Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 то што се наша Пасха прославља после јеврејске, није никаква намера Отаца (јер би они то јасно и написали у канону), него последица одступања календара (померања равнодневице), што се одразило на таблице тзв. великог индиктиона. Јудејска пасха је праслика Нове и Велике пасхе и у њој се исцрпљује и завршава. Она (јудејска) јој претходи те из богословских разлога, никада не може бити пре јудејске...амин. obi-wan and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 ја сам ти навео текст канона на три језика. верујем да разумеш бар један од њих. Разумем више него што мислиш,брате...али чини ми се да ти не разумеш, или не желиш да разумеш, да, суштински и контекстуално, наведени преводи имају исто значење. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 то није тачно! Јесте! Наравно, битно је било и питање одступања календара (померања равнодневице). али прво је још и битније. obi-wan and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 служити се акробатским тумачењима да би се нешто што је последица грешке објаснило као намера и циљ, није ништа друго до извртање канона. ако ћемо тако ''бранити'' православље, онда треба рећи да смо исто што и језуити. Нема "акробатике"...постоји само твоја жеља, не знам чиме мотивисана, да се у очигледном и непретумачивом види "акробатика". Мада, не љутим се ја на мог брата! lab_man and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Јудејска пасха је праслика Нове и Велике пасхе и у њој се исцрпљује и завршава. Она (јудејска) јој претходи те из богословских разлога, никада не може бити пре јудејске...амин. Sve vreme to pokusavam da mu objasnim, i to na 2 teme... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 служити се акробатским тумачењима да би се нешто што је последица грешке објаснило као намера и циљ, није ништа друго до извртање канона. ако ћемо тако ''бранити'' православље, онда треба рећи да смо исто што и језуити. Kakva bre brate akrobatska tumacenja, nije to Tasa sam izmislio, nego se covek drzi crkvenog tumacenja. Nije valjda da ne kapiras liturgicku dimenziju praznika, nego samo juris za onom astronomskom... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Sve vreme to pokusavam da mu objasnim, i to na 2 teme... То је најбитнији моменат у целој причи. Понављам, битно је било, наравно, и решавање питања одступања календара (померања равнодневице), али сви св. оци после 1. Васељенског Сабора, једнодушно и без двоумљења, имали су тај најбитнији аспекат у свом уму и духу, то се подразумевало, зато им је и било незамисливо да, у комбинацији са што прецизнијим израчунавањем празновање Васкрса, исти падне у исти дан кад и јудејска пасха а камоли пре ње. obi-wan and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 да, у питању су моје скривене намере да разрушим поредак који су установили богомудри Оци Цркве. него, ја сам ту небитан. проблем је што ово што ја пишем на форуму заступа и проф. Радомир Милошевић: Ајде, немој да си на крај срца...знаш да ја тако не мислим о теби. Добронамерно сучељавање различитих мишљења је у питању и ништа више од тога. Жив ми био и ти и проф. Милошевић! Благовесник, Pontifex Emeritus, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ovakva emotivna izjava ide u sluzbu sirenja medjuhriscanske netrpeljivosti. Ne moramo doci do jedinstva, ali moze se postici onaj nivo koji prilici hriscanima i ljudima koji citaju jevandjelje. Koja je to svest kojoj moze zasmetati i sama pomisao da hriscani obelezavaju Vaskrs u isti dan? A sve pod paravanom Istine, pravoslavlja i patriotizma... Pa cak i da ne zelimo tako nesto, nedopustivo je to izjavljivati svetu na onakav nacin. JESSY and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Нажалост, Велики индиктион био је тачан само првих стотину година, а онда је почело са грешкама. У нашем времену дешава се да православе цркве не славе Васкрс по одлуци Првог Васељенског сабора у прву, него у другу недељу по пуном месецу, па чак и по другом пуном месецу по пролећној равнодневици.'' Јел се дешавало да православне Цркве славе Васкрс пре јудејске пасхе? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ovakva emotivna izjava ide u sluzbu sirenja medjuhriscanske netrpeljivosti. Ne moramo doci do jedinstva, ali moze se postici onaj nivo koji prilici hriscanima i ljudima koji citaju jevandjelje. Koja je to svest kojoj moze zasmetati i sama pomisao da hriscani obelezavaju Vaskrs u isti dan? A sve pod paravanom Istine, pravoslavlja i patriotizma... Pa cak i da ne zelimo tako nesto, nedopustivo je to izjavljivati svetu na onakav nacin. Никоме не смета, напротив...питање је само да ли ћемо поштовати саборске одлуке сопствене Цркве за коју ваљда верујемо да је "стуб и тврђава истине" (1.Тим.3,15) или нећемо, и да ли ћемо, у складу са тим, позивати друге на јединство у границама Истине која постоји и чува се у Православљу, или ћемо правити "техничке коалиције". lab_man је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Koja je to svest kojoj moze zasmetati i sama pomisao da hriscani obelezavaju Vaskrs u isti dan? A sve pod paravanom Istine, pravoslavlja i patriotizma... facenew22222222 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 trebalo bi provjeriti izvor informacije. нема потребе.....као ни све досадашње.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 ''увек после јеврејске''?! то није тачно. то нигде не пише. у питању је сасвим произвољно и погрешно тумачење. Владика Атанасије се позива на Антиохијски канон 1. Па би могао и тај канон да се наведе, да видимо како он гласи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 не могу се теолошке доктрине заснивати на математичким грешкама. да ли то капираш? Ne zasnivaju se na greskama, nego nemaju s njima nikakve veze. Liturgicka (= nadvremena) logika uvek ima prednost u Crkvi. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука