Jump to content

Практична питања наше вере - освећење водице, стана , тамјан, кандило...

Препоручена порука

Назовите је "Свежа,негазирана ЖРУ света водица"

"Дубока тајна, Дубоки укус - за дубоки џеп."  0102_laugh

Оригинал са глечера Гренланда..

:cheesy:

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

Некако имам осећај да ове васкршње водице иду доста тешко. Зашто? Ево у многим градовима и селима неће ни да чуједа му свештеник уђе у кућу после 12 сати! Замислите! Па то је најобичније магијашење! Дакле, не много рано, не много касно- па кад онда?

И како поред свега тога да се овом чину да мисионарска димензија? Да освештење водице буде бар мала литургијска катихеза?

Подели на овим сајтовима

Оче, могу да кажем само оно што чујем од људи које познајем : многи не желе да им дође свештеник да освешта воду, јер : " немају пара"  womens

Мени је то, нпр, лош изговор, јер испадне да то кошта не знам колико, и као да је то сваки дан  7896634

Подели на овим сајтовима

Оче, могу да кажем само оно што чујем од људи које познајем : многи не желе да им дође свештеник да освешта воду, јер : " немају пара"  womens

Мени је то, нпр, лош изговор, јер испадне да то кошта не знам колико, и као да је то сваки дан  7896634

Нешто слично као чувени "не верујем зато што поп вози џип" аргумент?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Mom svesteniku sam svojevremeno pomagao 2 god. zaredom za vaskrsnje vodice i smucilo mi se za ceo zivot... sta sve tu ima da se vidi i cuje...

U danasnjoj situaciji iskreno ne vidim nijednu misionarsku prednost bilo kojih vodica, jer je po tom pitanju Crkva u ocima ljudi samo servis za pruzanje usluga i nista drugo...

Da bi misionarska uloga Crkve konacno dosla do izrazaja smatram da nam je potreban jedan vrlo radikalan zaokret u samom pristupu ljudima...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мој свештеник већ недељама прича и о водицама и о освећењу куће,али ништа...Али буквално ништа се не дешава.Овде код нас није у питању само новац,него што реко Оби,свашта ту има да се види и да се чује :cheesy: stadaradim ne_shvata

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• Гости

Da vam ne pricam o vodicama iz popadijinog ugla  bliss jeeee

Хајде да чујемо, па ћу ја из угла свештеника. Опет, код мене ји није тако лоша ситуација јер је парохија коју ја опслужујем са благословом Владике мала и имам довољно времан да поразговарам са људима и нема никаквих временских ограничења јер сам још у почетку моје пастирске службе то преломио.

Ајде протинице да чујемо како све ово виде попадије. Баш ме занима.  1414_feel

Подели на овим сајтовима

Mom svesteniku sam svojevremeno pomagao 2 god. zaredom za vaskrsnje vodice i smucilo mi se za ceo zivot... sta sve tu ima da se vidi i cuje...

U danasnjoj situaciji iskreno ne vidim nijednu misionarsku prednost bilo kojih vodica, jer je po tom pitanju Crkva u ocima ljudi samo servis za pruzanje usluga i nista drugo...

Da bi misionarska uloga Crkve konacno dosla do izrazaja smatram da nam je potreban jedan vrlo radikalan zaokret u samom pristupu ljudima...

Слажем се у потпуности. Већина која отвара врата свога дома ради васкршњих водица, ради само зато што се ''ваља''... Али, да не будем субјективан, требамо се запитати ко је крив. Пре рукоположења био сам две године помоћник, и свашта сам видео. Нажалост у 95% домова нисмо се задржали више од 10 мин. због ''обавеза'', осим код имућнијих где смо знали да останемо и по сат времена.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Ja ipak mislim da je moj sveštenik obavio svoju misionarsku dužnost. Nisam odlazila na liturgiju nikad, samo da se pomolim u Crkvi. On je dolazio iz godine u godinu da mi osvešta vodicu za slavu i Uskrs i pri tom je uvek pozivao mene i mog muža da dođemo na Liturgiju. Opisivao nam je kako to izgleda, govorio da dolazi puno mladih, da imaju crkveni hor...sve je to nebitno- i ko dolazi u Crkvu i ostalo. Ali on se trudio da nas privuče da dolazimo u Crkvu. Kad me je video na Liturgiji posle nekoliko godina "nagovaranja", bio je jako radostan a iznad svega iznenađen. Uputio mi je nekoliko lepih reči kao što to uvek čini. Interesuje se za mene, za moju porodicu, ma za sve...I eto, ja već neko vreme redovno dolazim na Liturgiju možda baš zahvaljujući njegovom interesovanju za nas kao za ljude.

Sad me stalno pita "a gde je mužić?" :nene: I ja mu objašnjavam po ko zna koji put da mužić baš i ne ide rado u crkvu. Kaže on: ma pritegni ti njega malo, žena može čudo da učini.  :o Ispričam je mužu i kažem mu da ga pozdravio naš popa a on mrtav hladan sve do danas. Vratim se ja opet iz Crkve i kažem mu da ga je pozdravio naš sveštenik, da pita kako je itd. I gle čuda, ne mogu da poverujem! Danas mi je obećao da sledeći put ide sa mnom na Liturgiju! Ne mogu da verujem! Došlo mi da zapevam od sreće greengrin

Ono što hoću da kažem ovim postom jeste to da sveštenici kad obilaze kuće da svete vodicu moraju da pokažu veliku ljubav ka ljudima i oni će to osetiti. Neka se ponašaju kao što se ponašao Hrist i ljudi onda neće imati povoda da bilo šta ružno pričaju o njima. I što je jako bitno, voleće svog duhovnog oca kao što i on voli njih 4chsmu1

Dajte da se svi ugledamo na Isusa, pokazujmo ljubav ka ljudima, bilo da su u pitanju sveštenici ili mirjani. Nema ništa od zakeranja- narod je ovakav i onakav, sveštenici su ovakvi i onakvi- gde je tu ljubav? :group111:

Подели на овим сајтовима

Знаш оче, негде и не можеш да останеш дуже од тих фамозних 5-10 минута. Видиш и осећаш да си на терету. Ја заиста волим да седнем, да попијем чашу воде, да поразговарам са људима, приупитам о породици, позовем на Литургију итд... али негде заиста видим да нисам добродошао. Није проблем у мени (вероватно има и где јесте баш у мени проблем), већ су то доживљавали и свештеници пре мене.

Лично мислим да је добро да се време боравка у кући после освећења водице искористи на кратки пријатељски разговор и објажњењу смисла доласка свештеника. На пример: зашто свештеник улази у кућу, шта је он ту донео у породици, шта они плаћају (ако плаћају)- да ли водицу или труд свештеника итд... као круну разговора јесте позив на Литургију и припрема за Причешће.

:group111: greengrin 4chsmu1 :nene: :o klapklap

Подели на овим сајтовима

• Гости

Баш ми је драго Сања! Ето, управо је у томе и поента освештења водице. Да дођете у Литургију. Онда нема места магијашењу, доласку до 12 а не после 12 сати (бабске измишљотине и глупосзи о напреници и назадници дана), сакривању до "поп не прође"...

Ево и ја се баш радујем и хвала Ти што си ово поделила са свима нама.

Подели на овим сајтовима

Слажем се у потпуности. Већина која отвара врата свога дома ради васкршњих водица, ради само зато што се ''ваља''... Али, да не будем субјективан, требамо се запитати ко је крив. Пре рукоположења био сам две године помоћник, и свашта сам видео. Нажалост у 95% домова нисмо се задржали више од 10 мин. због ''обавеза'', осим код имућнијих где смо знали да останемо и по сат времена.

Vi ne možete da znate srce čovekovo i da unapred sudite da li neko pušta sveštenika u kuću zato jer "tako valja." Srce čovekovo poznaje samo Bog a na vama je da date sve od sebe da izvršite vašu misionarsku dužnost :group111:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...