Jump to content

Да ли нам Бог заиста даје да имамо слободну вољу?

Препоручена порука

Evo, na primer Antihrist. Verovatno se jos nije ni rodio, ali pre skoro 2000 godina se tacno znalo sta ce da uradi, pa cak i kako ce da uradi. Gde je njegova slobodna volja?

Мислим да тролујеш малкице (можда си почео то и нехотице да радиш  :))) ) али ако не, како је могуће да ти није јасно да уколико неко зна унапред шта ћеш одлучити не значи да ти је ускратио слободу да тако одлучиш. Биће које постоји ван времена, мора бити упознато са догађајима у времену, али то не значи да утиче на њих. (Да не улазимо у проблеме тумачења откровења, тј. да је далеко од истине да се зна тачно шта ће да се дешава.)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

И ти мислиш, да нисмо слободни?

Као хришћанин верујем да јесмо, само не могу да увидим у чему се та слобода састоји. Верујем насупрот разуму у овом случају. Разум ми недвосмислено говори да слободу избора немамо. 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Za mene jeste a ti možeš reći - za mene nije. Nema potrebe da budemo isključivi, zar ne?

Подразумева се, да за мене није, не говоримо у заједничким догмама. :))

Него ... и ти мислиш да нисмо потпуно слободни?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Као хришћанин верујем да јесмо, само не могу да увидим у чему се та слобода састоји. Верујем насупрот разуму у овом случају. Разум ми недвосмислено говори да слободу избора немамо. 

Ако можеш, да издвојиш нешто из мог текста, где говорим о слободи, па да издебатирамо мало, јер ја не видим где и у ком делу нисмо слободни?

https://www.pouke.org/forum/index.php?app=forums&module=forums&section=findpost&pid=1297078

Подели на овим сајтовима

Божје створење има неприкосновену слободу, коју ако мало студиозно погледамо чини суштину људског живота. Дакле слобода нема алтернативу нити цену, само преко слободе, човек или Божје створење, може да има и сопствену вољу. Дакле сложићемо се да без слободе човек не би могао , да функционише, односно човек би био роб. Човечанство је коначно схватило, да човек није роб, те је то увело као цивилизацијско достигнуће, односно победу над робовласницима.

Молим те хоћу да се потрудим па обрати пажњу на једну врсту мини лествице како би заокружио цео одговор.

Будући човек слободан у свету, јесте уједно и слободан у погледу на Творца.

И сад долазимо коначно до избора у потпуној слободи.7

Кад кажем, да је човек слободан у погледу или према Творцу, добијамо два сасвим суштински различита стања.

Стање1: Будући, да Бог човеку нуди благодат, то јест, дар, човек који у слободи прихвата такав вид љубави, није никакав роб, већ напротив постаје истински господар свог живота.

Дакле фантастична љубав живога Бога, управо добија смисао само и искључиво у слободи.

Стање2: Бог у својој суштини, барем оној откривеној у стварању света, дакле у суштини ствараоца, слуша, помаже али и поштује одлуку свог створења. Тако долазимо до ситуације да се неки анђели окрећу од Бога и на жалост постају они "Бог", будући да познају Бога Ствараоца, они се одлучују, на сопствено стварање али не у смислу креативности ради побољшања живота себи и другима, веч у смислу власти, у смислу владара и у смислу на крају свих крајева потпуно лошег ствараоца. Такав ствараоц као што је ђавђав, нема у себи познање живота и животних тајни и то оног живота, на који претендује. Ђавђав, не уме да ствара живот из ничега, нити да створи живот другоме а одбијајући сопствено постојање, више, не уме, да контролише смрт, коју је сам себи створио.

Дакле ђавђав је лош стваралац и то никоме не би било чудно, да се није дрзнуо и прогласио себе Богом, који влада над другима.Ђавђав је постао отац лажи и Бог нас на то упозорава. Не знам, зашто вам се чини, да није довољно, само Божје упозорење? Ми смо Логосна бића, знамо ваљда да је струја опасна например. Но ни то није комплетан одговор, комплетнији одговор би био, да и поред упозорења од стране Бога, постоји и једна врста неосуђивања на вечну казну, већ створење заиста истински може да се покаје и очекује од Бога опроштај. Тако да све време имамо једну неприкосновену слободу у свом бићу, јер је то и наша суштина у добру или злу.

Само таква слобода, у себи не доноси нити допушта недореченост, односно мистицизам, односно магију, односно она је потпуно иста и у добру и у злу.

Надам се да ћеш прочитати.

Procitao sam. Dakle je odgovor je  "Ne zeli".

Slazem se sa tobom da covek bez slobode ne moze da funkcionise ali se nikako ne slazem s tobom da bozije stvornje ima neprikosnovenu slobodu, iz prostog razloga sto to nije tacno...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Evo, ja sam sad napisao neku simulaciju u kojoj sve funkcionise po odredjenim deterministickim algoritmima, bez ikakve slucajnosti. Onda posmatram promenljivu P u svim fazama izvrsavanja. Nema veze sto nikada nisam cackao vrednost te promenljive, pa ni na kraju, ali samim tim sto sam joj zadao pocetno stanje, a nema slucajnosti, odredio sam je u svakom trenutku, iako mozda nisam bio svestan toga kada sam to pocinjao. Ona je odredjena i nista ne moze da je promeni.

Ma muramasa, pitaj dete iz vrtića da li ima slobodnu volju. Pa onda pitaj i apostola, koji govori, da nam je sve slobodno ali nam nije na korist.

Ovde si ti jedan od do kraja pojačanih ljudi, koji vrlo glasno i uvek potencira svoju slobodnu volju i njome se diči a pri tom sve vreme zapitkuješ, da li slobodna volja postoji ili ne. 

Kako si?

Подели на овим сајтовима

Za pocetak niko nas nije pitao dal zelimo da postojimo, ali nam je omdah stavljeno do znanja da ne smemo da prestanemo da postojimo, vec smo prinudjeni da zivimo iako neki to i ne zele...

Cesto dajete analogiju boga i coveka kao roditeljskog odnosa, ali je ta analogije prilicno pogresna...ako detetu das slobodu iz cite ljubavi preman njemu to n e znaci da ces njegovu slbodu da gurne ruku u uticnicu mirno da posmatras  a onda kad pogine da kazes "nisam hteo da se mesam jer ga volim toliko da ne zelim da uticem na njegovu slobodu"... Ako je analogija ispravna i adekvatna onda je bog vrlo, vrlo los roditelj...

Ako stvoris citav univerzum i organizujes ga da pociva na ideji "il si sa mnom il te nema" onda taj izbor ni u kakvom ludliu ne moze da se svrsta pod "slobodu"...

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa tobom da covek bez slobode ne moze da funkcionise ali se nikako ne slazem s tobom da bozije stvornje ima neprikosnovenu slobodu, iz prostog razloga sto to nije tacno..

Sad bi trebao malo to i da dokažeš i obrazložiš, to bi pre svega bilo kulturno civilizovano i pomoglo bi drugima.

Dakle posle ovog tvog dela koji govori, citiram:  Slazem se sa tobom da covek bez slobode ne moze da funkcionise 

Ide deo: ne slažem se da božje stvorenje ima neprikosnovenu slobodu.

Ja ću malo da nagadjam na žalost, mogao si toga i da me poštediš. 

Božje stvorenje nema slobodu, samo zato što je Božje stvorenje ili zato što tako veruje?

Govoreći slažem se sa tobom da čovek bez slobode ne može da funkcioniše a pri tom sam ovu misao jasno izgradio u Hrišćanstvu, kao Božje stvorenje... kako to da nazovem?

Molim te ako možeš sad ti da obrazložiš ono što nije jasno iz tvog odgovora.

Подели на овим сајтовима

Ne razumes. Dosli smo do toga da covek moze da bira ono sto zeli, ali nema uticaja na to sta ce pozeleti. Ako njegove zelje potpadaju pod pravila determinizma, onda je slobodna volja samo iluzija. Ista ona nuznost kojom Bog moze da predvidja, upravlja tim covekom preko njegovih zelja.

A ti malo ne driblaš posledice sa slobodnom voljom?

Umiksuješ nešto, što će na kraju da bude razbibriga? Čemu to?

Подели на овим сајтовима

Ако можеш, да издвојиш нешто из мог текста, где говорим о слободи, па да издебатирамо мало, јер ја не видим где и у ком делу нисмо слободни?

https://www.pouke.org/forum/index.php?app=forums&module=forums&section=findpost&pid=1297078

Хоћу врло радо, али вечерас или сутра, јако сам уморан и заузет, извини!

углавном, мој став сам изнео најјасније што могу у одговорима Ивони (на првој и другој/ трећој/ четвртој страни, нисам сигуран) и Дежа Вуу.

Подели на овим сајтовима

Da podelim još jednu misao razmišljajući o slobodi čoveka i odnosa Boga prema čoveku.

U vreme kad je Bog predao deset Božjih zapovesti, bilo je rašireno ludilo obožavanja idola, mrtvih krava, bikova, koje bi pozlatili da šljašte kao PINK TV, Bog je poslao 10 Božjih zapovesti, kao upozorenje, gde se krije pravo robstvo i idolopoklonstvo a ne da nepoštovanje tih zapovesti bude večna kazna pretnjom večnog gorećeg pakla.

Bog je pre svega Otac Učitelj, koji nikad nije svoje stvorenje ostavio bez, da ga nije upozorio na opasnost.

Hoćete robote, je li to hoćete? Je li to hoćete? :))

Подели на овим сајтовима

Evo ti jedan banalan primer. Pozelis da prevaris zenu.. Sad ti mozes da se boris protiv te zelje, ali na prvom mestu nisi imao kontrolu nad tim sto ces pozeleti, da to uopste ne pozelis.

Muramasa pa tako razmišlja samo onaj koji nosi kimono deseti dan.

Подели на овим сајтовима

Sad bi trebao malo to i da dokažeš i obrazložiš, to bi pre svega bilo kulturno civilizovano i pomoglo bi drugima.

Dakle posle ovog tvog dela koji govori, citiram:  Slazem se sa tobom da covek bez slobode ne moze da funkcionise 

Ide deo: ne slažem se da božje stvorenje ima neprikosnovenu slobodu.

Ja ću malo da nagadjam na žalost, mogao si toga i da me poštediš. 

Božje stvorenje nema slobodu, samo zato što je Božje stvorenje ili zato što tako veruje?

Govoreći slažem se sa tobom da čovek bez slobode ne može da funkcioniše a pri tom sam ovu misao jasno izgradio u Hrišćanstvu, kao Božje stvorenje... kako to da nazovem?

Molim te ako možeš sad ti da obrazložiš ono što nije jasno iz tvog odgovora.

Iskreno meni nije jasno sta ti nije jasno jer si se prilicno konfuzno izrazio u ovom postu...

Meni se cinilo da je prosto. Slazem se da svakom coveku treba sloboda (nebitno dal je hriscanin, budista ili atesita). Isto tako koncpet  slobode u hriscanstvu vidim kao proizvod filozofije koja nema svoju valjanu potpru...

Ne znam kako su admini raspolozeni ali vec sam dao neko blaze objasnjenje zasto tako mislim pre jedno pola sata na ovoj temi, pa ako odobre post, eto nama radosti :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...