Jump to content

Bitno.net: Smije li se katolik pričestiti u Pravoslavnoj Crkvi?

Оцени ову тему

Препоручена порука

дговор си добио, али не желиш да га чујеш. Да мало боље познајеш историју Цркве, знао би да није било могућности у тим временима да се сазове Васељенски сабор, и да су Сабори које проф. Симитис наводи, били практично глас православља који је у том тренутку једини био могућ. Мада неки паламитске сабиоре у 14. веку сматрају Васељенским За твоје обавештење, протестанти нису проглашени за јеретике на неком васељенском сабору. Да ли то значи да нису јеретици? Да, Свети Оци нису Сабор. А некада су већи од Сабора. Нпр. св. Марко Ефески, св. Максим Исповедник... А свођење Светих Отаца на обичне професоре теологије, чије је мишљење скоро па небитно, изум је оних изданака модерне теологије чије се мишљење не слаже са мишљењем Светих Отаца. Прочитај мало више о Светим Оцима, нпр. код светог Јустина Поповића.

Nek si mu reko :aplauz:  Svaka ti ko u Njegosa :)

Подели на овим сајтовима

Види, било је разних периода у историји Цркве. У време Фирентинске уније огромна већина православних јерараха није сматрала да је папизам јерес. И то углавном из разлога црквене политике, из спремности да се прода вера за вечеру. А знамо да нису били у праву. И зато славимо светог Марка Ефеског.

То што данас одређени број православних, екуменистички настројених јерараха, има такво мишљење о римокатолицизму, не значи да су у праву.  Ако нису у сагласности са вековним учењем Цркве (а нису), однпосно нису у складу са светим Предањем, њихово мишљење је, са аспекта Истине Православља, ирелевантно.

Добро, то је једно легитимно мишљење, само мени настаје следећи проблем: како уклопити то са веровањем да Црква не греши у питањима правилног исповедања вере? Ако данас претежан део Цркве не гледа на РКЦ као на јеретике то може да значи две ствари: или ће у скорој будућности да се покаже да је такав однос са РКЦ погрешан и ми ћемо добити неког новог св. Марка Ефеског (у смислу да ће се појавити неко ко ће представити истинско учење Цркве и разоткрити заблуде претежног дела Црква) или да једноставно РКЦ није јеретичка и да ПЦ ипак није у заблуди толико дуго времена. Ја не знам да ли у историји Цркве постоји пример да је малтене цела Црква била на кривом путу толико дуго времена, као што испада да је данас случај. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Pa, pravo da ti kažem nisu ni u duhu Presvetog Katoličanstva nadbiskupa mons. Lefebvrea koji nam poručuje da se od šizmatika branimo kao od Turak

Hahaha :) Eeee vi bi da vodite dijalog sa nama ali u smeru kakav vama odgovara, a to je da se mi malo po malo odreknemo nasih ucenja i prihvatimo polako vasa Just_Cuz_19  Nas narod kaze " To June nece da te mune " :)

Подели на овим сајтовима

Ником на челу не пише ко је и одакле је када слуша литургију и прима причест . То да ли ће неки Католик причестити у Православној цркви то је ствар његовог избора.

Ја не сматрам Католичку Цркву јеретичком , а нисам ни за присаједињење , него да живимо као добри суседи , да развијамо што боље односе , али да останемо оно што јесмо.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Hahaha :) Eeee vi bi da vodite dijalog sa nama ali u smeru kakav vama odgovara, a to je da se mi malo po malo odreknemo nasih ucenja i prihvatimo polako vasa Just_Cuz_19  Nas narod kaze " To June nece da te mune " :)

Postoje samo dva smjera i načina vodjenja medjucrkvenih dijaloga, o tom smo već razgovarali - postoji naravno i taj način ili ta treća mogućnost da se nikakvi dijalozi ni sa kim ne vode ali oni spadaju ustvari u taj način vodjenja dijaloga sa pozicija supremacije. Inače kad se nikakvi dijalozi ne vode onda logično ne može to spadati u neki način vodjenja dijaloga - predstavlja to samo nemogućnost vodjenja dijaloga zbog preferovanja pozicije supremacije, jednostrano ili obostrano:

https://www.pouke.org/forum/topic/39223-извештај-богословског-дијалога-са-римокатолиц/?p=1296853

Подели на овим сајтовима

Свакао да је неук свет учио да бежи, он бежао није
Valjda je Sveti Marko Efeski bolje znao od nas dali treba da bezimo od takvih kao od zmija.U stara vremena nisu svi bili mudri,obrazovani i potkovani kao ti, da svate opasnost koja preti od Jeretika...
Подели на овим сајтовима

Valjda je Sveti Marko Efeski bolje znao od nas dali treba da bezimo od takvih kao od zmija.U stara vremena nisu svi bili mudri,obrazovani i potkovani kao ti, da svate opasnost koja preti od Jeretika...

No, za onog koji zna kako sa zmijama, nikakva mu opasnost od njih

ne prijeti, ko zna - zna. Ali ti medju takvima znalcima sigurno ne budeš.

Ti se onda radije boj, to bude za tebe bolje, ništa drugo ti ni ne preostaje:

https://goo.gl/FvdK0i

Подели на овим сајтовима

У оно време је знао, у данашње време неки други ипак боље тумаче св. Марка него ти и ја.

Свети Марко Ефески је ипак одлазио на екуменистичке сусрете, месецима је путовао да би тамо стигао.

Свети оци нису баш толико једноставни за тумачње...они нешто написали, ми прочитамо и то је то...није баш тако.

Подели на овим сајтовима

У оно време је знао, у данашње време неки други ипак боље тумаче св. Марка него ти и ја. Свети Марко Ефески је ипак одлазио на екуменистичке сусрете, месецима је путовао да би тамо стигао. Свети оци нису баш толико једноставни за тумачње...они нешто написали, ми прочитамо и то је то...није баш тако.

Problem kod danasnjih tumaca i raznih teologa je da mnogo filozofiraju, mnogo pricaju a malo kazu .. Nas dragi Sveti Marko je lepo rekao bezite od papista kao od zmija, odnosno bezite od onih koji  sire lazna ucenja.  sta tu ima da se komplikuje ...Ako ima jos dodaj ?

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да се овде може и другачији закључак извући, на пример да је јасно да је ПЦ правовернија јер не одступа од својих канон и учења. Ово није мој закључак него ти само скрећем пажњу да у логичком расуђивању баталиш ствари срца( ако си способан).
Мој, јесте.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Problem kod danasnjih tumaca i raznih teologa je da mnogo filozofiraju, mnogo pricaju a malo kazu .. Nas dragi Sveti Marko je lepo rekao bezite od papista kao od zmija, odnosno bezite od onih koji  sire lazna ucenja.  sta tu ima da se komplikuje ...Ako ima jos dodaj ?

Покушао сам већ да ти појасним у предходној поруци, свети Марко није бежао од паписта, био је Богом мудар, образован, простом свету је саветовао да бежи.

Треба прихватити да и данас постоје људи који имају знања, образовања, духовности па не морају да беже, већ имају аргументе за дијалог, постоје и они који као прости и неуки треба да се склоне.

Свако има своје дарове, капацитете, неко је академик, неко чисти улицу, проблем настаје када ови или они крену да намећу само свој поглед на свет.

Подели на овим сајтовима

@@Срђан Шијакињић,

Postovani,

Da li postoji i jedan naucni dokaz da je Gospod Isus Hrist ikada postojao i ziveo na zemlji? Koje ste Vi veroispovesti?

Vec sam rekao da ja verujem da je nauka najbolji put do spoznaje istine, ali nauka nije savrsena, ogranicena je na materijalno, mnogo toga se ne zna i podlozna je masonskom i djavoljem uticaju. Npr. naucna teorija struna koja pokusava da objasni prirodu univerzuma trenutno pretpostavlja postojanje 11 dimenzija. Trenutno ne postoji ni jedan naucni dokaz koji govori u prilog da postoji i jedna druga dimenzija osim 3 dimenzije prostora i jedne dimenzije vremena (ako se moze tako nazvati).

Ovde govorimo o pitanjima vere. Pravoslavlje se zasniva na Svetom Pismu i Svetom Predanju. Da li verujemo da postoji svemoguci Bog? Da li verujemo da je Sveto Pismo rec Njegova, ili ljudska izmisljotina? Ako verujemo u postojanje Gospoda Isusa Hrista, zasto bismo sumnjali u potop? Pre par godina sam procitao negde da postoje i neki naucni dokazi u prilog globalnom potopu, ali nisam dovoljno upoznat sa time. Pogledacu malo, pa ako nadjem nesto zanimljivo i verodostojno, postovacu ovde.

Pravoslavna Crkva je ostala dosledna apostolskom predanju, dok je Katolicka uvodila novotarije, narocito posle velikog raskola. Da li je Crkva nezabludiva? Pre velikog raskola je to bila jedna Crkva, pa je jedan njen deo zabludeo i uveo drugacija ucenja i otpao od jedne Crkve. Ako Pravoslavna Crkva stupi u ekumensko jedinstvo sa Rimokatolckom Crkvom i ona ce otpasti od apostolskog predanja i od jedine prave Crkve. To ne znaci da ce cela Crkva otpasti, vec samo jedan njen deo koji prihvati ekumenizam. Mi verujemo da je Gospod Isus Hristos Sin Boziji poglavar nase Crkve i da bdi nad nama dokle god ostanemo verni apostolskom predanju. Ako napustimo apostolsko predanje i Duh Sveti ce napustiti nasu crkvu.

Ako smo svi mi predodredjeni da idemo u raj, zasto se onda radjamo na Zemlji, patimo, trpimo nepravdu i nanosimo nepravdu drugima, razboljevamo se, starimo i umiremo? Zasto se ne radjamo u raju kao Andjeli Boziji?

I jos jedno pitanje - da li je Vama (i ostalima koji negodujete ono sto sam napisao) poznat termin nedostojno pricesce? Da li zena koja izvrsi abortus moze da se pricesti Svetim Tajnama, bez da sakrije tu cinjenicu na ispovesti? Da li moze da primi pricest neko ko je doruckovao pre toga? Da li svestenik moze verniku nakon ispovesti da nalozi dodatni post i odlaganje pricesca? Svestenik obicno ne daje blagoslov koji oslobadja od posta ili ublazuje post bez valjanog razloga. A ljudi koji se stalno pricescuju na Liturgijama, su uglavnom oni koji poste svaki post i sredom i petkom i redovno se ispovedaju, ili se nedostojno pricescuju.  

Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола.

Преподобни Лаврентије Черниговски

Подели на овим сајтовима

podlozna je masonskom i djavoljem uticaju.
Да би стекли објективност прво морамо да се решимо теорија завере као темеља за формирње мишљења о неком проблему.
Подели на овим сајтовима

Шта рече ово? А у ПЦ можеш да не признаш православне догме? Ако одбациш догме у ПЦ онда остајеш православан?

Што значи да имамо морални, а не догматски проблем са њима?

Ово боље не коментарисати.

Dogme Katolicanstva se ticu papizma i ostalih stvari koje su pogresne u Katolickoj Crkvi. Vec sam rekao, procitaj knjigu Magnum Crimen od akademika i Rimokatolickog svestenika Viktora Novaka.

Imamo i moralni i dogmatski problem.

Bolje komentarisati. :) Postoje Pravila za one koji se pripremaju za Svetu Tajnu Pricesca.

Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола.

Подели на овим сајтовима

Да би стекли објективност прво морамо да се решимо теорија завере као темеља за формирње мишљења о неком проблему.

Osim ako teorije zavere nisu objektivnost.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...