Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Često puta čujem od ljudi koji žive liturgijjski da nemaju baš neko OK mišljenje o svojoj sabraći iz crkve. Kako mnogo bolji odnos ostvaruju sa osobama koje ne učestvuju u evharistiji to jest nisu crkvene.

Одмах бих поставио питање који су то људи који живер евхаристијски, а не воле своју браћу. То је апсурд.

Подели на овим сајтовима

Негде сам писао то већ, у једној теми, моје мишљење је што немамо довољно правих примера духовности, односно монаха и свештеника који ће побудити нашу слободу да им подражавамо и кренемо за Христом. То су људи који не гуше слободу него благо доводе свакога до (само)познања да је оно што чине није исправно, него да је оно што људи у Цркви поседују нешто испуњавајуће, узвишеније и лепше...

Једна ствар коју сам приметио...највећи део наших Црквених људи је касније познао Христа, Цркву, Литургију...али управо горњи разлог их је навео да на себе набаце само форму, образ нечега што треба да буде унутра, али што се ипак стиче годинама и укључује самокритику, а не лично "праведништво".

Тако имамо тзв "неофите" који су паметнији и целомудренији од епископа, монаха, свештеника (тобоже).

Са друге стране, не бих да одвајам, али вернике који су рођени и од малих ногу у Цркви, код њих сам то мало затекао. Далеко више приступа и ширине су имали према свима, да кажем, они који су можда и највише имали права да критикују.

И најгоре људско биће је осетљиво на љубав и не остаје равнодушно.

То је закон који је изнад свакога закона. Универзални закон.

Љубављу смо Хришћани, Православни  ne_shvata

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

Često puta čujem od ljudi koji žive liturgijjski da nemaju baš neko OK mišljenje o svojoj sabraći iz crkve. Kako mnogo bolji odnos ostvaruju sa osobama koje ne učestvuju u evharistiji to jest nisu crkvene.

Одмах бих поставио питање који су то људи који живер евхаристијски, а не воле своју браћу. То је апсурд.

Да смо савршени, не би нам требао Бог.
Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Морам да кажем, као хришћанка некад се и чудећи, како има људи у свету, и у нашој српској средини који су дочекали мирну старост и умрли мирно, иако нису никад, или су само ретко прешли праг цркве, упалили у њој свећу, или се један или два пута у животу причестили. Таква је била бака једне моје познанице, проста, полуписмена жена, добра и блага целог живота, још спокојнија и милосрднија у старости, која је умрла тихо и нечујно у сну. Моја познаница каже да не памти да је њена бака ишла у Цркву или се причестила; славила је, са мужем и децом славу, постила је када се пости, али за исповест и причест као да није знала. На моје питање овој познаници, иначе доброј православној жени, која воли и често иде у Цркву, како објашњава своју баку, одговорила ми је да је она једноставно живела, никоме није чинила зло, није била завидљива, није оговарала, деца коју је родила створила су добре бракове и имала своју децу, у породици није било скандала било које врсте. Она је тако, мисли моја познаница, испунила свој живот живећи по Богу.

Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! Ући у царство небеско; но који чини по вољи Оца мог који је на небесима.

Свето Јеванђеље од Матеја  Гл. 7, 21.

Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање.

Свето Јеванђеље од Марка  Гл.2, 17.

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Нормално је понудити обожење, слажем се са Медом, али уколико изостане интересовање и настане осуда - треба престати. Често више ефекта има када причамо Богу о датим људима, него кад људима причамо о Богу (рече некад неко овдје на форуму).

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

да, не треба зло чинити инсистирањем на понуди ... што се цитата тиче, имамо постер такав, мислим да је у питању старац Порфирије ...

п.п.с. па не знам, мени то природно ... мене исто тако фасцинирају ствари које немам - неоткривене лепоте које ми други пружају ... рецимо никад ми не би пало на памет да пронађем лепоту у тортама, ал за то могу теби да будем захвалан до краја живота 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

да, не треба зло чинити инсистирањем на понуди ...

што се цитата тиче, имамо постер такав, мислим да је у питању старац Порфирије ...

Ko god je rekao - svaka mu čast. Mnogo mi se sviđa.

P.S: usput Medo, gdje tebi stanu sve te informacije? Zapanjim se (u pozitivnom smislu) kako ti imaš toliko stvari u memoriji. Meni glava uglavnom služi da mi kiša ne pada u stomak slava3 (omiljena rečenica moje majke - koju mi upućuje kad god joj se ukaže prilika) klapklap

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

да, не треба зло чинити инсистирањем  ...

Старац Порфирије ...

Једна мајка се жалила да је син више не слуша, не одлази у цркву, и томе слично.

Рекао сам јој:Толико година си вршила притисак на њега: "Учини ово... пођи овамо..."

Сад он жели слободу. Немој му говорити: "Учини овако... учини онако..."

Само се са љубављу и у тајности моли за њега.

klapklap

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

ako ista hoces da postignes bitno je da NE SLUSAS net pravoslavce vec samo onog parohijskog svestenika koga imas u svojoj parohijskoj crkvi pa ma kakav on bio ! Budi covek (sto je i Patrijarh Pavle rekao) moli se BOGU i ne brini

Sultan Bajazit " A zar Kosovo nije republika"

Подели на овим сајтовима

видиш, то је само делимично тачно што си изјавио ...

истина је да треба слушати свештеника, али мерило за све је Христос, а обожење се постиже светим причешћем ...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

нека, само ви читајте свете Оце и Свето Писмо и имајте послушања Цркви а маните злог Меду и његова половична и неука објашњења ... нисам ни мерило а још мање сам образован у науци Господњој, а ни не живим како треба, тако да нисам меродаван низашта :cheesy:

што каже Нови Завет ...

- Љубазни! Не угледај се на зло, него на добро: који добро чини од Бога је, а који зло чини не виде Бога.

- Угледајте се на Бога, као љубазна деца,

И живите у љубави, као што је и Христос љубио нас, и предаде себе за нас у прилог и жртву Богу на слатки мирис.

- Уклањај се ода зла, и чини добро, и живи довека.

чак је и Апостол Павле имајући обилну милости и благодат од Бога причао ...

- Него вас молим, угледајте се на мене као и ја на Христа.

а ја не могу даље бити од Апостола, а камоли од Бога ...

Подели на овим сајтовима

Важи Медо! facenew22222222

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...