je svaki izbor osim pravoslavlja poguban za njega u svakom smislu i da ga cekaju opasne muke i kazne ako to uradi...

Zivela sloboda!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 554
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

A da li bi ti bio ljubazan da nam daš drugačiji podatak u procentima? Istine radi.

Ne treba ti procenti. Mnogo puta sam vec pisao o tome.

Ti znas sta znaci biti pravoslavac. Slozices se sa mnom da bi drzava u kojoj zivi 90% pravoslavaca u svakom smislu bila pravi mali raj na zemlji...

E sad pogledaj oko sebe svoju drzavu sa tim procentom pravoslavnog stanovnistva, pa mi reci:

- ili procenti lazu

- ili je biti pravoslavac nesto sasvim suprotno od onoga sto propovedate

?

Подели на овим сајтовима

Pripadnik jedne veroispovesti ne želi da uči svoju decu i objasni im svoju veru, niti to dozvoljava u nekom od opet gle čuda izbornom predmetu? Dakle onda nema više po kućama valja se ili ne valja se. Ne ne razumem tu logiku, pogotovo što mi sad iznosiš istraživanje gde se od 80% pravoslavnih samo 5% izjašnjava da veruje u vaskrsenje i život budućeg veka.

Postoji najmanje tri definicije veroispovesti:

1. osećaj pripadnosti (na ovim prostorima deo etnički determinisanog identiteta)

2. slaganje sa jednim manje ili više jasnim sistemom verovanja

3. učešće u ritualima

One se nekad prožimaju, nekad ne. Recimo, možeš imati 1. i 3. bez 2. (ako osoba poštuje običaje oko Božića i slave) ili 1. i 2. bez 3. (ako neko ne živi liturgijski), pa i 2. i 3. bez 1. (osoba veruje i ide u crkvu, ali se ne izjašnjava kao pravoslavac na popisima).

Veronauka je najviše 2. i pomalo ponekad 3., te se iz pripadnosti 1. ne može izvesti zaključak da će je neko po automatizmu hteti za svoje dete.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Hrišćanstvo je vera, tu ne postoje činjenice. Ako Crkva uči da je Bog stvorio čoveka, onda to nije činjenica

Činjenica je da je hrišćanstvo vera. Činjenica je da Crkva uči da je Bog stvorio čoveka.

Sadržaj hrišćanske vere uključujući "Bog je stvorio čoveka" nisu činjenice.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Činjenica je da Crkva uči da je Bog stvorio čoveka.

Činjenica je samo to, da Crkva uči da je Bog stvorio čoveka ali samo i isključivo u veri da je to tako. 

Ne vidim gde se izlazi iz vere, jer Hrisćanstvo jeste vera! Ta vera i Hristovo delo, kao i svi Hrišćanski svetitelji, govore samo u pravcu, da takva vera nije slepa i promašena, pogotovo ako uzmemo istorijsku okolnost, gde se sam Bog ovaplotio,živeo.postradao na Krstu do smrti i nakon toga vaskrsao.

Ne vidim u kom pravcu te ne razumem.

Hrišćanstvo kao učenje je u sklopu vere a ne dokaza iliti dokaznih dokumenata. I sami apostoli su isključivo u veri imali svoje poznanje Sina Božjeg iako su mogli da vide sva Njegova čudesa i Njegova dela, kao na kraju krajeva i Njegovu smrt i vaskrsenje.

Ali oni nisu Isusa Hrista prepoznali bez vere, niko ga nije prepoznao bez vere u Njega. Ne razumem gde Crkva beži od vere, to je za Crkvu neshvatljivo. I za mene takodje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne treba ti procenti. Mnogo puta sam vec pisao o tome.

Ti znas sta znaci biti pravoslavac. Slozices se sa mnom da bi drzava u kojoj zivi 90% pravoslavaca u svakom smislu bila pravi mali raj na zemlji...

E sad pogledaj oko sebe svoju drzavu sa tim procentom pravoslavnog stanovnistva, pa mi reci:

- ili procenti lazu

- ili je biti pravoslavac nesto sasvim suprotno od onoga sto propovedate

?

Ja sam ti već dao repliku na to, zašto me pitaš ponovo?

Подели на овим сајтовима

Овима што посежу за "аргументом" да онај ко жели треба да о свом трошку, а не о трошку државе слуша веронауку:

.......

-"Фонд за хуманитарно право",

-"Хелсиншки одбор",

-"Жене у црном"

НВО бесплатно користе 512 метара квадратних пословног простора у Улици кнеза Милоша број 4, у најужем центру Београда.

НЕД се готово у потпуности финанцира из буџета САД.[/size][/font][/color]

*) ово нема везе са приватним часовима веронауке

*) ако НВО користи просторије бесплатно, то је криминал, ваљда. надам се да не постоји закон који им то омогућава.

Подели на овим сајтовима

Нетачно. Учи се и о другима. И никада се не иступа тако - једино је наше тачно. То се оставља сваком да лично просуди.

Ацо, ово ти не приличи. Ти знаш да реченица "учи се и о другима" није ни 300ти део православне веронауке. дакле није аргумент.
Подели на овим сајтовима

Trazio si. Vidi svoj prethodni post.

Tražio sam ja odavno, da mi ti navedeš zvanične procente, pošto mojih 90% dovodiš u sumnju isključivo demagogijom a ne procentima.

Ako je zvaničan podatak, da u Srbiji ima 90% pravoslavaca i da to može varirati najniže do 80%, zašto ne navedeš bilo kakve procente izjašnjavanja, koje bi bile istinite ako već ovi procenti za tebe nisu istina.

Crkva ne priznaje za pravoslavne samo one koji su zbog svoje slobodne volje ili jeresi otišli od nje.

Ako ovde apeluješ na Liturgijski život, svaki moj odgovor bi za tebe bio neprihvatljiv radi tvog neznanja, jer si edukovan samo forumski. :)

Hajde da se držimo procenta, a ako osporavaš onda to treba i da dokažeš, ja nemam šta da dokazujem, jer uzimam za reper zvanično izjašnjavanje gradjana Srbije.

Ako misliš da su ti ljudi lagali, to niti je moj problem, niti ja imam šta da dokazujem a ti imaš.

Razlika je ovde u našem dijalogu ogromna i nepremostiva, ti si ušao u raskol od države Srbije, jer ne veruješ njenim institucijama a nemaš dokaza za to.

. Raskolniku jedan. :) Pun si gradjanske jeresi i ne priznaješ zvanične rezultate, na kojima počiva slobodno i demokratsko društvo. 

Подели на овим сајтовима

Tražio sam ja odavno, da mi ti navedeš zvanične procente, pošto mojih 90% dovodiš u sumnju isključivo demagogijom a ne procentima.

Ako je zvaničan podatak, da u Srbiji ima 90% pravoslavaca i da to može varirati najniže do 80%, zašto ne navedeš bilo kakve procente izjašnjavanja, koje bi bile istinite ako već ovi procenti za tebe nisu istina.

Crkva ne priznaje za pravoslavne samo one koji su zbog svoje slobodne volje ili jeresi otišli od nje.

Ako ovde apeluješ na Liturgijski život, svaki moj odgovor bi za tebe bio neprihvatljiv radi tvog neznanja, jer si edukovan samo forumski. :)

Hajde da se držimo procenta, a ako osporavaš onda to treba i da dokažeš, ja nemam šta da dokazujem, jer uzimam za reper zvanično izjašnjavanje gradjana Srbije.

Ako misliš da su ti ljudi lagali, to niti je moj problem, niti ja imam šta da dokazujem a ti imaš.

Razlika je ovde u našem dijalogu ogromna i nepremostiva, ti si ušao u raskol od države Srbije, jer ne veruješ njenim institucijama a nemaš dokaza za to.

. Raskolniku jedan. :) Pun si gradjanske jeresi i ne priznaješ zvanične rezultate, na kojima počiva slobodno i demokratsko društvo.

Ne, ne, ne, naprotiv!

Pogresno me razumes. Ja verujem zvanicnim procentima i nemam problem s njima.

Stavise, ti zvanicni procenti savrseno ilustruju sve ono sto je trulo u pravoslavlju.

U Srbiji zivi 90% vernika. Pogledaj kako srbija izgleda. Kraj argumenta.

Подели на овим сајтовима

Jos nesto, gore sam lepo napisao dve stvari

- ili procenti lazu

- ili biti pravoslavac nije ni blizu onoga sto ucite u teoriji

Ti kazes da procenti ne lazu, s obzirom na ove dve opcije, ja nemam nista protiv tvog stava, stavise, podrzavam ga.

Подели на овим сајтовима

Клаудкинже, па.. нешто си нам се уозбиљио... :) просто сам затечен :)

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Nema ni empirijskih dokaza da na kosovu ima pravoslavnih manastira pa opet stalno pricate o tome.

Mož da odeš na kosovo pa da stekneš empiriju.Ovo što sam ja naveo teško.Mož samo da se tripuješ da je tako bilo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...