Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Uopšte ne razumem kako se može obavezna veronauka sprovesti bez opcije sekularne etike ili istorije religija. Toga nema ni u Rusiji.

Naravno da ne može, to objašnjavam i ja cijelo vrijeme, bilo bi to kršenje prava roditelja i prava punoljetnih djaka koji su navršili donju granicu punoljetnosti (obično od 16 godina) od koje mogu i oni sami bez roditelja odlučivati o tome da li će se ponašati i živjeti kao ateisti, vjernici i kakvi vjernici, hrišćani, muslimani, budisti, neopagani ili će "ganjat" New age spiritualnost i sl. I ne bi to bilo u skladu sa medjunarodnim dokumentima, pravima i obavezama koje je potpisala Republika Srbija kao članica OUN i sa samim Ustavom Republike Srbije i cijelim nizom srpskih zakona od porodičnog do zakona o vjerskim zajednicama i školstvu.

Подели на овим сајтовима

Evo ovdje na Moravi u brnjenskoj džamiji uče malu djecu iz obdaništa multikulturalizmu,

kako se ispravno klanjat k Allahovi i recitovat muslimanske molitve original u arabštine:

http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/c/316516/V-brnenske-mesite-uci-zaky-multikulturalismus-modlitbu-k-Allahovi.html

P1130878.JPG

Klinja skroz desno sedi i ne klanja, znaci da ne prihvata to i niko ga ne dira. 

Подели на овим сајтовима

Klinja skroz desno sedi i ne klanja, znaci da ne prihvata to i niko ga ne dira. 

Ajd, vidiš da je on već otklanjao svoje ili glumi šefa i kontroliše kako

to ostali rade. U svakom razredu je jedan takav "šef" bio, ahahahaha.

Подели на овим сајтовима

lol pa znas koliko njih je sa te veronauke pobeglo na gradjansko jer im je predmet postao dosadan i kasnije od hriscana postali ateisti.

Nažalost ako je to tako. Al problem je u neadekvatnoj i loše organizovanoj nastavi... i to što su roditelji od te dece možda udaljeni od vere. Pa recimo veronauka kao dodatna aktivnost.. kao što je npr. teatar, vajanje, crtanje, itd... Kroz sve to se može utkati i veronauka.. Zatim lektire o Carstvu nebeskom napisane od pravoslavnih psihologa... Ipak je biblija najprodavanija knjiga na svetu.. pa zašto je i deca nebi mogla čitati kroz školovanje ... naravno ... na nekom dečijem nivou.. Ili je uvesti u istorijsku nastavu.... Mislim da ima mnogo načina... samo treba pronaći onaj adekvatan.
Подели на овим сајтовима

Nažalost ako je to tako. Al problem je u neadekvatnoj i loše organizovanoj nastavi... i to što su roditelji od te dece možda udaljeni od vere. Pa recimo veronauka kao dodatna aktivnost.. kao što je npr. teatar, vajanje, crtanje, itd... Kroz sve to se može utkati i veronauka.. Zatim lektire o Carstvu nebeskom napisane od pravoslavnih psihologa... Ipak je biblija najprodavanija knjiga na svetu.. pa zašto je i deca nebi mogla čitati kroz školovanje ... naravno ... na nekom dečijem nivou.. Ili je uvesti u istorijsku nastavu.... Mislim da ima mnogo načina... samo treba pronaći onaj adekvatan.

Pa i Kuran je cesto prodavana knjiga, sto ne bi nju citali? 

Подели на овим сајтовима

A mozda se uopste ne klanjaju nego rade zagrevanje kolena. 

Tamo piše šta tačno rade ispod tog članka:

http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/c/316516/V-brnenske-mesite-uci-zaky-multikulturalismus-modlitbu-k-Allahovi.html

Fotografie je zachycuje v části modlitby zvané RUKU, podrobnosti k islámské modlitbě s obrázky zde.

Prevod:

Fotografija ih (djecu) prikazuje u dijelu molitve zvane RUKU, detalji o islamskoj molitvi sa slikama su ovdje:

http://islamweb.cz/elknihovna/zni/modlitba.htm

Подели на овим сајтовима

Pa i Kuran je cesto prodavana knjiga, sto ne bi nju citali?

Pa neka je čitaju... ukoliko je to i njihov deda čitao Ja ovde razgovaram sa svojim pravoslavcima.

U školi koju moja deca posećuju postoji veronauka.. koja im se veoma dopala i rado su je prihvatili. Pored toga postoji i etika na kojoj upoznaju i sve druge vere i običaje... Sve u svemu dobro su informisani.. Ali su pravoslavnu veru prisvojili kao zemlja koren.

Подели на овим сајтовима

Mislim da ne bi trebalo da čitaju Stari Zavet.Neki kažu da je to jedan od najsigurnijih puteva ka ateizmu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Mislim da ne bi trebalo da čitaju Stari Zavet.Neki kažu da je to jedan od najsigurnijih puteva ka ateizmu.

Hm... Problem je da ga i mi odrasli možemo pogrešno shvatiti... Mislim da bi novi bio dovoljan.. naravno podešen dečijoj psihi.. A danas sutra ako se odluče da pročitaju i stari neka čitaju. Mislim da nam je novi svima sasvim dovoljan..
Подели на овим сајтовима

Ovako na primjer izgleda "nazorna, očigledna nastava" o islamu u jednoj osnovnoj školi u Trutnovu, sjeverna Češka. Tamo im nastavnica istorije objašnjava u čemu je razlika izmedju čadorom, hidžabom i burkom i kako izgleda molitva vjeruujućeg muslimana/muslimanke. Pogledajte fotogaleriju na dnu stranice, kliknite na prvu sliku da se uveća pa klikajte dalje:

http://www.zskomtu.cz/153-skolni-akce/detail/nazorna-vyuka-dejepisu-v-7-a-aktualizovano

Očigledno su tu dame, učiteljice i nastavnice u dosta velikoj prednosti sa didaktičkim

pomagalima, muški pedagozi, učitelji i nastavnici se tu mnogo ne pokažu pred djacima.

Ono što bi pokazat eventualno mogli svejedno nije za javno pokazivanje i prezentaciju po školama.

Подели на овим сајтовима

To su verovatno lazi fasisticko-hriscanske organizacije koja hoce muslimane da prikaze kao zlikovce koji uce decu da se klanjaju Alahu i nastoje od Evrope napraviti kalifat. 

Pa neka je čitaju... ukoliko je to i njihov deda čitao Ja ovde razgovaram sa svojim pravoslavcima.

U školi koju moja deca posećuju postoji veronauka.. koja im se veoma dopala i rado su je prihvatili. Pored toga postoji i etika na kojoj upoznaju i sve druge vere i običaje... Sve u svemu dobro su informisani.. Ali su pravoslavnu veru prisvojili kao zemlja koren.

Pa neka onda i pravoslavna deca citaju ono sto im je dedo citao, a to u skolu ne treba ici jer veronauka je nepravda prema svim onim verskim zajednicama u Srbiji koje nisu pravoslavne + favorizuje jedan koncept zivota sto drzava nikako ne bi smela da radi ako hoce da bude efikasna. 

Подели на овим сајтовима

lol pa znas koliko njih je sa te veronauke pobeglo na gradjansko jer im je predmet postao dosadan i kasnije od hriscana postali ateisti. 

Moje dete je volelo da ide u crkvu i svake nedelje je jedva čekala liturgiju... dok nije pošla na veronauku.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...