Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

@@Manolis,

U pravu si za sve. Nista lepseg nema od Liturgije, jos kad proniknemo u dublji smisao olala drlove drlove drlove srcee pivo

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мен' рече један зема да се појавио један поп што службу врши мало на српском мало на немачком. Каже:"Рек'о ми тас'!

То је црква у 17. кварту. Пола сата сам га уверавао да сам био и да је човек одслужио на српском (јекавица) литургију.

Наиме, на проповеди нам је отац рекао да се појавила група "ревносних" која убеђује људе да не долазе 'ел се служи "по новем".

Каки' далабу има, куку мајко!!?

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

И јесам ригидан и јесам конзервативан али ми не пада напамет да те вређам и да доносим разне дијагнозе. Ја сам изнео своје мишљење и мислим да је потпуно исправно. Реците ваша и можемо дискутовати да ли је потребно и да ли је наша обавеза да идемо на литургију или је то само циркус и представа која не завређује нашу пажњу.

Не бих рекла да ти ниси поставио никакву дијагнозу ;)

Много круто гледаш, брате, али добро то је твоје право..само не знам да ли не схваташ или не желиш да схватиш оно што ти се прича, некако ти измиче суштина...видиш, ја одлазак у цркву не доживљавам као обавезу, не идем тамо зато што то тако мора и треба, не идем из пуке користи, страха или чега год, већ зато што желим и волим. Никаква обавеза према Господу ме не тера у Цркву, већ љубав и у томе је велика разлика. Ми од Бога ни на шта нисмо обавезани, потпуно смо слободни. До те мере смо слободни да Га можемо и одбити и рећи да не постоји. Поучена искуством у својој породици, морам ти рећи да присилом и убеђивањем других да је обавеза и корисно ићи у Цркву, можеш само да изазовеш одбојност истих према свему томе. Свако треба Бога да прихвати из љубави, не из интереса, а још мање зато што ти, ја или било ко црквен мислимо да треба. Мислим да је корисније да волиш друге какви јесу. Други ће већ из љубави волети све оно што си ти, све оно што тебе чини. Пусти да их Богу привуче љубав, а не обавеза. :)

Подели на овим сајтовима

видиш, ја одлазак у цркву не доживљавам као обавезу, не идем тамо зато што то тако мора и треба, не идем из пуке користи, страха или чега год, већ зато што желим и волим. Никаква обавеза према Господу ме не тера у Цркву, већ љубав и у томе је велика разлика.

Upravo na to sam mislila ali izgleda da manolis sve shvati kako samo njemu odgovara.

Manolis, za mene mozes da kazes sta hoces, i ja stojim iza toga da sam gresna, nedostojna Bozije ljubavi... ali ljubav i obavezu prema Bogu i Crkvu ne mozes da poredis!

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

i ja stojim iza toga da sam gresna, nedostojna Bozije ljubavi...

ту грешиш...ниједно биће на свету није недостојно Божије љубави, па ни ти...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Схватио сам ја све али ја се барем трудим а ваљало би да се потрудите и ви, не може да шкоди.

Не причам ја ово специјално ради тебе Мајо, не, ако ви мислите да је то прави пут и да је то апсолутно довољно, онда супер. Уопште се не оптерећујем што не одлазите у цркву, само мислим да је то јако тужно и жао ми је најискреније.

Као што сам рекао, сама љубав је непотпуна. Сам одлазак у Божији дом без љубави је непотпун.

Подели на овим сајтовима

ja stojim iza toga da sam gresna, nedostojna Bozije ljubavi

Ма, сви смо ми грешни, али нас Господ љуби такве какви смо. Љуби до те мере да је Сина свога дао да страда зарад нас и нашега спасења...зато та прича да смо недостојни Божије љубави никако не пије воду, јер Христос није страдао за појединце, већ за читав људски род и својом смрћу искупио сваки наш грех. Човек је спашен, остаје му само спасење да прихвати. :)

Подели на овим сајтовима

Majo, otvori moj dnevnik da vidis dubinu i sirinu Ljubavi. :10900: :group111: . Naidje period odbojnosti i prodje nista strasno. Mesecima nisam isla u hram, ali po povratku sam hvatila da je Liturgijsko zajednicarenje miina 170fs799081

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ја сам рекао да је ОБАВЕЗНО и да тај који каже да је хришћанин а оде једном у 10 година у цркву тај НИЈЕ Хришћанин! Џаба му крштеница, он хришћанин не може бити! АЛИ НИКАДА НИЈЕ КАСНО, ДАКЛЕ БРАЋО И СЕСТРЕ НЕ БУДИТЕ ЛЕЊИ, НЕ ПРКОСИТЕ БОГУ! ИМАТЕ БОГУ ХВАЛА РУКЕ И НОГЕ, СУТРА ЈЕ НЕДЕЉА, СВЕТА МИСА/ЛИТУРГИЈА! ТУ ЈЕ СПАС, ТО ЈЕ ОБАВЕЗА, НЕМА НИШТА ЛЕПШЕ И КОРИСНИЈЕ ОД ТОГА!

обавеза у смислу испуњавања заповести - да, али не обавеза у смислу морања или правила.

не постоји лично правило за број присуствовања Литургији и приласка путиру, већ је индивидуално и благослови исповедник/духовник према расту верника, иако се Литургија служи сваки дан, па и ређе где није таква могућност, па се и верник призива сваки дан на молитву и свето причешће.

налаже се по канону да верник присуствује најмање једном у три недеље Литургији, ал шта ћемо са онима који су слаби у вери или немају могућнсоти за тако нешто - нису ли они управо хришћани, јер то право носе по крштењу и нико нема право да им одузме тај понос.

сем тога, нашао си се судијом уместо Судије и не ваља ти то, било би лепо да исповедиш пре него се разболиш од таквих крутих и тврдовратих мисли. а ако те неко од мантија учи тако, беж од њега и нађи неког здравог исповедника/духовника smiley.gif

ево ја да тебе питам нешто православно - причешћујеш ли се и колико? smiley.gif

Колико сте само незахвални, није БОГ дужан нама, него смо ми њему! За све ово смо му дужни и треба му захвалити.

нису Му ништа дужан, у томе се и огледа слобода јер ниси ни роб ни најамник, него син smiley.gif

Бог жели људску слободу КА Њему, а не морање и обавезу, иначе нам не би ни дао слободну вољу да бирамо него бисмо били везани и принуђени а реално робови и Бог би онда био злобник и крвник јер би нам и грехе наплаћивао у НАШОЈ крви а не у СВОЈОЈ.

Све што ми се догоди ја му захвалим јер знам да је то његова воља.

нетачно, онда би и абортуси и ратови, силовања, убиства и све зло било одраз Божје воље а не допуштења.

према томе, неке ствари Бог допушта, ал то не значи да су одраз Његове воље.

дакле, постоји и људска воља, која може да се поклапа са Божјом или не мора.

Барем смо толико дужни ако нас и то мрзи онда нисмо достојни.

ниси ништа дужан јер се Бог доборовољно распео на Крсту а не да би иког обавезао, и никад нећеш бити достојан ничијег живота, а камоли Христовог.

тако испадне да ти новчићима добрих дела потпкупљујеш Бога а он испада пописна комисија која ти наплаћује сваки грех.

оно чега јеси достојан, од крштења па надаље до краја живота, је да се причешћујеш и да тиме учествујеш у заједници с Богом, да ти се оперу греси и да живиш вечно. то нико не сме да ти одузме, а Бог се не каје за дато, јер онда ниси хришћанин.

једино не можеш да се причестиш је кад се не кајеш, али само због тога да се не би осудио а не зато што ти се ускраћује - Бог није чак ни Јуди ускратио свето причешће, и поред свега.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1351169512' post='734654]

обавеза у смислу испуњавања заповести - да, али не обавеза у смислу морања или правила.

не постоји лично правило за број присуствовања Литургији и приласка путиру, већ је индивидуално и благослови исповедник/духовник према расту верника, иако се Литургија служи сваки дан, па и ређе где није таква могућност, па се и верник призива сваки дан на молитву и свето причешће.

налаже се по канону да верник присуствује најмање једном у три недеље Литургији, ал шта ћемо са онима који су слаби у вери или немају могућнсоти за тако нешто - нису ли они управо хришћани, јер то право носе по крштењу и нико нема право да им одузме тај понос.

сем тога, нашао си се судијом уместо Судије и не ваља ти то, било би лепо да исповедиш пре него се разболиш од таквих крутих и тврдовратих мисли. а ако те неко од мантија учи тако, беж од њега и нађи неког здравог исповедника/духовника :)

ево ја да тебе питам нешто православно - причешћујеш ли се и колико? :)

Хвала ти на саветима, немам проблем никакав са тим и врло радо то чиним и није ми мрско отићи у цркву и примити причест.

Нажалост тешки сте као земља а ја нисам толико јак да вас убедим да је одлазак у цркву и потреба и обавеза.

Многи овде знају да сам ја римокталоик и ако сам крштен у СПЦ. Нажалост хришћанство се данас свело само на вернике са крштеницом, мисле да су недодирљиви чим су крштени, да су безгрешни и да је не битно да ли се зна обичај и да ли се иде у цркву. Ако је вама то ОК онда супер, али остаје и даље оно у ваздуху а то је ЛАЖ. Ја видим да би ти мене врло радо осудио за неку јерес али ја и даље стојим иза мојих ставова, став за цркву и став за љубав, све друго сматрам да су лагарије и лељиост.

Подели на овим сајтовима

Нажалост тешки сте као земља а ја нисам толико јак да вас убедим да је одлазак у цркву и потреба и обавеза.

Многи овде знају да сам ја римокталоик и ако сам крштен у СПЦ. Нажалост хришћанство се данас свело само на вернике са крштеницом, мисле да су недодирљиви чим су крштени, да су безгрешни и да је не битно да ли се зна обичај и да ли се иде у цркву. Ако је вама то ОК онда супер, али остаје и даље оно у ваздуху а то је ЛАЖ. Ја видим да би ти мене врло радо осудио за неку јерес али ја и даље стојим иза мојих ставова, став за цркву и став за љубав, све друго сматрам да су лагарије и лељиост.

аха, сад су ми јасније неке ствари, иако обично римокатолици носе такав статус поред аватара да би било јасније писање.

свеједно, ствари остају онакве какве сам писао али не бих знао да ли се код вас разликује догмат о слободи тако да би морао онда неке ствари да појасниш smiley.gif

а то како људи сматрају себе, Бога и Цркву по својим слабостима и гордости - нема везе са оним како заиста стоје ствари.

а поготово ти који мисле да су безгрешни biggrin.png

kako kaže sveti grigorije bogoslov: samo ono sto se preko hrista sjedinilo s bogom to je spaseno...

a gde se mi najpre sjedinjujemo s hristom ako ne na sabranju tj liturgiji...

zato je u apostolsko vreme bilo obavezno da se dolazi svake nedelje i ko ne bi 3 puta dosao bez opravdanja dobijao bi epitimiju...

tako da vidimo da nije sloboda bas takva kako je neki zamisljaju: moz dođes a ne moras, sve jedno clan si crkve..

clan crkve je onaj koji je redovni ucesnik na sabranju, a ko ne odlazi u liturgiju, nego se sam moli kuci, on moze biti hriscanin, ali ne i clan crkve pravoslavne... jer takav bi po apostolskim pravilima bio odlucen odavno...

tako da ako govorimo o tome ko je clan crkve pravoslavne, onda je to onaj koji je takivni ucesnik u sabranju, tj liturgiji, a ko ce se spasi, to samo bog zna.

управо због тога сваки канон има и одступ од написаног - ако ко има оправдање, сем тога што је пракса Цркве снисхођење а не инсистирање на канонима и правилима.

а чланови су сви јер су крштени, и то нико не може ни да понизи а камоли уклони од себе јер ни нема власт над тиме.

колико видим према свему написаном, крајње би било корисно да се прочитају барем наслови приговора (против причешћа) из ове Душекорисне књиге smiley.gif

http://www.verujem.o..._svetogorac.htm

приговори против причешћа су уједно и сва оспоравања неком да је хришћанин, односно да је достојан Христа и назвати се Његовим именом, бити део те свете породице као син или ћерка.

Подели на овим сајтовима

аха, сад су ми јасније неке ствари, иако обично римокатолици носе такав статус поред аватара да би било јасније писање.

свеједно, ствари остају онакве какве сам писао али не бих знао да ли се код вас разликује догмат о слободи тако да би морао онда неке ствари да појасниш smiley.gif

а то како људи сматрају себе, Бога и Цркву по својим слабостима и гордости - нема везе са оним како заиста стоје ствари.

а поготово ти који мисле да су безгрешни biggrin.png

Какав статус? О чему ти причаш? Гледај ме као хришћанина а не као римокатолика.

Шта да ти појасним? Да не треба ићи у цркву? Смешно.

И мени су ствари апсолутно јасне, од лењости и мрскости не желите у цркву, е па будите храбри, недајте се, борите се са тим и то уопште није тешко.

Подели на овим сајтовима

Какав статус? О чему ти причаш? Гледај ме као хришћанина а не као римокатолика.

Шта да ти појасним? Да не треба ићи у цркву? Смешно.

И мени су ствари апсолутно јасне, од лењости и мрскости не желите у цркву, е па будите храбри, недајте се, борите се са тим и то уопште није тешко.

статус овде на форуму, додељује вам се то име испод аватара (као што постоје и друге групе корисника форума "администратор", "свештеник", "теолог", итд) да би било јасно из које перспективе се нешто пише.

свима којима не пише статус "римокатилик", "муслиман", "протестант", ... сматра се да су православни па одатле и збуњивање у досадашњем писању, барем с моје стране :)

иначе, брате мој, слабо је теби шта јасно у том црно-белом свету у ком живиш у својој глави и где све пише оно што нико није ни писао :D

сем тога, брз си да осудиш и мислиш да си верометар који гледа у туђа срца а уствари тотално погрешно закључујеш и о вери и о људима, поготово што ја, анастасија и таиса идемо редовно на Литургију и причешћујемо се редовно али први немам ни храбрости да неком гледам у пасуљ јел достојан назвати се сином/ћерком Божјом, односно хришћанином ;)

приде, нисам приметио ни да је неко од нас писао о томе да није неопходно, корисно и спасоносно одлазити у Цркву и причешћивати се, али свакако није обавеза.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1351171627' post='734673] статус овде на форуму, додељује вам се то име испод аватара (као што постоје и друге групе корисника форума "администратор", "свештеник", "теолог", итд) да би било јасно из које перспективе се нешто пише. свима којима не пише статус "римокатилик", "муслиман", "протестант", ... сматра се да су православни па одатле и збуњивање у досадашњем писању, барем с моје стране

И шта би значио тај мој статус? Папин слуга? Шпијун? Усташа? Јеретик или одпадник? Још више дељења, и мржње и свега негативног.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1351171627' post='734673] иначе, брате мој, слабо је теби шта јасно у том црно-белом свету у ком живиш у својој глави и где све пише оно што нико није ни писао сем тога,

Само због тога што инсистирам на одлазак у цркву? Само због тога што инсистирам на искрену љубав? Нека ја живим у мом цр(ве)но-бело свету али барем знам да не морам лагати да јесам оно што нисам.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1351171627' post='734673] приде, нисам приметио ни да је неко од нас писао о томе да није неопходно, корисно и спасоносно одлазити у Цркву и причешћивати се, али свакако није обавеза.

Писали сте, али у смислу "може а и не мора уопште".

Подели на овим сајтовима

И шта би значио тај мој статус? Папин слуга? Шпијун? Усташа? Јеретик или одпадник? Још више дељења, и мржње и свега негативног.

видиш, ово је доказ колико погрешно и аутоматски негативно закључујеш, као и уску црно-белу перспективу коју гајиш и гураш све живо у њу :)

али не, стоји баш управо због оног што сам ти написао - да не буде погрешног закључивања при писању, да ником не намећемо своје гледиште већ да (можда) постоји очигледан разлог одакле долази разноврсност у мишљењима и ставовима око неких ствари.

Само због тога што инсистирам на одлазак у цркву? Само због тога што инсистирам на искрену љубав? Нека ја живим у мом цр(ве)но-бело свету али барем знам да не морам лагати да јесам оно што нисам.

не само, већ и због свега оног што то повлачи за собом. дакле, нико не може да инсистира од верника да иде у Цркву јер Бог управо жели слободу а не робовање, како каже Нови Завет овде:

Јер не примисте дух ропства, опет да се бојите; него примисте Дух посиначки, којим вичемо: Ава, Оче!

Римљанима посланица, глава 8, стих 15

Писали сте, али у смислу "може а и не мора уопште".

тачно, јер Црква има став да не зависи спасење од броја одлазака на Литургију, па и броја причешћивања, него управо од слободе Божје :) што опет не значи да Бог неће и то узети у обзир, ал то је већ проблем односа између верника и Бога, а не личне процене трећег лица, у овом случају тебе.

и то не значи да ико од нас негира неопходност, корисност и спасоносност одлазака и причешћивања, већ да се покаже да постоји цела ширина и висина у Богу и Његовој љубави, а не да се понижава смисао постојања Цркве и свега оног што је остављено у спомен на Христово отелотворење :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...