Boba Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Видех на форуму а и на још неким местима да су владика Јоаникије и митр. Амфилохије због празника Преполовљења Пасхе благословили да се не пости Ђурђевдан. Да ли је то истина, да ли је тако и у другим епархијама и да ли је правило да се не пости празник Преполовљења? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Сад је већ касно да питам, сутра зовем да се распитам. И нама је слава, баш ме занима. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Што се тиче митрополије информација је тачна, потврђено из секретаријата митрополије, а што се тиче епархије будимљанско-никшићке тачну информацију још немам, послао сам поруку али ми није још одговорено,видећу да контактирам још неког из Ђурђевих Ступова или Берана јер они вјероватно знају. Чим сазнам јављам. Ако је инф. тачна онда би се то односило и на Милешевску епархију. Баба and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Стигао одговор од свештеника којем је св. Георгије слава и каже да је разрежење на мрс, јер се како каже преполовљење не пости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 На свим руским сајтовима стоји да је постан дана, а ни ја се не сјећам да смо некада мрсили у богословији на Преполовљење. Јанко, Александар С and Баба је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Има само да се унесе забуна у народ... И то наравно у ону категорију људи/парохијана који ништа не разумију... Па ће онда наредних година да се позивају на 2015. годину када су попови о Ђурђевдану у сред сриједе јели печење по славама и говорили народу како се не пости... То је моја претпоставка... Баба, Adelaida and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 1, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Постоји и оно да се не пости све до Спасовдана јер је бесмислено певати "Христос васкрсе" а постити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Следеће се сигурно не пости, јер пада у Свијетлу седмицу. Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 1, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Има само да се унесе забуна у народ... И то наравно у ону категорију људи/парохијана који ништа не разумију... Па ће онда наредних година да се позивају на 2015. годину када су попови о Ђурђевдану у сред сриједе јели печење по славама и говорили народу како се не пости... То је моја претпоставка... Па добро, увек ће бити неке забуне. Ономад кад је било померање празника Светог Кирила са прве недеље Веиког поста на суботу пред пост, било је: ово никада није било, ово су новотарије итд... Дакле, сада ме занима да ли је уопште правило да се не пости на Преполовљење? Ако се служи Литургија, јасно је да нема поста на води итд... а ако томе додамо и ово да се не пости од Васкрса до Спасовдана (мада то није званично од стране СПЦ), онда ми је ово логично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Neda Andjelic Radan Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 i Vladika Grigorije Eparhija Zahumskohercegovačka rečeno da se neposti bar svestenici kazu da je to blagoslov Vladike Grigorija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 и шта је сад коначан одговор....? како да знамо...? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 ако се наждеремо хране и налочемо алкохола исто је к'о и да нисмо постили. а они који не ждеру и не лочу.....? :.mislise. Драшко је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Код мене на селу се пече јагње увек. Тако кажу стари људи, то је такав обичај и зна се. Коме се не свиђа нек иде у калуђери па тамо нека се замлаћује сас тија постови. sleki and Баба је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Коме се не свиђа нек иде у калуђери па тамо нека се замлаћује сас тија постови. Moji slave Djurdjevdan...pa i mene sad zanima... Hocu li jesti stogod ili ne...ne jedem jagnjetinu...pa zato... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Moji slave Djurdjevdan...pa i mene sad zanima... Цело село где живим слави Ђурђевдан. Сеоска слава од времена па до сад... Hocu li jesti stogod ili ne... Нека стручни одговоре.... .ne jedem jagnjetinu...pa zato... Једем јагњетину..... највише од меса уз јаретину... па зато....(се надам да ће смемо). Тешки смо ми Срби... http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука