Justin Waters Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 13 часа, Juanito рече Да вам испричам нешто што ми се данас десило. Iskren da budem, jedno po jedno tvoje iskustvo me sve vise iznenadjuje sto se tice Holandjana. Doduse ja sam dosad Holandjane uvijek posmatrao kroz prizmu inzenjerstva, gdje su oni naravno prefektni pa mi onda uvijek slika o njima izgleda ruzicasta. Naravno nisu nista manje losi ni u ostalim segmentima organizacije drustva, manje vise u svemu su perfektni i savrseni, ali se cini da to ima onda svoju cijenu na onom dubljem drustvenom nivou gdje se odvijaju odnosi mimo poslova. Po meni @RYLAH tu ima odlicno zapazanje da se radi o perpetum mobile, drustvu koje je doseglo stepen savrsenstva i polako iscrpljuje sopstvene resurse ne oslanjajuci se na druge ideje kako bi to drustveno kretanje omogucilo dalji napredak i razvoj. Mozda najbolji primjer drustva koje polako pocinje da se saplice usljed sopstvene savrsenosti je upravo ta politicka korektnost i rad po strogom sablonu mimo zadatih pravila i ocekivanih ishoda. Skoro sam na linkedinu procitao jedan clanak, koji se inace tice SAD, a govori o problemima u karijeri koje ocekuje pojedince ukoliko se ne istrgnu iz sablonskog misljenja i ne nauce se raditi u situacijima koje donose nepredvidive probleme i zahtjeva trenutna ne-sablonska rjesenja. Ja mislim da ono sto je nekad bila jakost zapada, upravo taj super organizovan sistem postepeno postaje njegova slabost. Taj clanak me je onda natjerao da se malo zamislim, bivavsi impresioniran, zapitah se ko ima tih pregrst vjestina i to su upravo "divljacki" narodi poput istocnih Evropljana, Azijata, Afrikanaca i Latinosa stalno naviknuti na neke nedace sto vjestacke sto prirodne zivot ih je naucio da se sa snalaze na razne nacine koje ne pisu nigdje u knjigama i pravilnicima. Kranji zakljucak tog nekog mog brainstorminga je da priroda mozda uvijek ima neki tajni mehanizam koji pokrene u odsutnim trenucima kada drustvo koje vodi civilizacijski progres zapadne u neku krizu dogodi im se migracija koja injektira svjezu krv i kada dolazi do te sinergije pitomog uredjenog sistema i divljacke snalazljivosti. Zbog toga podrzavam imigraciju u Evropu narocito jer Evropa bez toga nece opstati. RYLAH, Ћириличар, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 30 минута, Justin Waters рече Iskren da budem, jedno po jedno tvoje iskustvo me sve vise iznenadjuje sto se tice Holandjana. Doduse ja sam dosad Holandjane uvijek posmatrao kroz prizmu inzenjerstva, gdje su oni naravno prefektni pa mi onda uvijek slika o njima izgleda ruzicasta. Naravno nisu nista manje losi ni u ostalim segmentima organizacije drustva, manje vise u svemu su perfektni i savrseni, ali se cini da to ima onda svoju cijenu na onom dubljem drustvenom nivou gdje se odvijaju odnosi mimo poslova. Po meni @RYLAH tu ima odlicno zapazanje da se radi o perpetum mobile, drustvu koje je doseglo stepen savrsenstva i polako iscrpljuje sopstvene resurse ne oslanjajuci se na druge ideje kako bi to drustveno kretanje omogucilo dalji napredak i razvoj. Mozda najbolji primjer drustva koje polako pocinje da se saplice usljed sopstvene savrsenosti je upravo ta politicka korektnost i rad po strogom sablonu mimo zadatih pravila i ocekivanih ishoda. Skoro sam na linkedinu procitao jedan clanak, koji se inace tice SAD, a govori o problemima u karijeri koje ocekuje pojedince ukoliko se ne istrgnu iz sablonskog misljenja i ne nauce se raditi u situacijima koje donose nepredvidive probleme i zahtjeva trenutna ne-sablonska rjesenja. Ja mislim da ono sto je nekad bila jakost zapada, upravo taj super organizovan sistem postepeno postaje njegova slabost. Taj clanak me je onda natjerao da se malo zamislim, bivavsi impresioniran, zapitah se ko ima tih pregrst vjestina i to su upravo "divljacki" narodi poput istocnih Evropljana, Azijata, Afrikanaca i Latinosa stalno naviknuti na neke nedace sto vjestacke sto prirodne zivot ih je naucio da se sa snalaze na razne nacine koje ne pisu nigdje u knjigama i pravilnicima. Kranji zakljucak tog nekog mog brainstorminga je da priroda mozda uvijek ima neki tajni mehanizam koji pokrene u odsutnim trenucima kada drustvo koje vodi civilizacijski progres zapadne u neku krizu dogodi im se migracija koja injektira svjezu krv i kada dolazi do te sinergije pitomog uredjenog sistema i divljacke snalazljivosti. Zbog toga podrzavam imigraciju u Evropu narocito jer Evropa bez toga nece opstati. Само узмеш стање Рима прије и послије пада. Германи и Словени јесу све разрушили, али су били свјежа крва која је почела поново нешто НОВО да гради, док су Римљани стагнирали и запали у грађанске ратове и дворске интриге и оргијање насред Рима итд. итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 32 минута, Ћириличар рече Само узмеш стање Рима прије и послије пада. Германи и Словени јесу све разрушили, али су били свјежа крва која је почела поново нешто НОВО да гради, док су Римљани стагнирали и запали у грађанске ратове и дворске интриге и оргијање насред Рима итд. итд. Da taj istorijski momenat je jedan od arhetipova. Na Rim se nisu oslonili samo Germani i Sloveni, veci i islamska civilizacija, iako su uporedo toga razvijali svoju, bastinili su i ono najbolje sto je antika iznjedrila. Tu se krije i kranji ishod ovog modernog susreta istoka i zapada. Zapad nece moci dalje sam, ali ako istok koji mu dolazi u njedra ne zeli prisvojiti dostignuca zapada koja su dobra pri tome nudeci i ono svoje sto je dobro, svi zajedno ce otici u Honduras, u suprotnom civilizacija i progres ce teci dalje ka boljem. obi-wan, RYLAH and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 1 сат, Justin Waters рече Doduse ja sam dosad Holandjane uvijek posmatrao kroz prizmu inzenjerstva, gdje su oni naravno prefektni pa mi onda uvijek slika o njima izgleda ruzicasta. Naravno nisu nista manje losi ni u ostalim segmentima organizacije drustva Нове зграде су им страшно лоше урађене, већ након годину дана ствари крећу ствари да се кваре и отпадају. Месецима не поправљају мале кварове, јако су аљкави као мајстори, све фушерски одрађују. Здравствени систем је нула, а лекари опште праксе најнезаинтересованији и најнестручнији које сам игде видео. Наравно, нема малих приватних ординација, нико не може да их отвори. Свака клиника функционише по потпуно истом небулозном систему. Чуо сам да су специјалисти у болницама добри, али до њих долазиш ако се смилују ови врачеви што те кљукају парацетамолом за све што постоји и дају ти упут. Наравно да су гори они српски неморални лекари који неће да раде и немају грижу савести кад неко умре због њиховог немара, али у Србији не функционише систем, а у Холандији функционише баш онако како желе политичари и још га рекламирају као ”најбољег на свету”. Немају контејнере у центру града јер је изразито важно сачувати сваку ругобну каменчину из средњег века, па зато морамо да износимо кесе напоље два пута седмично да би их они покупили, понедељком и четвртком увече. То што по неколико дана ђубре мора да стоји у стану и смрди (нарочито лети кад је топлије), ником ништа. Тржиште некретнина (нарочито изнајмљивање) је потпуно урнисано регулацијама. Због монопола неке домаће компаније за електронско плаћање, јако мали број продавница и јефтинијих ресторана прихвата кредитне картице односно дебитне (виза, мастер) које се користе свуда у свету, укључујући и Србију. Дакле, нису перфектни у свим апсектима организације друштва. Путеви су им најбољи које сам видео и генерално инфраструктура. Возови су прилично добри (мада Холанђани стално кукају и заиста се почесто дешавају неугодна кашњења и отказивања, али нисам сигуран колико је то уопште могуће довести до савршенства у једној тако компликованој мрежи). Оне ствари везани за воду су за свако дивљење. Све ово горе није неко кукање у смислу: ”Овде је све лоше, куку мени, што дођох, Србијо мајко!” За некога ко је у Србији и бори се да преживи сваког месеца, већина споменутих ствари су ”first world problems”. Осим лекара, то је заиста трагично и недопустиво иживљавање државе. Наравно да је генерално у питању једна од неколико најразвијенијих земаља на свету, прилично сређена и са високим стандардом, само људи треба да буду свесни да нигде ништа није савршено. А Холанђани баш воле да преувеличавају све своје и да раде маркетинг о ”најбољим градовима на свету за живот” и сличне глупости у које може да верује само неко ко није изашао из земље и ови ”експати” који не могу да прихвате несавршеност, па лажу себе читајући владин маркетинг. Paradoksologija, obi-wan, Justin Waters and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2017 Занимљиву ствар сам приметио посматрајући Србе са којима се дружим овде (не мислим само на етничке, већ генерално на људе рођене и одрасле у Србији). Мање више су сви иста генерација, високо образовани, добро зарађују, дошли пре пар година. У Холандији скроз уживају они Срби који се доста баве спортом, индивидуалним и тимским и воле тако неке организоване активности. Севдахлије, људи који воле да уживају у животу и живе спонтано се осећају као у кутији. Сви знају да ја спадам у ове потоње. Радим неке вежбе и активности које се могу сврстати у спортске, али зато што морам, не зато што волим. Е сад, међу мојим друштвом у Србији има и оваквих и онаквих и то никоме не смета. Док су они на фудбалу, ја седим поред реке, сам или са скво, и уживам. Или шетам. Или одем у неки добар ресторан. Небитно. Увече сви заједно изађемо негде или одемо код некога кући. Овде то не може. Ако с неким Холанђанином нећеш на организовану активност (а нећеш јер те апсолутно не занима активност, не он), не можеш се другачије дружити с њим. Логично је онда да ови спорташи имају нешто активнији социјални живот с домаћима. Немају ни они пријатеље Холанђане, да се разумемо, само што имају више контакта с њима. Ја немам апсолутно никаквог контакта ни са ким од њих ван посла. И да, Војвођани више воле Холандију од Шумадинаца. obi-wan, Justin Waters, Аурор and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 1 hour ago, Juanito рече Због монопола неке домаће компаније за електронско плаћање, јако мали број продавница и јефтинијих ресторана прихвата кредитне картице односно дебитне (виза, мастер) које се користе свуда у свету, укључујући и Србију. E svasta... pazi kad sam Skrill-ovom karticom podizao paru ovde sa bankomLata bez ikakvih zadrzavanja, i sto je naj`ace - - (`teo sam da prosto probam jel to moze uopste) svratio sam u jednu skroz zabacenu malu prodavnicu koja ima aparat za kartice, i onda sam kupio lebac & jogurt (a na racunu sam imao para mozda jos za toalet papir vise, al` njega nisam uzeo za svaki slucaj), provukao karticu i ona je bez ikakve zadrske prebacila paru munjevitom brzinom, jedno 3X brze nego recimo kartica nase poste koju je onda koristio moj otac. Znaci, te karte raznorazne ovde rade bez problema (ko bi rek`o!), a vidis tamo da se nadjem sa tom kartom maltene bi mog`o da se slikam... Juanito and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 47 минута, Juanito рече Војвођани више воле Холандију од Шумадинаца. Raaavno RYLAH, Lady Godiva, Ћириличар and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 1 hour ago, Juanito рече Занимљиву ствар сам приметио посматрајући Србе са којима се дружим овде (не мислим само на етничке, већ генерално на људе рођене и одрасле у Србији). Мање више су сви иста генерација, високо образовани, добро зарађују, дошли пре пар година. У Холандији скроз уживају они Срби који се доста баве спортом, индивидуалним и тимским и воле тако неке организоване активности. Севдахлије, људи који воле да уживају у животу и живе спонтано се осећају као у кутији. Сви знају да ја спадам у ове потоње. Радим неке вежбе и активности које се могу сврстати у спортске, али зато што морам, не зато што волим. Е сад, међу мојим друштвом у Србији има и оваквих и онаквих и то никоме не смета. Док су они на фудбалу, ја седим поред реке, сам или са скво, и уживам. Или шетам. Или одем у неки добар ресторан. Небитно. Увече сви заједно изађемо негде или одемо код некога кући. Овде то не може. Ако с неким Холанђанином нећеш на организовану активност (а нећеш јер те апсолутно не занима активност, не он), не можеш се другачије дружити с њим. Логично је онда да ови спорташи имају нешто активнији социјални живот с домаћима. Немају ни они пријатеље Холанђане, да се разумемо, само што имају више контакта с њима. Ја немам апсолутно никаквог контакта ни са ким од њих ван посла. И да, Војвођани више воле Холандију од Шумадинаца. Ja koliko volim sistematski organizovan posao, toliko ne volim sistematski organizovan zivot. Planirati neke velike stvari u zivot sasvim je normalno, ali planirati male stvari poput kada ces s nekim imati rucak, ili ce te otici na cugu, ili ce te otici na partiju tenisa mi je strasno zamarujuce. U tom smislu sam 100% juznjak, ali s tim juznjackim mentalitetom sam malo na lijevoj nozi po pitanju specificnih odnosa. Cesto sam bio u situaciji da ovdje kod nas nekoga za koga smatram prijateljem upravo u tim malim zivotnim stvarima iznevjeri me nekim losim odnosom prema meni, prosto se razocaram. Onda mi dodje da kazem, a u vraga i prijatelji i onda mi dodje da prisvojim dijelom taj sirovi i isplanirani sjevernjacki odnos koji je proracunat, ali makar znas na cemu si sa nekim. Ili se varam. Kakvi su Holandjani po tom pitanju, dobro to znamo jako tesko sklapaju prijateljstva, ali kad sklope s nekim da li ga se onda drze ili ga pogaze tokom vremena? Juanito and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 5 часа, Justin Waters рече Kakvi su Holandjani po tom pitanju, dobro to znamo jako tesko sklapaju prijateljstva, ali kad sklope s nekim da li ga se onda drze ili ga pogaze tokom vremena? То је као да ме питаш какав је секс с Моником Белучи. Justin Waters and Natasa. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 1 сат, Juanito рече То је као да ме питаш какав је секс с Моником Белучи. Kakav je da je, Monika je Monika . Juanito, RYLAH and drvce је реаговао/ла на ово 3 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2017 Убијам се да завршим неки рад што је требало да пошаљемо сутра у поноћ и стиже e-mail од женске из организације конференције да је мртва линија одложена за 1. април (надам се да није априлилили). У то име... Justin Waters, Аурор, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 Ех, и ја сам јуче шљакао до 22 и сутра треба да презентујем... А обрати пажњу молим те на овај феномен - ово класична физика није могла да објасни: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2017 пре 1 сат, Grizzly Adams рече Ех, и ја сам јуче шљакао до 22 и сутра треба да презентујем... Срећно! Шта презентујеш? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2017 Пријави Подели Написано Март 14, 2017 Само фаза неког интерног пројекта, завршавамо нову верзију па да покажем шта има ново и како (не) ради. Juanito and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 15, 2017 Пријави Подели Написано Март 15, 2017 пре 14 часа, Juanito рече То је као да ме питаш какав је секс с Моником Белучи. Haha, vrh, znaci em sto nemas nijednog prijatelja Holandjanina, i ne znas nikoga ko bi ti posvjedocio. Juanito је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука