Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Нисам постао марксиста,али сам постао хришћанин...тако да можемо повући паралелу и са верском наставом,можда се деца толико разочарају у веронауку,да после постану нихилисти,марксити,атеисти и слично...

Па и то се једном десило. Сви комунисти су имали обавезну веронауку до 1941...

Подели на овим сајтовима

Dobro, ok, sa ovim se slažem, ali u religijskim stvarima mi ne govorimo o tome. Tako da tu i Den Braun može da se uzme kao relevantan izvor (karikiram malo, naravno). Razumeš šta hoću da kažem. Jako je važna ličnost nastavnika, pa i veroučitelja. Zato ta vrsta argumenta, koji sam napomenuo u prvom postu, ne stoji, to sam samo hteo da kažem.

Razumem - o tome se i radi.

Dete: Na osnovu čega tvrdite da Bog postoji / Crkva ima bilo kakav značaj / postoji Trojstvo / Hristos nije imao ženu i decu?

Veroučitelj: Tako piše u Svetom Pismu / kod ovog ili onog bogoslova / Crkva to uči.

Dete: Ali Den Braun piše drugačije.

I tu diskusija staje, ako smo pošli od ideje da nešto tvrdimo, umesto da deci navedemo učenje / verovanje jedne religije ili drugog sistema ideja - kao što se čini u istoriji, sociologiji, filozofiji, i kao što bi se činilo u nekakvoj istoriji religija.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Pritom, stvarno mislim da deca treba da znaju za sve ove sisteme ideja, ali ne mogu da u državnoj školi prihvatim ideju veronauke koja se propoveda na isti način kao i matematički aksiom. To kažem kao neko čije dete ide na veronauku - možda licemerno.

А шта има лоше у томе? 

Ја сматрам да у школству има још доста не потребних ствари , а једино око веронауке се диже толика прашина , као да је то неки баук.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Марксизам је већ био у школама,као обавезан предмет ,лично сам присутвовао настави...  :D

Нисам постао марксиста,али сам постао хришћанин...тако да можемо повући паралелу и са верском наставом,можда се деца толико разочарају у веронауку,да после постану нихилисти,марксити,атеисти и слично...

Pa ja se upravo toga i plašim.

Imam, kao hrišćanka, i sebičnu motivaciju da budem protiv obavezne veronauke u školama - hoću da mi deca budu hrišćani.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Deca trebaju da se upoznaju sa svim religijama, ne u smislu da biraju hoce li biti budisti, hriscani muslimani, nego da prosto imaju osnovno znanje o tome, da kad sretnu nekog muslimana znaju u sta veruje i sta ispoveda. Znaci kao opsta kultura.

Na to sam upravo i mislio s tim da bi se recimo učila i evolucija religije ili religiozne svesti kod čoveka.Od šamanizma pa sve do danas.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Марксизам је већ био у школама,као обавезан предмет ,лично сам присутвовао настави...  :D

I Staljin je pohađo bogosloviju. :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

А шта има лоше у томе? 

Ја сматрам да у школству има још доста не потребних ствари , а једино око веронауке се диже толика прашина , као да је то неки баук.

Ne mislim da je znanje o hrišćanstvu nepotrebno - naprotiv, mislim da deca treba da imaju znanja o raznim religijama i ideologijama.

Ne slažem se sa pristupom koji veronauka ima - deci se ne govori "hrišćanstvo uči / SPC propoveda / hrišćani veruju" već "Bog postoji / Bog je Trojstvo / Hristos je vaskrsao". Mislim da tome nema mesta u državnoj školi jedne sekularne države.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Razumem - o tome se i radi.

Dete: Na osnovu čega tvrdite da Bog postoji / Crkva ima bilo kakav značaj / postoji Trojstvo / Hristos nije imao ženu i decu?

Veroučitelj: Tako piše u Svetom Pismu / kod ovog ili onog bogoslova / Crkva to uči.

Dete: Ali Den Braun piše drugačije.

A el pita tebe dete mamice na osnovu čega ti veruješ da Bog postoji i šta mu kažeš?

Подели на овим сајтовима

A el pita tebe dete mamice na osnovu čega ti veruješ da Bog postoji i šta mu kažeš?

Prvo, razlika je velika među pitanjima "Na osnovu čega tvrdiš da Bog postoji?" i "Na osnovu čega veruješ da Bog postoji?"

Nikada deci nisam tvrdila da Bog postoji. Često sam im govorila da verujem da postoji. Nisam sigurna ni da za veru imam argumentaciju ili osnovu.

Mnoge stvari deci inače ne tvrdim, već navodim ili 1) empirijske naznake za to (sila gravitacije verovatno postoji zato što stvari padaju na zemlju, ali je nije posve objasnio ni Njutn ni Ajnštajn) ili 2) uverenja iz različitih sistema ideja kao objašnjenje (hrišćani uglavnom veruju da postoji vaskrsenje, dok ima religija koje veruju i u večne bestelesne duše; neki ljudi veruju da je smrt u potpunosti kraj svake svesti)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Nisam sigurna ni da za veru imam argumentaciju ili osnovu.

Pa imaš sigurno neki razlog,neku osnovu zašto veruješ da Bog postoji i zašto baš hrišćanstvo.

Подели на овим сајтовима

Pa imaš sigurno neki razlog,neku osnovu zašto veruješ da Bog postoji i zašto baš hrišćanstvo.

Imam svoja iskustva i još neke lične razloge (emotivno-estetske, ako hoćeš). Niti jedan od njih nema mesto u nastavnom planu i programu državne škole jedne sekularne države, ali svakako može imati mesto u razgovoru između roditelja i dece, sveštenika i deteta koje mu svojevoljno dođe, rođaka, prijatelja, poznanika, neznanaca na internetu :) 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Mene recimo zanima šta im kažu veroučitelji kada ih deca pitaju šta je to greh?

Подели на овим сајтовима

Mene recimo zanima šta im kažu veroučitelji kada ih deca pitaju šta je to greh?

I mene. Čini se da zavisi od veroučitelja.

Bilo bi sjajno kada bi u nekom nastavnom planu neke religiologije za decu stajale, recimo, i različite koncepcije greha u teologijama različitih religija. A ima ih dosta i samo u pravoslavlju.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...