Jump to content

Pitanja pravoslavcima - kako to da...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, MarkoA рече

Šta hoćeš da kažeš? Da Pismo nije ni bitno, ili da ne mora sve da ima biblijsko utemeljenje?

Ne mora sve da ima Biblijsko utemeljenje, Pismo pripada Crkvi, u Njoj je nastalo, u Njoj se tumaci i razume, jer je isti Duh nadahnuo pisce i tumace Pisma. I naravno da je Pismo jedna od najbitnijih stvari u Crkvi, ali nije jedino bitno.

Opet, zašto? Zašto bi Bog odabrao da na taj način daje neke primere. Da li se isto događa sa moštima ostalih ljudi ili samo monaha? Da li isto događa moštima u zemlji koja nikad nisu izvađena? Ako da, kome je to primer?

Rec "mosti" je stara slovenska rec koja znaci "moc", i odnosi se na cela tela ili telesne ostatke nekog svetog, kroz koje se ocigledno projavljuje Bozanska moc i vlast nad prirodom i prirodnim zakonima. Npr. kod mostiju sv. Vasilija, koje stoje netrulezne na otvorenom vec vise od 3 veka, redovno se desavaju iscelenja ljudi od bolesti koje medicina jos uvek ne ume da resi.

Mosti se obicno vade iz zemlje, ali to nije pravilo. U Hilandaru je manastirsko pravilo da se vade kosti iz zemlje iz prostog razloga sto je tamo teren takav da nema mnogo mekane zemlje, pa monasko groblje ne moze da se siri. Onda kad se neko od monaha upokoji, iskopava se najstariji po vremenu grob, iz njega se vade kosti pocivseg (tacno se zna ko je), i po izgledu se zakljuci u kakvom je on stanju u vecnosti. Najcesce kosti budu cisto bele ili vostano zute, to su spaseni i sveti ljudi. Retko, ali bilo je i toga, budu tamne ili cak crne - na zalost, u pitanju je neko cija vecnost nije nimalo lepa. Ponekad se desi da se iskopa i celo netrulezno telo, a ono se onda po pravilu umije vinom (i bele i vostano zute kosti se operu u vinu), obuce u odgovarajuce odore, i stavi u kivot pa u crkvu.

Naravno da možeš da pitaš. Ne znam da li mi to smeta. Pomogni mi da razumem  taj običaj, pa ću odlučiti.

Prosto nema razloga da ti smeta. Zato i pitam sto bi ti smetalo.

...

Nego, ne rece mi - jesi li od subotara ili ne?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Tumaralo. рече

Pitanje je bilo da li postoji biblijsko uporište za to.

Ja sam rekao da ne postoji već je to deo paganske tradicije koju je usvojila Crkva tokom vekova.

A ja sam onda, Bog da mi prosti na grubosti, rekao da si se nalupao i ost`o ziv.

Kako moze da bude deo paganske tradicije cuvanje zivih i zivotvornih mostiju, sta je tebi??? Nije tu Crkva nista usvojila, nego je logicno postupajuci uzela da cuva svetinje koje nam Bog redovno ostavlja na utehu, ohrabrenje i izlecenje. Nikakve ni najmanje veze to nema sa paganskim obicajima.

Sa ucrkovljenjem nekih paganskih obicaja, tj. njihovim razboritim usvajanjem i dodeljivanjem nove simbolike, imaju veze npr. badnjak ili slavski kolac.

A ovde stvarno ne znam sta ti ovo pricas, jer blage veze nema sa zivotom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@obi-wan

Pravoslavlje je tu gde jeste zbog takvog stava i razmišljanja. Previše si zašao u neko pseudo-hrišćanstvo i čini mi se da nema od diskusije ništa.

Nadam se da ćeš malo da spustiš gard i da ćeš više čitati Pismo koje je od Boga dato (2. Tim 3:16).

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

A ja sam onda, Bog da mi prosti na grubosti, rekao da si se nalupao i ost`o ziv.

Kako moze da bude deo paganske tradicije cuvanje zivih i zivotvornih mostiju, sta je tebi??? Nije tu Crkva nista usvojila, nego je logicno postupajuci uzela da cuva svetinje koje nam Bog redovno ostavlja na utehu, ohrabrenje i izlecenje. Nikakve ni najmanje veze to nema sa paganskim obicajima.

Sa ucrkovljenjem nekih paganskih obicaja, tj. njihovim razboritim usvajanjem i dodeljivanjem nove simbolike, imaju veze npr. badnjak ili slavski kolac.

A ovde stvarno ne znam sta ti ovo pricas, jer blage veze nema sa zivotom.

Ima i čuvanje moštiju.

Šta misliš da su badnjak i slava jedini paganski elementi u Crkvi ?!

Čoveče pa i monaštvo je paganski institut.

Znaš li koliko imaš ne-hrišćana na svetu koji čuvaju mošti? Kolko voliš.

Taj običaj je postojao i na tlu Evrope pre hrišćanstva.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Tumaralo. рече

Čoveče pa i monaštvo je paganski institut

Kako Tumaralo, po kojim stvarima ?

Da li znas da je jedan od stubova i ideala na kojima pociva monastvo licnost presvete Bogorodice i njen sveti i besprekorni duhovni zivot ?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Kako Tumaralo, po kojim stvarima ?

Da li znas da je jedan od stubova i ideala na kojima pociva monastvo licnost presvete Bogorodice i njen sveti i besprekorni duhovni zivot ?

Da to jeste jedan od stubova i ideala pravoslavnog monaštva.

Međutim poznato je da monaštvo kao verski institut nije vezano isključivo za pravoslavno hrišćanstvo. Budisti, hinduisti itd...

Isto kao što je poznato da kod Jevreja, muslimana i protestanata nema monaštva.

Monaštvo nije verski institut semitskih/avramovskih religija. Ono se u Crkvu uvodi recepcijom paganskih tradicija. Pored brojnih paganskih kultova koji su podrazumevali monaštvo (i muško i žensko) od značaja je pomenuti i liniju orfičari-pitagorejci-(neo)platonisti. Poznato je da su Oci crkve mnogo toga usvojili od neoplatonista.

Zato su protestanti, u nastojanju da se približe najranijem hrišćanstvu, odbacili sve što je pagansko u Crkvi uključujući i monaštvo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Tumaralo. рече

Ima i čuvanje moštiju.

Šta misliš da su badnjak i slava jedini paganski elementi u Crkvi ?!

Čoveče pa i monaštvo je paganski institut.

Znaš li koliko imaš ne-hrišćana na svetu koji čuvaju mošti? Kolko voliš.

Taj običaj je postojao i na tlu Evrope pre hrišćanstva.

Kakvo lupetanje, sacuvaj Boze... uzivaj u svom subotarskom naklapanju, necu da ti smetam.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, MarkoA рече

@obi-wan

Pravoslavlje je tu gde jeste zbog takvog stava i razmišljanja. Previše si zašao u neko pseudo-hrišćanstvo i čini mi se da nema od diskusije ništa.

Nadam se da ćeš malo da spustiš gard i da ćeš više čitati Pismo koje je od Boga dato (2. Tim 3:16).

Subotar, i za tebe jedan pozdrav, i ti uzivaj u praznom naklapanju.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Tumaralo. рече

Da to jeste jedan od stubova i ideala pravoslavnog monaštva.

Međutim poznato je da monaštvo kao verski institut nije vezano isključivo za pravoslavno hrišćanstvo. Budisti, hinduisti itd...

Isto kao što je poznato da kod Jevreja, muslimana i protestanata nema monaštva.

Monaštvo nije verski institut semitskih/avramovskih religija. Ono se u Crkvu uvodi recepcijom paganskih tradicija. Pored brojnih paganskih kultova koji su podrazumevali monaštvo (i muško i žensko) od značaja je pomenuti i liniju orfičari-pitagorejci-(neo)platonisti. Poznato je da su Oci crkve mnogo toga usvojili od neoplatonista.

Zato su protestanti, u nastojanju da se približe najranijem hrišćanstvu, odbacili sve što je pagansko u Crkvi uključujući i monaštvo.

Naravno, ako govorimo o monastvu kao pojmu, po spoljasnjem i unutrasnjem vidu nema velike razlike u odnosu na druge religije, ... osamljivanje i zivljenje daleko od sveta za ljude koji teze takvom nacinu zivota. Po unutrasnjem kao komplementacija i maksimalno usresredjenje na sebe i trasendencija , opet nema pojmovne razlike. 

Ali, sigurno postoje i razlike, recimo u nacinu komplementacije i objektu trasendencije , molitva, poslusnost, upodobljavanje i sledovanje Isusu Hristu i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, MarkoA рече

@obi-wan

Jasno je brate da je Pismo najveći autoritet ali samo za onoga ko je u poslušnosti autoriteta koji je od Boga određen da ga tumači a to je Crkva.

Подели на овим сајтовима

@kopitar 

Morali bismo da razjasnimo šta to znači.

Ja ne verujem u Boga koji nam govori u šiframa. Ne verujem u Boga koji nam se otkrio preko Pisma i onda nam rekao da ga ne čitamo. Treba i razjasniti šta znači "tumačiti". Šta tačno znači "Crkva" i ko je predstavlja? 

Pismo bismo trebali svi da čitamo, što više, a ko god misli drugačije, ne znam zašto sebe zove hrišćaninom.
Da li je dovoljno čitati ga i samo njega čitati? Apsolutno ne.

Ako nečega jednostavno nema u Bibliji ili je Biblija izričito protiv toga, ne postoji niko na ovom svetu ko može to drugačije da "protumači".

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Tumaralo. рече

Pitanje je bilo da li postoji biblijsko uporište za to.

Ja sam rekao da ne postoji već je to deo paganske tradicije 

Наравно да има, у Библији постоји упориште за то, чак, Црква у Новом Завету наставља ту старозаветну традицију! А имајмо успут у виду још и то да у Старом завету човек тј. људска природа још не беше потпуно прослављена! То се десило тек кроз Христа и у Христу, у Телу Христовом, када се испунила Његова жеља упућена Оцу, парафразирам - Оче, молим те, прослави ме славом коју имадох у теби пре постања света. Зато се у светињи над светињама (која символизује Треће небо тј. Царство небеско) не сликаше људи, јер човек не беше у Рају, врата Раја за људе беху затворена по Адаму и Еви, но се сликаше, иконописаше и везови се везли само Анђела и симбола рајског живота тј. палме и слично. Постоји поштовање светих моштију угодника Божјих и у Цркви Старог завета, дакле, ово што неки овде тврде није истина.  Порекло тога у Цркви не води  из паганске традиције, већ из црквено-старозаветног предања, које је једним делом и записано тј. постало и библијско. Главни смисао у Старом завету, али и у Новом завету, јесте својеврсна проповед ВАСКРСЕЊА и пројаве влагодати Божје кроз материју. Узео сам Библију, трба ће ми нешто времена...

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...