Дејан Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Osim ako teorije zavere nisu objektivnost. Само је Христос објективност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Postovani, Da li postoji i jedan naucni dokaz da je Gospod Isus Hrist ikada postojao i ziveo na zemlji? Koje ste Vi veroispovesti? Vec sam rekao da ja verujem da je nauka najbolji put do spoznaje istine, ali nauka nije savrsena, ogranicena je na materijalno, mnogo toga se ne zna i podlozna je masonskom i djavoljem uticaju. Npr. naucna teorija struna koja pokusava da objasni prirodu univerzuma trenutno pretpostavlja postojanje 11 dimenzija. Trenutno ne postoji ni jedan naucni dokaz koji govori u prilog da postoji i jedna druga dimenzija osim 3 dimenzije prostora i jedne dimenzije vremena (ako se moze tako nazvati). Ovde govorimo o pitanjima vere. Pravoslavlje se zasniva na Svetom Pismu i Svetom Predanju. Da li verujemo da postoji svemoguci Bog? Da li verujemo da je Sveto Pismo rec Njegova, ili ljudska izmisljotina? Ako verujemo u postojanje Gospoda Isusa Hrista, zasto bismo sumnjali u potop? Pre par godina sam procitao negde da postoje i neki naucni dokazi u prilog globalnom potopu, ali nisam dovoljno upoznat sa time. Pogledacu malo, pa ako nadjem nesto zanimljivo i verodostojno, postovacu ovde. Поштовани, Не морате да ме персирате, млађи сам човек па нема потребе а и опуштенија је комуникација. Православац сам. Моје гледиште је следеће: колико ми је познато, међу историчарима постоји концензус да је Христос заиста живео. Ретко ко покушава да оспори да је Христос био историјска личност. Међутим, питање васкрсења није научно питање, као ни постојање Бога, док глобални потоп, процес настајања Земље и еволуција јесу. Васкрсење није овоземаљски догађај, није природан догађај, па према томе наука (и људски разум уопште) нема начина да се бави њиме, ни да га оспори ни да га потврди. Са друге стране наука има начина да утврди старост планете, њену геолошку историју, чињеницу да ли је било глобалног потопа или не, да ли су сви организми настали еволуцијом итд, јер та питања нису само питања вере већ се могу "захватити" и научним методом јер се тичу предмета који постоје у свету и на које утичу природни закони (за разлику од Бога). Пошто Свето Писмо није само збирка чињеница већ пре свега Божија порука људима, изгледа највероватније да су многи догађаји у њему метафоре које служе да пренесу одређену Богом надахнуту поруку. Pravoslavna Crkva je ostala dosledna apostolskom predanju, dok je Katolicka uvodila novotarije, narocito posle velikog raskola. Da li je Crkva nezabludiva? Pre velikog raskola je to bila jedna Crkva, pa je jedan njen deo zabludeo i uveo drugacija ucenja i otpao od jedne Crkve. Ako Pravoslavna Crkva stupi u ekumensko jedinstvo sa Rimokatolckom Crkvom i ona ce otpasti od apostolskog predanja i od jedine prave Crkve. To ne znaci da ce cela Crkva otpasti, vec samo jedan njen deo koji prihvati ekumenizam. Mi verujemo da je Gospod Isus Hristos Sin Boziji poglavar nase Crkve i da bdi nad nama dokle god ostanemo verni apostolskom predanju. Ako napustimo apostolsko predanje i Duh Sveti ce napustiti nasu crkvu. Колико ја знам ПЦ признаје апостолско наследђе РКЦ. Поента је само да не верујем да би Бог допустио да скоро цела Црква признаје римокатолицима апостолско предање и да их сматра сестринском Црквом да су они стварно јеретици. Ako smo svi mi predodredjeni da idemo u raj, zasto se onda radjamo na Zemlji, patimo, trpimo nepravdu i nanosimo nepravdu drugima, razboljevamo se, starimo i umiremo? Zasto se ne radjamo u raju kao Andjeli Boziji? Одговор је можда због људске слободе, да бисмо имали избор, али је најпоштеније да кажем да не знам. У сваком случају лично ми је невероватно да Бог ствара гомилу створења само да би на крају она вечно патила. Да ли ће Бог као вечна и савршена љубав (која подједнако воли и праведнике и грешнике, и оне који пропадају и оне који се спасавају) вечно патити у том случају? I jos jedno pitanje - da li je Vama (i ostalima koji negodujete ono sto sam napisao) poznat termin nedostojno pricesce? Da li zena koja izvrsi abortus moze da se pricesti Svetim Tajnama, bez da sakrije tu cinjenicu na ispovesti? Da li moze da primi pricest neko ko je doruckovao pre toga? Da li svestenik moze verniku nakon ispovesti da nalozi dodatni post i odlaganje pricesca? Svestenik obicno ne daje blagoslov koji oslobadja od posta ili ublazuje post bez valjanog razloga. A ljudi koji se stalno pricescuju na Liturgijama, su uglavnom oni koji poste svaki post i sredom i petkom i redovno se ispovedaju, ili se nedostojno pricescuju. Термин ми је познат, али ми је његово значење непознато. Тумачења тог термина има много. Једно лепо и мени блиско је дао о. Сава Јањић на својој теми. Све у свему, мишљења сам да (пошто смо сви грешни), да нема Божије милости, нико се не би достојно причестио. Према томе, сваки формализам (у смислу захтева за постом и ван утврђених постова или за посебном тежином поста или за обавезном исповешћу) доноси више штете него користи, уколико људи због тога почну да се ређе причешћују иако се иначе труде и желе да живе хришћански, али не налазе увек снаге за то. Уколико је неко свестан своје грешности и свестан да му само Бог може помоћи, одвајати га од причешћа јер није постио овако или онако или ако се није исповедио иако га савест актуелно не мучи је погрешно и - по мом мишљењу- неутемељено. Једини "услов" за причешће у Св. Писму је да не будемо у свађи са ближњим и ништа више. Немојте молим Вас да схватате коментаре као негодовање, само размењујемо мишљења, надајмо се на обострану корист. Жика, GresanCovek, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Само је Христос објективност. To je tvoje subjektivno misljenje. Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Na ovo pitanje bi trazio odgovor pre svega od svetih ljudi...koliko znam sveti ava Justin je branio pricescivanje svakog ko nije pravoslavne vere.Cak je imao i taj dar koji svakako nije ovozemaljski da u tim momentima pricescivanja moze da iako ne zna ljude koji su tu svakog ponaosob da ga odbije od pricesca i da se posle sazna da je taj bio druge vere iako ga sveti ava nikad pre nije video u toj svetinji.Dakle on je skoro pa nas savremenik,svetac i pritom postoje mnogi svedoci svega toga koji su zivi. Prema tome,ako to svetom niko nikad nije osporio,ako je imao taj dar od Boga da zna ko nije pravoslavne vere pri prilasku nekog ko nije pravoslavac svetinji,odgovor je jasan,jer sto bi ga Bog darivao tim darom a bez sumnje je njegov dar,ako je to glupost,trivijalnost,nebitno i ostalo? E sad sto smo mi majstori,nedostojni i sto sve mozemo i umemo izvrnuti ruglu to je sad neka druga prica....na sta sam se nagledao i naslusao ne bi me nimalo cudilo da neko iz redova crkve u nekoj blizoj ili daljoj buducnosti kaze da ni Isus Hrist nije postojao nego da je to eto neka izmisljena prica iz nekog vec razloga i da je to u sustini nebitno. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 moje skromno mišljenje je da je glavni kamen spoticanja u pravoslavno-katoličkom dijalogu prevashodno nepogrešivost, pa tek onda primat pape...ovo ostalo se da dogovoriti. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Ja se izvinjavam ako sam upotrebio neku tezu rec. Nije mi to bila namera. Pre nego sto napisem bilo sta, da napomenem da ja nemam duhovnu pozadinu ni formalno teolosko obrazovanje. Odgajan sam kao ateista i bio sam vatreni ateista u mladosti, a na religiju sam gledao kao nesto nazadno i zatucano i jako sam forsirao nauku. Ono sto moze biti zanimljivo je da sam ja do ideje o postojanju Boga dosao upravo kroz nauku. E sad zasto sam bas prihvatio Pravoslavnu veru od svih religija. To mi je malo teze da objasnim i mogao bih da pisem tri strane o tome, ali da sumiram recimo da u Hriscanstvu i Pravoslavlju sam nasao neizmernu ljubav prema coveku koja moze biti samo Bozanska i mislim da se savrseni i svemoguci Bog najbolje i najverodostojnije prikazuje kroz Hriscanstvo. Cuda ne spadaju u modernu nauku, isto kao sto se i kreacionizam moze gledati kao jedan vid pseudonauke jer izlazi van granica prirodnih zakona, ali isto tako mozemo posmatrati i cuda kao jedan oblik prirodnih zakona koji nam nije poznat. Nauka ne moze da dokaze postojanje ljudske duse, jer ne postoje instrumenti koji mogu da detektuju, dokazu i da objasne prirodu duse. Isto tako ne moze ni da opovrgne. Moze samo da da pretpostavke o postojanju ili nepostojanju. Nije iskljuceno da ce jednog dana biti moguce sa naucnog stanovista objasniti neke pojave koje imaju karakter cuda i kroz nauku. Nauka isto tako ne moze da opovrgne postojanje Boga kao uzroka nastanka Univerzuma. Ja licno ne mislim da su nauka i religija u suprotnosti, cak naprotiv. Mislim da postoje i neki naucni dokazi koji idu vise u prilog stvaranju naspram evolucije, ali mnogo je vise pitanja nego odgovora. Ako nadjem nesto verodostojno i iz ozbiljnog izvora postovacu ovde. Nakon sopstvenog Krstenja, kupio sam jednu knjizicu iz Crkve koja se zvala Kako se pravilno pripremiti za pricesce. Do tad nisam mnogo znao o Svetim Tajnama ispovesti i pricesti i vecinu stvari koje znam poticu iz te knjige. Razgovarao sam na tu temu sa nekoliko svestenika i monaha i svi su mi potvrdili da je tako najispravnije. Evo jedan link o Pripremi za pricesce: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/CudoSvetogPricesca/Lat_CudoSvetogPricesca09.htm Ja vidjam redovno ljude koji se pricescuju na Liturgijama i van posta, ali ja to licno nisam nikad uradio. Mozda sam ja tu pricu preozbiljno shvatio, ali iz onoga sto sam citao o Svetom Predanju i iz razgovora sa ljudima koji vise zive u duhovnoj sferi, pricesce je lek za onoga ko se pravilno pripremi, a otrov za onoga ko nedostojan pristupi Svetoj Tajni i da treba odbiti pricesce svakome ko je nedostojan. Ako bi svestenik na ispovesti cuo za neki ozbiljniji greh, kao npr. abortus, ubistvo, pokusaj samoubistva, itd., mogao bi da nalozi dodatan, strozi post ili privremeno izopstenje iz Crkve. Koliko je meni jos poznato Krstenje je jedan od uslova za Svetu Tajnu Pricesca. Prijatelj koga sam naveo u prethodnom postu nije bio primljen na ispovest i pricest u Manastiru Hilandar, jer nije postio bar jedan dan. Zasto ga nisu primili ako to nije uslov? On je nazalost preminuo nedugo nakon toga i nije mi poznato da li se ispovedio ili nije. Nemam razlog da sumnjam u njegovu pricu, jer znam da je isao ciljano tamo da se ispovedi. Sto se tice Katolicke vere, ja imam par veoma dobrih prijatelja koji su Katolici, dvojica su mi cak i rekli da neke dogmatske stvari im se ne svidjaju, ali da postuju veru njihovih predaka. Ja imam rodjake koji su nazalost postradali od ustaskog rezima za vreme II sv. rata i neke koji su pobegli za vreme poslednjeg rata u vreme raspada SFRJ. Zlocini su bili stravicni i nezamislivi a dogodili su se sa blagoslovom Vatikana. Kanonizovanje za sveca Alojzija Stepinca je uvreda Pravoslavlju. Zato sam i rekao da procitate knjigu Magnum Crimen. Postoje dve grupe ljudi - oni koje ne znaju i oni koji ne zele da prihvate istinu. Komunisti si dosta prikrivali i zataskavali ustaske zlocine zarad bratstva jedinstva, a ponovni rat je samo jos jednom dokazao da Historia magistra vitae est. Procitajte malo vise o istoriji Katolicke Crkve i shvaticete da Duh Sveti tamo ne obitava. Svaka cast izuzecima, ali ja mislim da nista dobro nece doci od ekumenizma i da iza toga stoji antihrist. Svako dobro! Натан, Дијана. and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Сви су схватили шта је истина Шта је истина? Ево објасни мени, ја сам глуп и нисам схватио. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Извини, али не верујем да може једноставније да се каже од онога што је речено. Не знам како да ти помогнем. Али ето, погрешио сам кад сам помислио да су сви схватили. Па добро ако не може једноставније како ћеш онда неком новом брату који не разуме, као нпр. мени, објаснити тако да не упада у јеретичке заблуде? Или смо ми што смо глупи мање вредни и не заслужујемо Бога? Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 да се разумемо, ја сам екумениста и по убеђењу и по дубокој вери да Црква Христова може и мора бити Једна, јер је један Христос чије је она мистично Тело. у том смислу залажем се за дијалог међу хришћанима да бисмо једног дана превазишли поделе и постали Једна Црква. међутим, то не значи да оно што нас дели треба гурати под тепих. разлике можемо превазићи само тако што ћемо о њима отворено дискутовати, а не тако што ћемо се правити да их нема или да нису важне. тим пре што нека учења (попут оних из Pastor aeternus) заиста јесу у најмању руку богохулна. Ееее, ал то подразумева да се томе не прилази такмичарски са амбицијом да се победе други. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 па шта је Pastor aeternus ако не апсолутни тријумф једне гордости?! Не мислим то, то не спорим, него мислим на сам дијалог. Да се дијалог не води са унапред себи зацртаним циљем да се победи онај други, тј. ради тријумфа, да се покаже "како смо ми у праву", већ са циљем једне Цркве. А то значи да се стварно мора желети и осећати у себи то јединство, баш онако како си ти у горњем посту написао. Да ли има спремности за то, или су по среди опет неке политиканске играрије у којима опет сујета води главну реч, ја то не могу да знам. Могу само да се надам, верујем и молим. verum est in beer, sleki and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 3 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Imam jedno pitanje za vas ekumeniste. Da li djavo moze da se pokaje i vrati Bogu? Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Imam jedno pitanje za vas ekumeniste. Da li djavo moze da se pokaje i vrati Bogu? I ja sam imao jedno pitanje za antiekumeniste Evo npr. Islamska drzava se prosiri po Evropi, pobiju nas Srbe koji necemo da predjemo u islam ili platimo porez i posto smo pravoslavni svi postanemo mucenici. Polako dodju do Ceske i uhvate Zayrona koji je rimokatolik. On isto odbije da predje u islam i skrate ga za glavu. Da li ce on biti mucenik ili samo mi? sleki and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Prije se svaki katilik/katolkinja koji je svjesno uzeo pričest od pravoslavnog sveštenika ...exkomunikovan iz katoličke Crkve samim tim činom a danas, medjutim, to više ne važi. Da li su iz sadasnje perspektive oni i nadalje ostajali sapricasnicima Tijela Hristovog ili ipak postajali ekskomuniciranim od Njega? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Па шта ћемо онда са свим овим разговорима, парама и црквама које смо узели, студенти који су се школовали...? Један од прикривених начина подривања Православних убеђења одвија се преко широкогрудог давања стипендија младим и сиромашним Православним теолозима за студирање на папистичким универзитетским институцијама. Какве су намере паписти увек имали, и какве имају и данас, кроз те стипендије, није тешко за разумети. Очекује се да ће у будућности они добити водеће положаје у јерархији и академским круговима теолога, при чему паписти задобијају осигурану благонаклоност према Ватикану. Једном приликом ми познати римски теолог, присутан на конференцији папских и Православних теолога, рече да је присуство Православних теолога који су већинским делом бивши ученици папизма - срцепарајуће. http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%88%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81_%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 (ова руковања и цмакања не рачунам, јер то не значи ништа). pa to je tu glavno, bez ljubavi sve to drugo ništa ne znači: https://goo.gl/x8MjoD Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука