Jump to content

Прогон протојереја мр Велибора Џомића

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

НАРОДНА СТРАНКА: ПРЕСУДА БЕЗ СУДА И МИМО ЗАКОНА

ПОДГОРИЦА, 10. октобра – Одбијање захтјева, од стране МУП’-а за привремени боравак у Црној Гори подгоричког пароха и координатора правног савјета Митрополије црногорско-приморске, мр.Велибора Џомића, представља најгрубље кршење људских права, и урушавање правног поретка, оличено у прогону грађана који припадају Митрополији црногорско-приморско, наводи се у саопштењу Народне странке.

Овај апсурдни и онеспокојвајући чин образложен је „разлозима националне безбједности“, из којих се свештенику Велибору Џомићу ускраћује боравак, и и забрањује улазак у Црну Гору, гдје као свештеник служи готово двије деценије.Одговорно лице које потписује овај акт, не налази за сходно да га коментарише. То значи да без суда и мимо закона може бити изречена пресуда, као у временима која новија историја памти по злу.

Народна странка нажалост, има искуства са сличним безакоњем.

Подсјећамо јавност на недавно одузимање држављанства г. Предрагу Поповићу, предсједнику странке која је утемељила парламентаризам у Црној Гори .

Нимало случајно, исти су актери ових прогона и одузимања грађанских права. Исти, препознатљиви рукопис СДП-а, који наставља по Црној Гори да шири своју антисрпску хистерију.

Позивамо предсједнике Државе и Владе, да дигну глас против овог опасног безакоња.

Извор: ИН4С портал

Подели на овим сајтовима

• Гости

МУП-У СМЕТАЈУ СВЕШТЕНИЦИ

Објављено од стране Светигора на 11. октобар 2011.

dzomic-velibor.jpg?w=210&h=158

ПОДГОРИЦА, 11. октобра – Протојереј Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорскоприморске, оптужио је јуче Министарство унутрашњих послова, које му није одобрило привремени боравак у Црној Гори, да спроводи насиље. У интервјуу за „Дан“ оцијенио је да МУП-у очигледно нијесу проблем вехабије, већ искључио православни свештеници.

- МУП Црне Горе Вам је прије неки дан одбио захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице. Како коментаришете тај чин?

- На мом примјеру је, као и на примјерима других свештеника и монаха канонске цркве, јасно да МУП не само што крши законе и уставна начела, него спроводи насиље. Оглувјесмо слушајући приче о правној држави и владавини права, а срећемо се са најгорим безакоњем. Када су ми у марту ове године, евидентно по налогу Ранка Кривокапића, фуриозно одузели личну карту и поништили пребивалиште, добро сам проучио важеће законе из те области и дао им могућност за частан излаз кроз одобрење привременог боравка. Касније сам сазнао да је одузимање личне карте служило како би ме онемогућили да добијем стално настањење, али, још више, да би ме испровоцирали да учиним нeки корак који би им послужио да ме депортују из Црне Горе и казне временском забраном уласка. На тај начин би ме уклонили из црквеног живота цркве и земље којој сам дао своју младост, али и из јавног живота и медијских наступа, јер одавно не могу да пронађу адекватног дукљанског саговорника који би ми парирао.

• Како сте доживјели ову нову оптужбу? Раније Вас је директор Управе полиције Вељовић оптуживао да сте учествовали у наводној припреми „паљења Скупштине“, иако сте се налазили у Грчкој са групом вјерника. Услиједило је одузимање личне карте а сада одбијање чак и привременог боравка.

- Свашта се догађало. Стално сам се сјећао јеванђелских ријечи ученицима Христовим да ће у овом свијету бити гоњени. Потрошили су ми огромно и драгоцјено вријеме, али ме нијесу поколебали. Не постоји ниједан њихов разлог или нељудски чин због кога би ме натјерали да напустим Црну Гору и цркву у којој служим. Све је ово ситница у односу на мученичко страдање свештеника Митрополије кроз вјекове. Уосталом, они ми пружају шансу да се на њиховом незнању, злој вољи и безакоњу потврдим као човјек, свештеник и као правник.

• Ипак, проглашени сте „опасним по националну безбједност“.

- Евидентно је да МУП-у нијесу проблем вехабије, али јесу православни свештеници и само они. Нијесу им проблематични ни кампови по Гусињу. Нисам чуо да су одбили неког римокатоличког свештеника из Босне, а има их сијасет и нека их има, који служе у Которској бискупији. Нисам ја никакав „опасник“ по било чију, а посебно не по националну безбједност Црне Горе.

• Шта даље?

- У својој породици у питомој Шумадији сам, као и људи у Црној Гори, научио ону народну „у добру се не понеси, а у злу се не понизи“. Припремио сам жалбу и уложићу је благовремено. О њој ће, колико знам, рјешавати Осман Субашић. Има прилику да се не обрука.

• Да ли је ово политика Владе?

- Декларативно, ако имамо у виду изјаву премијера Лукшића да неће прогањати свештенство није, али поједини ресори поступају супротно. Нисам далеко од закључка да се МУП одметнуо и, након неуспјелог пројекта са тзв „аутокефалном ЦПЦ“, кренуо у борбу за сопствену аутокефалност у односу на Владу, законе и европске стандарде.

• Више пута сте помињали предсједника Скупштине и СДП-a Ранка Кривокапића са тврдњама да он стоји иза акција појединих ресора против цркве.

- Помињао сам га, помињем га и сада и помињаћу га све док не промијени понашање и усклади га са европским и цивилизацијским тековинама. Ресори које је добио у партијској расподјели власти су се опробали у јуришу на цркву и доживјели су фијаско на судовима. Имам информације да су и распопи иза ЦПЦ, којој је СДП судећи према документима, један од оснивача, изузетно незадовољни њим. Није им испунио ништа од онога што им је обећао у замјену за гласове и политичку подршку на изборима. Сјетите се само како су прошли када су незаконито „преписивали“ црквену имовину Митрополије. Све су погубили на Управном суду, а и ово ће, ако Бог да.

• Ових дана добијате велику подршку свештенства, грађана и цивилног сектора.

- Заиста је тако. Прије свега, наше свештенство и монаштво на челу са митрополитом Амфилохијем и владиком Јоаникијем је опредијељено да се ово безакоње коначно ријеши у складу са законом. И на мом примјеру се показало да свештенство нема амбицију да крши законе, али је очевидно да то чине они који су задужени да спроводе закон, при чему нас оптужују за своја безакоња. Зову ме људи са свих страна, а велику улогу су имали медији, било да су, како се то каже, процрногорске или просрпске профилације. Медији су објективно информисали јавност и дугујем им велику захвалност. И поједини народни посланици и институције попут Матице српске су дигли свој глас против неправде и безакоња.

Извор: Дневне новине ДАН/ИН4С портал

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости

ПРЕНОСИМО: ”ПУСТИТЕ ЏОМИЋА ДА ВРШИ ДУХОВНУ МИСИЈУ” – ДАН, 31.10.2011

ПРЕДСТАВНИЦИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЦРКАВА И ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

ПОЗВАЛИ ВЛАСТ ДА ПРЕИСПИТА ОДЛУКУ О ПРОГОНУ ПРОТОЈЕРЕЈА

Представници традициона­лних цркава и вјерских заједница у Црној Гори позвали су државне органе да омогуће протојереју Велибору Џомићу да настави духовну мисију у Црној Гори. Министарство унутрашњих послова Џомићу није издало привремену дозволу за боравак на територији Црне Горе уз образложење да представља пријетњу за државни поредак. Из министарства, међутим, није појашњено на који начин Џомић представља пријетњу, јер, како наводе, по закону нијесу у обавези да образлажу такву одлуку.

Реис Рифат Фејзић позвао је јуче државне органе да Џомићу омогуће наставак духовне мисије у Црној Гори. Он је казао да протојереј може да рачуна на пуну солидарност Исламске вјерске заједнице.

– Не бих улазио у детаље зашто МУП, односно држава, не да Џомићу дозволу за привремени боравак, али мислим да нема разлога да му се не изађе у сусрет. Ја не видим препреке за то и због тога му пружам пуну подршку. Ми као исламска вјерска заједница немамо ништа против да он настави са духовном мисијом и потпуно се солидаришемо са Џомићем и захтијевамо да му се омогући боравак у Црној Гори. Не знам зашто би он некоме сметао – рекао је Фејзић у изјави за „Дан”.

И дон Јанез Миртек је изразио жаљење због проблема које протојереј Велибор Џомић има са министарством унутрашњих послова Црне Горе.

– Жао ми је да се то десило. Посебно ми је жао јер га и лично познајем и не знам због чега му је онемогућено да ради свој посао. Не желим да улазим у те ствари – рекао је Миртек.

Протојереј Велибор Џомић је казао да су највиши достојанственици традиционалних вјероисповијести у Црној Гори по својој савјести једногласни у ставу да се проблеми у вези са боравком и мисијом како њега лично, тако и других православних свештеника и мо­наха којима је наметнут овај проблем, ријеши у складу са законом и на начин на који то чине скоро све земље свијета.

– Важно је да као вјерујући људи проблеме и патње других осјећамо као своје јер тако и свједочимо своје служење Богу. У скоро свим државама свијета традиционалне цркве и вјерске заједнице, и поред великих разлика у догматском учењу, сарађују у питањима заједничког интереса. Не треба ићи даље довољно је погледати како та сарадња изгледа у Европи. И у Црној Гори, поред рјешења питања правног положаја цркава и вјерских заједница у складу са њиховом историјском мисијом и европским стандарди­ма, питања реституције непра­ведно одузете црквене имо­вине, за вријеме комунисти­чког режима, заштите културног и духовног наслеђа, питање неометаног боравка и држављанства представља тему која нас као људе зближава – оцијенио је Џомић.

Он је изразио наду да ће се та сарадња интензивирати у времену које је пред нама.

– Поводом конкретног случаја због кога су се јавно огласили и дигли свој глас против неправде од срца им благодарим – поручио је протојереј мр Велибор Џомић.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ОДБИЈАЊА ЖАЛБЕ ПРОТОЈЕРЕЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

15. новембар 2011. године

velibordzomic189x300.jpg

МУП Црне Горе као другостепени орган, на жалост, није одолио политичким притисцима. У поступку рјешавања по мојој жалби на првостепено рјешење којим ми је одбијен захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице, МУП је одбио жалбу као ”неосновану”. Једино што се може рећи у погледу законитости другостепеног рјешења јесте поштовање законског рока и ништа више од тога. По мојој жалби је ријешено за мање од мјесец дана док је за доношење првостепеног рјешења било потребно скоро три мјесеца, иако је законом ограничен рок на 20 дана. Жалбе десетина других свештеника и монаха у истом органу стоје неријешене и по пуне двије године што само говори о незаконитостима и антицрквеним активностима МУП-а, као и политичкој позадини читавог случаја.

Више је него јасно да се већ годинама налазим под надзором тајне полиције Црне Горе – брижљиво се слушају сви моји телефонски разговори, контролише моја електронска пошта и прати сваки корак који направим у Црној Гори. И у свему томе нису нашли ништа од дјела која би се подвела под ”угрожавање националне безбједности Црне Горе”. Још увијек се не зна да ли је ту врсту активности одобрио надлежни суд, а документ АНБ је означен као ”тајни документ”. У том фамозном документу се налазе искључиво политикантске квалификације које се тичу права на слободу и изражавање мишљења и слободу вјероисповијести. Нигдје ни трага од било какве активности која би се подвела под ”угрожавање националне безбједности”. Наравно, такве недопустиве политикантске квалификације из документа АНБ сам одбацио, понудио доказе да није тако и поновио оно што сам безброј пута до сада рекао и што је читавој јавности познато – никада нисам био, нисам ни сада, а ни убудуће нећу бити непријатељ Црне Горе.

Чудио сам се, а и даље се чудим колико сам ”опасан по Црну Гору” само због тога што сам православни свештеник и човјек који слободно мисли и говори без угрожавања другог и других. Ко и коме може да објасни да се држава Црна Гора тресе од изјава и текстова једног свештеника и да је њима ”угрожена”? Користим прилику да обавијестим јавност да ћу ових дана од АНБ затражити увид у свој досије који је, по свему судећи, искључиво напуњен исјечцима из дневне штампе и снимцима са телевизије.

У правном погледу, случај је сада изашао из надлежности МУП-а Црне Горе. У законском року ћу са својим адвокатом Драганом Шоћем искористити право да пред Управним судом покренем спор, а то, поред осталог, значи да ће са фамозног документа АНБ морати да буде скинута ознака ”тајности” и јавност ће бити упозната са недостојним политикантским оцјенама из тог документа. Ако се тајна полиција бави анализама телевизијских емисија и изјава Велибора Џомића које су правно утемељене, цивилизоване и изречене у заштити достојанства и правног положаја Митрополије онда је то поражавајући знак који само подсјећа на бољшевичка времена.

Протојереј мр Велибор Џомић,

координатор Правног савјета

Митрополије Црногорско-Приморске

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Гости

26 април, 2012

Velibor%20D%C5%BEomic.jpg

Протојереј-ставрофор

мр Велибор Џомић

ИЗЈАВА ЗА ЈАВНОСТ НАКОН РАСПРАВЕ У УПРАВНОМ СУДУ

26. априла 2012. године

Данас је у Управном суду, на наш захтјев, одржана усмена јавна расправа по тужби коју сам поднио против незаконитих рјешења МУП-а Црне Горе којим ми није дозвољен привремени боравак по основу спајања породице са образложењем да наводно ”угрожавам националну безбједност Црне Горе”.

Након 13 мјесеци терора и окапања по канцеларијама и редовима, евидентно је да је мени пресуђено и прије него што је донијето рјешење. Група неодговорних људи, идеолошких острашћеника и заробљеника сопствене мржње, на челу са Ранком Кривокапићем и Иваном Брајовићем се, у вријеме европских интеграција, опредијелила да незаконито прогања свештенике и њихову дјецу само због тога што су свештеници и дјеца. Безочно и дрско су то потврђивали у својим јавним иступима вршећи притисак на државне органе тражећи да се и мени и другим свештеницима пресуди по њиховој вољи, а не по закону. Ја их данас као свештеник за сва недјела према мени и другима препуштам праведном Суду Божијем.

Јавну расправу смо тражили како би се, поред осталог, коначно могло чути и сазнати шта пише у фамозном ”мишљењу” Агенције за националну безбједност. Иако закони налажи да странка у поступку мора да има непосредан увид у све доказе у конкретној правној ствари, МУП је те одредбе драстично кршио.

Данас се слободно може рећи, с обзиром да је констатовано у записнику Управног суда, да је АНБ закључила да Велибор Џомић, свештеник Митрополије Црногорско-Приморске, ”угрожава националну безбједност” Црне Горе тиме што, наводно, не поштује Устав, нарушава начело одвојености вјерских заједница од државе, противи се владавини права, противи се одлуци Владе Црне Горе да призна нелегалну, лажну и самопроглашену државу Косово, нарушава међувјерски склад и што је, иако је Основни суд у Подгорици утврдио да није, наводно подстицао демонстранте да за вријеме митинга опозиције против признања Косова запале Скупштину!?! То је та ”тајна” и то су ”сензационални подаци” које МУП држи испод седам брава.

Зар се тиме бави АНБ? Ријеч је о класичној удбашкој подметачини која приличи времену кожних мантила и слању на Голи оток, а не времену владавине права и европских интеграција. Иста служба је, вриједи се подсјетити, дала позитивно мишљење Дарку Шарићу за добијање држављанства са образложењем да против њега не постоји правоснажна судска пресуда. Евидентно је да их тај принцип није обавезивао у мом случају. Против мене никада није вођен никакав крвични или прекршајни поступак, нити постоји било каква пресуда којом би била утврђена нека моја кривица.

Тајна полиција није овлашћена да суди него да прикупља податке и процесуира их. Ако сам ја заиста такав, а нијесам, због чега нијесу покренули кривични поступак против мене и ко ће због тога сносити одговорност? Ако један свештеник без доказане кривице може да угрози националну безбједност државе Црне Горе онда се отвара читав низ питања.

Интересантно је да је мој предмет у првом степену обрадила једна службеница МУП-а која је недавно хапшена због наводног примања мита и коруптивних радњи приликом решавања статусних питања неких грађана. Да ли сам можда погријешио што сам тражио само оно што ми, као човјеку који 17 година живи у Црној Гори, по закону припада? Да ли је требало да са којом стотином евра у коверти приступим решавању питања привременог боравка у Црној Гори?

Овом приликом желим да се на безрезервној подршци захвалим Митрополиту Амфилохију, православном свештенству, монаштву и вјерницима, часном реису Рифату Фејзићу, уваженом дон Јанезу Миртеку, грађанима свих вјера и нација у Црној Гори, адвокату Драгану Шоћу и посебно представницима медија Тањи Павићевић, Младену Милутиновићу, Николи Марковићу, Митру Ракчевићу, Дражену Живковићу, Дарку Шуковићу, Срђану Кусовцу, Драшку Ђурановићу, Новици Ђурићу, Чеду Прелевићу, Гојку Раичевићу и Ђорђу Савовићу на објективном извјештавању у овом случају. Велику захвалност дугујем и Предрагу Булатовићу, народним посланицима и јавним личностима који су ме људски и братски подржали.

Надам се да ће Управни суд у овом случају бити на висини задатка и да неће подлећи политичким притисцима које мјесецима врше СДП, Кривокапић и Брајовић.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости

14. Мај 2012 - 10:59

velibor_dzomic.jpg

Ових дана сам дошао до сазнања да је рођена сестра министра унутрашњих послова Ивана Брајовића већ годинама запослена на Катедри за српску књижевност на државном Филолошком факултету Универзитета у Београду. Ужа специјалност јој је средњовјековна српска књижевност која се у науци назива и ”српском црквеном књижевношћу”. Прије избора за доцента на Филолошком факултету, годинама је радила у Археографском одељењу Народне библиотеке Србије као државне институције. Највећи број својих научних радова објавила је у зборницима који су штампани у издањима Српске Православне Цркве и то је, свакако, за похвалу.

Брајовићева рођена сестра је најљепше стручне радове објавила о српском народу и Српској Цркви. Вриједи поменути неке од њених научних радова: Житије Марије Египћанке у српско-словенској рукописној традицији, Житије Светог Петра Коришког, Српско средњовјековно насљеђе, Хиландар у књигама, Приватни живот у српским земљама средњег вијека, Служба Светом Кнезу Лазару, Хиландарска оснивачка повеља Светог Симеона и Светог Саве и многи други. Изузетно је ангажована на српским државним пројектима Ктиторски натписи на фрескама 12. и 13. вијека (Византолошки институт САНУ), Друштво о српској дипломатичкој грађи, а члан је и редакције Старог српског архива. Сви ови подаци су доступни сваком грађанину преко званичног сајта Филолошког факултета у Београду, а министар Брајовић их, иако нема разлога да се тога стиди, крије као змија ноге. Требало би, да је среће, да се тиме поноси.

Брајовићева сестра је заслужила све похвале и као стручњак и као човjек. То се не може рећи за Брајовића, при чему не бих овдје отварао питање његове професионалне грађевинске каријере, а могу ако министар то жели.

Знам да је у Црној Гори обичај да се породице не увлаче у јавне полемике, али морам да нагласим да је те обичаје нарушио управо Брајовић тако што прогони и шиканира не само нас православне свештенике него прогони и шиканира и наше породице.

Не могу, а да се не запитам како овај министар – грађевински инжињер, чији је ресор рекордер по броју незаконитих аката која су поништена у Управном суду, а који се стално позива на законе и владавину права – није по службеној дужности одузео црногорско држављанство и својој рођеној сестри као што га је одузео Предрагу Поповићу и другим црногорским држављанима. Зашто се, кад је одузимао држављанства и доносио рјешења о прогонима и шикани, није угледао на свог претходника Јусуфа Каламперовића који није прогонио ни свештенике ни грађане? Зашто се није запитао, кад је доносио одлуке о прогону православних свештеника и њихових породица, да ли је нормално да он то чини Србима из Србије који живе у Црној Гори кад је Србија пружила гостопримство његовој рођеној сестри?

И хвала Богу, па је нико у Србији не прогања, не малтретира, не шиканира и не спрјечава у животу и раду као што то он чини Србима из Србије, Босне и Херцеговине и другима који живе у Црној Гори. Не дај Боже да неко из Србије крене да је прогања на било који начин, па и на начин на који Брајовић прогања мене и друге свештенике, сигурно бих био међу првима који би јавно стали у њезину заштиту.

Као човјек и као правник знам да се закон мора примјењивати једнако и на исти начин према свима, а не само према некима као што то чини грађевински оперативац на министарском положају откад је засјео на чело МУП-а Црне Горе. Јасно је да нико, па ни Брајовић, не може да утиче на национална опредјељења и животне одлуке своје сестре, али његови двоструки аршини у истим ситуацијама отварају многа питања. Зар се тако штити јавни интерес у Црној Гори?

Овај текст високопречасног проте Велибора Џомића

објављен је, у новинарској обради и уз скраћивања,

у подгоричком листу Дан, 11. маја 2012, на страни 15.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Гости

Поништена одлука о прогону протојереја Велибора Џомића

| user.gifАдминистратор | date.gif 5 јун, 2012 | Категорија: Из Парохија и Манастира, Из Помјесне Цркве, Саопштења, посланице, изјаве | eye.gif 21 гледања |

wpaudio-play.pngПоништена одлука о прогону протојереја Велибора Џомића

60275175.jpg

Управни суд поништио је рјешење МУП-а којим је протојереју ставрофору мр Велибору Џомићу одбијен захтјев за привремени боравак у Црној Гори.

ПОДГОРИЦА, 1. јуна – У пресуди се истиче да је МУП, на чијем је челу министар Иван Брајовић, у току поступка битно повриједио одредбе управног поступка тиме што Џомићу није омогућено да у својству странке учествује у поступку.

Протојереј Џомић је средином децембра прошле године Управном суду предао тужбу против другостепеног рјешења МУП-а којим је, због наводног угрожавања националне безбједности Црне Горе, одбијен његов захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице.

Подгорички центар безбједности није Џомићу дао одобрење о привременом боравку иако протојереј 17 година живи и ради у Подгорици. Из Министарства унутрашњих послова образложено је да Џомић угрожава националну безбједност и јавни ред и мир, те да му зато није дато одобрење за боравак, а да је такав закључак изведен на основу мишљења Агенције за националну безбједност.

Како се истиче у пресуди Управног суда, пред првостепеним органом је почињена битна повреда одредаба управног поступка тиме што Џомићу није дата могућност да учествује у поступку. Тужени орган код оваквог стања ствари морао је да поништи првостепено рјешење, јер тужиоцу није омогућено учешће у поступку и предмет врати на поновни поступак ради отклањања наведене повреде. Из наведених разлога, а због битне повреде правила управног поступка, оспорено рјешење треба поништити. У поновном поступку МУП ће отклонити почињене неправилности и након тога донијети ново, на закону засновано рјешење у овој управној ствари наводи се у пресуди Управног суда.

Џомић је током поступка истакао да управни органи нијесу навели ваљане разлоге за одбијање његовог захтјева из основа којег је тражен, иако је поднио све доказе који се законом траже за одобравање привременог боравка по основу спајања породице. Њему као странци у поступку није омогућен увид у мишљење Агенције за националну безбједност о разлозима због којих се одбија његов захтјев, и поред захтјева да му се достави евиденциони број и датум мишљења АНБ-а. Приликом давања изјаве у другостепеном поступку службена лица нијесу дозволила увид у мишљење АНБ-а, већ су само усмено упознали тужиоца са наводним садржајем мишљења, чиме су повриједили право Џомића да се изјасни о наведеном документу. Такође, тужилац је током поступка истакао да се, уколико је садржина спорног мишљења тачна, ради о политичким и идеолошким квалификацијама које су противне Закону о АНБ-у и Европској конвенцији о људским правима.

Н.П.

Извор: Дневни лист ДАН, 1. јун 2012.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Црна Гора: Најављен прогон свештеника СПЦ

21. 06. 2012 12:22 | Новости

2

Jerej-Velibor-Dzomic.jpg

Велибор Џомић (Фото: Новости)

Подгорица – Само Српска православна црква, од свих верских заједница у Црној Гори, није регистрована. Зато ће против протојереја Велибора Џомића бити поново покренут поступак да му се не дозволи боравак.

То је у среду, у оштрој полемици са посланицима опозиције на седници парламентарног Одбора за безбедност најавио министар унутрашњих послова Иван Брајовић, коментаришући одлуку Управног суда којом је поништено решење МУП о ускраћивању права боравка свештенику Џомићу.

Посланик Нове српске демократије Горан Даниловић подсетио је министра да депортација свештеника СПЦ из Црне Горе – за коју се здушно залаже Брајовићева СДП – није успела, јер је Управни суд поништио свако решење МУП.

- Позивам вас да то више не радите и очекујемо извињење – рекао је Даниловић.

Брајовић, међутим, тврди да МУП само поштује закон и да Српска православна црква треба да се региструје и проблема не би било. И он и посланик СДП Борислав Бановић одбацили су оптужбе да та странка, руководећи ресорима у МУП у којима се одлучује о држављанству и боравку странаца, демонстрира силу над, искључиво, Србима.

На седници одбора покренуто је и питање недавних излива мржње на кошаркашкој утакмици женских репрезентација Црне Горе и Србије. Министар Брајовић каже да се „ради на идентификацији“ особа које су у цетињској спортској дворани скандирале „Србе на врбе“ и „Убиј, закољи, да Србин не постоји“.

Џомић: Брајовић злонамеран

Министар Брајовић опет обмањује јавност. Поништено решење МУП значи да се поступак враћа на почетак, али не против мене – него по мом захтеву.

То за „Новости“ каже Велибор Џомић, оцењујући да је Иван Брајовић злонамеран и да није чудо што на функцији министра унутрашњих послова (а по струци је грађевински инжењер) држи неславни рекорд по броју поништених решења у Управном суду.

- Јавност је обманута и у вези са наводном регистрацијом Митрополије у МУП – каже Џомић. – Не постоје „регистрација“ и „регистар“, него „евиденција“ – а то је обавеза само новоформиране верске заједнице, што СПЦ није

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости

ИЗЈАВА ПРОТОЈЕРЕЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА ЗА ”ДАН” О ЗАКЉУЧКУ МУП-а

| user.gifАдминистратор | date.gif 10 јул, 2012 | Категорија: Из Парохија и Манастира, Саопштења, посланице, изјаве, Светигора Прес | eye.gif 5 гледања |

Протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић,

координатор Правног савјета

Митрополије Црногорско-Приморске

ИЗЈАВА ЗА ”ДАН”

5. јули 2012.г.

dzomic.jpg?w=300

Министарство унутрашњих послова – Подручна јединица за управне унутрашње послове у Подгорици је прије два дана донијело закључак којим је прекинуло поступак за одобрење привременог боравка по захтјеву Протојереја-ставрофора мр Велибора Џомића од јула прошле године. Џомићу је у закључку наложено да себи и свом адвокату у року од 8 дана обезбиједи право на приступ тајним подацима.

- Најприје су ме позвали да дан након Видовдана, у 15 часова, тј. по највећој врућини дођем у МУП ради, како је написано, ”одобрења боравка”. Међутим, одлучили су не да ми дају одобрење него да узму изјаву. Евидентно је да је двијема службеницама које су изгледале препаднуто и које су имале непријатну дужност да ме понижавају питања састављао министар Брајовић, јер се види да их није састављао правник. То сам им и рекао усред њихове канцеларије. Питале су ме да ли имам приступ тајним подацима у Црној Гори, а добро знају да немам, као и да ли мој адвокат Драган Шоћ има приступ тајним подацима, а добро знају да нема. Опет нису навели број и датум документа АНБ, иако сам тражио. С обзиром да су питања била глупа, тенденциозна и незаконита нисам пристао да учествујем у дерогирању управног поступка и нисам хтио да потписујем готово припремљену изјаву са њихове стране. Скоро све су имале откуцано у компјутеру. Не бих им то потписао да сам цио живот чувао овце по Дурмитору, а не што сам више од 20 година живота изучавао правну науку. То је моје право по Закону о општем управном поступку. Умјесто мене – понизили су сами себе.

- Након тога сам очекивао да ће донијети решење којим поново одбијају мој захтјев, али сам умјесто решења добио закључак којим МУП прекида поступак док се не ријеши тзв. претходно питање, јер сматрају да ја или мој пуномоћник требамо да обезбиједимо дозволу за приступ тајним подацима којима они баратају. Остављен ми је рок од 8 дана да обезбиједим себи дозволу за приступ тајним подацима, а то је готово немогуће.

- На жалост, не знају ни закључак да саставе. У њему стоји да се поступак води по мом захтјеву и по службеној дужности, а то је по Закону немогуће.

Само је та чињеница довољна да се тај закључак поништи. Оставили су ми рок од 8 дана за добијање дозволе за приступ тајним подацима, а 15 дана рок за посебну жалбу што је апсурдно. Затим, нису навели којим тајним подацима ја треба да приступим. При том, не зна се да ли треба да обезбедим приступ за један, педесет или сто тајних података или, можда, свим тајним подацима који се чувају у Црној Гори. А уколико у року од 8 дана не обезбиједим дозволу за приступ тајним подацима, коју је немогуће обезбиједити и коју ја нисам дужан да обезбиједим већ МУП, они ће сматрати да сам ја одустао од захтјева за одобрење боравка.

- Они, евидентно је, не знају како да изађу из правног ћорсокака у који су сами упали и запетљали се као пиле у кучине и зато прибегавају грубој сили. Изгледа да не постоји никакво негативно мишљење АНБ чим не дају ни број ни датум тог акта што је елементарна ствар, јер се ради о доказу у поступку у који већ пуну годину не могу да остварим непосредан увид. Ово је игранка без престанка и уопште се не нервирам због тога. Уложићу жалбу на закључак и тај поступак, док се оконча поново на Управном суду, може да траје годину дана и до тада легално боравим у Црној Гори. МУП је у мом и другим случајевима прекршио скоро сва начела и бројне одредбе Закона о општем управном поступку. Кроз акта МУП-а се очитује зла воља појединих политичких структура у односу на моју маленкост, али и катастрофално непознавање законских прописа. Они раде оно што је министар Брајовић и најавио у Скупштини прије неколико дана, тј. воде нови поступак против мог захтјева, а не по мом захтјеву, и само нека у том правцу наставе. Вјерујем да ће тако поступати и у случају пљеваљских и других свештеника, али поново ћемо на Управни суд.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Протојереј Џомић: Ја браним правни поредак Црне Горе

| user.gifАдминистратор | date.gif 11 јул, 2012 | Категорија: Из Парохија и Манастира, Саопштења, посланице, изјаве, Светигора Прес | eye.gif 7 гледања |

1107dzomicpocetna.jpg

Досадашњи поступак показује да заправо ја, иако ће то некима изгледати чудно, браним правни поредак Црне Горе од неодговорних појединаца у органима државне управе, тј. у МУП-у. Можда бих се и предао, али, како кажу браћа Кучи, немам коме. Немам право да неправду прихватим као правду, лаж као истину, безакоње као закон, а злу вољу неких острашћених типова као њихову наводну „борбу да сачувају Црну Гору од Велибора Џомића, свештеника Митрополије“ и да на томе профитирају, каже за Портал Аналитика координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве Велибор Џомић изразио је сумњу да уопште постоји званично мишљење Агенције за националну безбједност на основу којег је МУП Црне Горе одбацио његов захтјев за добијање дозволе за привремени боравак у Црној Гори.

- Ево годину дана како крију то наводно „мишљење АНБ“ као змија ноге, а на њега се позивају! Већ годину дана тражим број и датум тог акта, ако постоји, и непосредан увид у њега. Изгледа да су то измислили и да су потурили лажни доказ, јер у једном другом случају – који није био медијски интересантан – дали су и број и датум сличног мишљења и то имам у својој документацији. По свему судећи, нема документа АНБ, каже Велибор Џомић у разговору за Портал Аналитика.

Агилни свештеник Српске православне цркве већ дуже води спор са МУП-ом Црне Горе, али и полемише са челницима црногорске државне администрације. Ипак, подгорички парох искрено признаје да му није годила перцепција јавности након што је на Yоу Тубе објављен снимак гдје, заједно са учесницима славске вечере, пјева пјесму „Спремте се, спремте четници…“

- Јесам пјевао четничку пјесму и то пјесму из Првог свјетског рата која је пјевана и за вријеме Другог свјетског рата. Та пјесма није против Црне Горе и нема никакве везе са њом. Међутим, није човјек једна пјесма, нити се мишљење о некоме може стећи на такав начин. Ријеч је о једној приватној светковини, крсној слави код мог пријатеља, а на славама се увијек запјева и пјеваће се. Не знам ко је то снимао, али нема везе – жао ми је што ме није снимио и објавио и кад сам исте вечери на истом мјесту пјевао пјесме „Краљ Никола на умору благосиља Црну Гору“ и „Боловала зорна Зорка“! То су све моје пјесме. Изгледа да ћу морати да их поново отпјевам, па да се, поред мојих гласовних могућности, чују и оне у Црној Гори, истиче Џомић.

1107dzomictekst1.jpg

АНАЛИТИКА: Недавно сте били у Подручној јединици МУП-а у Подгорици на саслушању. Да ли ће МУП Црне Горе дјеловати у складу са упутствима Управног суда, па исправити незаконитости или се према Вама покреће нови поступак?

ЏОМИЋ: Франц Кафка је свој роман „Процес“ започео реченицом: „Мора да је неко оклеветао Јозефа К.“ И МУП је поступак против мене почео на исти начин: „Мора да је неко оклеветао Велибора Џ.“ То је мој утисак након годину и више дана ћераније по канцеларијама, редовима, шалтерима, судницама и медијима. Прекршили су све што се из разних закона могло прекршити и довели себе у правни ћорсокак тако да не знају како да изведу то што су наумили и да заврше поступак. Они ни данас нису сигурни да ли воде поступак по мом захтјеву или по службеној дужности, али им је – након бројних наредби и јавних иступа министра Брајовића – једино јасно да поступак треба да воде против мене и да ме што више малтретирају, провоцирају и шиканирају. Али, није им још увијек јасно да ме не могу изнервирати и испровоцирати да кажем да не поштујем Црну Гору и да се спакујем и одем одавде. Није мени тешко, а то сам и посвједочио, да са својим суграђанима сатима стојим у редовима у МУП-у по врућини.

Додуше, има и више добрих ствари у свему овоме. Прво, ја се раније нисам бавио управним правом, а сада сам на њима добро усавршио и ту важну правну област. Заиста су идеалан спаринг партнер у овом поступку. Друго, од неких људи који имају другачије погледе на свијет од мене сам добио људску подршку коју нисам очекивао тако да се показало да у Црној Гори, подијељеној по бројним питањима, има људи који заиста свједоче оне Бећировићеве стихове: „Сви су људи на свијету браћа – то је вјера права и најкраћа“.

АНАЛИТИКА: Па, у којој је „фази“ сада поступак?

ЏОМИЋ: Досадашњи поступак показује да заправо ја, иако ће то некима изгледати чудно, браним правни поредак Црне Горе од неодговорних појединаца у органима државне управе, тј. у МУП-у. Можда бих се и предао, али, како кажу браћа Кучи, немам коме. Немам право да неправду прихватим као правду, лаж као истину, безакоње као закон, а злу вољу неких острашћених типова као њихову наводну „борбу да сачувају Црну Гору од Велибора Џомића, свештеника Митрополије“ и да на томе профитирају.

Некима је, очевидно, стало да ми огаде Црну Гору, али у томе неће успјети, па да их је мајка по сто пута родила. Иако је овај процес почео на кафкијански начин сигурно се тако неће завршити.

АНАЛИТИКА: Да ли сте коначно сазнали – постоји ли то фамозно мишљење АНБ-а и да ли имате податке „како угрожавате националну безбједност“ након 17 година живота у Црној Гори?

ЏОМИЋ: Ево годину дана како крију то наводно „мишљење АНБ“ као змија ноге, а на њега се позивају. Већ годину дана тражим број и датум тог акта, ако постоји, и непосредан увид у њега. Изгледа да су то измислили и да су потурили лажни доказ, јер у једном другом случају – који није био медијски интересантан – дали су и број и датум сличног мишљења и то имам у својој документацији. По свему судећи, нема документа АНБ, али нећемо то пустити тако лако. А и то што су ми јесенас преко стола читали, ако су ми добро читали, нема никакве везе са националном безбједношћу Црне Горе. У свему овоме ми је једино жао нижих чиновника МУП-а из чијих очију видим тугу због тога што су, ради коре хљеба, приморани да, по налогу Ранка Кривокапића и Ивана Брајовића, крше законе и гријеше се о људе. Сад су их натјерали да ми некаквим закључком траже да себи у року од 8 дана обезбиједим приступ тајним подацима. Па то аргат не би написао, али пишу неки незнавени правници у МУП-у и само нека пишу.

АНАЛИТИКА: Овдје са породицом живите толико година. Могуће да је ово исувише лично, али ипак Вас питам – зашто нијесте затражили црногорско држављанство када сте судбину, у великој мјери, везали за Црну Гору?

ЏОМИЋ: Прошле године је предсједник Вујановић, гостујући у емисији „Жива истина“ код Дарка Шуковића, рекао да ће ме – ако се обратим – предложити за добијање црногорског држављанства по посебном поступку. Ја сам се, након тога, и званично обратио предсједнику и имам доказе о томе. Одговора још увијек нема. Међутим, и да ме је предложио опет би предмет дошао код Брајовића. Они ми не дају привремени боравак као нешто што је посљедње, а камоли да ми дају црногорско држављанство!

Да немам право на боравак у складу са законом – не бих га ни тражио. Немам проблем у вези црногорског држављанства. Црну Гору волим чим толико дуго живим у њој и зашто не бих имао црногорско држављанство?

Ево, нека кажу: „на попе руку“, тј. држављанство – одмах ћу га узети.

1107dzomictekst2.jpg

АНАЛИТИКА: Очигледна је Ваша огорченост према политици врха СДП-а. А како СПЦ стоји са врхом ДПС-а; чини се да предсједник Филип Вујановић има више разумијевања за проблеме СПЦ од, рецимо, предсједника ДПС-а Мила Ђукановића?

ЏОМИЋ: Вриједи знати да се предсједник Вујановић, по слободној вољи, изјашњава као вјерник, а Ђукановић као атеиста. У вјерским и црквеним стварима увијек вјерник има више сензибилитета од оних који, по слободној вољи, немају вјерска увјерења. Ја се као правник често не слажем са неким Вујановићевим ставовима, али има ствари које се морају поштовати. С друге стране, Вујановић је правник и отуда су му црквено-правне теме схватљивије.

Но, Црква увијек, без обзира ко је на власти, има модус вивенди: сарадња – ако може или страдање – кад мора.

АНАЛИТИКА: А да ли сте и сами допринијели да Вас доживљавају као противника Црне Горе? Онај видео урадак емитован на Yоу тубе – када пјевате четничку пјесму „Спремте се спремте…“ није Вас баш приказао као пријатељски настројеног држави Црној Гори…

ЏОМИЋ: Јесам пјевао четничку пјесму и то пјесму из Првог свјетског рата која је пјевана и за вријеме Другог свјетског рата. Та пјесма није против Црне Горе и нема никакве везе са њом. Међутим, није човјек једна пјесма, нити се мишљење о некоме може стећи на такав начин. Ријеч је о једној приватној светковини, крсној слави код мог пријатеља, а на славама се увијек запјева и пјеваће се.

Не знам ко је то снимао, али нема везе – жао ми је што ме није снимио и објавио и кад сам исте вечери на истом мјесту пјевао пјесме „Краљ Никола на умору благосиља Црну Гору“ и „Боловала зорна Зорка“! То су све моје пјесме. Изгледа да ћу морати да их поново отпјевам, па да се, поред мојих гласовних могућности, чују и оне у Црној Гори.

Могло је да прође и без тог снимка и жао ми је ако је неко само на основу тога формирао негативно мишљење о мени. Ни Џомић, а ни било који други човјек, не стаје у једну пјесму. Треба прочитати и по неку моју књигу, научну расправу или чути шта говорим на службама у храмовима. Не треба губити из вида да смо и ми свештеници људи као и сви други и да нисмо у клишеу него је сваки од нас, као и сваки човјек, јединствен и непоновљив. Наравно, то не може да има везе за поступком за боравак.

Ево, рецимо, ја никада нисам прозивао једног актуелног министра због тога што му је дјед био у четницима. Ако ја због једне четничке пјесме не могу да добијем боравак како је онда он као четнички унук министар у Црној Гори?

АНАЛИТИКА: Знате да у Црној Гори велика већина баштини тековине антифашизма. Да ли Вам је сада, из ове перспективе, криво што се појавио снимак и да ли је тај снимак допринио да се покаже лоша слика о Вама?

1107dzomictekst3.jpg

ЏОМИЋ: Неспорна је антифашистичка оријентација Црне Горе, али не можемо да не знамо да је Црна Гора у рату дуже чувала Дражу Михаиловића од Србије и да га је амерички предсједник Хари Труман као антифашисту посмртно одликовао највећим америчким орденом. Ено му споменика у сред Чикага. Не би, ваљда, једна таква антифашистичка сила попут Америке дозволила подизање споменика Хитлеровом савезнику. Не можемо само да вјерујемо књигама комунистичких историчара. Објективна историја тог времена још увијек није написана. Прочитао сам много књига са обје стране о том периоду и ствар није црно-бијела како нам је приказивана више од пола вијека.

АНАЛИТИКА: Да мало изађемо са терена личних односа, на питање релација државе и цркве. Занимљиво је да у времену када Ви, као и многи други свештеници СПЦ, покушавате да се изборите за статус у Црној гори, Српска православна црква и даље не жели да се пријави и региструје у Црној Гори. Митрополит Амфилохије је недавно у разговору са Дарком Шуковићем у емисији „Жива истина“ одбио идеју о регистрацији. Зар на тај начин сам СПЦ не негира државу Црну Гору, зашто је проблем да се СПЦ пријави у Црној Гори када се СПЦ већ пријавила у Србији?

ЏОМИЋ: У Црној Гори не постоји регистрација него евиденција цркава и вјерских заједница на коју су, по Закону, обавезне само новоформиране вјерске заједнице.

АНАЛИТИКА: У чему је разлика?

ЏОМИЋ: Велика је разлика измедју евиденције, јер има деклараторни карактер, и регистрације, јер има – конститутивни карактер. Није, дакле, у питању негирање и непоштовање државе Црне Горе, како су то неки приказивали. Нисмо дужни да чинимо нешто што није прописано законским одредбама. С друге стране, годинама Митрополија апелује да се донесе нови Закон о правном положају цркава и вјерских заједница, али узалуд. Погледајте само упоредна рјешења у Хрватској, Словенији и Македонији у погледу регистрације и све ће бити јасно. Уосталом, Митрополит Амфилохије је Брајовића још у марту ове године службено обавијестио, пошто изгледа није знао, да у Црној Гори постоји Митрополија, али још увијек нема одговора. Ускоро ћу објавити један текст о уписима вјерских заједница у евиденцију МУП-а и то све на основу докумената. Из тога се може видјети да МУП нема ваљасте правнике и зато су рекордери по неодговорним изјавама и олаким оценама у медијима са једне и укинутим решењима од Управног суда са друге стране.

АНАЛИТИКА: Када говоримо о поштовању правног поретка Црне Горе, признаћете да се СПЦ није баш прославила, поготово када су у питању реконструкције и недозвољена градња на споменицима културе. Због чега се – осим часних изузетака као што је Ваш у погледу рестаурације цркве Светог Ђорђа у Подгорици – радовима на културно-историјским споменицима у ствари девастира културна баштина. Погледајте Острог, тамо је конак засијенио и заклонио ћивот Светог Василија Острошког. Мени то личи на непоштовање државе и њеног историјског насљеђа. Због чега СПЦ то ради без сагласности надлежних институција?

ЏОМИЋ: Црна Гора заиста има велики проблем у овој области и мало је простора да говорим о појединачним случајевима. Највећи број споменика је током претходног полувјековног периода девастиран и порушен, а онда је обнова девастираних цркава коју су иницирали вјерници – а Црква подржала – приказана као „девастација црногорске културне баштине“. Затим, нема довољно стручњака у Црној Гори у односу на број споменика културе. Не вјерујем да у овом моменту у Црној Гори има више од три архитекте са конзерваторском лиценцом. Треће, недовољно је издвајање из буџета за те сврхе. И на крају, још увијек постоји један ирационални идеолошки однос према свему ономе што Црква ради када је у питању обнова цркава.

АНАЛИТИКА: Што подразумијевате под тим „ирационалним односом“?

ЏОМИЋ: Видите, нама је увијек лакше да те сложене послове раде државне службе заштите, а средства за очување споменика културе да обезбиједи држава. Енормно је већи број прећутаних, а мањи одговорених молби.

Актуелни министар културе се, колико ми је познато, ниједном није срео са Митрополитом Амфилохијем и разговарао званично на ту тему. Зашто није затражио пријем ако му је дужност да брине о баштини? Може он да не воли митрополита Амфилохија и да се не слаже са њим, али његов однос према митрополиту не смије да утиче на културна добра православне провенијенције. Умјесто тога, они праве билтене, анализе, менаџмент планове и за то опредјељују енормна средства од којих се годишње може обновити и по 20 богомоља. Некима би највише одговарало да се ништа не ради, да стоје урушене цркве које су проглашене за споменике културе прије пола вијека, а они да сједе по канцеларијама и примају плате. И тако би, по њима, културна баштина била сачувана.

Ја сам имао изузетно коректну сарадњу са Ђорђијем Вушуровићем као директором Завода у погледу одобрења пројекта за обнову Цркве Св. Ђорђа и то свуда истичем. Резултат те сарадње је познат јавности. Било је у неким случајевима грешака и са наше стране и то ненамјерних, али смо ми, за разлику од неких, спремни да признамо своје грешке и да их исправимо. Али, морамо да сједнемо и стручно разговарамо ако треба данима и да нађемо најбоља рјешења. Вјерујем да ће брзо и то доћи.

1107dzomictekst4.jpg

АНАЛИТИКА: Али, у Србији је знатно другачија пракса. Тако је, рецимо, српски Републички завод за заштиту споменика кутуре у Србији реаговао приликом недозвољене градње у манастиру Жича и СПЦ се повиновала одлуци државних органа. У Црној Гори српска црква такве одлуке игнорише. Зашто?

ЏОМИЋ: Тамо имате другачији случај. Држава сарађује са црквама и вјерским заједницама, нема идеолошког односа према Цркви и издваја знатна средства за очување споменика културе. У Жичу су, рецимо, уложени милиони још од краја седамдесетих година прошлог вијека и улаже се до данас. Да не помињем Студеницу, Раваницу, Грачаницу, Пећку Патријаршију… Било је то и једно вријеме у Црној Гори, али се стало из идеолошких разлога. Црква је одувијек знала да поштује струку чим је цивилизацију и културу задужила таквим ремек дјелима. Али, и струка треба да поштује Цркву.

АНАЛИТИКА: Мало људи зна да сте стручњак за односе државе и цркве и да је тема Вашег специјалистичког рада “Начело одвојености цркава и вјерских заједница од државе и његова примјена у уставним системима Србије и Црне Горе”, а магистарског „Однос цркве и државе у уставима Србије и Црне Горе у XИX и XX вијеку“. У том смислу, занимљиво је да нијесте, попут представника Црногорске православне цркве, осудили потписивање Темељног уговора Црне Горе са Ватиканом. Да ли СПЦ сматра да се тиме на добар начин рјешава однос државе и цркве или видите шансу да, трагом те идеје, трајно дефинишете положај СПЦ у Црној Гори?

ЏОМИЋ: Ја лично, са правне тачке гледишта, одавно заговарам уговорно рјешавање односа измедју Цркве и државе. Нисам против закона, али закон представља израз једне воље, а уговор сагласност двије воље – Цркве и државе. На тај начин држава поштује цркве и вјерске заједнице као институције суи генерис, а и држава се поштује од стране цркава и вјерских заједница. Из тог разлога ја нисам био против уговорног рјешавања односа, али јесам против селективних, непринципијелних и правно неодрживих рјешења. Зато сам и изнио одређене стручне критике и примједбе на текст уговорâ Владе Црне Горе са Светом Столицом, Исламском и Јеврејском заједницом, али не са циљем да се они бојкотују него да заиста буду примјенљиви и на корист вјерника, друштва и државе. Не смије се губити из вида чињеница да Католичка црква данас у Црној Гори има овлашћења која имају државне цркве у неким државама. Тек ће ту настати проблеми, али да то оставимо времену које долази.

Што се тиче другог дијела питања, морам да кажем да Црква којој припадам има своје вишевјековно устројство, достојанство и идентитет. Она данас нема уговор са државом и питање је да ли ће га имати у блиској будућности, али има вјерни народ и ужива повјерење највећег броја становника Црне Горе. Можете имати стотину уговора, али ако немате народ и свештенство онда је то мртво слово на папиру.

АНАЛИТИКА: Да ли имате информацију о судбини Ваше притужбе Суду у Стразбуру?

ЏОМИЋ: Поступак је при крају и очекује се пресуда. Увјерен сам да ће Европски суд у Стразбуру уважити тужбе Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке и обавезати Црну Гору да исправи неправду у погледу непоступања по тадашњем Закону о праведној реституцији.

Драшко ЂУРАНОВИЋ

Извор: Портал Аналитика

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...
  • Гости

Srn2013-1-8_1028748_2.jpg

| user.gifАдминистратор | date.gif 22 април, 2013 | Категорија: Саопштења, посланице, изјаве | eye.gif 8 гледања |

ПОДГОРИЦА, 22. АПРИЛ (Светигора прес) – Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић саопштио је данас да је Подручна јединица МУП-а Црне Горе у Подгорици и трећи пут донијела решење којим му није одобрен привремени боравак.

“Управни поступак, који Подручна јединица води по трећи пут након двије пресуде Управног суда у моју корист, скандалознији је и незаконитији од два претходна. Сваки од три досадашња поступка је различит, а чиновници МУП-а се једино труде да поштују вољу Ранка Кривокапића, а не важеће законе Црне Горе. Жао ми је што морам да кажем да и трећи поступак који воде вријеђа интелигенцију просјечног човјека.

Евидентно је да је у Кривокапићевом кабинету постављена наопака стратегија која је осуђена на фијаско пред Управним судом не због моје и правничке супериорности мојих заступника и савјетника него због стравичног незнања и мржње која им не дозвољава да изађу из проблема у који су, потпуно непотребно, упали. Вјероватно рачунају да ће ми досадити да се са жигом наводног ”непријатеља безбједности Црне Горе” прегањам са њима у овим поступцима и да ћу одустати од свог легалног и легитимног захтјева за одобрење привременог боравка. Али, морам да им јавно поручим да су се грдно преварили у тој процјени и да за овакве поступке, Богу хвала, имам и снаге, и капацитета и кондиције барем колико и правници МУП-а Црне Горе. У овом случају су отишли толико далеко да су покушали да дијеле ”лекције и пацке” не само мени него и Управном суду. Нови детаљ је и то што су представници МУП-а умислили да су изнад Управног суда што довољно говори о њиховом односу према владавини права, правној држави и судском органу који је, сходно законским прописима, надлежан да цијени законитост правних аката МУП-а и других органа државне управе.

Искористићу право на жалбу у року од 8 дана, а о њој, сходно законским прописима, треба да одлучи нови министар Рашко Коњевић. Незаконитост новог решења се види из авиона. Надам се да ће ту незаконитост видјети, ако од Ранка Кривокапића буду смјели да гледају, читају и поступају, и министар и његови сарадници. Имају правну шансу да се поништењем трећег незаконитог решења сачувају од нове бламаже пред Управним судом и јавношћу”, стоји у писаној изјави оца Велибора Џомића.

Р.В.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

20fafa422e7dd5a2e9c013721c3d5481.jpg

Подручна јединица МУП-а у Подгорици поново је, четврти пут одбила захтјев протојереја-ставрофора Велибора Џомића за одобрење привременог боравка по основу спајања породице, јавља радио Антена М.

У изјавио подгоричком радију Антена М, отац Џомић је рекао да је зачуђен таквом одлуком. “Поготово, јер је МУП као другостепени орган недавно уважио моје жалбене разлоге и раније поништио законито првостепено рјешење. Не могу да вјерујем да је у року од само три дана, подручна јединица у Подгорици, брзопотезно донијела рјешење, а да није водила поступак, тако да сматрам да ће и ово рјешење да падне”.

“Право да вам кажем, не знам што да мислим о таквом начину поступања, просто мислим да МУП има велики проблем да докаже чињеницу да ја било којим својим дјелом, радњом или на било који начин угрожавам националну безбједност Црне Горе. Из тог разлога, они праве оваква дилатантска рјешења, како ми не би могли да уђемо у расправу о меритуму ствари. Ја једва чекам расправу, да се утврди, како је и чиме је, свештеник СПЦ-а Велибор Џомић угрожавао националну безбједност Црне Горе”, казао је Џомић.

Он додаје да је већ уложио жалбу на одлуку МУП-а. “Надам се да ће МУП као другостепени орган и овог пута уважитити жалбене разлоге, јер орган, понављам, уопште није водио поступак, нити ме је обавијестио тако да су то почетничке, дилатантске грешке подручне јединице МУП-а у Подгорици”.

Извор: Светигора прес

http://radiosvetigora.wordpress.com/2013/06/10/%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%82-%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D1%82%D1%98%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B5%D1%80/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево, сада со се чули са о. Велибором. У овом тренутку је акција црногорске полиције где избацују свештеника Александра Папића из Херцег Новог!

Подели на овим сајтовима

Ево, сада со се чули са о. Велибором. У овом тренутку је акција црногорске полиције где избацују свештеника Александра Папића из Херцег Новог!

Има ли реакције парохијана о. Александра ?

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...