о.Небојша Написано Октобар 25, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2011 Оов питање је најбоље решено у Босни : не свети се водица пред Славу него сви донесу жито у цркву на дан Славе и тамо се после Литургије освети. Носи се само жито и онда за ручком грде попа како је прелио жито са мало вина или је превише сипао. bliss jeeee Незгодно је где се свети Богојављенска водица, у ствари не свети него црквењак носи освећену водицу у котлићу и онда свештеник отпева тропар, изговори јектенију, покропи кућу и укућане и иде даље, јер се мора завршити до почетка Васкршњег поста. Пракса је да што се приближава време Славе укућани имају мање времена за посете, па гледају да и свештеник што пре прође. Јер треба распремати кућу, правити колаче... Питам тако једнога после свећења Васкршње водице шта раде , а он ми каже : Чекамо оче да ти завршиш, па да идемо у башту. на свештенику је да упозна парохијане и да види где људи имају времена за раговор, а где им гори под ногама коЖељ њацИ and Александар С је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 26, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2011 не бих се сложио у потпуности са вама оче ... свештеник треба да се упозна, дозива и интересује, али мора нешто верник и сам за себе да учини, да се покрене из своје учмалости. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dionisije Написано Октобар 26, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2011 Свакако да ми свештеници освећујемо водицу за славе по неком неписаном, али усмено предатом типику. Просто, временски никако не можемо да освештамо у свакој кући водицу ни великим ни малим освећењем јер свако траје најмање пола сата ( и више). Зато освећење водице у кућама траје у просеку око пет минута. Свештеник углавном узима после возгласа "Благословен Бог наш..." , " Бог Господ и јависја нам...", "Богородице, приљежно ниње (или тропар славе)...", слава и ниње... и "милосрђа двери..." (или кондак славе). Потом свештеник чита Јеванђеље по Јовану (перикопа о Бањи Витезди), а после јеванђеља јектенија са помињањем Епископа, укућана и молбама да се освети вода, помињемо Пресвету Богородицу и на крају возглас. По возгласу узме се тропар Крсту "Спаси Господи људи твоја" и укућани прилазе и целивају крст. Све у свему, молитва траје неких 5-7 минута. Sve je to tacno sto kazete, ali mislim da bi obred vodoosvecenja morao da sadrzi i molitvu vodoosvecenja Prikloni Gospode... To vremenski ne bi mnogo produzilo sam cin. Александар С је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 26, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2011 Dobrodosao na forum... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dionisije Написано Октобар 26, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2011 Hvala. Bolje vas nasao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 26, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2011 Ја читам молитву Приклони Господе наглас, на српском, да људи знају смисао овог обреда. И треба узети и Оче наш, али да га укућани заједно изговарају. Онда се види колико знају, и често деца са веронауке боље знају од старијих. Sinergija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 да ли дајете папире са именима за здравље живих и покој душе преминулих....? сад ми је пријатељица причала како је њен свештеник то све лепо обавио, молитве и помињање имена и није збрзао иако се приближава слава(св.Јован)... мој свештеник то обави за два минута... :huh: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Има нас који немамо појма зашто се и свети водица пред славу,пред Васкрс итд. Некад ми се чини да је то велико смарање за свештеника,а некад да му ипак добро дође да прикупи који динар Моја мама чува залихе разноразних водица.Ни то ми није јасно. Ја чувам мало богојављенске водице и мало уља из Острога, за случај потребе и то је то. :unsure: w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 освећује се творевина да прими Христа ... слично као што се човек освећује светим причешћем. а освећена вода остаје за здравље и спасење укућана, као и богојављенска и крстовданска и многе друге. пијте ту воду слободно, с вером и љубављу према оном који је даровао тако нешто, и не само кад сте болесни и није важно одакле је, вера у Бога није везана за место клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 да ли дајете папире са именима за здравље живих и покој душе преминулих....? мени увек у води остану делићи сувог босиљка на којем наравно има прашине јер стоји на отвореном и зато је не пијемо.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Meni to ne smeta Jessy, i posle godinu dana sam je ispio sa sve trunjem Александар С је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 klapklap Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Meni to ne smeta Jessy, i posle godinu dana sam je ispio sa sve trunjem благо теби на твојој вери...ја још на жалост нисам дотле стигла... confused ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 мени увек у води остану делићи сувог босиљка на којем наравно има прашине јер стоји на отвореном и зато је не пијемо.... ц ц ц па што стављаш прашњави босиљак gringrin Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Meni to ne smeta Jessy, i posle godinu dana sam je ispio sa sve trunjem куку, како ли си преживео greengrin greengrin greengrin пс. :drugarstvo: sleki and Oglo је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука