Jump to content

Молим те, чуј то што не говорим

JESSY

Препоручена порука

na žalost mnoge osobe očekuju u svakodnevici da proistekne razumevanje bez komunikacije i usled neispunjenih očekivanja javljaju se pogrešni zaključci da je to zbog nedostatka ljubav
  tacno, Boki.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Pa se desi da ti neko posle 20 i kusur godina nečeg što si smatrao za zajednicu ljubavi tolerancije praštanja saspe tovar primedbi i milion zašto u cugu na koje ne možeš da stigneš da odgovoriš i umiriš

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

@@Bokisha, da, bas takav je nas zivot ovde....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

колико нам је то потребно....

колико пута сам пожелела да не кажем ништа а да све буде јасно......

Po tome se mjeri bliskost i razumijevanje s ljudima. Bliski su ti oni s kojima smiješ da ćutiš... A oni ipak mogu da te razumiju, mogu da osjete kad treba da govore a kad treba da ćute, kad treba da pruže neverbalnu podršku a kada da te puste na miru. Sa strancima je ćutnja neuljudna. Pravi prijatelj ne traži ništa pa ni da bude bitan niti nameće svoju pažnju, već pažljivo osluškuje potrebu tvog srca da bi joj se prilagodio. Ljudi koji se vole se lakše intuitivno razumiju, a i oni koji se razumiju, koji su sličniji se lakše zavole. Postoje ljudi s kojima sam telepatski povezana i s kojima se razumijem bez puno priče.. To tako odmara. (Mislim ovde dosta pričam jer ako me tema zainteresuje želim da učesttvujem, ali sam dosta dosta ćutljiva u stvarnosti; više volim da posmatram i slušam). Takođe sam vrlo zatvorena te sam vrlo zahvalna ako neko uspije da me shvati ili da mi pruži pažnju, poštovanje ili da me navede da se otvaram, vrlo vjernog prijatelja stiče u meni.  

Neki ljudi su otvoreni i lako pokazuju šta osjećaju, i traže i čak zahtijevaju pažnju; neki su zatvoreni, plašljivi, stidljivi, gordi, pa ne žele da pokažu svoje slabosti i bolove, boje se povrede a boje se i gubitka kontrole u rastvaranju odbrana i otvaranju prema drugome. Ali ne trebaju manje tog razumijevanja, naprotiv... Što je čovjek introvertniji, što je usamljeniji, ili ranjeniji (ili kombinacije), veća je ta zatvorenost i rascjep između osjetljive i bolne nutrine i socijalno prihvatljive maske, ili naprosto maske u kojoj se osjeća bezbjedniji. 

Подели на овим сајтовима

..."Бог је људима дао језик да би сакрили шта мисле.", имао је обичај да каже мој тата, док је био  овде... хришћански неисправно, али у пракси општеприхваћено... стално сам то користио, као штит срца, и сада ми је, због стечене навике, тешко да се ослободим... Биљана, ти си једини човек, са форума ( множина) чији сам глас чуо, и вероватно си била збуњена мојом елоквентношћу, тачније брбљивошћу. Да, углавном одмерена, индустријска биљка (сунцокрет), уживо звекеће, као празна канта. Хтео сам да кажем, проверено у пракси, да сам заправо велики ћутолог, и поред брбљивости, већи од многих који не пуштају глас. Не говорења, ћутања су разна... :)

Правило треће: Не говори све што мислиш. То правило не позива те, како се можда некима чини, на лицемерје и конформизам. Али оно саветује да правилно процениш сабеседника и његово душевно расположење. Да ли је он данас спреман да од тебе чује оне речи које ће твоје срце мирно примити три дана касније? Да ли ће му донети корист оно што ти намераваш да му кажеш? Да ли му је потребно да чује твоје мишљење о том питању? Да ли ћеш неког довести у неприлику и да ли ћеш одати туђу тајну својом неопрезном речју? И десетине других "да ли" могу оправдати ово правило. Једном речју - не говори све што мислиш.

https://www.pouke.org/forum/topic/14976-душекорисни-садржаји/page-17#entry1361293

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Једном речју - не говори све што мислиш.

Један добар разговор је сребро, но ћутање је чисто злато.

Свети Јефрем Сирин 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

"O, sklopi usne, ne govori, cuti,
Ostavi misli nek se bujno roje,
I rec nek tvoja nicim ne pomuti
Bezmerno silne osecaje moje."

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"O, sklopi usne, ne govori, cuti,

Ostavi misli nek se bujno roje,

I rec nek tvoja nicim ne pomuti

Bezmerno silne osecaje moje."

Kako svi uvek zaborave ostatak pesme:

ja ću ti, draga, opet reći tada
otužnu pesmu o ljubavi, kako
čeznem i stradam i ljubim te, mada
u tom trenutku ne osećam tako.

I ti ćeš, bedna ženo, kao vazda
slušati rado ove reči lažne,
i zahvalićeš bogu što te sazda,
i oči će ti biti suzom vlažne.

I gledajući vrh zaspalih njiva
kako se spušta nema polutama,
ti nećeš znati šta u meni biva –
da ja u tebi volim sebe sama,

i moju ljubav naspram tebe, kad me
obuzme celog silom koju ima,
i svaki živac rastrese i nadme,
i osećaji navale ko plima!

Za taj trenutak života i milja,
kad zatreperi cela moja snaga,
neka te srce moje blagosilja.
Al’ ne volim te, ne volim te, draga!

I zato ću ti uvek reći: ćuti,
ostavi dušu nek spokojno sniva,
dok kraj nas lišće na drveću žuti
i tama pada vrh zaspalih njiva.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Kako svi uvek zaborave ostatak pesme:

zasto mislis da zaborave....?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

zasto mislis da zaborave....?

Pa toliko se često citira u pozitivnom/simpa/romantičnom kontekstu, a baš je, ono, crnjak...

Priznajem da ne razumem ove romantike. I ovako je komunikacija među ljudima komplikovana, pa čemu insistiranje da neko nekog razume i ako mu sve lepo ne objasni? Jezik bar imamo kao neku olakšicu, zar i toga da se odreknemo? Iz iskustva koje ja imam, kad god su ljudi romantično o nečem ćutali, vrlo često su mislili i podrazumevali sasvim različite stvari. Al' vrlo romantične... :D

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@@Paradoksologija, pa draga, moja, kao sto znas svi smo razliciti....i ne mozemo ocekivati da svi misle i osecaju kao mi sami.....

ovo nije tema o poeziji, pa da sam namerrno izvukla strofu iz konteksta......

ovo je strofa koju volim i ponavljam godinama....mnogo mi znaci i uklapa se u temu.....

inace, ja sam romantik..... :)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

@@Paradoksologija, pa draga, moja, kao sto znas svi smo razliciti....i ne mozemo ocekivati da svi misle i osecaju kao mi sami.....

ovo nije tema o poeziji, pa da sam namerrno izvukla strofu iz konteksta......

ovo je strofa koju volim i ponavljam godinama....mnogo mi znaci i uklapa se u temu.....

inace, ja sam romantik..... :)

To da si romantik sam shvatila :D

Ne moramo svi isto da mislimo i osećamo, ali ja mogu da priznam da ne razumem one koji drugačije misle i osećaju - a ja sam tip koji voli da mu se objasni, a ne čujem što mi se ne govori, pa slobodno  ;)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...