Jump to content

НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево само се распитај колико је теолога и свештеника ОДЈЕДНОМ узело канонски отпуст после једне од брљотина дотичног када се обавезао да ће дозволити отпуст свакоме ко хоће а да он за узврат не трпи последице својих брљотина... А те људе су примали у друге епархије без проблема, и данас су узорни свештеници...

Naravno da hoću pogledati na zvaničnom saopštenju Janko.

O tome sve vreme i govorim, ja nisam lud, da branim nekog o kome ništa ne znam. Ja branim nas, koji moramo i potrebno je znati sve razloge. Razlozi moraju biti jasno navedeni, kao i ceo tok procesa ili smatraš da je smeniti vladiku usputni posao?

Mi smo Crkva.

Da dodam i to, da je ovde više nego očigledno zaključiti, da postoji mogućnost i vancrkvenih razloga, dakle političkih. To sebi ne možemo dozvoliti.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Видимо да постоји истрага и извештај, одлука да се  документ након истраживања не уручи владици Филарету. Тиме је оправдан разлог што не пристаје на пензионисање, јер у овом случају се намерно или ненамерно не тражи никаква сагласност са документом. Када се заврши истраживање, црква одлучује да лиће се водити кривични поступак, ако постоји довољно доказа за суђење. Пошто видимо да ће му судити, а владика Филарет није видео и прочитао тај документ или евентуално добио копију, не може ни пристати на пензионисање без познавања разлога. Опет, на заказаном суђењу, треба да се позове документом који описује дело кривице, документи који су релевантни за предмет, на пример лекарско уверење или евентуално криминални досије владике Филарета, ако тако нешто постоји. До тада владика Филарет није у обавези да каже ништа или одговара на питања или потписује, јер нема документа по којем може препознати кривицу. Не мора да се појави ни на црквеном суду без уручења документа. То се зове процедура коју земља Србија нема ни у једној области, очигледно ни у цркви, а ово кажем на основу истакнуте поруке у врху теме ”Филарету суди црквени сабор“. Сменио на основу чега? Дакле, ако је процедура "није добрио образложење" онда је то процедура за повраћати, па била она и са неба или од рођеног оца!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Видимо да постоји истрага и извештај, одлука да се  документ након истраживања не уручи владици Филарету. Тиме је оправдан разлог што не пристаје на пензионисање, јер у овом случају се намерно или ненамерно не тражи никаква сагласност са документом. Када се заврши истраживање, црква одлучује да лиће се водити кривични поступак, ако постоји довољно доказа за суђење. Пошто видимо да ће му судити, а владика Филарет није видео и прочитао тај документ или евентуално добио копију, не може ни пристати на пензионисање без познавања разлога. Опет, на заказаном суђењу, треба да се позове документом који описује дело кривице, документи који су релевантни за предмет, на пример лекарско уверење или евентуално криминални досије владике Филарета, ако тако нешто постоји. До тада владика Филарет није у обавези да каже ништа или одговара на питања или потписује, јер нема документа по којем може препознати кривицу. Не мора да се појави ни на црквеном суду без уручења документа. То се зове процедура коју земља Србија нема ни у једној области, очигледно ни у цркви, а ово кажем на основу истакнуте поруке у врху теме ”Филарету суди црквени сабор“. Сменио на основу чега? Дакле, ако је процедура "није добрио образложење" онда је то процедура за повраћати, па била она и са неба!

Sa onim što do sada znamo, ovo je tvoje potpuno ispravno sagledavanje.

Dakle opšte više ne želim da se u mojoj SPC razlozi za smenu vladike normatizuju u rečenici, idi pitaj teologe i sveštenike, koji su imali posla sa njim.

Kačavenda je pristao na penzionisanje bez transparentnosti slučaja .... Istina je grad koji na gori stoji, vidimo da kod Kačavende to nije bio slučaj.

U ovom slučaju bi trebalo biti potpuno transparentan.

Подели на овим сајтовима

Кад се од иконе Христове истрипујеш да си сам Христос онда нема друге дијагнозе него да је тај подилеисо.
facenew22222222

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Naravno da hoću pogledati na zvaničnom saopštenju Janko.

O tome sve vreme i govorim, ja nisam lud, da branim nekog o kome ništa ne znam. Ja branim nas, koji moramo i potrebno je znati sve razloge. Razlozi moraju biti jasno navedeni, kao i ceo tok procesa ili smatraš da je smeniti vladiku usputni posao?

Mi smo Crkva.

Da dodam i to, da je ovde više nego očigledno zaključiti, da postoji mogućnost i vancrkvenih razloga, dakle političkih. To sebi ne možemo dozvoliti.

Макар они који су у Цркви треба да гледају мало шире, са вером. И ако је било умешаности политике, и то је за мене по промислу, јер ако мислимо да Бог не промишља и допушта онда када нам је нешто потребно - па и такве владике, и утицај политике итд а на наше спасење - онда стварно неправославно верујемо у пасивног Бога који не гледа на своју децу већ чека како ће све испасти. Наравно, није Бог ни садиста који нам све ово намерно ради. Истина је увек у средини, око средњег пута...
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Макар они који су у Цркви треба да гледају мало шире, са вером. И ако је било умешаности политике, и то је за мене по промислу, јер ако мислимо да Бог не промишља и допушта онда када нам је нешто потребно - па и такве владике, и утицај политике итд а на наше спасење - онда стварно неправославно верујемо у пасивног Бога који не гледа на своју децу већ чека како ће све испасти. Наравно, није Бог ни садиста који нам све ово намерно ради. Истина је увек у средини, око средњег пута...

Јанко, не знам како да ти кажем опет......

Наравно да постоји све то што си ти рекао али ја инсистирам на транспарентности, свог и целог обелодањеног процеса, ја опште не говорим и доводим у питање оно о чему ти причаш. Ја хоћу све што ти кажеш да се званично зна.

Дакле рачунајући слава Богу на највећи православни сајт у овој нашој дивној географској уоквиреној позицији која се зове србија, која је званично постао (сајт) и недељив део СПЦ, овакви коментари као твоји и моји јесу већ једна врста светлости. Ја желим да се синод дакле СПЦ исто тако јавно обрати као што си се ти сада обратио.

Да ли тражим немогуће и непримерено?

Подели на овим сајтовима

Јанко, не знам како да ти кажем опет......

Наравно да постоји све то што си ти рекао али ја инсистирам на транспарентности, свог и целог обелодањеног процеса, ја опште не говорим и доводим у питање оно о чему ти причаш. Ја хоћу све што ти кажеш да се званично зна.

Дакле рачунајући слава Богу на највећи православни сајт у овој нашој дивној географској уоквиреној позицији која се зове србија, која је званично постао (сајт) и недељив део СПЦ, овакви коментари као твоји и моји јесу већ једна врста светлости. Ја желим да се синод дакле СПЦ исто тако јавно обрати као што си се ти сада обратио.

Да ли тражим немогуће и непримерено?

1. У целој причи је мени најчудније да се не сматра кривим, јер може пристати да се пензионише без суђења.
  2. Пристанак на пензионисање може да се заврши да се не прочита документ истраге.
  3. Ако потпише, прихвата „компромисни предлог“, случај је затворен.
  4. Ако не потпише, предмет ће упутити црквеном суду.

Брате, просто не могу веровати да је ову смејурију промислио Бог и допустио јер нам је то било преко потребно. :)

Ипак смо сами такви кави смо - никакви, безбожници, мафијаши. И ово наравно тумачим како је написано у врху теме, да власт није моћ служења већ владања над другима. :)

Дакле, песуда је изречена када су позвали на "пензионисање"! Унапред!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

У поређењу са Тони Блером, владика Филарет рођен је 1947, а Блер 1953.  Шест година разлике. Значи, по црквеном, за шест година Тони Блер иде у пензију. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Да ли вам је позната прича: Када су једном светом дошли да испричају како су видели свештеника како чини безакоње овај им рече - да сам био ту, својим скутима бих га закрилио да се не види његово безакоње...

А ми би туђи грех транспарентно, да сви виде и знају... Заиста хоћемо и Цркву устројену на световни, демократски начин...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

хоћемо и Цркву устројену на световни, демократски начин...
da, bas tako.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да ли вам је позната прича: Када су једном светом дошли да испричају како су видели свештеника како чини безакоње овај им рече - да сам био ту, својим скутима бих га закрилио да се не види његово безакоње...

А ми би туђи грех транспарентно, да сви виде и знају... Заиста хоћемо и Цркву устројену на световни, демократски начин...

Можеш објаснити у контексту теме чији "грех" би да се види и да сви знају,  и о каквом је  "безакоњу" реч у овој причи што нам исприча о свештенику да би закрилио скутима безакоње његово, са чим све то повезујеш у оквиру теме...? Пошто те ја ништа не разумем. Шта је ту демократски начин?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

РАСУЂИВАЊЕ spacer.gif У време Сабора у Никеји завађени клирици писаху тужбе један против другог и даваху цару. Цар Константин прими све те тужбе, па и не отварајући сажеже их на пламену свеће. И рече цар зачуђеној околини својој: „кад бих ја својим очима видео епископа, или јереја, или монаха на делу грешном, ја бих га покрио својом хаљином, да нико више не види грех његов". — Тако овај велики хришћански цар постиде клеветнике и затвори им уста. Наша вера забрањује нам да будемо шпијуни туђих грехова а налаже да будемо неумитне судије својих. Болесник у болници заузет је својом сопственом болешћу, те нема ни воље ни времена, да испитује друге болеснике и да се руга њиховој болести? Нисмо ли сви ми у овоме свету као болесници у болници? И не налаже ли кам обична памет, да гледамо своју болест а не туђу? Нека нико и не помишља, да ће се у оном свету излечити од своје болести. Овај свет је само болница и лечилиште, а у ономе нема болнице: онамо је само или двор или — тамница.     http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=4&d=22&date=4 

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Јој, опет демагогија, повезује се све и свашта како коме и кад одговара! И то буде најбољи одговор!

Па могу и ја тако да демагогишем, повезујем све и свашта:

“Нема ништа скривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати“.

Нажалост има места само за један "најбољи одговор", по партијској основи, а ја нисам члан ниједне партије. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Читајући тодора, дође ми да постанем екумениста. Ако је он репрезент правог православца... Људи који некоме жмуре на безакоња само зато што је тај неко "против" њему омражених. Тако православно.

Да си читао пажљивије овај форум видео би колико имамо критика и за м. Амфилохија, и за в. Атанасија, и за многе друге (јер су сви људи а људи греше) као што очигледно не знаш ни шта је Црква, шта послушање, шта трпљење неправде на правди Бога У ЦРКВИ а не ван ње, нити знаш колики је промашај самопрокламовати себе Црквом. То није радио НИЈЕДАН свети а било их је много лажно оптужених и прогањаних. Ниједан није задржао чин кад су му га одузели, већ до смрти ТРПЕО НЕПРАВДУ У ЦРКВИ сведочећи истрајно истину беспрекорним живљењем у Христу. Када је ико од њих неправедно рашчињених служио и рукополагао на туђој епархији? Не знаш колико је то кршење канона и негирање Цркве за коју тај који тако чини тврди да је признаје(!!!) и да је њен део(!!!), само што су остали у заблуди па њега не признају?

Жао ми је што прича о брвну и труну није дошла до твог срца, ако је стигла већ до ушију... Сутра ћеш жмурети и на Лаврентијево подвођење свештенства да љубе руку Папи, или Никанорову дозволу да му свештеници служе са онима из тзв МПЦ, као што сад ламентираш над Филаретом иако су неки напустили манастире и цркве не могући да трпе безакоње и намете а не добијајући канонски отпуст, некима су се и породице распале... Благо теби у твом црно-белом свету...

Контрадикторан сам себи! Заиста.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...