Bojan Dragićević Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Poštovani, U ime udruženja ,,Ateisti Srbije" i vlastito ime želim da vas pozovem na zajednički organizovanu debatu, u cilju demonstracije da razlike u stavovima ne impliciraju nužno netrpeljivost i isključivost , te radi potvrde da je suštinski razgovor u ravni civilizovane i opuštene diskusije moguć, na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo publike, koja će imati mogućnost da čuje argumente obe strane i sama o njima donese sud. Takva slobodna i argumentovana diskusija je jedan od temelja moderne civlizacije i zato smatramo da bismo učinili dobro da o jednoj važnoj temi sa očigledno suprotnim pogledima pristanemo na nju, na taj način dajući primera i široj društvenoj zajednici kako uljudno i kulturno treba razgovarati o oporečnim stavovima. U tom smislu možemo da vam garantujemo neagresivnost i opuštenu, prijatnu diskusiju, ali unapred želimo da istaknemo da se to ne odnosi na materiju diskusije, već samo na formu, pošto sam siguran da će vam po prirodi razlika u mišljenju neki naši stavovi biti ,,uvredljivi", a mi u tradiciji intelektualnog poštovanja ne mislimo da ih treba ublažavati u dodvoravanju bilo suprotnoj strani, bilo publici. Mislimo da to ipak nije prepreka, te da takav nebitan nedostatak treba prevazići, budući da samo kroz razumnu diskusiju možemo doći do istine, koja je nesumnjivo jedna od vrednosti kojoj treba težiti. Da je u toj ravni moguće sarađivati sa AS, pokazuju debate koje su održane u saradnji sa Evanđeoskim društvom studenata Srbije, a koje su prošle u najboljem redu: u jednoj (,,Da li Bog postoji?) sam i sam imao čast da govorim sa gostom, gospodinom Majklom Otsom, dok je druga održana u Novom Sadu (,,Moral"). Obe su prošle bez ikakvih incidenata i uz puno zadovoljstvo oba udruženja proteklim događajima, ali i pohvalan odziv publike, koja je pokazala veliko interesovanje za ove teme. O formi debate, broju učesnika, temi i predstavnicima možete odlučiti sami. Naravno, ovo podrazumeva da se možete opredeliti da li želite da učestvujete u debati 1:1 ili 2:2. Mislimo da bi broj govornika maksimalno trebalo ograničiti na četiri ukupno radi održavanja za temu prikladnog oblika diskusije, ali i tu smo, naravno, otvoreni za predlog. Naša skica debate u slučaju 1:1 bi podrazumevala sledeći raspored: -15 do 20 minuta po govorniku (sa tim što bi vaš predstavnik govorio prvi budući da brani afirmativni stav) - 5 do 10 minuta po govorniku za repliku (gde se redosled takođe zadržava) -10 minuta za živu i slobodnu diskusiju dva govornika, te razmenjivanje pitanja između njih, koja bi račistila eventualne nedoumice iz prethodnog dela (ako bi prvi deo bio 15 minuta, moguće je ovo podići na 20, što mislimo da je najbolje rešenje) -30 minuta za pitanja publike Naravno, i u tom pogledu imate punu slobodu da predložite izmene ili drugačije rešenje, ukoliko smatrate da je ono prihvatljivije i više odgovara potrebama ovog događaja. Tema debate na kojoj bismo insistirali ne postoji. O njoj možete odlučiti ponovo sami, u skladu sa prirodom događaja. Diskusija o moralu bi bila odličan materijal, to možemo da napomenemo. Možda ,,Da li moral potiče od Boga?" Ili uže: ,,Da li je Bog moralan?" Možete naravno preformulisati po želji, od hrišćanstva do Biblije kao izvora morala. Vaše predloge ćemo pročitati sa najvećim interesovanjem. O mestu i vremenu održavanja debate takođe je moguće dogovoriti se, tako da ovaj post za svoju svrhu prevashodno ima utvrđivanje postojanja volje sa vaše strane za organizaciju događaja sličnog tipa. Mi smatramo da je debata jedno od najmoćnijih i najzanimljivijih sredstava za omogućavanje široj javnosti da se upozna sa određenim intelektualnim problemima sa različitih gledišta, te da je kao takva ujedno i potvrda privrženosti nenasilnoj, racionalnoj i tolerantnoj komunikaciji. Zato se i nadamo da će vaš odgovor na ovu zamisao biti pozitivan, budući da verujemo da je moguće i kod nas ostvariti dovoljan nivo civilizovane diskusije da bi debate sa verskim zajednicama, ali i debate među njima, postale učestalija i ustaljena praksa, upravo ona koja postoji u službi mira i tolerancije, a ne u večitom strahu od kakve agresije ili mržnje. Pozdravi, B.D. Paradoksologija, GeniusAtWork, Deja Vu and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Лепо је то од вас атеиста и за такво сучељављње . И ја сматрам да по природи различитости да и ми који верујемо у Бога можемо изнети неке ставове које би били уверљиви за вас атеисте . Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Debata je interesantna ako bi ljudi stvarno menjali stavove. Sta kako ja znam nije slucaj. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Dragićević Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 @Ненад. Drago mi je zaista da je ideja naišla na lep prijem. Nadam se da će i ostatak članstva reagovati tako pozitivno. @Agnostik Moje iskustvo je recimo sasvim suprotno: znam veliki broj ljudi koji su posle praćenja debata promenili svoje mišljenje. Inače vidim i da ih to zanima, često i sami prilaze posle debate i pitaju šta ih interesuje. Nekima je bila dovoljna jedna debata za to, neki su se dugo lomili i ispratili čitave cikluse, ali ne mogu da kažem da je za one koji bi hteli zaista da čuju različita mišljenja ikad bilo koja debata bila baš uzalud. Sad, da li će ih to promeniti ili ne u stavovima je naravno njihova lična stvar i zavisi od slučaja do slučaja. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Cudi me mozda su ti koji su ionako klimavi po stavu, kao sto sam ja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Cudi me mozda su ti koji su ionako klimavi po stavu, kao sto sam ja. tada brate davaj si truda, osnovno je da imas potrebu unutar sebe tad ti nece biti potrebne nikakve debate da razvijas u svojoj licnosti sto nedostaje, lako ces se informisati, danas vrlo lako, samo treba ta volja, potreba, nazovi kako hoces, ja to kazem kad proradi sveti duh u tebi sve ce doci vremenom, on je u tebi ako vrijedis kao covijek, nemoj ga potiskivati, nemoj sebe jeftinom logikom dovesti u situaciju da si ti mudriji i pametniji od recimo njegosa i mnogih drugih velikana naseg naroda i prostora, pa da pomislis recimo sve je to iluzija, ja sam pametniji pa to vidim, dok su oni bili sljepci takav ti ego ne treba u zivotu.... ne dolazi se logikom do boga vec dusom, cemu onda debate, zasto da vjernik truje dusu debatom sa ateistima kad su oni zatvoreni po tom pitanju, cak bih rekao ograniceni duhovno da razumiju smisao, kako ces od nekog ko je drven ocekivati da bude violinista, ljubavnik, duhovnik, ne moze brate, oni zele debatu zbog samozadovoljavanja svoje logicarske svijesti a ne zato sto traze put do boga, evo bojan je u tom svom prvom komentaru priznao da je vec ucestvovao u debatama na tu temu i jos bi jer mu je zadovoljstvo, ja bi ga pitao sta ga zadovoljava ako moze da konkretnije kaze, koji je smisao svega toga? kulturni eksperiment sa oprecnim stavovima medju sagovornicima, pa sta ce mu vjernici za to, bolje je da pozove hrvate nacionaliste i srbe nacionaliste pa neka eksperimentise preko njihovih ledja i nek testira tekovine evropske civilizacije u praksi.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Тема може нпр бити: Откуда зло у свету или Бог није створио зло итд , са освртом на неке различите ставове током историје: http://serbianforum.org/threads/problem-zla.114673/ Ненад Р., Paradoksologija, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Ja bih rado došla da slušam. Doduše, imam predlog, pošto ovakve debate često bivaju nepotrebno nepravedne u startu, polazeći od ideje da vernici nužno tvrde da imaju argumente kojima mogu da dokažu postojanje Boga ili poreklo morala u Bogu (a neki vernici zagrizu pa to hoće i da pokušaju): Zašto ateisti ne bi branili afirmativni stav? Poreklo morala je samo u čoveku. Bog je ljudski konstrukt. Svet je nastao slučajnošću. Bilo kakvo traženje ljudski definisanog smisla u kosmosu promašeno je. Дијана., Wu, Срђан Шијакињић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Зло није у Богу , већ у човеку .Од како се човек све више удаљавао од Бога , све више насиља има , јер се некада људи плашили Бога , а сада најчешће не . Било би интересантно да атеисти кажу своје виђење ствари у вези са тим. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Dragićević Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Imate potpunu slobodu što se izbora teme tiče. Samo jedna ispravka: uopšte nije ateistički stav da je svet nastao čistom slučajnošću, tako da taj stav zaista ne bih želeo da branim. I problem zla sasvim odgovara kao tema. Vaše je samo da se dogovorite oko predložene teme ili da bar svedete to na dva-tri predloga, kao i da se dogovorite ko bi vas u toj debati zastupao. Što se nas tiče, potpuno je nebitno da li će ateisti imati afirmativnu ili negativnu stranu. To su tek sitnice u smislu formalizma. @kordun Smisao se ogleda u davanju mogućnosti zainteresovanima da se upoznaju sa stavovima i argumentima obe strane i na taj način iskristališu vlastite stavove. Paradoksologija and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Meni se cini da je aquiliio ko stvoren za takve diskuzije ili neki teolog. Deja Vu, Paradoksologija, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Mladjoni bi hteo debatu izmedju Milana Cirica i jednog fizirara iz Ateisti Srbije. Reko mi je. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Mladjoni bi hteo debatu izmedju Milana Cirica i jednog fizirara iz Ateisti Srbije. Reko mi je. Misliš Ćirkovića? Pa on nije religiozan na bilo koji način. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Misliš Ćirkovića? Pa on nije religiozan na bilo koji način. Zezno se Mladjoni. Ja sam mislio to je neko odavde. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Зло није у Богу , већ у човеку .Од како се човек све више удаљавао од Бога , све више насиља има , јер се некада људи плашили Бога , а сада најчешће не . Било би интересантно да атеисти кажу своје виђење ствари у вези са тим. Samo jos kad bi ovo bilo istinito. CecaV and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука