Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

а да си међу својима, једнакима, грешницима?

чему класификација, нико није мање или више грешан, сви ми чинимо смртне грехе ...

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Ето, на почетку се уплаших да ће тема да прерасте у међусобно такмичење ко ће јаче да оцрни ону браћу и сестре који мисле да је довољно бити поштен, па самим тим не мора ићи у цркву, па зато брже -боље поставих одговор-питање

(цитат)

мој одговор је НЕ....али, сад бум дошло али  hmmm  hmmm  hmmm

Можда би најбоље било одговорити питањем:

Да ли је Богугодно да ако већ познајемо неког

ко мисли да је довољно бити поштен да би био добар верник, иако не иде у Цркву,

да се не потрудимо, не да му коментаришемо његов став, већ да га приволимо да крене у Цркву и Литургијом и Причешћем употпуни свој начин живљења?

(крај цитата)

Међутим стрепња се донекле остварила.....

Али Слава Богу, проговори кроз о.Ацу, и заиста не бих да копирам јер су ту и може их прочитати свако ко жели заиста да буде со!!!

Браћо и сестре у Христу, на неколико десетина тема се трудише многи од нас да ту есенцију жеље Христове прикажу. Није довољно оно што ми мислимо да је довољно, јер као што Христова Љубав нема граница, тако ни било ко од нас не сме поставити било какву границу у жељи да Христа у себи покаже другима. У супротном стварају се табори, оних који мисле да им је довољно да су поштени,и као такви стварају себи својствену заједницу, и с друге стране оних којима је довољно што одлазе на Литургију, што имају своју заједницу у Христу... Као што видите и једни и други су препознали шта им је довољно!!! Христос захтева од нас само то једно ДА БУДЕМО СО ЧИТАВОМ ЉУДСКОМ РОДУ

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Бог помогао!

Сви смо ми јединке пред Господом уникати.Зато свештеник на исповести не приступа сваком појединцу као по клишеу. Једна те иста ситуација нема једно те исто реаговање. Јер сваки човек уникатно има свој доживљај .

Сходно томе морамо приступити једиствено свакој јединки. И неможемо преносити доживљаје личне на друге жељом да их он нашим излагањем доживи.То је као прво немогоће , као друго смућује слушаоца и као треће потпуно отвара простор ђаволу за деловање. Ако смо рецимо били у неком манастиру где смо доживели духовну радост или конкретан догађај.Онда ми то треба да пренесемо на нашег брата или сестру као обавештење . Преносећи свој лични искуствени став.  уверавају ћи, видећеш, па тамо је предивно, тамо седешавају ове или оне ствари....  тај отац је предиван само он може да ти помогне , онда се дешава контра ефекат.Где нема слободе друге личности него он или она тај доживљај црпи из нас губи се суштина. Зато подражавајмо Христу! Ниссули се бунили око њега када је ушао код Матеја цариника, а гле! Он постаде Његов јеванђелиста! Неможемо ми лоше одабире одобравати, али увек одабирача тих лоших одабира увек можемо и требамо  волети.

Имамо три врсте људи: БОЛЕСНИ КОЈИ СЕ НЕ ЛЕЧЕ;БОЛЕСНИ КОЈИ СЕ ЛЕЧЕ;БОЛЕСНИ КОЈИ СУ ИЗЛЕЧЕНИ.

Болесни који се не лече-СМРТНИ ГРЕШНИЦИ који се некају;болесни који се лече -СВИ МИ КОЈИ СЕ ТРУДИМО ( надам се и молим да сам у овој групи);болесни који су излечени-СВЕТИТЕЉИ. Погледај те већина нас је у истој групи јер је у оној првој јако мало са овом другом немамо проблема они су нам на пом оћи као они који су се излечили,значи сви смо у средишњој групи. Па када смо у истоме зашто онда било кога и због било чега одбацивати.Неће се спасити сваки који ми говори Господе ,Господе... нити се не спасити било ко по нашој људској логици.

С'радошћу у души молитвом на уснама и љубављу у срцу мали свештеник Аца са великом породицом.

Подели на овим сајтовима

Ја бих хтела да питам оца Ацу шта он мисли о учесталости причешћивања,да ли се хришћанин треба на свакој литургији причестити, и каква је улога духовника у свему томе?

"Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим".

Подели на овим сајтовима

• Гости

??, ???? ????? ???? ???? ???? ??????? ???? ???. ? ???? ???? ????? ?? ??? ????? ???? ?? ???????.???? ??????? ???????? ?????? ,?? ? ??????????? ?????? ????? ????? ???? ??. ???? ??? ???? ???? ?? ????????? ?????? ????.??? ?? ????????? ???? ? ???????? ?????? ???????. ???? ?? ? ?? ????????? ? ????? ??? ???? ?? ???? ? ??????????? ???????? ? ????????? ??????. ?? ??????????? ?????? ?? ??? ????? ???? ???????. ??????? ??? ?? ?? ?? ????? ?????. ??,??? ? ???? ? ???? ?? ??? ? ?????. ? ?? ???? ,?????????, ???? ??????? ? ???? ???? ?? ??????? ????? ????? ?? ??? ? ?????!!!! ?????????? ?? ??????? ???????? ???? ???? ?? ??????: ?? ??????,?????? ?? ???????? ?????? ? ????? ??? ??????? , ???????? ? ????? ?????????? ? ????????? ??????? ?? ??????????, ?????????? ??????, ?? ?????????????, ?????????????? ????? ????? ???????? ( ????? ??? ??????? ),???.... ???????? ??????? ???? ?? ???????? ? ???? ??? ?? ?????????? ??????? ??? ?? ?? ???????????? ? ????? ??? ?? ?????? ?? ??? ???? ??? ???? ?????????. ????????;??????????;???????.??? ??? ??? ?? ??????? ???????? ??? ?? ?? ???????? ??? ?????? ??????? ?? ?????? ???? ????????? ???????, ??? ? ??????!

..... ??? ???? ???? ???????? ?? ???????? ??????, ???? ?? ???? ???????? ? ???? ??????? ? ?????? ??????? , ??? ?? ?? ???? ??????? ????????? ???????, ?????? ??? ?? ???? ?? ??????? ???? ?????? ? ????? ????? ?????? ?????? ???? ?? ????? ????? ???? ?? ????? ????? ?????? ???? ?? ????? ?????? ????????. ????? ?? ???? ??????? ?? ???? ? ???????????? ????????? ? ???????? ?????????? ??? ?? ????? ??????????? ?????? ?? ???? ??? ???? ??? ????????, ? ???????? ?? ???? ??? ???? ????? ? ????? ????? ?? ???? ??? ???? ????????? ? ??????????? ???????? ? ??????? ?? ?? ?????????.? ????? ????????? ???????? ????????: '' ??????? ?? ??? ???? ?????? ?????? ? ??????? ? ??????? ?? ??? ???? ????????? ??????? ?????? ???? ???? ??????? ? ???????.?????? ???? ? ???? ? ? ?????? ?????? .????. ??? ?? ?? ?????? ? ?????? ?????? ????? ????? ???? ?? ??? ??????????? ????????? ?? ?? ?????? ???????? ???? ? ???? ??? ????? ???? ??????????! ??? ???? ?? ?????? ? ????? ????? ????? ??? ?? ????????? ????. ??????????? ??! ??????????? ??! ?? ?? ?????? ??? ?????? ? ??? ????? ? ????????? ,?????? ? ??????? ????????? ?? ?????? ?? ????. ????? ?????? ?? ?????????? ???? ????, ? ?? ?????? ???? ????? ???????? ?????? ???????, ?? ???????? ?? ?????????? ???????? ???? ????? ???????,??? - ??????????? ? ????? ????? ??? ??????? ???????? ???? ? ??????? ?????? -??????? ?? ?????.???? ?? ?? ?????????? ????? ???? ? ?? ?? ??????? ?? ????? ????????? ? ????? ??????????? ??????? ? ?? ????? ????? ???????.???????? ? ???????? ???????? ??????? ??? ??? ?? ??? ?????? ?? ????? ?????? ?? ???? ?????????.????? ?? ??? ??? ?? ??? ?????? ?? ?????? ? ??? ????????. ??????? ?? ?????? ?????????? ??? ???? ??????? ? ????? ?????, ??? ??? ????????? ???? ??? ??? ? ?? ??? ????, ?? ???? ?? ?????? ?????: ?? ???? ????? ? ? ???? ????? ????. ???? ??????? ,???????????? ? ?? ???????? ??????? ????, ?????? ?????? ???? ????????? ?? ?? ??????????? ????????? ? ?????? ?? ?? ??????? ????? ?????.

?? ??????? ? ?????? ?? ?????? ??????????? ??? ?????? ????????? ?????????? ??????? ??.????? ????????.

I. Stojkovic - Zar ovde nije sve receno?

Ivanjuska - pitanje koje ste postavili jeste nesto na sta smo odgovarali, pisali i pisali ali do univerzalnog odgovora nismo dosli posto takav odgovor ne postoji. Dakle, sve je na relaciji duhovnik-vernik a ono sto vazi za jednu konkretnu licnost ne mora i za drugu da vazi zato svaki oblik duhovnog plagijata nije uputan kao ni prihvatanje vec gotovih resenja. Jednom recju, svaki oblik inertnosti nije u skladu sa hriscanskim nacinom zivota jer pasivizira coveka devalvirajuci njegovu Bogom danu slobodu na nivo indoktriniranosti. Vise o tome u "O odgovornosti i otudjenju". Da li ste procitali tekst koji sam vam preporucio; koji su vasi zakljucci; ima li pitanja?

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Није лако одговорити на то питање Ивањушка.Поготово не у овим смутним временима у којима се налазимо. Види ако је све то исто као код католика све ти равно као '' ШОКЦУ '' пост онда сам категорички против тога. Немам ја ништа против Католичког света и њиховог начина поимања Бога те и живота у цркви Католичкој. Али јако сам против да се то све пресликава код нас. По мени попустити пред вековековном путањом дедовском и прадедовском који су пратили опет своје дедаке велики корак уназад и бојим се да ћемо све разводнити и бити као луде девојке.Стражите и бдијте, па овдер још више то треба да буде. Сваком Католику или протестанту ,ма, било коме врата Православне цркве су отворена за улазак али категорички кажем НЕ за Православни излазак из те заједнице и изједначити та два пута. Нефаворизујем моје Православље али сагледавам Истину и само се Њој приклањам. А Истина је једна. Даље некако ми се чини да је таквим пристиппом причешћу све сведено на могу како ЈА хоћу и онда суштина снаге и битности причешћа избледела. Неможеш то нешто тако велико добити када хоћеш него по благослову када си спреман. Причешће је награда причешће је ишчекивање радости а не свакодневно добијање ''ХОСТИЈЕ'' . Када труда дајемо онда се и у причешћу сједињујемо. Па Господ је питао ако може ова чаша жучи да ме мимоиђе али по Твојој вољи Оче а не по мојој зашто онда ми да не испијамо своју чашу ЖРТВЕ па тек онда да се озаримо нахранимо светим причешћем. Да ли је онда по следу догађаја следећа инстнца да имамо ПАПУ у Православљу који ће бити једини са право грехе отпуштати.... можда вас сада све љутим ја само о томе на другачији начин размишљам. Вероватно болан простором из којег долазим (ХРВАТСКА ) али као свештеничко дете ја невидим кроз искуство дедова мојих да су имали овакве проблеме и искушења као ми а причестили су се само када су постили,и припремали се за такав догађај. Причешће је догађај и доживљај уникатан ,јединствен. Свако литургијским причешћивањем губимо однос према причешћу какав су имали наши стари. Нада све тачно је да ппозив на свакој литургији стоји, ту и јесте суштина а ја немогу да приђем јер сам неспреман.... Рано Хришћанство је живело Православље оно није било Православац оно је живело пуним животом православно Биће је живело Христа. Ко данса од нас може да ускликне не живим ја него Христос живи у мени?Ко? Ко је спреман подражавајући мајку св.Софију бодрити малодобне ћерке да издржесилне муке јер све остало је неважно ако Христа нема. Видимо ли ми каквим су они животом живели драга браћо и сестре. Много људи долази код мене па ми каже како се немогу причестити па ја се увек причестим када идем у цркву ( уНОВОМ САДУ . Па када си се ти исповедио оно право исповедио он каже никада свештеник очита заједничку разрешну молитву и то је то. Он иде да се причести.... а да ли је зато спреман то није важно. Важно је добити. Само егоизам чега је пун данас свет. Често делим после свете литургије текстове које прочитам па их одштампам па их онда делим народу. Остало ми мало једне недеље и неће бити доста за све и једна бака која живи сама и неможе да чита прилази : ја јој кажем мајка ви долазите у цркву а и невидите да читате шта ће вам ово боље да дамо то некоме ко ће прочитати, а јок сви су добили хоћу и ја.... и то је све. Мени то све око тог причешћа личи на такво што. Све ми личи да је онај ненавидник овде упетљао прсте. Када изградимо заједницу која се труди исправља стражи и бди са својим свештеником наравно да ће онда и то бити нормално да се причешћујемо.Али докле год је све у једном клишеу могу они можемо и ми мишљења сам да ту јако грешимо.

Нема љубави, осећаја за личност као Божије створење, у цркви зависти,среброљубља,властољубља на све стране... уђеш у свети храм са улице не научен и имамо следећу ситуацију: '' не тамо човече ,пази шта радиш то се тако неради иди тамо помери се амо, треба да идеш код тог и тог оца он је велики духовник.... а Гаврила и Гаврилчића на све стране. О причешћу ми причамо!!! Па нас треба најпре оглашене све прогласити да осетимо жељу коју су они имали па ишчекивање па све тако редом. А овако што да било шта дајем када ћу и без тога добити.

Ма, доста оче Ацо доста! Плаче ми се и плачем сваки дан над нама слепцима Јерихонским јер не видимо шуму од дрвета које нам је пред носом.Како каже Владика НАш добри:... нећеш смети сјести нити хљеба јести без станске горде заповјести... још завеза језик у Србина.... и знате ви то браћо и сестре знате ви то.... искористимо време док га имамо јер нам је дано да проповедамо ЉУБАВ да проповедамо живећи је. Читав живот немој да се причестиш ако немир у себи имаш.  Па пита се Бог: дал'попови посветињи живе ....да'л дјевојке држе дјевојаштво да'л калуђери греју пештере својим сузама и топлијем молитвама...????? да'л?????

Опростите и помјаните грешног јереја Александра!!!!!

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Још само ово да кажем и нећу у ову тему више да залазим одговор ћемо дати и одговор ћемо добити.Како нас учи химна љубави као дете мислих.... итако даље.

Него , засигурнои ће се неко запитати како се онда свештеник може причешћивати без припеме, рећи ћу само једно поред још много разлога. Свештеник има благослов за такву свако литургијску причест јер је то свима на корист није личан чин него чин општег добра за целу његову заједницу. АМИН!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sto se tice predaka... eh, pa zivimo kako zivimo bas jer njihovo nasledje zivimo. Mozda da su se oni pricescivali svake Liturgije mozda ne bi mi ziveli kako zivimo vec bi Radost hriscanskog zivota, to ce reci stalnog napredovanja, imali kao standard a ne kao nesto nedosezno, nesto zasta jednostavno mi nismo. Moja Liturgijska zajednica jeste zajednica stalnonapredujucih, kada ih pricescujem uopste ne mora pomocnik da mi suflira njihova imena - znam ih sve. Znam ih kako napreduju, znam tacno na kom su nivou rasta u meri Hristovoj i takodje znam da nikada ne bi dotle dosli da su na pocetku rekli - mi to ne mozemo, to nije za nas, mnogo smo gresni i nikada necemo biti dostojni Tebe. Kao Petar koji je rekao na pocetku Hristu, kada je On napunio mreze njihove - Idi od mene Gospode, gresan sam covek - ali, Hristos nije otisao od njega vec ga je nacinio ribarom ljudi bas zbog toga sto se greh/promasaj mora prevazici a sam covek pokajati/preumiti i to je proces koji pocinje svescu o gresnosti ali se tu ne zavrsava vec u odnosu sa Hristom (kao Petar i apostoli), prevazilazi. Podsetimo se da je taj isti Petar kasnije prvi ispovedio Hrista - Ti si Hristos Sin Boga zivoga - postavsi tako od Simona Petar, od gresnog coveka - svet covek, stub Crkve, kamen na kojem je sazidana. No, prisetimo se takodje i da ga se ovaj i odrekao i to ne jedanput vec triput i setimo se, takodje, kako se pokajao! Iz takvog secanja mozemo videti da su i oni, kao i mi, imali iskusenja, uspone i padove ali da su sveti upravo zbog toga sto su sav zivot svoj, od sveg uma svog i srca svog, posvetili sopstvenom putu ka Hristu i nisu rekli - ne mogu. Ne sami, vec sa Hristom, uz Hrista i Hristom! Uradimo li i mi isto, u svojim osobenim okolnostima, izgradicemo se isto, svedocicemo Istog jer On jeste - Put, Istina i Zivot - i ko jede Telo Njegovo i pije Krv Njegovu u Njemu prebiva i On u njemu i ima Zivot vecni jer On jeste Hleb Zivota koji sidje sa neba. A da li cemo mi biti od onih kojima su ove reci bile - tvrda beseda - ili cemo biti od onih Koji su Ga ispovedali, kao i uvek, od nas zavisi! Nema gotovih resenja niti dobitnih scenarija vec uvek, i juce i danas i sutra, zavisi od nas i naseg odabira kojem cemo se prikloniti carstvu jer - gde je srce vase onde ce biti i blago vase! Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Да драги мој оче Угрине ја и нисам причао онима где је та заједница заживела. Ту је све тако како кажете и слажем се у свему. Ја говорим о стереотипу да све можемо јер може и о.Угрин а да би заживела таква заједница знамо колико љубави труда и буквалне жртве је потребно и даље треба јер неможемо рађати а о томе се небринути.  Нека је благословена заједница ваша и Господ нека стоструко награди жртву вашу и устостручи љубав вашу.

с'молитвом и љубављу мали свештеник Аца савеликом продицом.

Подели на овим сајтовима

Заиста дивне примере је дао о.Угрин у вези са апостолом Петром. Мада мислим да ту треба издвојити неке карактеристике код апостола. Прво у случају кад га Господ позива он је дубоко свестан своје недостојности. Друго кад се одрекао Христа пре тог чина он је изјавио да би је спреман и да пострада са Њим. Ја несумљам да је апостол искрено желео да прати Господа баш свуда али у том тренутку то је било изнад његове чврсте жеље јер још није имао пуноту благодати коју ће после Васкрсења стећи.

Али остаје чињеница да је јарко и искрено желео да следи Господа и после одрицања је заиста принео плодове покајања. Значи имамо јарку жељу за следовањем Господа, имамо свест о својој недостојности и имамо покајање.

Питање је да ли ми увек пред причешће поседујемо ове три особине. Да ли без обзира на своју грешност и слабост воље ипак искрено желимо да следимо Господа, да ли  увек поседујемо дух скрушен и срце смерно, да ли се искрено кајемо за своје грехе и желимо да их се заувек отарасимо.

Мислим да су ове три ствари нека врста мерила да ли се треба причестити или не.

Волео бих неки коментар од оца Угрина и оца Аце ако су ради да прокоментаришу.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Гости
Guest Инсајдер

Питају ме многи, кажу премудри Инсајдеру шта ми имамо од Литургије, осим што морамо стајат на ногама сат и по и слушати нешто што некада и не разумемо.  Ја пошто увидех њихову духовну слабост реших да објасним на један лакши начин али у контра смеру вођен сопственим искуством.  Драга децо сад ћете видети и чути шта значи живот без Литургије.  Оно што у животу можемо приметити код оних што ревносно и са искреном жељом иду на Богослужење и учествују у њему је обично срећа, радост и олакшање и тада нека необична сила обасја човека, те му је све у животу много лакше.  А када човек, да ли из сопствене лењости, гордости или било ког другог разлога не иде редовно на Литургију, дешава се временом да што више Литургија пропусти, то се више демона роји у његовим мислима, нестаје она радост што је раније исијавала из њега и човек на крају пада у очај, тотално заслепљен, и у том паду ако не види излаз у Богу, или неће да га види, онда се све више окреће световним стварима из којих покушава да црпи ону животну енергију коју му је давала она Божанска благодат која окрепи сваког човека који присуствује Богослужењу. 

значи наравоученије је Литургије не пропуштати!  Али и ако пропустите, сазнаћемо за то и јавно вас посрамити овде на форуму  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Премудри  Инсајдеру,  слажем  се  са  тобом,  само  бих  додала  да  децу  треба  учити

од  малих  ногу  одласку  на  Литургију,  јер  гвожђе  се  кује  док  је  вруће.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...