Jump to content

Да ли нам Бог заиста даје да имамо слободну вољу?

Препоручена порука

On 31. 5. 2015. at 18:31, Ћириличар рече

Значи да не постоје никакви услови, санкције нити ограничења ( посредна и непосредна ) око наших дјела. 

Шта ћемо ако је љубав једини начин да постојиш, а ти желиш рецимо нешто да имаш са неким, рецимо желиш да се ожениш. Каква је то слобода ако урнишеш ту особу са којом треба да постојиш, ако газиш све норме и благослове?

Ако тако желиш бити апсолутно слободан, онда буди, али ћеш бити тамо где ти је место. У заједници нећеш бити.

Тако ти је и са самим Богом и Његовим животом. Ако не поднесеш љубав која носи све са собом, све благочестиво, него чиниш супротно од тога, нико неће бити крив због тога што ћеш изгубити љубав и отуђити се од Заједнице, отуђити се од живота.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 18:30, Ћириличар рече
да ли имамо апсолутну слободу или не.

Pazi, ovo definitivno ne, ali u odnosu Boga i coveka, samo ako izdovijemo to mozemo reci da je takva izdvojena sloboda apsolutna. Medjutim, gledano na sve ostalo to nemamo, jer ako nismo ograniceni Bozjim delovanjima tipa kazne i sankcija, onda smo ograniceni necim drugim: sopstvenom prirodom, genetskim kodovima, drustvenim okolnostima i na kraju sto je predmet filosofije nismo slobodni od motiva, a oni su pak vezani za ovo sto sam naveo.  

Jedinu slobodu imamo u nekakvom smislu odnosa izmedju ljudi. Ja sam slobodan da mogu da se druzim ili ne druzim sa tobom, ne postoji neko treci ko me tera da se druzim sa tobom. Ili ti mene ili ja tebe ne prisiljavam da se druzim/druzis sa tobom, vec to radimo slobodno. U tom smo smislu slobodni. E sad to druzenje zavisi od motiva, pa se ja druzim sa tobom zato sto npr. volim da diskutujem sa tobom o svemu i svacemu, a to je jedan motiv (volim da diskutujem). Ili pak ja se ne druzim sa Perom, Mikom i Lazom zato sto su smaraci, znaci motiv za takav pokret moje volje je sto ne volim smarace npr. 

On 31. 5. 2015. at 18:34, Ћириличар рече
даље нећу да улазим у то да ли пакао постоји или не, шта значи и слично

Evo ukratko, ako si ikad nekog mrzeo, nekom zavidio, na nekoga se ljutio, pakao je ono sto si tada osetio. Sve ostalo su fantazije o nekakvim kotlovima, vatrenim rekama i jezerima koje su metaforicki prikaz za ovo prvo (jer ako si nekoga mrzeo, osetio su nekakav zar u grudima, nekakvu vatru, nesto te peklo) koji mnogi shvataju bukvalno.  

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 18:47, Milan Nikolic рече

Шта ћемо ако је љубав једини начин да постојиш, а ти желиш рецимо нешто да имаш са неким, рецимо желиш да се ожениш. Каква је то слобода ако урнишеш ту особу са којом треба да постојиш, ако газиш све норме и благослове?

Ако тако желиш бити апсолутно слободан, онда буди, али ћеш бити тамо где ти је место. У заједници нећеш бити.

Тако ти је и са самим Богом и Његовим животом. Ако не поднесеш љубав која носи све са собом, све благочестиво, него чиниш супротно од тога, нико неће бити крив због тога што ћеш изгубити љубав и отуђити се од Заједнице, отуђити се од живота.

Рекох, то је ван оквира којег разматрам. Само питање је ли ово апсолутна слобода или не. Није питање је ли то корисно, добро, оправдано и слично. Дакле изолуј све вриједносне, моралне и прагматичне елементе и само гледај питање "Да ли је то апсолутна слобода."

Немам ја никакву жељу да будем тако апсолутно слободан О.о Чему бацање осуде одједном?

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 19:00, Ћириличар рече

Рекох, то је ван оквира којег разматрам. Само питање је ли ово апсолутна слобода или не. Није питање је ли то корисно, добро, оправдано и слично. Дакле изолуј све вриједносне, моралне и прагматичне елементе и само гледај питање "Да ли је то апсолутна слобода."

Немам ја никакву жељу да будем тако апсолутно слободан О.о Чему бацање осуде одједном?

Наравно, само разговарамо.

Слобода је условљена слободом другога. Апсолутна слобода се односи на тројично постојање јер је Бог Тројица.

У односу на нас ни Бог нема апсолутну слободу. Не може подићи ,,камен'' срца нашега ако у томе инсистирамо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Jedini Apsolutan je - Bog.

Sloboda koju nam je On dao, a mislim na nas, pravoslavne hrišćane
koje je Hristos "oslobodio (i to) za slobodu", opet nije apsolutna
u svim teoretski zamislivim slučajevima ali jeste oslobadjajuća
u odnosu na sve 'jarmove' koje vukljamo na grbačama.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 17:46, Ћириличар рече
Бог нама пријети санкцијом пакла ако се не понашамо на одређени начин. То је управо ограничавање слободе. Дакле, ми нисмо потпуно слободни."

Bog nam ne preti sankcijom pakla, jer pakao nije Božji.(ukratko) 

Samim tim ti imaš prava na slobodu izbora i to je poslednje dopuštenje, koje nam Bog daruje. Primetićeš, da prilikom izbora sve zavisi od tebe samog.

Ako te sablažnjava postojanje pakla, onda nemoj ni da ga biraš.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 17:46, Ћириличар рече
"Добро", кажем ја:"А ако му родитељи кажу да се врати из града до 11, да не излази са дрогерашима и алкохоличарима и да може изаћи само петком и викендом. А ако то прекрши, онда ће бити кажњено забраном изласка, одузимањем рачуанра и слично. Да ли тада дијете има апсолутну слободу?".

Ovo boldovano su ista ekipa. :))

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 18:05, Milan Nikolic рече
Претња смрћу и небићем није последица казне него онтолошка последица. Нема куда другде (мимо Бога) него у понор смрти и небића, јер једино је Бог живот и вечност

Lepo. 

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 19:18, Muramasa рече

Evo jednog malo manje ekstremnog, a daleko češćeg primera:

Išao sam sredom i petkom u teretanu, a posle toga pio protein od rafinisane surutke i jeo pohovanu piletinu. Nisam postio, a i starac Pajsije je rekao da teretana nije bogougodna. Posle toga sam išao u bioskop, a po o. Justinu, ni bioskopi nisu bogougodni.

Naravno, sve ovo radim u pauzama od učenja, a sveti otac koji je pisao o ispraznosti astronomije je rekao da je preveliko svetovno obrazovanje takođe za osudu.

Onda mi se svidela jedna lepa i pametna koleginica i ja njoj, pa smo stupili u vezu, a posle nekoliko meseci, ona se našla u mom krevetu, a pošto nam je bilo lepo, to je postalo redovno. Osim toga, starac Pajsije kaže ne treba birati lepe devojke. Jednog dana ta veza postane građanski brak, pa onda budu bebice...

Posle toga me je neki bahati vozač ošamario, a ja mu nisam okrenuo drugi obraz, nego sam ga poslao na urgentni. Pre toga sam odlučio da potpuno prekinem sve odnose sa ljudima čije mi je ponašanje dozlogrdilo. Osim toga, ateista sam, radim i na crveno slovo,...

Sve ovo sam učinio po svojoj slobodnoj volji. Svakako, ja nisam prepodoan i bilo bi previše da očekujem od vašeg Boga da me pusti u svoj elitni klub za prepodobne, nebeski Ihtus koji se još zove i Raj.

Nadam se da ne bi bilo previše da očekujem da me ne gurne u jezero od zapaljenog sumpora, da mi veštački prekine odnose sa osobama sa kojima sam ostvario dobar odnos za života (setite se one priče o starcu Makariju i žrečevoj lobanji gde Bog na silu zabranjuje međusobnu komunikaciju u Paklu, pa mora neko prepodoban da se moli da bi Bog popustio tu zabranu), da koristim one identitete koje sam izgradio za života, u opštenju sa onima sa kojima sam ih gradio (kolegama i koleginicama sa ETF-a, devojkom, Bujinkanovcima, gym bajama koje su mi stajale nad glavom na benču i ja njima, drugarima iz AS...).

Свако има право да бира свој пут , а какви су плодови нашег живота , видећемо када дође време за то.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 20:15, Muramasa рече

Jedno su plodovi, a drugo je kada Bog pravi Pakao sa režimom specijalnog konc logora u kojem je zabranjena međusobna komunikacija.

Ajde, da se nešto dogovorimo. 

Sad nam molim te reci odakle ti to, da Bog pravi pakao?

Iz kog učenja si došao do tog zaključka, odnosno u kom učenju je navedeno, da Bog pravi pakao?.

Подели на овим сајтовима

Па  и то је плод онога што смо радили у животу . Да ли ће мо у Рај или Пакао то зависи од нас , на који начин смо искористили слободу коју нам је Бог дао.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 31. 5. 2015. at 20:29, Muramasa рече

Hodeći po pustinji, ava Makarije nađe suhu lobanju ljudsku gde leži na zemlji. On je štapom prevrnu, i učini mu se kao da iz nje dođe neki glas. I upita je starac: Ko si? - Lobanja odgovori: Ja bejah poglavica idolskih žrečeva koji su na ovom mestu živeli. A ti si ava Makarije ispunjen Duhom Božjim, jer čim se sažališ na one što su u mukama i pomoliš se, oni osećaju neko olakšanje. - Upita starac: A kakva je ta vaša olakšica ili muka, reci mi? - Lobanja odgovori jecajući: Koliko je daleko nebo od zemlje, tako je veliki oganj, u kome se mi nalazimo, odasvud paljeni od glave do pete. I ne možemo da vidimo lice jedan drugome. A kada se ti moliš za nas, onda vidimo jedan drugoga delimično. I to nam biva umesto olakšice.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/avajustin/zitijasvetih/Lat_ZitijaSvetih0119.htm

??

Objasni i to što si boldovao.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...