Jump to content

El rincón de Juan

Препоручена порука

пре 27 минута, Avocado рече

Da dopunim i sebe... da ne bude nesporazuma... nisam mislio na to da su ovi Juanovi profesori idioti... nego su idioti izgurali tu priču i sad i ostali paze šta pričaju da ne bi štrčali... što je Juan već lepo objasnio...

Мрзело ме малопре да пишем, ал ево како ја то видим мало дубље, пошто интересантна тема...

Кад су кренули да праве систем љуцких и осталих права, да ослобађају човека, имали су почетну тачку и знали су где оће да стигну. После једно две или три генерације рада на том систему, направили су нешто оптимално - довољан степен људских права и слобода, с тим да се очува и интегритет сваког појединца и довољан баланс да индивидуална права појединца не пређу у своју супротност - да се на основу индивидуалног права једног малтретира неко други.

Међутим, то све ради кад ти имаш перспективу одакле си пошао и шта си све постигао.

Онда дође пета генерација (у хипотетичкој ситуацији да је систем углавном постављен на ноге у трећој) која се родила у том систему који ради, где је све постављено на своје место мање више, и не зна одакле се кренуло и шта се планирало, само зна да као референтну тачку има тај систем који тренутно постоји. Њихов је задатак био да постојећи систем одржавају, прилагођавају где треба и генерално не дирају ништа крупно.

Шта ће, куд ће, и они би људи нешто да раде и да се питају, а како немају у глави одакле се кренуло и колико се постигло, кажу како ништа не ваља и како све мора много боље да буде, и онда крену да с*ебавају ствари, дизвинете. Онда помешају слободу појединца са репресијом над свима осталима, за почетак. Одатле крене и ово остало.

Како не виде да греше? Па систем и даље има довољно ресурса које су створиле претходне генерације, тако да у друштву и даље влада благостање. Нико не размишља о томе да је благостање на наслеђеним ресурсима и као такво неодрживо, сви мисле да систем једноставно ради и мирни су и спокојни, јер нису свесни да ће се ресурси, који у тим тренуцима и даље постоје у изобиљу, кад - тад потрошити.

Док се ти ресурси потроше, прође још једна генерација, рецимо шеста. Е сад, шеста генерација дође у то стање да раде исто што и њихови преци из пете генерације који су чепркали по систему, а ресурси се смањују и на видику су и економски проблеми. И даље не толико близу да су баш иза угла, али довољно близу да могу да се назру негде у седмој генерацији, а о осмој тек и да не причамо. Шеста генерација не зна како је свет изгледао пре пете генерације, не зна како је систем функционисао раније. Шеста генерација види да је у време пете генерације, која је све радила исто, имало много пара (наизглед), а њихов се салдо смањује.

Шта помисле? Није проблем у систему, систем функционише, ево како су живели наши преци из петегенерације, проблем је у нама. Односно, још лакше, проблем је у имигрантима и генерално у различитим људима. Остатак се може наслутити...

Е зато они не могу да сконтају колико је то што раде лоше, оно што је питао @obi-wan малопре, јер немају референтну тачку. Они виде да је то како они раде једноставно функционисало другима, и мисле да је тај систем добар и исправан, и онда крену да траже грешку која је ван система (рецимо имиграција, али може да буде милијарду ствари других, да сад не ширимо причу). Зато и даље не мењају систем који једноставно не ради, и који троши ресурсе све више и више, зато се окрећу унутрашњим конфликтима, јер нису ни способни да укапирају да систем не ради.

Можда они из осме генерације коначно престану да покушавају да поправе систем и пробају да смисле нешто ново, ал до тад већ обично буде много касно. Ако већ не избије неки жестоки грађански рат, или између етнички сукоб, што је код њих горе много вероватније, ресурси ће свакако да се потроше да би систем могао да се поправи или замени нечим што ради а да то не изазове и могући распад друштва. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 49 минута, Juanito рече

Хтели би многи од њих да изађу из љуштуре, али не знају како.

To sve ovamo da se dovede na kurs, dacemo im kolektivni popust!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Juanito рече

Е ту не могу да се сложим с тобом... Волим свашта народско и сељачко, али патриотске песме никад нисам могао да сварим осим оног Геџиног албума са четничким песмама на које ме je навуко ћале почетком деведесетих кад је несрећни Курјак гурао ту причу. :D

Nisi onda slusao ovog velemajstora :D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, RYLAH рече

Шеста генерација не зна како је свет изгледао пре пете генерације, не зна како је систем функционисао раније.

Па кад не читају историју...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, RYLAH рече

Мрзело ме малопре да пишем, ал ево како ја то видим мало дубље, пошто интересантна тема...

Одлично си ово приметио и написао.

У САД ти је ситуација баш слична томе. Претходне генерације су се бориле за права неких људи где је заиста постојао проблем - нпр. расизам и слично. Сад су дошле нове генерације које би исто хтеле да се играју "борбе за правду", да и они нешто "поправљају", ал` огромна већина тих "колективистичких" проблема је код њих већ решена. Једноставно немаш ти сад ту неку групу која је угрожена па да их спасаваш... Живи бре свако како оће и нико га не дира.

Онда, у недостатку реалних ствари, они почну да измишљају фиктивне "проблеме" који уопште нису проблеми, већ неке баналне ствари које нико нормалан и не примећује.

А то је могуће зато што - како је одмах приметио @obi-wan - живе веома удобно и изоловани су од реалног живота. Као деца су превише заштићени, кад одрасту и оду на факс појма са животом немају, а тамо их чекају марксистички настројени професори - који исто тако појма са животом немају, а уче их како треба да се "боре за социјалну правду" уместо како се зарађује за `лебац. И ето...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

А то је могуће зато што - како је одмах приметио @obi-wan - живе веома удобно и изоловани су од реалног живота. Као деца су превише заштићени, кад одрасту и оду на факс појма са животом немају, а тамо их чекају марксистички настројени професори - који исто тако појма са животом немају, а уче их како треба да се "боре за социјалну правду" уместо како се зарађује за `лебац. И ето...

То је тако на друштвеним факултетима. На природним и техничким се слабо прича о политици иако су и тамо, из неког разлога, већином лево настројени професори и студенти. Овај где сам ја радио и предавао је био изузетак, најконзервативнији универзитет у САД. Једна студенткиња 19 година, већ удата и има децу, напала ме кад сам поменуо еволуцију. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

уче их како треба да се "боре за социјалну правду"

Него, како свакодневни живот у Трампенланду, има ли неких видљивих промена? :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

То је тако на друштвеним факултетима. На природним и техничким се слабо прича о политици иако су и тамо, из неког разлога, већином лево настројени професори и студенти. Овај где сам ја радио и предавао је био изузетак, најконзервативнији универзитет у САД. Једна студенткиња 19 година, већ удата и има децу, напала ме кад сам поменуо еволуцију. :smeh1:

Не знам шта је горе заправо - прогреивне будале откачене од живота или конзервативне будале откачене од живота.Ови први откачени од напора и одговорности, а ови дурги од разоноде и "финијих" ствари у животу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Juanito рече

Да, да - то се пре свега односи на "друштвењаке". Кад се сретну са природно-техничарима то изгледа овако:

:smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

Него, како свакодневни живот у Трампенланду, има ли неких видљивих промена? :)

Ма нема ништа... исто стање друго паковање...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Juanito рече

Једна студенткиња 19 година, већ удата и има децу, напала ме кад сам поменуо еволуцију. :smeh1:

Da li si se raskopcavao dok si recitovao Darvina?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, drvce рече

Da li si se raskopcavao dok si recitovao Darvina?

... i onda šatro napala ga... moš misliti...

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...