Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

Знам да је овај пост о језику "чачкање мечке". Али ако већ причамо о томе зашто неки не долазе у цркву, могли би да напоменемо да, између осталог, многи (као ја некада) не разумеју шта се у опште дешава у цркви сваке недеље. И ја сам то научио пре свега захваљујући Интернету а не цркви.

Брате, и ја сам имао тај проблем са 'старим' језиком.

Шта да ти кажем... Видим да се бориш и ... Само тако! Буди мушко!

:)

Ако си у Београду, сврати у Недељу после Божанствене Литургије на Агапе,

до наше Цркве Преображења Господоњег на Пашином (Лекином) брду,

да ти поклоним ово:

http://www.liturgija.net/

А и да ћаскамо. Не се брини, неће ти бити досадно!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Liturgija ne moze da bude dosadna. Nije to predstava u pozoristu, vec smo svi zivi ucesnici u njoj.Stajanje zavisi od koncetrracije. Ako smo umom udubljeni u ono sto se dogadja u oltaru necemo mnogo obracati paznju na bolove u ledjima ili nogama. Ne bi bilo lose da svi pomalo ucimo Liturgiku bar neke osnove . Sto se tice jezika pa i to se da savladati ako postoji volja i zelja za tim. nasznakslavabogu.png

Meni draga osoba ne dolazi u hram iz sledeceg razloga: Smatra da je pop i hram iskljucivo rezervisani samo za smrt, opela i sahrana. Cim cuje pojanje ili oseti tamjan to je odmah podseti na sahrane. Kako joj pomoci? :hvala:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Niko vam nece zameriti ako na kratko cucnete ili prebacite ravnotezu na jednu nogu. Ima tu dosta tehnika dovitljivosti.

Ma da li je toliki problem stajati sat vremena? Viđala sam stare, bolesne, kako stoje po 4 sata na jelejosvećenju, svake druge subote! I niko se od njih ne žali.

A što se tiče teme, čula sam često od ljudi da kažu: Ja verujem u Boga, ne verujem u Crkvu. Nikad mi to nije bilo jasno, al' eto, to je još jedan od razloga koji ljudi navode...

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Meni draga osoba ne dolazi u hram iz sledeceg razloga: Smatra da je pop i hram iskljucivo rezervisani samo za smrt, opela i sahrana. Cim cuje pojanje ili oseti tamjan to je odmah podseti na sahrane. Kako joj pomoci?

Pustiti jo snimak venčanja ili krštenja u crkvi i razgovarati sa njom....

Zapaliti neki od miomirisnih tamjana (i pomoliti se Bogu za nju)

da oseti durgačiji miris drugačijeg tamjana....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Nije , nego hram u selu je bio ujedno i kapela plus ni sd nema svestenika da sluzi svake nedelje.U gradu zna se to je odvojeno ali je njoj to ostalo svadja

Подели на овим сајтовима

Ништа јој више од тебе није потребно. Ето, ти верујеш, ето ти живиш црквено. И жива си (и живљља од многих који се рачунају у живе, а уствари су у најбољем случају полуживи). Ако си и ти њој драга, колико и она теби, онда ће јој то бити довољно.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Ништа јој више од тебе није потребно. Ето, ти верујеш, ето ти живиш црквено. И жива си (и живљља од многих који се рачунају у живе, а уствари су у најбољем случају полуживи). Ако си и ти њој драга, колико и она теби, онда ће јој то бити довољно.

Radi se o mojoj majci i ne bi bilo lose da i ona udje u stos ovako ja jedna na njih troje ,nit da pricam nit da cutim.Izbegavam da govorim bolje po njih

Подели на овим сајтовима

Prvo i osnovno, pozdrav svima!

Nov sam ovde, tek se upoznajem sa sajtom i moram priznati da mi je malo prenatrpan tj. slabo se snalazim, ali okej nadam se da ću se navići.

Ja sam u osnovi jedan zbunjeni hrišćanin koji ide u crkvu samo kad je Veliki Petak i kada bude neka svadba na koju sam pozvan. Kršten sam pre sedam godina kao već dvadesetogodišnji dečko jer je naš sveštenik tražio previsoku sumu u ono krizno vreme devedesetih i to je za moje roditelje bio preveliki izdatak (da napomenem, imam i sestru i to je bio dupli izdatak). Poštujem moralna hrišćanska načela, pročitao sam mnogo knjiga na tu temu, trudim se da živim tako da nikoga ne povredim ili nanesem zlo... ali jednostavno imam neki strah od Crkve koji čak ne umem ni da objasnim.

Imam drugove od kojih su trećina ateisti, trećina ne znaju šta su, a trećina zbunjeni poput mene. Pokušao sam sa tim ''zbunjenima'' da odem na neku nedeljnu službu, ali evo već mesec dana ništa od toga!

Imam želju da se uključim aktivnije, voleo bih da se osetim delom pravoslavne zajednice, i tražim od vas neki savet kako da taj korak učinim što bezbolnije. Kako da skinem taj strah od Crkve i da unutra uđem kao slobodan čovek, a ne da se uvek cimam da l' će neko nešto da mi prigovori, popreko pogleda ili osuđuje?

Подели на овим сајтовима

добродошао на право место :)

ако треба нека помоћ, слободно питај па ће ти већ неко помоћи, и драго нам је што си одлучио да се боље упутиш у веру и жао ми је што ти је неко направио и одбојност новцем и набио страх од потенцијалних вратара, ал слободно се не обазири јер ће ти то бити искушења и убудуће и говори само о туђим предрасудама и (не)способности да сагледају друге особе у целини а не твојим, поготово што си нов и мало шта знаш :)

можеш и сам да одеш, иако знам осећај да ћеш себи изгледати ко дирек на ливади али ћеш полако проналазити и своју литургијску заједницу а и не дај да те мале препреке спрече да увидиш радост и лепоту живота у вери :)

Подели на овим сајтовима

Добродошао!

Па није Црква стварно као у Аутобиографији Бранислава Нушића, да човек мора стално да буде на опрезу и очекује да га ђакон жвајзне кадионицом ;) Полако, добро је што имаш жељу. Лепо је што се трудиш да живиш морално, али је то мач са две оштрице: ако ти то причињава напор, после неког времена ћеш почети да очекује сатисфакцију за твој труд, па ако задовољење изостане, окренућеш се на другу страну. Лепо је, дакле, али није довољно. Задовољење је живот у Христу и Царство Божије на земљи.

У извесну руку, лепо је и што имаш респект према Храму и у том смислу страхопоштовања, али то је степеница на којој није добро да се дуже задржаваш. Само полако. Сигурно да постоји неко кога познајеш, а ко већ иде у Цркву. Разговарај, види, упореди.

А што се осталог тиче - па и на улици те људи понекад гледају попреко, па ипак излазимо међу људе. Даље, што би баш тебе неко посебно осуђивао?

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...