Paradoksologija Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Samo na ovom forumu mogu pročitati i odgovor o. Save Janjića i odgovor Nataše Malinović i odgovor VSB na jedno kompleksno i kontroverzno pitanje. A sve volim da ih pročitam. Zato volim ovaj forum i nadam se da će ostati takav. Nina 777 and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Samo na ovom forumu mogu pročitati i odgovor o. Save Janjića i odgovor Nataše Malinović i odgovor VSB na jedno kompleksno i kontroverzno pitanje. A sve volim da ih pročitam. Zato volim ovaj forum i nadam se da će ostati takav. Da to je zaista bogatstvo slobodnih misli. Dodao bi i tebe naravno na mom spisku. A sam način na koji ovaj forum postoji je neprevazidjen u Srbiji. Nema represije koje su karakteristične čak i za usko stručne naučne sajtove. Nina 777, Paradoksologija, Лапис Лазули and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Druga jedna stvar koja mi bode oči jeste ako je muško-žensko nešto što treba prevazići kako to da to muško-žensko se nalazi i u samom Bogu i po tom obličiju smo i mi samo stvoreni?Da ne navodim citat pa da me MiroslavJ proziva kako sam čuveni citatolog. Ne nalazi se u Bogu musko i zensko, nalazila se ideja da stvori musko i zensko, kako bi oni stvorili zajednicu, poput Svete Trojice( po svom oblicju..znaci da stvori coveka kao bice zajednice,jer je Bog ZAJEDNICA tri licnosti) Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Da bolje pojasnim… ...ovako kaze otac Sava: “Али брак и заједница човека и жене и уопште разлика између полова припада свету који пролази, јер прави смисао човека јесте да живи равноангелским животом и надиђе полне и друге поделе. Ово је предање које почива на самим Христовим речима јер нас сам Он учи да ћемо бити као анђели у Царству небеском и да тамо наше сродство неће бити засновано на телесном пореклу или припадности овом или оном народу, већ једино на Њему” I onda kaze:” Монаштво, као искорак ка есхатону управо полази од ове чињенице и монаси и монахиње одричу се свесно брачног живота, не из презира према браку, већ како би већ и овде и у овоме времену и простору заживели том тајном. “ Ali I bracnici kao I monasi, teze da vec sada I ovde zazive tom tajnom, upravo je to smisao braka, da bracno jedinstvo bude put ka JEDINSTU sa Bogom I tvorevinom, a ne nesto umesto toga. Zato je brak,polnost coveka jos od raja blagoslovena, a ne nesto sto je posledica pada I zamena za nesto vece ( ovako kaze otac: “Полни живот између човека и жене заправо почиње тек након пада и пре њега није постојао јер је човек живео непропадљивошћу и у заједници са Богом. Самим тим није било потребе тражења сурогата уживања коју је имао у духовном општењу са Богом”… opet se polni zivot coveka stavlja kao zamena za duhovno uzivenje koje imamo u opstenju sa Bogom. Ali nije surogat, vec je put, predukus, slika tog najuzivisenijeg jedinstva I uzivanja duse, I ne iskljucuje se, naprotiv vodi ka njemu, bar za sad..Pre bih rekla da je jedan stepenik u duhovnom sazrevanju ka zajednici sa Bogom I tvorevinom, koje monasi (ali oni su retki izuzetci) preskacu. U eshatonu nece biti braka jer ce ovaj cilj bit ostvaren u punoci, a I bracnici I monasi imaju za cilj da mu se sto vise priblize, samo na razlicite nacine. Takodje polni zivot, kod vecine ima jos jednu svrhu, koja je takodje zadata coveku od pocetka, jos pre pada..Mnozite se..Druga je stvar sto je covek kroz taj dar nakon pada i smrti ,hvatao se za slamku te zeleo da ostvari svoje vecno postojanje na taj nacin. Bas lepo kaze o.Sava.A dodala bih jos nesto u prilog m-z polnim odnosima kao predukusu zajednice sa Bogom.Moj duhovnik kaze da je svaki polni susret muza i zene u braku sveti cin!A on je monah.Eto toliko Nina 777, Paradoksologija and Ayla је реаговао/ла на ово 3 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Bas lepo kaze o.Sava.A dodala bih jos nesto u prilog m-z polnim odnosima kao predukusu zajednice sa Bogom.Moj duhovnik kaze da je svaki polni susret muza i zene u braku sveti cin!A on je monah.Eto toliko Viđenje seksualnosti koje trenutno imam je neka kombinacija ovoga što kaže tvoj duhovnik i ovoga što je napisao VSB, uz ogradu da verujem da je moguće i u braku stradati od strasti i praktikovati blud: ako koristimo drugu osobu za sopstveno sebično uživanje bez stvarnog iskoraka ka drugom. U tom smeru je išao čak i bl. Avgustin, koliko god da su njegovi stavovi o seksualnosti bili negativni. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Ne nalazi se u Bogu musko i zensko, nalazila se ideja da stvori musko i zensko, kako bi oni stvorili zajednicu, poput Svete Trojice( po svom oblicju..znaci da stvori coveka kao bice zajednice,jer je Bog ZAJEDNICA tri licnosti) U postanju stoji po obličiju svom,po obličiju Božijem,muško i žensko stvori ih.Onda ispada da je ideja o nekoj kreaciji koju Bog namerava da stvori samo obličije Boga. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Ja se nosim mišlju, da se čovek posle oboženja nalazi u idealnom stvorenom paru (muž,žena) i to stvorenu od samoga Boga. Dakle blagosloveni brak, bez ikakve ljudske potrebe za raskidom jer je savršen. (a takav im je i čin vodjenja ljubavi) Овако нешто сам читала негде већ, чак мислим да је наш Милојков писао... Адам и Ева су први ступили у свету тајну брака коју је Бог лично благословио. Nina 777, Kaludjerovic Sreten and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 U postanju stoji po obličiju svom,po obličiju Božijem,muško i žensko stvori ih.Onda ispada da je ideja o nekoj kreaciji koju Bog namerava da stvori samo obličije Boga. pa da oblicju svom..ali pogresno shvatas/ ne da je Bog musko i zensko, vec da je Bog zajednica( po oblicju zajednistva). Bog cak nije materijalno, vec duhovno bice..to je ideja Bozija da kroz muski i zenski pol stvori ljudska bica, kako bi zajednicarili, i stvarali nove ljude, nove svetove, i kako bi se na kraju sve stvoreno u Njemu zauvek sjedinilo. To je cilj, nakon kog vise nece biti potrebe ni za brakom, ni za umnozavanjem/ kreacija sveta ce tada biti zavrsena, greh iskusan, vecni izbor napravljen...nastupice vecno uzivanje sa Gospodom, andjelima njegovim, preobrazenim ljudima i svom tvari. Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 pa da oblicju svom..ali pogresno shvatas/ ne da je Bog musko i zensko, vec da je Bog zajednica( po oblicju zajednistva). Bog cak nije materijalno, vec duhovno bice..to je ideja Bozija da kroz muski i zenski pol stvori ljudska bica, kako bi zajednicarili, i stvarali nove ljude, nove svetove, i kako bi se na kraju sve stvoreno u Njemu zauvek sjedinilo. To je cilj, nakon kog vise nece biti potrebe ni za brakom, ni za umnozavanjem/ kreacija sveta ce tada biti zavrsena, greh iskusan, vecni izbor napravljen...nastupice vecno uzivanje sa Gospodom, andjelima njegovim, preobrazenim ljudima i svom tvari. Nisam ni mislio da je Bog muško i žensko ali da postoji nešto u Njemu što je naša ikona,obličije,neka suština koja sadrži te principe a kojih smo mi samo refleksija,odraz u ovom svetu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Viđenje seksualnosti koje trenutno imam je neka kombinacija ovoga što kaže tvoj duhovnik i ovoga što je napisao VSB, uz ogradu da verujem da je moguće i u braku stradati od strasti i praktikovati blud Mislio sam više na oboženog čoveka, na čoveka i čovečicu, koje sam Bog stvori jedno za drugo, kao što su bili Adam i Eva pre pada. Dakle upućeni jedno na drugo, ma šta god radili ili vodili ljubav. Obožen čovek će imati Hrista vazda u sebi i vrlo će dobro raspoznavati šta je greh a šta nije. Zbog tog dara Hristovog, koji se sada već živ nalazi u nama, neće više čovek imati potrebe, da učini greh, neznanja radi ili radi svoje slabosti. Taj savršeno stvoren odnos čoveka sa čovečicom, koju sam ja nazvao blagosloven brak i jeste Put ka savršenstvu dvoje koji postaju jedno telo pred Gospodom. Sada je blagosloven brak samo predukus, ne verujem da će seksualnost, odnosno polnost prestati da postoji iako budemo imali eshatološka tela i bili kao anđeli. Jer tebe i mene moja gospo, bude jedan pred Bogom i to jedan anđelu podoban. Paradoksologija and Nina 777 је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Kako to da je u pre-padnom svetu postojalo samo devičanstvo kada je prva zapovest data ljudima rađajte se množite i napunite zemlju? Бог је тек после потопа, људе у лику Ноја и његових синова благословио и рекао им : "Рађајте се и множите и напуните земљу" . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Бог је тек после потопа, људе у лику Ноја и његових синова благословио и рекао им : "Рађајте се и множите и напуните земљу" . Nije .Uzmi prvu stranicu Postanja i videćeš da odmah po stvaranju Bog to kaže.To je prva zapovest u Svetom Pismu. Nina 777 and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 @Kratos, Jedan razlog za mnoštvo tumačenja i kompleksnost ovih pitanja jeste i to što Postanje nije monolitan tekst. Deo teksta koji sadrži narativ “muško i žensko stvori ih” (1:3-2:4) je noviji (oko 450 g.p.n.e.), dok je tekst koji sadrži narativ stvaranja Eve iz Adamovog “rebra” (reč može značiti bukvalno rebro, ali i stranu, polovinu) (2:4-25) stariji (oko 950 g.p.n.e.). Dva narativa u Postanju se različito mogu uklopiti u jedan narativ koji ima smisla, pa tako imamo tumačenja po kojima je prvobitni čovek natpolan, ali i ona po kojima je dvopolan a zatim podeljen (što podseća na mit iz Platonove Gozbe); postoji kod Jevreja i tumačenje po kome su prvo stvoreni muškarac i žena istovremeno, ali ta prva žena bila je Lilit, a tek druga Eva. Lilit je odbačena jer je bila feministkinja A Gospod se različito projavljuje i opisuje u Pismu, i ti opisi Njegovog odnosa prema nama često uključuju poređenja sa onim što majke obično čine za svoju malu decu (uključujući dojenje, Isa 49: 15)*. To bi meni najpre reklo da je Bog natpolan, a ne da postoje neke indicije nekakvih esencijalnih polova u samom Gospodu - to mi više liči na neke druge mističke tradicije, ne hrišćansku. ___ *NB: naš prevod ne reflektuje original koji bukvalno znači "dojenče, dete koje se još doji" Nina 777 and Кратос је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Бог је тек после потопа, људе у лику Ноја и његових синова благословио и рекао им : "Рађајте се и множите и напуните земљу" . Bi li to Bog svakako uradio i da nije bilo pada ljudskog roda? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 “muško i žensko stvori ih” (1:3-2:4) je noviji (oko 450 g.p.n.e.), dok je tekst koji sadrži narativ stvaranja Eve iz Adamovog “rebra” (reč može značiti bukvalno rebro, ali i stranu, polovinu) (2:4-25) stariji (oko 950 g.p.n.e.). Jedno telo? (rebro) Jedno telo? (strana,polovina) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука