Jump to content

Бежање на село да би се побегло од суровог капитализма, у коме се само ради

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

Често се помиње село као спас од, између осталог, суровог савременог капитализма у коме се ради N сати дневно и нема одмора. Пољопривреда се предлаже као излаз из тог и таквог света. ОК, и сам видим доста предности села у односу на град и волео бих да живим у сеоском окружењу, али у те предности свакако не спада скраћење радног времена. Моји баба и деда, Бог да им душу прости, нису у животу знали ама баш ни за шта друго, осим за рад. Устајали би у пет сати и радили до око седам увече. У осам би већ били у кревету. И тако целог живота. Радили су далеко више него савремени Американци или Јапанци. Зашто је нама данас проблем да много радимо? И ту не мислим само на рад за газду. Кад (младим) пријатељима предложим да започну нешто самостално, један од главних негативних одговора је да ту онда мора много да се ради. Шта се то догодило са нашим народом да, од пчела радилица, постану трутови преко ноћи и да од драгорада постану мрзоради?

Подели на овим сајтовима

Нема код нас капитализма, код нас је робовласничко доба. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Има их и који раде, итекако, само што неће баш да изгарају за двадесетак хиљада колико им даје неки од савремених робовласника. Многи немају предузетнички дух, али дај им нормалну плату и третирај их као човека уместо као стоку, и радиће и преко радног времена и преко норме. Имам таквих доста у окружењу. наравно, много је и оних који опљачкају оца и мајку за триста динара, наруче макијато и лимунаду у неком прометном кафићу и по цео дан с*ру како овде нема ништа.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nije problem u radnom vremenu rekao bih, vev u nacinu zivota na selu i u gradu.

Naime, ljudima na selu je nekada rad na polju bio sve. I rad i porodica i drustvena aktivnost... Druga stvar je u psihologiji, ljudi na selu ne trpe psihicke pritiske kao zaposleni u firmama. Nema mediokriteta i banalnih pravila koja se moraju postovati. Trece je to sto su ljudi na selima zimi odmarali, drugaciji raspored rada je bio.

Ali, mislim da ne taj fenomen "sam svoj gazda" najprivlacniji ljudima koji se odluce da se vrate na selo.

Подели на овим сајтовима

Nema mediokriteta i banalnih pravila koja se moraju postovati.

Али има кртица. :)

krtica-680x452.jpg

Ali, mislim da ne taj fenomen "sam svoj gazda" najprivlacniji ljudima koji se odluce da se vrate na selo.

Али зашто их исто то плаши кад су у питању вансеоске делатности? 

Подели на овим сајтовима

Što se tiče sela, verovatno je to više nekakav idealistički pogled na život na selu. Lako je nekom iz grada da zamišlja selo kao nešto iz Hobita ili LOTR gde je sve samo lepa priroda, klopa i zezanje. A sasvim drugo kad stvarno živiš tamo. Da nije tako, ne bi svi bežali iz sela u grad, nego bi bilo obratno.

A za rad - verovatno ideja da je rad obavezno nešto nametnuto odozgo, nešto neželjeno, da tu ne treba mnogo rizikovati i da se uvek treba uklopiti u neku 'opšteprihvaćenu' grupu zanimanja (bez obzira da li tebi lično uopšte leže ta zanimanja ili ne). Plus ovo što pomenuše Rylah i ostali oko celokupne situacije u društvu kod nas; a tu su i stare, dobro ukorenjene predrasude oko fakulteta i zaposlenja uopšte, baš su bile pomenute pre neki dan na onoj temi.

...moja dva $ oko cele priče  :)

Подели на овим сајтовима

Али има кртица. :)

krtica-680x452.jpg

Али зашто их исто то плаши кад су у питању вансеоске делатности?

Zato sto su ljudi plase rizika koji nosi privatan bizMis u Srbiji.

Na selu je nekako drugacije, najvise se radi za hranu a to je danas ljudima u gradu najveci trosak a i realno, to je najpotrebnije za zivot.

Meni se desava da, kada pricam sa ljudima o tome sta bi radili sa nekim parama vecim da imaju, niko nema ideju skoro. Obicno se svede sve na kupovinu i izdavanje nekretnina.

Jer gle, da imas 10k evra npr, u gradu jedva da mozes i prodavnicu da otvoris, pa ako pukne ( a pucaju dosta koliko ja vidim) treba ti jos toliko da zatvoris.

Na selu sa tim parama vec moze da se krene u neku pricu od koje vrlo verovatno moze dobro da se zivi... :)

Подели на овим сајтовима

Sta moze za 10.000? Ali da se ne radi dodatni posao u gradu. Samo da se napravi neki posao na selu i od toga zivi.

Moze brate, svasta. Naravno, u pocetku ne neka veca zarada ali vremenom bi se posao sirio. Mozes da kupis neku njivu prosecne velicine, zasadis jagode npr i stavis vestacko navodnjavanje. Ili biznis sa lukom, cvecem, pecurkama.

Ili napravis neki veliki plastenik pa gajis povrce... Nisu to male pare bas.

Подели на овим сајтовима

Врећа купуса је 5 евра, а лука 10. По правилу и мање.

Везано за тему, скоро нисам чуо неког да има бољи економски програм што се тиче упошљавања младих.

Која минута?

Подели на овим сајтовима

а ко каже да је капитализам тако суров...и да треба бежати од њега....јел то из сабраних дела Маркса и Енгелса?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...