obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Оби, ако је одлучено ''у прву недељу након пуног месеца иза пролећне равнодневице'' то су астрономски параметри. постоје догматски разлози зашто је тако одлучено, али догматичар неће утврђивати наступање наведених појава, него астроном. To su priblizni astronomski parametri. Liturgicki tj. bogoslovski parametri su daleko bitniji. Uoci razliku. lab_man је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Оби, ако је одлучено ''у прву недељу након пуног месеца иза пролећне равнодневице'' то су астрономски параметри. постоје догматски разлози зашто је тако одлучено, али догматичар неће утврђивати наступање наведених појава, него астроном. ...али барем данас могу сарађивати и решити све календарске недоследности и недоумице, а да најважније, богословска позадина овог питања, буде сачувана...зар не? lab_man and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Оби, па то је била логика римокатолика кад су убацили filioque. ''јесте да не пише, али се подразумева.'' `Oces da kazes da sve sto nije bukvalno protumaceno negde u Crkvi, u stvari i nije ispravno? Iskreno se nadam da nisi na to mislio, jer ova bezvezna i besmislena paralela bas na to ukazuje. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Морам се сложити са Понтифексом. Канон овде не каже да се Пасха треба славити после јеврејске, него само да се не слави заједно. Не можемо стављати светим оцима речи које не стоје у канону. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 нема потребе да браниш Тасу од мене. бар сам ја на овом форуму његов велики поштовалац (најблаже речено). али као што рече Аристотел- драг ми је Платон, али истина ми је дража. Ne branim ja Tasu, nego nacin na koji Crkva uopste tumaci i razume kanone. lab_man је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Морам се сложити са Понтифексом. Канон овде не каже да се Пасха треба славити после јеврејске, него само да се не слави заједно. Не можемо стављати светим оцима речи које не стоје у канону. Drugim recima, ti smatras kao i pontifex da si bolje razumeo taj kanon od svih ostalih Otaca koji tvrde drukcije? lab_man је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 @@geronymo, Немој ништа да се бринеш. Све ти је то политика. Само и искључиво. Нема ту никаквог екуменизма. То су политичари који воде "дијалог" у рукавицама ради "приближавања", толеранције, "заједничког суживота" итд., а суштински нико ту не жели ни дијалог, а о јединству да не причамо. Обични људи, католици и православци, па и протестанти, су ближи једни другима него што ће епископи (укључујући и римског) икад бити. Све се ту своди на то ко ће кога да заврне, ко ће бити лукавији у борби за престиж, власт и моћ. Набиле чике главу у књиге па се ето мало играју. Тако да можеш слободно да исповедаш православну веру која ти је предата од предака. Мирне душе. И да не отпадаш од Цркве, разуме се. Hvala na odgovoru prijatelju,niti mislim niti bi se htio mjenjati. Problem sto mnogouceni smutise narod,brat bratu nevjeruje,osudjujemo a ljubavi samo u rjecima ,a djela nigdje,jevandjelje zaboravismo da zivimo,nije ono samo citati,a hramovi sve prazniji. E to me boli brate,dusa boli jer niko necuje glas vapijuceg,a to je ovaj nas Svetosavski rod. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 паралела је одлично, али се теби не допада. наравно не допада нам се кад латини растежу каноне, али кад треба ми да их растегнемо, онда је то прихватљиво. Molim te, uzmi neku knjigu ili clanak o tumacenjima kanona i pazljivo priocitaj. Poredjenje zivog tumacenja u okviru Predanja Crkve sa zabludama tipa filioque pokazuje da ti takva gradja nasusno treba u toj samodogradnji. lab_man је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 не знам како можемо сачувати богословску позадину слављења Пасхе ако смо пали у заблуду протопасхита који су осуђени у Антиохији. Wut? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 не знам како можемо сачувати богословску позадину слављења Пасхе ако смо пали у заблуду протопасхита који су осуђени у Антиохији. Почињеш да мрсиш...полако али сигурно. lab_man and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Вртимо се у круг...поздрав! 8086.gif lab_man and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 нисам случајно поменуо протопасхите. они су у одређивању Пасхе следили јеврејски календар и славили је увек у недељу после јудејске. зато су им се Јевреји смејали, јер нису могли да одреде кад је најважнији хришћански празник без да питају Јевреје кад је њихов. те зависности нас је ослободио Никејски Сабор. о томе говори Константин у својој Посланици. за хришћане 14. нисан више нама никакав значај. Знам то, брате мој...знам то. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Оби, рекох већ да не познајете историјску позадину и околности тзв. пасхалног спора. The divergent practice which Constantine wanted to eradicate was not that of the “Quartodecimans,” who ended their pre-Easter fast on the Jewish Passover instead of on the following Sunday. The Quartodeciman observance was widespread in the primitive church in Asia Minor, but came into conflict with the tradition of celebrating Easter not on the Jewish Passover, but on the following Sunday. This latter tradition, heavily promoted by Roman Christians, became standard in the third century. So by the early fourth century all Christians were celebrating Easter on a Sunday. Accordingly, it was not the Quartodeciman practice that Constantine sought to eliminate, but rather the so-called “Protopaschite” practice which calculated the paschal full moon according to the Jewish lunar calendar and not the Julian solar calendar. They are called “Protopaschites” because they were the first (“proto”) to celebrate Easter (“Pascha”), that is, they celebrated Easter a full month before those Christians celebrating the feast according to the Julian calendar. And so, this was the practice that was widespread in the East during Constantine’s reign, not Quartodecimanism. While divergence in the celebration of Easter happened infrequently—for example, from Constantine’s accession in 306 until 325 this would have happened only three times in 311, 316*, and 322—it nonetheless prompted Constantine to act. * The divergence in the celebration of Easter in 316 happened for a different reason than that outlined above. In this year, Passover fell on Sunday March 25 and the paschal full moon on March 24. Christians in Syria and Mesopotamia would have celebrated Easter on the following Sunday, April 1, whereas elsewhere in the Roman empire it was celebrated on March 25. Thus the celebrations occurred a week apart, not a month apart. The Promotion of the Constantinian Agenda in Eusebius of Caesarea’s “On the Feast of Pascha” Blage veze ovo nema sa ovim o cemu mi pricamo... Вртимо се у круг...поздрав! 8086.gif Upravo... odo` i ja da nesto radim... lab_man је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ne znam šta je +Nikanora isprovociralo na ovakvu burnu reakciju, ali što se tiče načina računa Vaskrsa, smatram da se većina slažu da nije potrebno diskutovati dalje...Nikanor je u potpuno u pravu, Vaskrs nije nepokretan praznik... Smatram da nikako ne bi trebalo da ova njegova izjava bude razlog za brzopotezno slanje Komisije u Eparhiju banatsku. + Nikanor nije moj omiljen Episkop, ali ovde je potpuno u pravu. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Bdw: Hvala bratu Solomonu na ovim tumačenjima koja nam je poklonio... 8086.gif Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука