Gresni rab Boziji Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Aman ljudi dali ima koji Pravoslavan na ovom forumu? Ako ima nek aminuje kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 I zvanična SPC za te otpadnike koristi termin ziloti, nikako zurloti, tako da nema potrebe za ismevanjem bilo koga zbog njegovog verovanja. Ako poštujemo verovanje našu braću katolike, moramo da poštujemo i verovanje i uverenja braće zilota... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Само да те обавестим да је Црква много пре Старца увела св. Исака Сирина у ред светитеља. A otkud to da je uopšte dovedeno u pitanje Svetost Svetog Isaka Sirina????? Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 По овоме што пишу Пивце и Пензионер ја закључујем да од неког евентуалног уједињења нема ништа. Никад. Ни до Христовог другог доласка. А познајући људе и њихову вољу за власт и моћ, Бога ми, и кад Господ будео дошао добар део ових што су у Цркви неће му се покорити. Pontifex Emeritus and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Таман посла да је од мене доведено у питање, али је питање како га ПЦ слави када је припадао Асирској цркви истока. Brate, to nijedan zilot, siguran sam neće da dovede u pitanje...Možda samo neki koji bi da naprave (nevešto) paralelu između njega i pape... I tema nije nepogrešivost papinskog učenja i njegov primat, što mnogi pokušavaju da proture, već pričešće katolika u pravoslavnoj crkvi i obratno... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 По овоме што пишу Пивце и Пензионер ја закључујем да од неког евентуалног уједињења нема ништа. Никад. Ни до Христовог другог доласка. А познајући људе и њихову вољу за власт и моћ, Бога ми, и кад Господ будео дошао добар део ових што су у Цркви неће му се покорити. Zar nije dovoljno da se poštuju, priznaju Svete Tajne jedni drugima...Kulturološki, ovo su dva različita antipoda. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Али да се не мучиш... Поента је у томе да је свети Исак у јављању рекао старцу Пајсију да он јесте живео тамо где је раширена несторијанска јерес, и да се он борио са њом. Толико о његовом причешћивању са несторијанцима. nije to Pivce postavio..postavio je to neko drugi..pogledaj malo bolje... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Zar nije dovoljno da se poštuju, priznaju Svete Tajne jedni drugima...Kulturološki, ovo su dva različita antipoda. Ма нек раде бре шта оће. Који ће од наших (православних) епископа да прихвати да му папа буде глава кад ни своје саборе и патријархе не бендају, буче, кмече, копрцају се, јаучу. Друго, цела завитланција је чиста политика. Ратују Москва и Цариград, ратују Москва и Рим, ратују Цариград и Рим (добро, сад су мало у примирију). Чиста воља за моћ, престиж и жеља за влашћу и доминацијом. Срђан Шијакињић, kopitar, Pontifex Emeritus and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Ма нек раде бре шта оће. Који ће од наших (православних) епископа да прихвати да му папа буде глава кад ни своје саборе и патријархе не бендају, буче, кмече, копрцају се, јаучу. Друго, цела завитланција је чиста политика. Ратују Москва и Цариград, ратују Москва и Рим, ратују Цариград и Рим (добро, сад су мало у примирију). Чиста воља за моћ, престиж и жеља за влашћу и доминацијом. Najpametniji post na celoj temi! Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Али да се не мучиш... Поента је у томе да је свети Исак у јављању рекао старцу Пајсију да он јесте живео тамо где је раширена несторијанска јерес, и да се он борио са њом. Толико о његовом причешћивању са несторијанцима. Хајде појасни мени неуком како си успео из цитата старца Пајсија да закључиш да се није причешћивао са њима??? Хајде да се борио против несторијанске јереси, али да се причешћивао само у православним храмовима, није саслуживао са несторијанцима, нису заједно пили из исте Чаше??? Не капирам заиста... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Е тако ме брига шта римокатолички тридентинци мисле о Баламандском споразуму. Наравно да је сасвим могуће да и православни и римокатолички традиционалисти буду незадовољни текстом споразума, ако се ради о компромисима у питањима вере. Шта је неправославно? "Католици и Православни... поново откривају једни друге у својству Сестринских Цркава" (чл. 12) и „признају једни друге као Сестринске Цркве" (чл. 14). "И једна u друга страна изјављују да се све што је Христос поверио Својој Цркви -исповедање апостолске вере, учешће у једним те истим св. Тајнама, особито у једном свештенству, које савршава једну жртву Христову, апостолско прејемство епископа - не може сматрати искључивим власништвом једне од наших Цркава" (чл. 13). "Источне католичке цркве" (унијати) „треба у потпуности да буду укључене ... у дијалог љубави... и да учествују у богословском дијалогу, са свим његовим практичним последицама." (чл. 16) Сасвим је логично да и једни и други буду незадовољни оваквим текстом, ништа чудно ja ne vidim nikakvih devijacija u tom što si naveo, sve to što tamo stoji je istina: 1. Sestrinske Crkve jer su potekle od jedne Crkve gdje su obe bile pomjesnim Crkvama te iste predraskolne Crkve, šta je tu sad toliko netačno i neistinito? 2. Da se apostolsko prejemstvo, Svete Tajne ne mogu smatrati nekakvim vlasništvom ili posjedom samo jedne strane !Crkve, sasvim shvatljivo jer proizlazi direktno iz tačke 1, na tom ne vidim takodjer ništa devijantno. 3. Unijati treba da budu učesnici u tim svim dijalozima i suisretima, to po meni nije bila potreba ni pisati, to se podrazumijeva ta trebaju. Ni u toj trećoj tački ne vidim ništa devijantnoga ili neprihvatljivog. Meni se čini ta tridentinozilotima i pravoslavnim zilotima smeta najviše to što se ti dijalozi ne vode sa pozivija nebesa se dotičuće supremacije o kojoj sam već više puta govorio pa bi onda ti razgovori dopali sasvim drugačije. naravno da s tih pozicija gledano postoji samo Jedna Crkva (katolička ili pravoslavna) a ta druga je ništa, udruženje gradjana ili u najboljem slučaju paracrkvena organizacija. To bi vam se svidjalo, tridentincima i zilotima, jel de? Sa pozicija supremacije pozivat tu drugu stranu da okajava svoje grijehe, sipa se pepelom i baca pred noge papi/patrijarsima? Moglo bi to biti tako dramatičnije i tim zanimljivije ali ne uvažava realnost i istinu o raskolu 1054. A ta istina je takva da su obe strane pridonijele tom raskolu i obe su uradile dosta na razbijanju tih odnosa a malo, poslije i nimalo na njihovom zacjeljivanju. A vjekovi su prolazili i prolazili i prolazili. Pape i patrijarsi se mjenjali, ništa se nije radilo, potrajala je tako vjekovima ta obostrana gordost. Za ekumenske dijaloge su potrebni pokora, poniznost, dobronamjernost, ljubav, razumnost, mudrost itd. itd. Za tridentinske i zilotske bjesomučno-revniteljske izlive "pravednoga gnjeva" samo zlost i armirani beton. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Mili moji antiekumenisti, imali ste šansu 1000 godina a rezultati toga što ste napravili vide se danas. Od 1054. godine ste tako zdušno radili na sjedinjavanju i vi pravoslavni ziloti i ti naši tridentinski da se danas ne zna s čim bi se prvo započelo s poslom. A vi ste vrtili palčevima 1000 godina, šta drugo? Nemate ni šta pokazat, očuvali ste raskoljenu, podijeljenu Crkvu, poluživu, polumrtvu, to ste očuvali! Vaše vrijeme je prošlo, sada je čas napustit ring na kojem ste se krasno boxovali i nokautirali se medjusobno svih ovih 1000 prošlih godina pa da mi od njega možemo napraviti nešto dostojno i Crkve i hrišćanstva i Hrista. Vaš rezultat je ring, naš cilj je zajednička trpeza. Gdje su ti vaši rezultati i plodovi, pokažite ih, zar nije rečeno, po plodovima se drvo poznaje! Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Немој да се љутиш, али не бих више разговарао са тобом. Стварно ми је потпуно губљење времена да прежвакавам једно те исто и да слушам твоје. екуменистичке тираде. Ne čitaj ih, ne pišem ih uopšte zbog tebe, nisi jedini član foruma. Meni je takodjer dosadno da slušam vaše antiekumenističke tirade ali ako učestvujem na ovakvoj temi onda je to nužno zlo, nažalost. Za ekumenizam se rado žrtvujem ako gdje treba što se za tebe baš ne može reći kad se nisi u stanju žrtvovat radi tog antiekumenizma. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Од православних епископа.[Преузето из Житија Светих оца Јустина Поповића]"Преподобни Исак Сирин родио се у Бет-Катараји, у Сирији, на обали Персијског залива, у близини граница Индије. Још у младости, заједно са својим рођеним братом, ступио у манастир Мар-Матеј у близини Ниневије. Када се браћа стадоше издвајати од других својим подвижништвом и ученошћу, брату светога Исака би поверено старешинство у манастиру и управљање братијом. А свети Исак, прошавши потпуно подвиге општежића, удаљи се у усамљеничку келију која се налазила недалеко од манастира, и ту се свецело предаде молитвеном тиховању и усамљеништву. Када се прочу због светости живота, учености и чудотворства, он би изабран за епископа великог града Ниневије и приморан да се прими тог чина. За епископа би посвећен у манастиру Бет-Абе патријархом Георгијем (660-680). На епископском престолу он остаде само пет месеци, па остави епископство и тајно се повуче на гору Мату, у близини Бет-Хузаја, и ту живљаше у усамљеништву са тамошњим пустињацима. Одатле он оде у пустињски манастир Рабан-Шабур. Ту се врло ревносно бављаше изучавањем Свештених Књига. Саставио је многа дела, од којих је до нас дошло око 100 беседа о духовног животу и подвижништву, писаних углавном по сопственим доживљајима. Несравњив као психолог и руководитељ у духовном животу. Чак и такви светитељи као што је био св. Симеон Дивногорац тражили су од њега савет. Упокојио се у дубокој старости почетком осмога столећа." Дакле??? Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 10, 2015 Пријави Подели Написано Јун 10, 2015 Извини, која је твоја поента? Шта "дакле"? Не успевам да схватим са којим мојим ставом или мишљењем се не слажеш. Имам утисак да се нешто погрешно разумемо, али никако да схватим шта је то.Па лепо сам те цитирао да је хиротонисан од стране православних епископа, а затим навео део житија по ави Јустину, где се наводи и име патријарха и називи манастира где је живео. Очекујем да раскринкаш лажи које је написао ава Јустин, пошто се не слажу са твојим тврђењем које си некако натегао из цитата аве Пајсија које само ти видиш (Пајсије рече да је потпуно православан по животу, не знам како си одатле извео тврдњу да га је хиротонисао православни патријарх и да је живео и причешћивао се само са православнима???). "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука