Jump to content

Pronaći veru = izgubiti prijatelje?

Оцени ову тему

32 члановâ је гласало

1. 1. Da li ste izgubili stare prijatelje kada ste našli veru? Koliko, kako, zašto?

• Nisam više mogao da podnesem njihovo ponašanje/razgovore
      3
    • Nisu mogli da prihvate moju veru
      0
    • Prirodno smo se udaljili zbog različitih interesovanja
      5
    • Duhovnik/neko drugi mi je rekao da ih se klonim
      2
    • Sa nekima se još družim, samo imam i nove prijatelje
      9
    • Sa svim starim prijateljima se još uvek družim i to nikad nije bio problem
      13
    • Sasvim drugačija situacija (objasni)
      5

Препоручена порука

• Одговори 76
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ako prijatelji odu od Vas,zbog toga sto ste Vi pronašli vjeru u  - ovom slučaju,, onda prijatelja niste ni imali.!

Samo sto u neofitskoj fazi nekad covek se toliko izmeni da prijateljima nije jasno sta se desilo i ne mogu da se prilagode. Dok se covek unormali, treba to trpeti a kako trpeti kad ne znas je li poludeo ili ce se nekad vratiti sebi :)

Подели на овим сајтовима

Samo sto u neofitskoj fazi nekad covek se toliko izmeni da prijateljima nije jasno sta se desilo i ne mogu da se prilagode. Dok se covek unormali, treba to trpeti a kako trpeti kad ne znas je li poludeo ili ce se nekad vratiti sebi :)

Onaj ko prondaje vjeru kao takvu,,zasigurno mogu reci da ne poludi,,:) ,

Подели на овим сајтовима

Neki od prijatelja koji traže neki veći smisao u svom životu i koji su spremni da malo bliže upoznaju sebe... traže i žele moje društvo.. jer sam i ja sama kroz veru.. na njih počela da gledam sa puno više razumevanja i ljubavi i prihvatila ih bas takve kakvi oni jesu.. potstičući onaj svetli i Bogom dan deo njih. Mogu reći da nas je to još više zblizilo, jer težimo ka istom cilju... sve jedno ko se nalazi više ispred ko iza..ko je više produhovljen ko manje... svesni smo da ako se opustimo na tome putu se sve veoma brzo može promeniti. Dok.. ima i onih prijatelja.. pa možda i iz uže familije.. koji su nešto više porobljeni u strastima.. i kojima veoma teško pada da odpuste teret... oni me zovu kad im je potreban slušalac... dok inače nisam njihovo društvo.. jer nekako ne mogu da se potpuno opuste... (u ogovaranju, osudjivanju... kukanju... itd.)... Eto to su za sada moja zapažanja. Tema je interesantna i uz nju sam imala priliku da porazmislim o tome.

Подели на овим сајтовима

Pravi prijatelj je jedino Bog.Ni mi sami sebi nismo uvek sposobni da budemo prijatelji

Пријатељство=љубав (филија). Није могуће познати нити вољети апстрактног Бога осим преко лица ближњег; нити осјетити Божију љубав, осим кроз милост и доброту ближњег. Негирати љубав човјека је негирати љубав Бога. Вољети Бога  на апстрактан начин нас затвара у наш унутарњи свијет и изолује у солипсистички однос с Њим. Али без односа с ближњима, тј. љубави, такав  'однос' с Богом је привид, илузија.

Неспособност вољети себе онако како нас Бог воли (бити себи пријатељ) - самилошћу, не егоизмом; онеспособљава и за љубав према ближњем...   

Подели на овим сајтовима

Onaj ko prondaje vjeru kao takvu,,zasigurno mogu reci da ne poludi,, :) ,

Još samo kad bi prijatelji imali lakmus test za "pronašao je veru kao takvu" vs. "poludeo je skroz" :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Наравно, неофити знају да терају све и свакога од себе, али има и друга страна медаље. У Америци су људи навикли да им кажеш да ћеш се молити за њих у овој или оној ситуацији. Ако у Србији то исто кажеш, вероватно ће сматрати да си скроз пролуп'о. Интересантно је колико људи у Србији (који себе готово увек сматрају и називају православцима) уопште немају појма да се хришћани моле и да иду у цркву сваке недеље (неки чак и сваког дана), а о било каквој ”борби против греха” да и не говорим. Најминималнији хришћански живот изазива ”отиш'о у секту” реакцију. Једино пост постаје полако прихваћен, а и то више из помодарства него из верских разлога.

Подели на овим сајтовима

Нисам ни ја изгубила пријатеље старе, живот нас раздвојио свако својим путем, чујемо се кад имамо времена, пошто смо далеко ретко се виђамо. Такође стекла сам и нове пријатеље како у вери тако и нецрквене и немам никакв проблем у комуникацији, прихватили смо се такви какви јесмо, нема притиска, ни са једне стране..Путеви Господњи су чудни али никад нису против нас! :)

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Mislim da nisam izgubio prijatelje, nekako smo se udaljili (ne svi), mada više zbog toga što je svako našao svoje društvo koje mu odgovara i tako krenulo... I danas se sa tim ljudima povremeno vidim, družimo se, sa većinom mogu da pričam lepo, čak da se ljudski posvađamo i da nam bude lepo :) Mada je odnos više ostao drugarski...

A umeo sam i ja da budem naporan u početku što se vere tiče, al valjda se učimo vremnom, šta znam...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Meni ne bi smetalo da mi drug postane vernik, kao sto mi ne smataju oni koji vec to jesu.

Ineresantno mi je ovo sto Juan rece... mislim da mi niko nikad nije rekao 'molicu se za tebe'. Da mi kaze, verujem da mi ne bi smetalo, al mogu da zamislim da ima nekih drugih izjava koje vernici govore jedni dugima a koje bi me zuljale.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Meni je recimo vera pa i amerikanaca i generalno ljudi konvertita skroz cudna i fenomenalna :navijanje:  Oni nisu optereceni tradicijom i ako prepoznaju pravoslavlje izbegnu vecinu nasih sitnih boginja nebeskog naroda punog sujeverja.

Ono sto mene ljuti je sto obicno ljudi u veri nekako sa sazaljenjem posmatraju one koji u istoj nisu, po principu "jao pa ti si dobar covek, pa ajde zasto ne verujes", kao da je vera jedan dodatak jelima koji te pretvara u ne znam sta, a ne licni odnos s Bogom.

Ono sto primecujem medju prijateljima je da sve vise njih napusta Crkvu i to me bas boli i tu bas nisam realna ni racionalna nego jednostavno tuzna.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Meni je recimo vera pa i amerikanaca i generalno ljudi konvertita skroz cudna i fenomenalna :navijanje:  Oni nisu optereceni tradicijom i ako prepoznaju pravoslavlje izbegnu vecinu nasih sitnih boginja nebeskog naroda punog sujeverja.

Ne bih složio da je to prednost amerikanaca ili nekih drugih naroda na obližnjim kontinentima. Konvertiti su i kod nas (govorim za jedan vrlo mali prostor kakav je CG)  u poslednjih možda 15 godina (i.e. dolaskom mitropolita Amfilohija, koliko god to nekome neobično zvučalo), vrlo čudna i fenomenalna pojava.Oni koji se opterećuju tradicijom u bukvalnom smislu i evenetualno žive u tom svijetu leptirića i šarenića nebeskih naroda su najčešće oni koji nisu prošli jedan liturgijski opit i nisu prosto sažvakali pouku jevanđelskog teksta (što ne znači, svakako, da će ovi i koji i jesu, biti bolji u nekim kategorijama koje bi mogle da se vrijednuju). Da, to su oni koji prave najveću gužvu na paljenje badnjaka i sličnih događaja.Dakle, mnoge teorije poput popovi-lopovi više ne piju vodu (jedna od trivijalnih stvari koje sam morao da razbijam u sopstvenoj familji), sveštenestvo je sve mlađe i nekako u toku sa problemima koji muče mlade, sve više mlađih ljudi koji se okreću tom sadržaju liturgije, pristup literturi je sve širi i bogatiji, čak i stariji konvertiti su daleko staloženiji i trezveniji.. Zaključak: konvertiti i kod nas imaju mnogu veću svijest o tome šta  vjera nosi sa sobom u kontekstu hrišćanstva, pravoslavlja...e sad, što SPC kao takva ima nemogućnosti da izađe na kraj sa mnogo toga ne umanjuje progresivnost individua u tom okviru, i to u najboljem smilu te riječi.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...