Jump to content

Bitno.net: Smije li se katolik pričestiti u Pravoslavnoj Crkvi?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jedan od njih je jeretik, valjda?

Istina je da je On jedan a da je perspektiva mnogo. 8086.gif Jedan je Bog(istina) al je mnogo uglova(perspektiva) gledanja na tu istinu.Tu ne mislim samo na hrišćanstvo.I svako misli da je njegova perspektiva istina što u neku ruku i jeste a drugu opet nije...ili kako bi reko Apostol Pavle sad vidite u zagonetki i ja bih još dodao zaljubili ste se u nju. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Као између оригинала и фалсификата.

Šta su konkretno katolici falsifikovali kod Hrista?Znam za Bogorodicu i bezgrešno začeće i vaznesenje,znam za filokve al za Hrista ne znam.Šta su oni lažirali što odstupa od pravoslavnog originala?

Подели на овим сајтовима

Šta su konkretno katolici falsifikovali kod Hrista?Znam za Bogorodicu i bezgrešno začeće i vaznesenje,znam za filokve al za Hrista ne znam.Šta su oni lažirali što odstupa od pravoslavnog originala?

Pa nisu mogli a ni stigli i da su htjeli kad

su svako malo bili pod srpskom kontrolom:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:536244-Srbin-bio-na-celu-katolicke-crkve

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/16443202/papa-u-ostavci-je-u-stvari-srbin.html?0

Подели на овим сајтовима

A ja tebe pitam koja je razlika između katoličkog i pravoslavnog Hrista?

Koja je razlika izmedju Hrista i antihrista?

Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола.

Преподобни Лаврентије Черниговски

Подели на овим сајтовима

У том смислу, сва римокатоличка одступања јесу фалсификовање Христа.

Jedini falsifikator ovdje si ti Velizare jer pišeš i širiš dezinformacije, ovakvih dokumenata, takozvanih Christological Agreement ili Christological Statement imamo potpisanih sa svima autokefalnim i/ili pomjesnim pravoslavnim Crkvama i taj Christological Agreement/ Statement uz Ecclesiastical Statement  je obavezni sastavni dio svih dokumenata koji se potpisuju:

Joint Declaration of 1984

On Saturday, June 23, 1984 the delegation paid a visit to the Secretariat for Promoting Christian Unity. This was followed by the second and final session of the summit between the Patriarch of Rome and the Patriarch of Antioch at which the following Joint Communique was signed by the Holy Fathers:

Having the same conception of Christ, we confess also the same conception of His mystery. Incarnate, dead and risen again, our Lord, God and Saviour has conquered sin and death. Through him during the time between Pentecost and the Second Coming, the period which is also the last phase of time, it is given to man to experience the new creation, the kingdom of God, the transforming ferment (cf. St. Mt. XIII: 33) already present in our midst. For this God has chosen a new people, His holy Church which is the body of Christ. Through the Word and through the Sacraments the Holy Spirit acts in the Church to call everybody and make them members of this Body of Christ. Those who believe are baptized in the Holy Spirit in the name of the Holy Trinity to form one body and through the Holy Sacrament of the anointing of Confirmation their faith is perfected and strengthened by the same Spirit.

http://sor.cua.edu/Ecumenism/RC.html

Подели на овим сајтовима

Inače sa pravoslavnim klirom i vjernicima smo svuda u vrlo dobrim odnosima.

Ovdje možete pogledati video snimljen u prigodi proslave početka pontifikata

pape Franciska, dolaska na čelo Katoličke Crkve prilikom koje ga je pozdravio

i čestitao mu takodjer i zvanični predstavnik Bjeloruske Pravoslavne Crkve:

Урачысты прыём у гонар распачацця пантыфікату папы Францішка

Прадстаўнік Беларускай Праваслаўнай Царквы протаіерэй Аляксандр Шымбалёў ад імя Мітрапаліта Мінскага і Слуцкага Філарэта, Патрыяршага Экзарха ўсяе Беларусі, кіруючага справамі Беларускага Экзархату архіепіскапа Гурыя і ўсяго кіраўніцтва Беларускай Праваслаўнай Царквы выказаў віншаванні з нагоды абрання папы Францішка. «Мы шчыра жадаем духоўнай моцы, мудрасці ў абвяшчэнні той сапраўднай любові, якую запаведваў нам Хрыстус ва ўсім свеце, бо калі з дапамогай нашай пропаведзі гэтая любоў узмацніцца і апануе светам, мы зможам перамагчы беднасць і ўсе праблемы нашага існавання», — сказаў святар.

http://catholic.by/2/home/news/belarus/minsk-mohilev/117306-pryjom.html

Подели на овим сајтовима

e, šta sve forum trpi.... :.mislise.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Зајроне, Зејроне, како ли већ...И ти си, рекло би се, међу онима којима прво треба да објасним на који начин праве логичке грешке при закључивању. Рекао сам У ТОМ СМИСЛУ, што подразумева одређену релативност, односно извођење закључака у односу на контекст у којем је тврдња изречена. Не уопштено, како произилази из твог цитата. Али не бих се ни са тобом задржавао на тим, условно речено, интелектуално-логичким зачкољицама. Немам времена да се бавим тим стварима.

Иначе, мени је тебе искрено жао, јер видим да трошиш силну енергију на екуменистичко зближавање и упињеш се из петних жила да читаоце овог форума убедиш у чемерне истине екуменистичког дијалога. Али добро, то је твој избор/ мисија/ задатак/ посао/, шта год...

И за крај, а може и на самом почетку, ако већ неком пребацујеш да фалсификује нешто, и подносиш некакве "доказе",  буди мало пажљивији. Ово што си цитирао нема везе са Православном Црквом, него, колико видим, са Сиријском оријенталном (монофизитском) црквом. Претпостављам да је то само твоја непажња, а не незнање или свесна намера да обманеш читаоце форума. Тачније речено, волео бих да није ни незнање ни свесна обмана. Хајде буди мало пажљивији.

Но, чак и да је то нека од Заједничких декларација са неким православним првојерархом, то би имало значаја уколико је у сагласју са православним учењем, односно са Предањем. Ако то није случај, то је обично парче папира које нема никакав значај. А таквих папира и папирчића, на којима стоје потписи разних православних јер(есиј)араха било је подоста, почев од Лионске и Флорентинске уније па све до најновијих дана. И немају никаквог значаја, као ни бројни сабори током историје, који су се показали као разбојнички.

U redu, pošto sve to nije u saglasju s tobom i tvojim antiekumenističkim predstavama

onda mi imamo drugog Hrista od tog kojeg imaš ti, to bude onda zaista istina. Sve dobro!

http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/sub-index/index_orthodox-ch.htm

Подели на овим сајтовима

Није битно да ли је то у сагласју са мном и мојим антиекуменистичким представама, то је небитно. Битно је, као што рекох, да ли су сва та саопштења и декларације у сагласју са Предањем Православне Цркве. Понављам, таквих папира је кроз историју било мнооого... и оних добровољно потписаних, као Лион и Фиренца, и оних насилних (којих је много више) који спадају у корпус унијаћења. О, да...и ту је било слаткоречивог и канонско-догматског сједињења. И ничему ти папири не вреде, јер су назидани на песку црквене политике и црквеног насиља, а не на камену Истине.

Na sreću mi ekumenske dijaloge ne vodimo sa svakim koga nadjemo gdje na

kakvom forumu već s najvišim oficijalnim predstavnicima pravoslavnih Crkvi.

Подели на овим сајтовима

Једно практично питање за антиекуменисте, да ли мислите да у РКЦ Дух Свети уопште не делује? Да ли мислите да католици који живе црквено, учествују у св. тајнама РКЦ и причешћују се нису ништа ближи спасењу него муслимани рецимо? С обзиром да Свети Дух не делује аутоматски и не може се искључити/ укључити по жељи, да ли мислите да је једна анатема (која је касније повучена), изречена поводом (што није наравно био једини разлог) формулације везане за односе у Св. Тројици (који су нама неприступачни најмање колико и тумачење формуле нпр. Великог праска, па како их год изрекли за 99% верника ништа се не мења у њиховој идеји Бога и у пракси) била довољна да цело западно хришћанство и већину тадашње Цркве лиши потпуно Духа Светога за вјек и вјеков?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Све што није на камену Истине, пропада. Ма колико то у самом том тренутку изгледало важно, чврсто и необориво. 

I ko je onda propao? Turci srušili Vizantiju ili Rim. Danas opet zbankrotovala Grčka ili Rim?

Danas ratuju katolici medju sobom ili pravoslavci medju sobom? Na kakvo propadanje misliš?

Подели на овим сајтовима

И за крај, а може и на самом почетку, ако већ неком пребацујеш да фалсификује нешто, и подносиш некакве "доказе",  буди мало пажљивији. Ово што си цитирао нема везе са Православном Црквом, него, колико видим, са Сиријском оријенталном (монофизитском) црквом. Претпостављам да је то само твоја непажња, а не незнање или свесна намера да обманеш читаоце форума. Тачније речено, волео бих да није ни незнање ни свесна обмана. Хајде буди мало пажљивији.

No, oni sebe nazivaju Orthodoxnom, Pravoslavnom Crkvom a to nije uopšte naš problem kako

će oni sebe nazivat već vaš. To onda rješavajte vi s njima. Mi se nazivamo Katoličkom Crkvom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Syriac_Orthodox_Church

Подели на овим сајтовима

Imate tamo koliko je vidjet, dva antiohijska patrijarha, jednog sirijskog

dokalcedonskog i jednog grčkog - pravog pravoslavnog prema vama:

http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Orthodox_Church_of_Antioch

http://en.wikipedia.org/wiki/Syriac_Orthodox_Church

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...