Jump to content

Да ли нам Бог заиста даје да имамо слободну вољу?

Препоручена порука

Opet nesto petljam,ali se nadam da ce ovaj post ugledati svetlost dana...:-) Bog nam daje tu prokletu slobodu ... A mi samo treba pravilno da zivimo jer je sve,ponavljam-> sve je istina... sto je predanje pravoslavne crkve.Dakle covek treba da se kloni greha,i da ne lupa gluposti,jer to stvarno nema smisla.Ukratko,to nikome nece da pomogne,a ponajmanje ne nama samima.To je totalno glupo.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ne samo Nenad, nego i o. Justin, Pajsije, Joil...

Zasto se ide u pakao zbog bioskopa, teretane, spavanja sa devojkom pre braka, radom na crveno slovo...?

Gde tu vidis mrznju?

Pa verovatno su ti ljudi pogresili, ako su pod paklom mislili zaista na nekakav oganj ili da se tamo ide zbog kazne i juridike. 

Za ovo cetvoro se ne ide u pakao, pogotovo ne zbog bioskopa :D Dakle nema tu dozvoljeno/nedozvoljno, ovo smes ovo ne smes, a ako prekrsis ono sto ne smes onda te kaznjavam i saljem u pakao. Pakao je prosto stanje duse, ono sto ti osecas, skup negativnih emocija ispoljenih prema nekome. A te emocije mogu prozici iz recimo gordosti. Npr. taj sto ide u teretanu moze biti gord, samoljubiv, da voli samog sebe i svoje telo i da mu ugadja. Sad zamisli da takvom liku nekako zabranis teretanu, da Baji oduzmes vej, pa garant bi te pregazio :D

A taj novi egzistencijalni model je apsolutna pokornost Bozijoj volji i vršenje zapovesti zar ne?Hristos je potčinio svoju volju i vršio ono sto mu je bilo rečeno da vrši tj On se odrekao svoje volje pa o kakvoj slobodnoj volji je tu reč?Od samog početka biblije ta slobodna volja je uslovljenja vršenjem zapovesti i to provejava kroz ceo tekst Svetoga Pisma.

Ako mislis pod pokornoscu volje kao u nekom feudalnom smislu da si ti podanik i onda slusas svog kralja, vladara sta god ti on kaze i naredi, onda ne. Iako poslusnost deluje kao vrlina, zapravo moze biti veliki greh (mnogi nacisticki generali su bili poslusni Hitleru). To potcivanje kako se opisuje nije to, nego zadobijanje takve volje. Pisao sam o tome, mislim da sam Muramasi objasnjavao na nekoj temi pre neki dan, bio si i ti prisutan. 

Inace, o Hristovoj volji imas nesto ovde, Rakic je pisao: https://www.pouke.org/forum/topic/38876-%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D1%99%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%81-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0/ 

Hristos nema gnomicku volju kao mi tj. volju koja bira izmedju vise alternativa, izmedju da i ne. 

Подели на овим сајтовима

Covek pak ima slobodu da kaze Yes or No, a razlog je sto nista unutar Boga kao zajednice tri licnosti ne moze postojati kao neslobodno odnosno da je zasnovano na slobodnoj odluci clanova da ucestvuju u istoj.

Зашто онда имам утисак да већина људи није ни свесна да постоји уопште било какво питање на које би могли да одговоре са да или не? Већина људи проживи а да не схвати потпуно и јасно да се налази пред некаквим избором, да постоје два радикално другачија и темељна начина постојања, између којих треба направити избор (један је Бог и све што иде уз Бога а други је лишеност Бога и све што иде уз лишеност, о чему си писао)? Неко може рећи да човек имплицитно бира "да" или "не" кроз обликовање себе кроз односе са другима и према себи и свету, али опет зар тако битна одлука, "којем ћемо се царству приклонити", највећи проблем човековог постојања, може бити названа слободном ако нисмо ни били свесни да пред њом стојимо, већ смо се према том питању одредили посредно, чак не знајући за њега... И затим, опет оно што поменух Ивони, ако свако бира то "да" или то "не" на основу онога што жели, а ако не бира шта ће желети, какву слободу има човек... 

П.С: иначе са свим осталим се слажем, нарочито око пакла итд.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Зашто онда имам утисак да већина људи није ни свесна да постоји уопште било какво питање на које би могли да одговоре са да или не? Већина људи проживи а да не схвати потпуно и јасно да се налази пред некаквим избором, да постоје два радикално другачија и темељна начина постојања, између којих треба направити избор (један је Бог и све што иде уз Бога а други је лишеност Бога и све што иде уз лишеност, о чему си писао)? Неко може рећи да човек имплицитно бира "да" или "не" кроз обликовање себе кроз односе са другима и према себи и свету, али опет зар тако битна одлука, "којем ћемо се царству приклонити", највећи проблем човековог постојања, може бити названа слободном ако нисмо ни били свесни да пред њом стојимо, већ смо се према том питању одредили посредно, чак не знајући за њега... И затим, опет оно што поменух Ивони, ако свако бира то "да" или то "не" на основу онога што жели, а ако не бира шта ће желети, какву слободу има човек... 

П.С: иначе са свим осталим се слажем, нарочито око пакла итд.

Hmm, ovo je dobro pitanje. 

Mislim da je poenta kod slobode zapravo nepostojanje spoljasnje (bozje) prinude na nasa delovanja. Dakle, ogleda su u tome da ja ono sto cinim ne cinim zato sto sam kontrolisan od Bog da tako cinim, sto sam robot. Tu stupa na scenu kompatibilizam po kom slobodna volja ne postoji u smislu da nisam slobodan od motiva, jer mene uvek nesto vuce da delam. Znaci da kompatibilizam kao shvatanje slobodne volje u smislu da je ta volja slobodna od spoljasnjih intervencija nekih drugih subjekata, bilo Boga ili coveka ili u politickom kontekstu drzave, mozemo primeniti i na ovaj slucaj. E sad jesu li slobodni oni sto nisu informisani, pa jesu jer nema intervencije, jedino sto tu nemaju jesu informacije o takvim pitanjima. Mozemo reci da je zadatak Crkve i misionarenja upravo to, kao sto Jovan Krstitelj radi, opominje ljude da se priblizilo Carstvo Nebesko, podseca ih na takva zivotna pitanja. 

Ali pitanje je stvarno tesko, nemam pravi odgovor, ako mi padne nesto na pamet napisacu, bilo bi dobro da drugi isto daju odgovor na ovo tvoje pitanje. 

Подели на овим сајтовима

Dobro, ja se ponosim svojim telom i zato ga svakodnevno maltretiram, da bude jace. Nisam bas Baja, ali da meni neko dira whey, pregazio bih ga bez oklevanja, ali bez losih misli. Jednom su mi se nakotili mravi u sobi, hteli da mi udju u teglu sa dekstrozom. Ni njih nisam mrzeo, samo sam ih zalio insekticidom.

Ih, znaci kad bi ti neko dirao whey, ti bi ga elegantno i smireno ubio od batina? Ne bi bilo ljutnje, besa, vikanja? 

Подели на овим сајтовима

A taj novi egzistencijalni model je apsolutna pokornost Bozijoj volji i vršenje zapovesti zar ne?Hristos je potčinio svoju volju i vršio ono sto mu je bilo rečeno da vrši tj On se odrekao svoje volje pa o kakvoj slobodnoj volji je tu reč?Od samog početka biblije ta slobodna volja je uslovljenja vršenjem zapovesti i to provejava kroz ceo tekst Svetoga Pisma.

Својевољно потчињавање Божијој вољи не значи да се примају наредбе од Бога, него буквално буде ситуација да су жеље и воље Бога и појединца исте, али не присилом, него слободном вољом самог појединца. "Потчињавање" Божијој вољи заправо значи својевољна синхронизација са том вољом.

Исто као када два човјека исто размишљају, имају исте ставове и исте жеље, потпуно самостално стечене.

Ево, Деја је мени одговорио па да опет поставим:

Zato kada Bog kaze: Smes da ides gde hoces, sa kim hoces, koliko hoces, to ti ne branim, ali postoji mogucnost da ces zbog toga da nastradas, ne od mene nego od sopstvenog nacina postojanja(smrtnog, propadajuceg). U slucaju roditelja, to znaci: Smes da ides gde hoces, sa kim hoces, dokle hoces, da radis sta hoces, pa i da se drogiras, mozes da dolazis i ujutru u 5, ali ja ti sa sigurnoscu tvrdim da ti od toga nece biti dobro zbog nacina zivota kakvog si izabrao. Zato ti predlazem bolji nacin zivota ako hoces da ga prihvatis. Ako neces, zivi takvim propalim zivotom bednika. 

Znaci nema zabrane, nema kazne. Boldovano je zapravo isti, jer nacin postojanja je isto sto i nacin zivota. Ono sto Bog nudi je zapravo jedan lifestyle, filosofski receno egzistencijalni model. 

Inace, ovo sam sve uzeo u obzir kao da su ljudi bica sa slobodnom voljom, iako zapravo nisu ali ne zbog Bog nego zbog neceg drugog. 

Зашто онда имам утисак да већина људи није ни свесна да постоји уопште било какво питање на које би могли да одговоре са да или не? Већина људи проживи а да не схвати потпуно и јасно да се налази пред некаквим избором, да постоје два радикално другачија и темељна начина постојања, између којих треба направити избор (један је Бог и све што иде уз Бога а други је лишеност Бога и све што иде уз лишеност, о чему си писао)? 

Ја бих рекао да није потребно знање да се налазимо пред одређеним избором, него је ту више у питању управо стање духа и свијести појединца који прави тај избор. Рекао бих буквално да је нама све дато и лако видљиво, само ако хоћемо да видимо. Зато, ако си ускоуман, нећеш схватити да си пред неким избором и повриејдићеш некога можда, а да то нећеш ни схватити. А ускоуман си јер нећеш да видиш шта је лоше у твом поступку. А веома лако можеш видјети, само кад би хтјео. Код некога то расуђивање је помућено погрешним васпитањем, погрешном побудом, недостатком свијести гледе нечега итд.

Подели на овим сајтовима

Пријатељу, Бог никад никоме није забранио однос.

Понови те питам, где си ти научио, да је Бог створио пакао, јер сва твоја питања су са нотом подразумевајућег, да је пакао Божје дело и да Бог управља паклом, као чувар који ведри и облачи.

Ako bog ne upravlja paklom, zasto je to tako?

Ne zeli to da radi ili ne moze?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Hmm, ovo je dobro pitanje. 

Mislim da je poenta kod slobode zapravo nepostojanje spoljasnje (bozje) prinude na nasa delovanja. Dakle, ogleda su u tome da ja ono sto cinim ne cinim zato sto sam kontrolisan od Bog da tako cinim, sto sam robot. Tu stupa na scenu kompatibilizam po kom slobodna volja ne postoji u smislu da nisam slobodan od motiva, jer mene uvek nesto vuce da delam. Znaci da kompatibilizam kao shvatanje slobodne volje u smislu da je ta volja slobodna od spoljasnjih intervencija nekih drugih subjekata, bilo Boga ili coveka ili u politickom kontekstu drzave, mozemo primeniti i na ovaj slucaj. E sad jesu li slobodni oni sto nisu informisani, pa jesu jer nema intervencije, jedino sto tu nemaju jesu informacije o takvim pitanjima. Mozemo reci da je zadatak Crkve i misionarenja upravo to, kao sto Jovan Krstitelj radi, opominje ljude da se priblizilo Carstvo Nebesko, podseca ih na takva zivotna pitanja. 

Ali pitanje je stvarno tesko, nemam pravi odgovor, ako mi padne nesto na pamet napisacu, bilo bi dobro da drugi isto daju odgovor na ovo tvoje pitanje. 

То може све да стоји али не отклања приговор да је Бог створио свет у коме људи бирају под утицајем фактора које нису претходно изабрали. Оно што ја желим је под утицајем тога ко сам, а то ко сам је резултат ствари које у крајњој линији нисам бирао (урођено, околина током одрастања итд.)... Све у свему, хришћанство не учи да је човек претерано слободан у избору, већ да може да буде слободан од греха ако пожели. Шта ако није у стању да пожели, без своје кривице, на то нема одговора, чини ми се.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Zato kada Bog kaze: Smes da ides gde hoces, sa kim hoces, koliko hoces, to ti ne branim, ali postoji mogucnost da ces zbog toga da nastradas, ne od mene nego od sopstvenog nacina postojanja (smrtnog, propadajuceg). U slucaju roditelja, to znaci: Smes da ides gde hoces, sa kim hoces, dokle hoces, da radis sta hoces, pa i da se drogiras, mozes da dolazis i ujutru u 5, ali ja ti sa sigurnoscu tvrdim da ti od toga nece biti dobro zbog nacina zivota kakvog si izabrao. Zato ti predlazem bolji nacin zivota ako hoces da ga prihvatis. Ako neces, zivi takvim propalim zivotom bednika. Znaci nema zabrane, nema kazne. Boldovano je zapravo isti, jer nacin postojanja je isto sto i nacin zivota. Ono sto Bog nudi je zapravo jedan lifestyle, filosofski receno egzistencijalni model.

Ovo na lep način objašnjava i potvrđuje ono što sam davno negde na forumu napisao da je koncept dodeljivanja slobodne volje čoveku od strane Boga u stvari skidanje odgovornosti sa Boga na čoveka za sva zla u svetu.

Što se tiče slobodne volje - dok god je u igri Bog (vera u Boga) čovek nema slobodnu volju.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Evo, na primer Antihrist. Verovatno se jos nije ni rodio, ali pre skoro 2000 godina se tacno znalo sta ce da uradi, pa cak i kako ce da uradi. Gde je njegova slobodna volja?

He was selected by himself :)

Подели на овим сајтовима

Kako, kada se jos nije ni rodio?

Brate, nemoj da se ljutiš što ću da kažem ali tupiš ga. Pod plaštom analitičnosti i logike pokušavaš božansku logiku da shvatiš ili smestiš u svoju. Nismo slobodni a nismo ni roboti. Istina je samo jedna - negde smo izmedju ta 2 ali to je nebitno - bitno je šta uradiš sa tim -izmedju-

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Божје створење има неприкосновену слободу, коју ако мало студиозно погледамо чини суштину људског живота. Дакле слобода нема алтернативу нити цену, само преко слободе, човек или Божје створење, може да има и сопствену вољу. Дакле сложићемо се да без слободе човек не би могао , да функционише, односно човек би био роб. Човечанство је коначно схватило, да човек није роб, те је то увело као цивилизацијско достигнуће, односно победу над робовласницима.

Молим те хоћу да се потрудим па обрати пажњу на једну врсту мини лествице како би заокружио цео одговор.

Будући човек слободан у свету, јесте уједно и слободан у погледу на Творца.

И сад долазимо коначно до избора у потпуној слободи.7

Кад кажем, да је човек слободан у погледу или према Творцу, добијамо два сасвим суштински различита стања.

Стање1: Будући, да Бог човеку нуди благодат, то јест, дар, човек који у слободи прихвата такав вид љубави, није никакав роб, већ напротив постаје истински господар свог живота.

Дакле фантастична љубав живога Бога, управо добија смисао само и искључиво у слободи.

Стање2: Бог у својој суштини, барем оној откривеној у стварању света, дакле у суштини ствараоца, слуша, помаже али и поштује одлуку свог створења. Тако долазимо до ситуације да се неки анђели окрећу од Бога и на жалост постају они "Бог", будући да познају Бога Ствараоца, они се одлучују, на сопствено стварање али не у смислу креативности ради побољшања живота себи и другима, веч у смислу власти, у смислу владара и у смислу на крају свих крајева потпуно лошег ствараоца. Такав ствараоц као што је ђавђав, нема у себи познање живота и животних тајни и то оног живота, на који претендује. Ђавђав, не уме да ствара живот из ничега, нити да створи живот другоме а одбијајући сопствено постојање, више, не уме, да контролише смрт, коју је сам себи створио.

Дакле ђавђав је лош стваралац и то никоме не би било чудно, да се није дрзнуо и прогласио себе Богом, који влада над другима.Ђавђав је постао отац лажи и Бог нас на то упозорава. Не знам, зашто вам се чини, да није довољно, само Божје упозорење? Ми смо Логосна бића, знамо ваљда да је струја опасна например. Но ни то није комплетан одговор, комплетнији одговор би био, да и поред упозорења од стране Бога, постоји и једна врста неосуђивања на вечну казну, већ створење заиста истински може да се покаје и очекује од Бога опроштај. Тако да све време имамо једну неприкосновену слободу у свом бићу, јер је то и наша суштина у добру или злу.

Само таква слобода, у себи не доноси нити допушта недореченост, односно мистицизам, односно магију, односно она је потпуно иста и у добру и у злу.

Надам се да ћеш прочитати.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pakao nije mesto kojim se upravlja, pakao je stanje bogoostavljenosti i odsustva božijeg. U tom pogledu pitanje je prilično naivno formulisano uz napomenu da su dve ponudjene opcije još gore samim tim što su antropomorfizmi.

Mnogo puta sam postavljao ovaj klip, pogledaj ga ako te stvarno zanima ovo pitanje o paklu

p.s. ako si se zezao - ignoriši odgovor : )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Nismo slobodni a nismo ni roboti. Istina je samo jedna - negde smo izmedju ta 2 ali to je nebitno - bitno je šta uradiš sa tim -izmedju-

Ово ми је скроз у реду, са овим се може живети... Хвала Моц на лепо сроченој идеји. :) 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...