Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

По чему си оче,закључио, да ова икона сведочи да је Господ Мојсија васкрсао?

Vadi ga iz groba. To je ono sto Jefrem govori. Dusu bi slikar verovatno u povojima predstavio. Kao na Uspenju Bogorodice. Ovde vidis da covek ustaje. Potpuno u skladu sa Pismima.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Vadi ga iz groba. To je ono sto Jefrem govori. Dusu bi slikar verovatno u povojima predstavio. Kao na Uspenju Bogorodice. Ovde vidis da covek ustaje. Potpuno u skladu sa Pismima.

Да,у праву си.Нисам добро сагледала икону,мислила сам да оно није Мојсије него Христос,па ми није било јасно.

Ова икона је потпуно у сагласју да тумачењем Светог Јефрема,јер он каже:

"Ту двојицу људи(Илију и Мојсија) призвао је к Себи зато да би боље поверовали у васкрсење живота,које ће се кроз Њега извршити на свршетку света.Они ће,или као Мојсеј устати из мртвих,или ће се као Илија вазнети к Њему,јер је он Господ небеских и преисподњих."

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

За хеленски ум, ατανασία или αφθαρασία означавали су божанство и подразумевали нерођеност и неуништивост, а рећи за душу да је бесмртна значило би да је и нестворена, тј. преегзистентна,

Eto kako je moguce, da covek od sebe napravi idola. (besmrtna vecna dusa)

U ovom pitanju, ja bi rekao, da ce antihrist imati upravo taj nacin, kako bi sebe postavio kao Cara a ljude nad kojima bi vladao, su tu, samo da recituju svoju "besmrtnost" i tako dopuste mnostvo nacina za manipulaciju, na koju se antihrist i sprema.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Само се ти душо моја весели и радуј,немам ништа против :)

Ne znam da li si me razumela, ja hocu da ti kazem, da je pad, pala covekova priroda ako tako hoces, klasicni nedostatak radosti i to se vaskrsenjem Hristovim menja i posle blage vesti, koju Bog donese a ne covek, mi nemamo prava a da se ne radujemo.

Подели на овим сајтовима

Izvini za upad...razmišljam ima i ona tuga po Bogu. Kada već spoznaš Boga, stigne te i tuga što si ovde a ne u Carstvu Božijem...

A i ta blagodat dolazi i odlazi, što zbog greha, što zbog promisli Božije..pa kad je nema...a znaš kako je bilo kad si je imao...Nije baš prijatno

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Ава само да најави да ће данас бити онај одговор на коментар о. Саве, а поставићемо га као посебан текст и линковати овде. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li si me razumela, ja hocu da ti kazem, da je pad, pala covekova priroda ako tako hoces, klasicni nedostatak radosti i to se vaskrsenjem Hristovim menja i posle blage vesti, koju Bog donese a ne covek, mi nemamo prava a da se ne radujemo.

Наравно,разумем.Нисам отишла у било коју крајност када сам писала о радости.По радости се и познају хришћани :)

Наметнуто ми је ,чини ми се,да је "правослаље мукотрпан подвиг" и јесте али ја ту нисам ставила тачку,већ само запету.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Наравно,разумем.Нисам отишла у било коју крајност када сам писала о радости.По радости се и познају хришћани :)

Наметнуто ми је ,чини ми се,да је "правослаље мукотрпан подвиг" и јесте али ја ту нисам ставила тачку,већ само запету.

Ziva bila. :)

Подели на овим сајтовима

Да не компликујем тему, али нисам ја увео идеју о томе да се светитељи јављају из будућности, да ли је могуће да је (евентуално) васкрсли Мојсије заправо из будућег века, а не управо тада (или раније) васкрсли?

Подели на овим сајтовима

Да не компликујем тему, али нисам ја увео идеју о томе да се светитељи јављају из будућности, да ли је могуће да је (евентуално) васкрсли Мојсије заправо из будућег века, а не управо тада (или раније) васкрсли?

Да, одатле. 

Подели на овим сајтовима

Нисмо, на томе сам инсистирао у овом новом тексту, када сам говорио о томе да смо физички присутни у њему, да су нам крв и месо смешани са његовим. 

Са овим се практично и одговара на оно твоје питање (ако се добро сећам) да смрт као дељење компоненти нестаје јер се "одмах" облачимо у преображено тело. Тако би се и на нас, а не само на Исуса могло односити: Светац твој неће видети труљења.    

Подели на овим сајтовима

Нисмо, на томе сам инсистирао у овом новом тексту, када сам говорио о томе да смо физички присутни у њему, да су нам крв и месо смешани са његовим. 

Ovaj temelj nije samo odbacena glava no je cela kutja ako mene neko pita.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче причешћа свим честицама то забрањује св.Симеон Солунски у својим делима које ме мрзи да куцам али директно говори да се вернима само раздаје од Агнеца а не и од осталих честица. И кад се служи и говори Светиње Светима диже се само Агнец а не и остале честице.

Zato sam ja o. Darko za praksu da se na proskomidiji vadi samo agnec, a imena svetih, pokojnika i živih hrišćana da se pominju nakon osvećenja predloženih darova... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...