Jump to content

VLADIKA BANATSKI NIKANOR ODGOVORIO PAPI FRANJI: Ne daj Bože da Vaskrs slavimo istog dana!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Соломоне, ти си ми драг саговорник и пријатељ и врло те уважавам као теолога (то и сам знаш). мени ово надмудривање одузима и енергију и живце, јер понављам ко папагај исте ствари. али зар треба ћутати и тако допринети да се једна заблуда још више утврђује.

Ако то тако схваташ, онда нећемо водити разговор у вези са овом темом. Мада тај принцип, волшебног претварања свега у "надмудривање", може бити примењиван на сваку тему, на сваки разговор, те до реализације било ког разговора никада не би дошло.

Сматрам да ниси у праву у вези неких ствари, то сам поткрепио цитатима, а знање као теолог поседујем у сасвим пристојној мери, болдовано са моје стране си прескочио и тако одузео пуни контекст и смисао причи, генерално пренебрегаваш целокупан саборски утврђен и неборјено много пута потврђен православни пут у вези са овом темом (притом издвојености и одступања индиректно проглашаваш за правила), те се никако не могу сложити са тобом.

а како можемо изаћи пред латине и рећи им да ми заступамо хришћанску истину и древно Предање Цркве, ако измишљамо тумачења. шта треба још да нам се смеју.

Можда би теби то сметало јер мислиш да су у праву и да ми измишљамо тумачења.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

наравно да јесте. зашто? зато што се након Никејског Сабора уопште нису обзирали на јеврејски календар и јеврејску Пасху.

Шта то значи? Да ли то значи да је празновање пре или у време јудејске пасхе, што се дешавало у одређеним Црквама и временима (пре 1. Сабора, на пример), треба схватити као правило, или је правило оно што је одлучено на 1. Васељенском Сабору и што православна Црква као своје правило, без обзира на могућа одступања код појединих Цркава и после 1. Сабора, званично спроводи од тог времена? Зар одговор није једноставан? Ако постоје одређене календарске прорачунске потешкоће, оне се могу отклонити (барем данас!) и могу савршено бити уклопљење у православно празновање Васкрса.

Подели на овим сајтовима

сад се служиш флоскулама.

зар је тако тешко да признамо да грешимо при одређивању Пасхе? да ли је тај образац рачунања нека богомоткривена догма или је само астрономски параметар. учаурили смо се у наше представе (које су често заблуде), а нисмо спремни да их преиспитамо. шта знамо о пасхалној контроверзи? ко су ти који су осуђени на Антиохијском Сабору и како су они одређивали Пасху, шта знамо о њима? као можемо дискутовати о канонима, а не знати историјску позадину и разлоге њиховог доношења.

Свако ко занемарује богословску димензију схватања и доживаљаја празновања Велике Пасхе, истичући као примарно најбитнији искључиво њен што тачнији астрономски аспекат, и поред тога што то може довести до отклона од богословске позадине ове приче као суштински најбитније, једноставно нема целовит и потпун увид у ову причу...и не може је имати.

Подели на овим сајтовима

ко су ти који су осуђени на Антиохијском Сабору и како су они одређивали Пасху, шта знамо о њима?

Да ли је тачно то што каже владика Атанасије, да канон Антиохијског сабора каже да се Пасха мора славити после Јеврејске?

Мало ми делује неозбиљно, да се фалсификују, тј. произвољно тумаче канони. Поготово ако је нешто релативно лако проверљиво.

Подели на овим сајтовима

Koliko vidim ,ja laik, ovde kod nas Srbalja vaznije sta kaze ,za neke,sv otac papa, nego nas episkop. Pa laicki zakljucujem,da Srbi i narod srpski vise ne postoji u svojoj tradiciji Svetosavlja ,jer dodjosmo ,kao sto sv. Knez rece koje carstvo da biramo. Ja kao poslusnik i rab Boziji pitam vas mnogoucene:

1. Koji je jos od nasih episkopa Bogougodan?

2. Kojim nacinom cu slaviti svoju krsnu Slavu,jer ne znam stav koji je prihvatljiv zapadnoj crkvi.

3. Kojim danom da smijem spomenuti zrtve sv. Jasenovacke,jerbo sam iz tog kraja.

4. Koja ce mi biti skolska slava.

Cisto me zanima od vas gospode mnogoucene i molim da me ne stavite u kako kazete artemite,koji su bili srbi,ili vec neku organizaciju nacionalistickog tipa,jer taj covjek nisam,jednosavno sam naslijedio od oca i djeda slavu i vjeru u Jedinog Boga Oca. I oprostite na mom pisaniju jer nisam bas dobar sa znakovima interpukcije.

Подели на овим сајтовима

није тачно. владика је то преузео од византијских канониста из 14. века. на фалсификује он канон, него га врло натегнуто тумачи, све да би оправдао православну праксу. која је нажалност погрешна.

подвалачим, погрешна је и римокатоличка јер се и они држа нетачних пасхалник таблица као и ми. (тек да се зна да не ''вучем'' на њихову страну).

Све се то да решити и уклопити у богословску позадину прослављања Васкрса после јудејске пасхе.

Подели на овим сајтовима

...

BEOGRAD - Ne daj bože da se katolički i pravoslavni Uskrs slave istog dana. Zašto bismo mi slušali papu Franju ...

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/vladika-banatski-nikanor-odgovorio-papi-franji-ne-daj-boze-da-vaskrs-slavimo-istog-dana-clanak-1819713

Аксиос владика Никанор!

Подели на овим сајтовима

http://svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/zbornik-kanona-pc.htm

ПРАВИЛА СВЕТОГ, ПОМЕСНОГ АНТИОХИЈСКОГ САБОРА

1. правило: Сви који се усуде повредити наредбе великог и светог Сабора, који је био у Никеји, у присуству благочестивога и Богу омиљеног цара Константина, о светом празнику спаситељне Пасхе, морају бити одлучени од заједничарења (општења) и искључени из Цркве, ако наставе да својевољно устају против онога што је по добру установљено. И ово овде, речено је и у погледу лаика. А ако се међу предстојатељима Цркве неки од епископа, свештеника или ђакона нађу да после овога што је одлучено, ради саблазни (узмућења) народа и узнемиравања Цркве, поступају по своме и празнују Пасху заједно са Јудејима, такве свети сабор већ сада сматра за издвојене из Цркве, јер не само да су себе увели у грех, него су били узрок томе да и многи други уђу у грех, те да се покваре и да се изопаче. Свети Сабор такве разрешује од свештенослужења, и не само њих, него и оне, који после њиховог свргнућа, буду у заједници са њима. Свргнути морају бити лишени и спољашње части коју су они имали, по светом правилу и свештенству Божијем.

Аутономна Финска Архиепископија, која је у саставу Васељенске Патријаршије, крши ово правило.
Подели на овим сајтовима

да ли је тај образац рачунања нека богомоткривена догма или је само астрономски параметар

Ni jedno, ni drugo.

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Соломоне, ти и ја се залажемо апсолутно за исту ствар и имамо исти приступ проблему, али ти то не видиш јер си тврдоглав као и сваки Србин :)

Ја твродглави Србин?! :krstix::D

обојица смо строго против папиног предлога да се Пасха фиксира. и обојица се залажемо за доследно поштовање одлуке Никејског Сабора, тј. пасхалног правила које је тад установљено. међутим, ја сам ту још ригорознији од тебе, јер си ти спреман на математички компромис, а ја нисам. ја се држим слова канона. то није безначајно, ако се има у виду историска позадина самог догађаја.

Ене, сад...сад ја испадох јај**! :D

Подели на овим сајтовима

ја се држим слова канона.

Tragicno priznanje, na zalost. Ali nije strashno, sve to moze da se ispravi. :)

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

зато што се јулијански календар заснива на соларној години, а не на сидеричкој. ту падају у воду сва наклапања расколника ''старокалендараца''.

разлог зашто обавезно после- да се не би десило да у току једне (соларне) године хришћани празнују Пасху два пута. што би имало неприхватљиве богословске импликације. о томе говори цар Константин у својој Посланици са Никејског Сабора.

Знам то...и?

Подели на овим сајтовима

зато што се јулијански календар заснива на соларној години, а не на сидеричкој. ту падају у воду сва наклапања расколника ''старокалендараца''.

разлог зашто обавезно после- да се не би десило да у току једне (соларне) године хришћани празнују Пасху два пута. што би имало неприхватљиве богословске импликације. о томе говори цар Константин у својој Посланици са Никејског Сабора.

So, kakve to tacno ima veze sa ovim o cemu pricamo?

Lepo ti je napisao Solomon - bogoslovsko okruzenje je daleko preteznije u razumevanju kanona, nego matematicko ili bilo koje drugo. Time su se rukovodili svi veliki drevni tumaci kanona, time se rukovodio i izuzetno strucni vl. Atanasije.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...