Ђорђе Р Написано Мај 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Не знам како си стекао такав утисак, нисам ја никада говорио о спасењу у том контексту. То би било сувише смело, чак и за мене. :-) Наравно да без Цркве нема спасења, ако под Црквом подразумеваш читаву Божију творевину унутар које су различите одговорности, да тако кажем. Што се теме тиче, не дотичу ме овакве ствари, јер колико је ко у Цркви одлучује Бог, а не црквена администрација, као што сам већ рекао. Да би неко отпао од Цркве, мора сам добровољно да је се одрекне, а не да се о томе одлучује на неком састанку. По тој логици је и папа у Цркви, а и јеретик Арије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 По тој логици је и папа у Цркви, а и јеретик Арије. Ти одричеш спасење Арију и папи? Или да сачекамо Бога? Арије је био јеретик, као и сваки папа, али остала им савест да се чупају. Да ипак сачекамо Суд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 колико је ко у Цркви одлучује Бог, а не црквена администрација Само што можеш да се закачиш са Духом Светим. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Само што можеш да се закачиш са Духом Светим. Може свако, ако је упоран у прављењу штете. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Зашто се артемијевци не баве теологијом? Шта њима објаснити? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Које пренемагање. Кад се свештенику пошаље декрет за премјештај, он мора да покпи све ствари, да дјеца промијене школу и друштво, супруга посао, ако је запослена и ником ништа, а овамо монаху је проблем што је по потреби црквеној послат на друго мјесто. Mилена КШ, Милан Ракић, gaggia and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Има монах посла у свету. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Не знам како си стекао такав утисак, нисам ја никада говорио о спасењу у том контексту. То би било сувише смело, чак и за мене. :-) Наравно да без Цркве нема спасења, ако под Црквом подразумеваш читаву Божију творевину, унутар које су различите одговорности, да тако кажем. Што се теме тиче, не дотичу ме овакве ствари, јер колико је ко у Цркви одлучује Бог, а не црквена администрација, као што сам већ рекао. Да би неко отпао од Цркве, мора сам добровољно да је се одрекне, а не да се о томе одлучује на неком састанку. Ау брате па онда сам ја нешто дееебело пребацио... Натан је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Sa druge strane penzionisane vladike koje su mnogo losijeg ucinile po SPC bar kod vernika i obicnih ljudi zato biraju sami manastire unutar eparhija koje su vodili,i dalje duhovno rukovode svojom pastvom,monasima...dakle ni tu nije isti arsin postojao. 1. Те владике нису директно пркосиле Сабору и Синоду и на терену стварали предуслове за секту, он јесте. Зато су му укинули (привремено) да буде духовник (иако је многима био духовник по положају епископа одређене области (ЕРП) и самим губљењем положаја изгубио и тај положај духовника), јер је то итекако користио да подбуњује и клир и народ против СПЦ. Онолико монаштва неће одједном да оде, монаси неће тек тако да се бију једни са другима, неће да краду из свог манастира и носе за Љуљаке сами од себе, оно се припрема месецима. И све су то били спремни да му истолеришу, из мени непознатих разлога, и фактички му то и толеришу јер је и даље монах. То никоме другоме сем њему не би толерисали. 2. Све рашчињене владике, сем можда једног, нису имале ситуације у којима су на свештенике који су сведочили против њих пуцали људи док су се возили у колима са својим породицама. Артемије је такву ситуацију имао. А то је једна од многих ствари из ЕРП о којима Црква срамотно ћути, из неког снисхођења према њему које је, по мом мишљењу, крајње неоправдано. Једино зашта је СПЦ крива је то што ћуте о многим стварима које су се доле дешавале да се не би таласало превише, и дозвољавају неупућенима да га доживе као мученика или као некога ко је неправедно осуђен, и ко страда јер је "антизападњак" или "антиекумениста". Јефимија Крунић, Срђан Шијакињић and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 1. Те владике нису директно пркосиле Сабору и Синоду и на терену стварали предуслове за секту, он јесте. Зато су му укинули (привремено) да буде духовник (иако је многима био духовник по положају епископа одређене области (ЕРП) и самим губљењем положаја изгубио и тај положај духовника), јер је то итекако користио да подбуњује и клир и народ против СПЦ. Онолико монаштва неће одједном да оде, монаси неће тек тако да се бију једни са другима, неће да краду из свог манастира и носе за Љуљаке сами од себе, оно се припрема месецима. И све су то били спремни да му истолеришу, из мени непознатих разлога, и фактички му то и толеришу јер је и даље монах. То никоме другоме сем њему не би толерисали. 2. Све рашчињене владике, сем можда једног, нису имале ситуације у којима су на свештенике који су сведочили против њих пуцали људи док су се возили у колима са својим породицама. Артемије је такву ситуацију имао. А то је једна од многих ствари из ЕРП о којима Црква срамотно ћути, из неког снисхођења према њему које је, по мом мишљењу, крајње неоправдано. Једино зашта је СПЦ крива је то што ћуте о многим стварима које су се доле дешавале да се не би таласало превише, и дозвољавају неупућенима да га доживе као мученика или као некога ко је неправедно осуђен, и ко страда јер је "антизападњак" или "антиекумениста". 1. Njemu nisu ukinuli pravo da bude duhovnik svojoj deci i da boravi u nekom manastiru svoje eparhije,po osnivanju eparhije u egzilu i po zauzimanju manastira na Kosmetu,nego odmah posto je rascinjen sa episkopskog cina u Rasko Prizrenskoj eparhiji i dok je jos bio zvanicno episkop. Dakle ako merimo,ajde da merimo od tacke do tacke. Naravno posle upad u manastir,osnivanje Eparhije u egzilu i ostalo to je sasvim druga tema,ali Sisatovac,zabrana sluzenja,zabrana da bude duhovnik svojoj duhovnoj deci nije usledio posle tih stvari,nego mnogo pre,samim tim se ne moze pravdati na taj nacin. 2.Mozda nisu imali svedocanstva o pucanju na nekoga,ali o ubistvima,maltretiranjima,zatocenistvu,pedofiliji,silovanju i slicnom jesu. Ali se slazem da po mnogo cemu SPC sramno cuti,doduse ne iz istog razloga ko i ti,posto o tom pucanju na tog svestenika sto nije istrazeno do samog kraja imas u svakoj zivoj stvari o Artemiju iz redova SPC,bilo zvanicno saopstenje,bilo neko reagovanje,bilo silna pisma vladike Atanasija,a ti sad navodis satro SPC nece tu pricu na videlo iz ljubavi prema Artemiju. Ma nije nego. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Njemu nisu ukinuli pravo da bude duhovnik svojoj deci i da boravi u nekom manastiru svoje eparhije,po osnivanju eparhije u egzilu i po zauzimanju manastira na Kosmetu,nego odmah posto je rascinjen sa episkopskog cina u Rasko Prizrenskoj eparhiji i dok je jos bio zvanicno episkop. Па управо о томе и причам. Када је требало да оде у умировљење, или макар да привремено не управља епархијом, није више духовник онима којима је духовник "по положају". .Mozda nisu imali svedocanstva o pucanju na nekoga,ali o ubistvima,maltretiranjima,zatocenistvu,pedofiliji,silovanju i slicnom jesu. Имали су. Имали су и имена људи који су пуцали. Ти људи, иако се зна ко су и поднете су кривичне пријаве, и до дан данас нису процесуирани. Па ти онда види чиме се бавио и са ким се бавио тадашњи епископ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Па управо о томе и причам. Када је требало да оде у умировљење, или макар да привремено не управља епархијом, није више духовник онима којима је духовник "по положају". Имали су. Имали су и имена људи који су пуцали. Ти људи, иако се зна ко су и поднете су кривичне пријаве, и до дан данас нису процесуирани. Па ти онда види чиме се бавио и са ким се бавио тадашњи епископ. Prvo nije on samo duhovnik po polozaju,nego duhovni otac po rasudjivanju svoje duhovne dece,ne po poziciji episkopa. Kao sto je sveti ava Justin Celijski bio duhovni otac mnogima koji nisu bili samo iz eparhije gde je on bio,nego svuda rasuti. Dakle u vreme "Sisatovca" tada jos uvek episkopu Artemiju je bilo zabranjeno da mu bilo ko dolazi osim ako se ne varam porodice i bilo mu je zabranjeno da sluzi liturgiju jedno vreme. Dakle rascinjen sa eparhije ali episkop odluka izbacivanje iz dotadasnje eparhije,mogucnost odlaska u manastir udaljene eparhije,zabrana sluzenja liturgije,zabrana da bude duhovnik,duhovnoj deci. Ponavljam kasnije zauzimanje manastira,povratak u eparhiju,eparhija u egzilu,to je sasvim druga stvar,ali ja pricam o tacki do te. Sa druge strane drugi slucaj rascinjeni episkop sa eparhije,ali episkop,mogucnost uticaja na mnoge svedoke koji se pominju u silnim optuzbama prema tom episkopu, ostanak u eparhiji gde je bio episkop do tada,nema zabrane sluzenja liturgije,ne tera se iz eparhije,ne bira sinod manastir,nego sam on u svojoj eparhiji,moze i dalje da bude duhovnik duhovnoj deci,da ga svako posecuje itd. Sto se tice tog pucanja na svestenika,zaista ne znam konkretno sta je tu istina cak i ne znam neke pojedinosti ,samo mislim da ti ne stoji da SPC i ljudi unutar SPCa se time ne bave iz prevelike paznje i hriscanske ljubavi prema Artemiju,jer kad god je iz crkve dosla neka rec,tekst ili bilo sta o Artemiju bilo je i to pomenuto. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Dakle u vreme "Sisatovca" tada jos uvek episkopu Artemiju je bilo zabranjeno da mu bilo ko dolazi osim ako se ne varam porodice i bilo mu je zabranjeno da sluzi liturgiju jedno vreme. Dakle rascinjen sa eparhije ali episkop odluka izbacivanje iz dotadasnje eparhije,mogucnost odlaska u manastir udaljene eparhije,zabrana sluzenja liturgije,zabrana da bude duhovnik,duhovnoj deci. Ponavljam kasnije zauzimanje manastira,povratak u eparhiju,eparhija u egzilu,to je sasvim druga stvar,ali ja pricam o tacki do te. Не знам шта им је било у главама, ал верујем да су тиме хтели да оладе ситуацију, јер је он своју секту на терену већ увелико спремао. Да је остао само месец дана ван токова са тим људима са којима је све ово припремао, не би успео да изведе ни трећину овога што је извео. Дакле, директно је чуван поредак СПЦ тиме што су му забранили да секташи под изговором духовног рада. Тиме би и њега сачували у епископском достојанству. samo mislim da ti ne stoji da SPC i ljudi unutar SPCa se time ne bave iz prevelike paznje i hriscanske ljubavi prema Artemiju Не знам, ја опет имам утисак да је неко радио пола ствари које је он радио, летео би из Цркве наглавачке. И ово што су га рашчинили закаснили су барем три године, јер су сви знали шта се ради, а он је почео ЕРП да одваја од СПЦ још у време +Павла. Једини разлог који могу да нађем за то што је и даље монах јесте тај што имају неко снисхођење према њему, вероватно јер је имао истог духовног оца са најутицајнијим владикама у СПЦ. ЈЕр је немогуће да не виде колику су штету тиме правили целој Цркви. Срђан Шијакињић, Јефимија Крунић, Човек Жоја and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Не знам шта им је било у главама, ал верујем да су тиме хтели да оладе ситуацију, јер је он своју секту на терену већ увелико спремао. Да је остао само месец дана ван токова са тим људима са којима је све ово припремао, не би успео да изведе ни трећину овога што је извео. Дакле, директно је чуван поредак СПЦ тиме што су му забранили да секташи под изговором духовног рада. Тиме би и њега сачували у епископском достојанству. Ово би негде био и стратешки промашај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука