Jump to content

Да ли и "добри" атеисти иду у рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сама могућност да постојиш је огромна ствар , и сад да неко одбаци све то јер се " сморио " . Смореност је индивидуална , ако си сморен сам си крив, уради нешто да не будеш . С таквим ставом је онда оправдано да извршиш самоубиство чим ти је досадно . Или још боље, уради одмах, док је још " забавно " да у потпуности избегнеш досаду .  

Meni je taj koncept vecnosti i raja koji nam hriscanstvo obecava (ako ispunimo odredjene kriterijume) vrlo problematicna stvar. Bilo da tu vecnost u Carstvu vidis kao cvetna polja i livade ili kao trajno sajedinjenje sa stvoriteljem taj koncpet podrazumeva da svi dobijemo istu nagradu na kraju... ali mi nismo svi isti ljudi.

Ponekad mi se cini da je ideja vecnosti odgovarajuci samo za jedan vrlo mali broj hriscana. A sta cemo sa ostalim ljudima koji ispunjavaju te kriterijume ali im jednostavno ideja eshatona potpuno strana? Na primer sta ce profesionalni skejter, zavisnik od asfalta i adrenalina da radi u raju?

Ja takodje sebe vidim kao vrlo pasioniranog prema poslu kojim se bavim i to cini znacajan deo moje licnosti. Odlazak u takav eshaton bi podrazumevao da se oderknem veceg dela te moje licnosti a to dalje implicira da bi cloudking u eshatonu bio potpuno druga osoba od onoga sto sam sad.

Da ne pricamo da i takav epilog i dalje ne resava pitanje smisla postojanja.

Misljenja sam da je citava ideja koju nude religije od samog nastanka kod prvih ljudskih zajednica imala potpuno drugi smisao, da zivot na zemlji ucini lepsim i boljim... medjutim banalizam u shvatanju religioznosti je doveo do marginalziacije ovozemaljskog zivota i potpunu idealizaciju fiktivnog zivota posle smrti...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 311
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Има једна још гора, смртна . Питај било ког робијаша на реду за погубљење, рећи ће ти исто .

Smrtna je kazna samo za njegove bliznje kojima ce nedostajati. Za njega nije. Jer posle smrtne nema ko da trpi kaznu.

Dok u zatvoru trpis i trpis i trpis.....

To dok ceka u redu je opet mucenje zbog straha od unistenja koji svaki zivi organizam ima. Opet neko trpljenje. Kad se izvrsi smrtna nastupa oslobodjenje od straha.. i svega ostalog xD

Подели на овим сајтовима

Сама могућност да постојиш је огромна ствар , и сад да неко одбаци све то јер се " сморио " . Смореност је индивидуална , ако си сморен сам си крив, уради нешто да не будеш . С таквим ставом је онда оправдано да извршиш самоубиство чим ти је досадно . Или још боље, уради одмах, док је још " забавно " да у потпуности избегнеш досаду .  

Izgleda da se negde nismo razumeli... ne odbacujem ja ništa zato što sam se smorio (niti sam se smorio)...postojanje večnog zagrobnog života ne zavisi od toga šta ti i ja mislimo o tome kako je živeti večno.. ja se nisam smorio svojim životom, već sam izneo mišljenje da ako večni život postoji, svako bi se posle nekog vremena smorio jer je broj mogućnosti za zabavu i razonodu inače ograničen (a po hrićanskim opisima raja deluje da bi bio još ograničeniji) i sve izgubi veći deo draži posle mnogo ponavljanja a večnost je neograničena... ljudi često potcenjuju šta znači reč "večnost"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Smrtna je kazna samo za njegove bliznje kojima ce nedostajati. Za njega nije. Jer posle smrtne nema ko da trpi kaznu. Dok u zatvoru trpis i trpis i trpis.....

Па и на слободи трпиш, трпиш и трпиш . А шта је са оним испосницима који су сами себе, добровољно осудили на самицу ? 

Подели на овим сајтовима

Па и на слободи трпиш, трпиш и трпиш . А шта је са оним испосницима који су сами себе, добровољно осудили на самицу ? 

Pa eto razlika je u "dobrovoljno".

Al istina je da i na slobodi kao i u zatvoru samo trpis, trpis i trpis. Razlika nije u sustini ali opet je prijatnije trpljenje na slobodi odnosno "slobodi".

Zato me je i privukla pravoslavna duhovnost jer za raziliku od istocnjackih (kasnije sam uvideo da su to ipak kvazi-istocnjacke duhovnosti prilagodjene za Zapadno trziste). Zato sto pravoslavlje govori o trpljenju, o podnosenju, o pokajanju, grehu sa kojim si rodjen, o sluzenju svima i sve ono sto ispravno oslikava realno stanje stvari. Nema slatkorecivosti, samo istina.

Подели на овим сајтовима

Izgleda da se negde nismo razumeli... ne odbacujem ja ništa zato što sam se smorio (niti sam se smorio)...postojanje večnog zagrobnog života ne zavisi od toga šta ti i ja mislimo o tome kako je živeti večno.. ja se nisam smorio svojim životom, već sam izneo mišljenje da ako večni život postoji, svako bi se posle nekog vremena smorio jer je broj mogućnosti za zabavu i razonodu inače ograničen (a po hrićanskim opisima raja deluje da bi bio još ograničeniji) i sve izgubi veći deo draži posle mnogo ponavljanja a večnost je neograničena... ljudi često potcenjuju šta znači reč "večnost"...

Знам да се ниси сморио, само ти показујем да није битно да ли је сад или вечност , битан је став . И на крају шта ће ти забава и разонода у рају ? Разонода служи да скрене мисли, да човек заборави горчину реалности палог постојања . Ако је начин постојања у рају блаженство, која би онда била сврха забаве ?

Подели на овим сајтовима

A sto se tice pitanja kazna zatvora vs smrtna kazna niko nije bolje rekao od vojvode Draska kad se vratio iz Mletaka:

Najgore im pak bjehu tavnice
pod dvorove đe dužde stojaše;
u najdublju jamu koju znadeš
nije gore ko u njih stojati.
Konj hoćaše u njima crknuti,
čovjek pašče tu s
vezat ne šćaše,
a kamoli čojka nesretnjega;
oni ljude sve tamo vezahu
i davljahu u mračnim izbama.
Sav protrnem, da ih Bog ubije,
kad pomislim za ono strašilo.
Niko žalit ne smije nikoga,
a kamoli da mu šta pomože.
Kada viđeh vitešku nevolju,
zabo
lje me srce, progovorih:
Što, pogani, od ljudi činite?
Što junački ljude ne smaknete,
što im takve muke udarate?
Подели на овим сајтовима

Знам да се ниси сморио, само ти показујем да није битно да ли је сад или вечност , битан је став . И на крају шта ће ти забава и разонода у рају ? Разонода служи да скрене мисли, да човек заборави горчину реалности палог постојања . Ако је начин постојања у рају блаженство, која би онда била сврха забаве ?

Pa napravi misaoni eksperiment. Pojam blazenstva nama smrtnima nije stran samo je jako kratak i vrlo prolazan.

Izaberi neko blazenstvo (na primer orgazam) i zamisli da traje neprekidno godinu dana? A vecnost je ipak malo vise od godinu dana ;)

Подели на овим сајтовима

Pa eto razlika je u "dobrovoljno".

Al istina je da i na slobodi kao i u zatvoru samo trpis, trpis i trpis. Razlika nije u sustini ali opet je prijatnije trpljenje na slobodi odnosno "slobodi".

Zato me je i privukla pravoslavna duhovnost jer za raziliku od istocnjackih (kasnije sam uvideo da su to ipak kvazi-istocnjacke duhovnosti prilagodjene za Zapadno trziste). Zato sto pravoslavlje govori o trpljenju, o podnosenju, o pokajanju, grehu sa kojim si rodjen, o sluzenju svima i sve ono sto ispravno oslikava realno stanje stvari. Nema slatkorecivosti, samo istina.

Пе ето онда, ни затвор те не спречава да достигнеш спокој . Као на пример https://slavoslovije.wordpress.com/2008/10/05/starac-arsenije-svetac-u-logoru/

Подели на овим сајтовима

Niko ih nije bio po usima.

Ja bih mogao da provedem citavu vecnost na jednom velikom pustom ostrvu sa neogranicenim resursima (rudama, drvetom, pijacom vodom, naftom...), sa radionicom i jos nekim sitnicama.

Nema sanse... smorio bi se ko prase u teheranu posle par godina.

Mi ljudi smo genetski kodirani da stalno trazimo nove izazove. To sto sad zamisljas kao idealno za vecnost posle nekog vremena bi ti dosadilo i pozeleo bi nesto vise...

Na primer, ja ti garantujem da postoji nebrojeno mnogo ljudi koji u ovom trenutku tvoj zivot vide kao cisto blazenstvo i koji veruju da bi tvojim zivotom mogli da zive milion godina... a ti eto mastas  o necemu drugom...

Подели на овим сајтовима

Pa napravi misaoni eksperiment. Pojam blazenstva nama smrtnima nije stran samo je jako kratak i vrlo prolazan.

Izaberi neko blazenstvo (na primer orgazam) i zamisli da traje neprekidno godinu dana? A vecnost je ipak malo vise od godinu dana ;)

Оргазам није блаженство, то је разонода . Блаженство би било , лупам сад, на пример, седиш на обали мора са неким ко ти значи ,гледаш залазак сунца , лепо ти је , имаш мир у души и ништа ти не треба . Само што то буде јако кратко, не можеш да задржиш, јер убрзо се бриге и потребе пробију у твоје мисли и покваре све . А сад замисли да може да траје вечно .

Подели на овим сајтовима

Na primer sta ce profesionalni skejter, zavisnik od asfalta i adrenalina da radi u raju?

Заиста, шта ће ? Шта ће да ради и зависник од хероина или алкохола ? Ако им је сав смисао живота .

Ja takodje sebe vidim kao vrlo pasioniranog prema poslu kojim se bavim i to cini znacajan deo moje licnosti. Odlazak u takav eshaton bi podrazumevao da se oderknem veceg dela te moje licnosti a to dalje implicira da bi cloudking u eshatonu bio potpuno druga osoba od onoga sto sam sad.

Ти изражаваш своју личност кроз твој посао, као што би је изражавао и кроз неки други посао , а не обрнуто . Суштина је иста . 

Подели на овим сајтовима

...како би иначе знао да је блаженство, када не би било бриге и потребе да прекину и покваре све? :) 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...