Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Naravno da se ne slazem. Nema vece budalastine nego nametati djeci da uce nesto sto u pocetku skolovanje ne zele njihovi i roditelji, a kasnije ni oni.

Подели на овим сајтовима

Ja bi izbacio veronauku iz škola a uveo bi poseban predmet istorija religije i to tamo negde od 6.razreda.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Шта значи ”да буде обавезан”? Да сви морају да похађају или да за оне који изаберу буде обавезан, тј. ”пунокрван” предмет?

- Mislim da je nastalo vreme da se o tome danas i sada može govoriti, da se učini redovnim predmetom, da se ocenjuje kao nekada - rekao je patrijarh dodajući da će se time poboljšati kvalitet nastave, a katihete obavezati da taj predmet ozbiljnije shvate.

И једно и друго је по мени лоше. Прво би било насиље, а друго је штетно по саму веронауку.

Подели на овим сајтовима

Не (ма колико то мени лично одговарало у погледу запослења), јер вера претпоставља слободу, а где нема избора нема ни слободе. То би било контрапродуктивно, а такође ни сама ситуација са верском наставом (план, програм,, уџбеници итд) није најсређенија....

Подели на овим сајтовима

Не (ма колико то мени лично одговарало у погледу запослења), јер вера претпоставља слободу, а где нема избора нема ни слободе. То би било контрапродуктивно, а такође ни сама ситуација са верском наставом (план, програм,, уџбеници итд) није најсређенија....

Што се тиче оцењивања са тиме се слажем.

Подели на овим сајтовима

Шта значи ”да буде обавезан”? Да сви морају да похађају или да за оне који изаберу буде обавезан, тј. ”пунокрван” предмет?

И једно и друго је по мени лоше. Прво би било насиље, а друго је штетно по саму веронауку.

Ja sam shvatio obavezan za sve. To i jeste nasilje.

Подели на овим сајтовима

Verovatno da sva deca moraju da pohađaju.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Да, ако није обавезан за сву децу. Зашто? само из практичних разлога, не би ли се вероучитељи у статусу изједначили са осталим наставницима.

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ево ја ћу да кажем неколике речи на задату тему. Гласао сам ДА из чистог пркоса, пошто сам више пута, што уживо што на нету, налетео на агресивну атеистичку причу упућену лично мени како су на часовима веронауке деца изложена индоктринацији (мислим, ван памети, настава факултативна, родитељ мора да одобри...оно)...Е па даме и господо, ето нпр. и историја је обавезан предмет па су деца и ту изложена индоктринацији професора који су идеолошки острашћени (нема везе која политичка прича је у питању, и то само тако) и уносе то у наставу, исто тако се може чути и за неке наставнике биологије који су од ТЕ направили идеологију, догматизовали је и агресивно форсирају децу трујући их ненаучним стварима...Мислим, да не дужим само ћу да се изнервирам, јасно вам је. Дакле, нема више зезања, излажења у сусрет свакојаким жељама, снисходљивости, политичке коректности итд, итд. И то без дискусије и било каквог разговора. Само једног дана осване "веронаука обавезна у школама". Декретом. И ћао. Па нека се пуше.  ;)

Potpisujem.

Pravo hrisansko poimanje stvari.

Ja bi izbacio veronauku iz škola a uveo bi poseban predmet istorija religije i to tamo negde od 6.razreda.

Bez zezanja  ovaj predlog je vrlo dobar. Ja ne bih imao apsolutno nita protiv da mi klinac uci istoriju religija... naprotiv, to je vrlo zanimljiv koncpet a ima i naucno-istorijsku potporu.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ne slažem se, ne zam zašto bi veronauka bila obavezna, Hrišćanstvo se ne sme nametati.

Svakako da bi Crkva zaposlila gomilu nezaposlenih bogoslova, ali to je linija manjeg otpora.

Crkva mora sama da pronalazi rešenja za svoje probleme, ona ne sme biti na teretu države, već podrška državi.

Smatram da Crkva, isto kao i naša država, ima potencijala da bude smaoodrživa, ali nema ono što nema i država, dovoljan procenat kavalitenog kadra koji bi to izneo.

Подели на овим сајтовима

U našem slučaju, fakultativan predmet je nekako postao obavezan.

Dete je u trećem razredu, posle dosta trauma kod ljubazne veroučiteljke koja istovremeno ima priče od kojih i ja imam noćne more, odlučuje da pređe na građansko. Pošto je u međuvremenu, usled pritiska vršnjaka, postala jedino dete koje je to biralo (uključujući muslimane i ateiste), ipak odlučuje da se vrati na veronauku (učitelj joj menja izabranu opciju na listu koji smo predali). 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

и историја је обавезан предмет па су деца и ту изложена индоктринацији професора који су идеолошки острашћени (нема везе која политичка прича је у питању, и то само тако) и уносе то у наставу, исто тако се може чути и за неке наставнике биологије који су од ТЕ направили идеологију, догматизовали је и агресивно форсирају децу трујући их ненаучним стварима...

Postoji razlika. Jeste i istorija, recimo, indoktrinacija, ali se na učenikčko pitanje "A koje Vi dokaze imate za tu tvrdnju?" daju ipak kvalitativno drugačiji odgovori.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

nikako i nikada da bude obavezna jer tu dosta zavisi od veroucitelja i ne bih dete poverio svakom da ga uci o necem toliko osetljivom kao sto je to vera  a i ovako smatram da su veroucitelji cist trosak za drzavu bolje da su ti ljudi zavrsili bilo sta drugo da rade konkretan posao koji stvara prihode a da uz to budu kvalitetni vernici i reprezenti vere isto misljenje imam i za gradjansko

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за јер не видим ништа лоше у томе да се деца упознају са Веронауком.

Веома велики број људи мало зна и пуни су предрасуда о вери. На овакав начин би деца била више упућена о вери ја сматрам да тада би више пришло вери.

Ја не сматрам да је то икако наметање, јер на крају, сва та деца по слободној вољи ће то прихватити или не.

Велики број људи, кад му споменеш цркву одмах крене са кометарима о попу и о томе колико је наплатио своје услуге. Знају још по неку ситницу и то је све.

Да би се слобода искористила на прави начин и донела права одлука, човек треба да зна и више о вери.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...