Jump to content

Mozemo li zajedno?

Оцени ову тему

Препоручена порука

E ovako, mozda nije bas najbolji izbor naslova ove teme ali, shvaticete o cemu se radi.
Razmisljao sam danas malo o celokupnoj situaciji koja se desava ovih dana u Francuskoj i nekim zemljama sveta a koja se moze a i ne mora prosiriti i na neke druge drzave. Naravno, rec je o ovoj tragediji u Parizu, o kojoj i mi raspravljamo vec nekoliko dana.
Shodno tome, pitanje koje mi se postavlja je i naslov ove teme "Mozemo li zajedno" ?!

Misljenja( sa foruma a i iz "realnosti") su krajnje razlicita. Od onih da muslimanima nije mesto u Evropi do nekih sasvim suprotnih misljenja.

Jasno je da muslimani cine bitan procenat stanovnistva Francuske na primer (vise od 5 miliona), takodje je jasno da oni sebe i svoja prava neretko smatraju ugrozenima (cesti protesti u poslednjih par godina), pa dotle eto, da je cinjenica da i tamo postoje ljudi koji su zbog vredjanja njihove religije spremni da urade to sto su uradili.

Sta je resenje?
Shishoditi muslimanima i njihovim zahtevima ili i dalje nastavljanje po starom, tacnije postovati sva prava i slobode ljudi u Francuskoj i drugim zemljama gde ima dosta ljudi koji koriscenja tih prava dozivljavaju kao "licnu" uvredju?

Da cujem vas, pa cemo zajedno iznositi svoje ideje i stavove?

Konkretno pitanje glasi, da li drzavne vlasti Francuske i dalje treba da dozvoljavaju, zabranjunu ili na neki nacin modifikuju pravo na slobodu govora ukoliko je muslimanski deo stanovnistva uvredjen "sirinom tumacenja" tog prava?

Подели на овим сајтовима

Nema potrebe da Francuska brani slobodu govora ili da to radi bilo koja drzava, nego treba kroz vaspitanje i obrazovanje pokaze kako ta sloboda moze da se koristi. Dakle da pokaze da ruganje, crtanje i vredjanje drugih bili oni muslimani, hriscani, Srbi '99 nije dobro i lepo i da zapravo (kroz filosofiju) pokaze da nije ni neka sloboda. "Sloboda je mogucnost da postanes bolji" - Albert Kami, a kroz vredjanje niko bolji nije postao. Eto, Kami je Francuz i egzistencijalista, mozda moze posluziti i u vaspitavanju ateista. 

Ja kad sam onda pisao na temi, nisam pisao protiv slobode govore, nego mi nisu bili jasni stavovi ovdasnjih liberala koji su branili stradale, posto ne vidim sta su lepo i dobro uradili. Dakle, kritkovao sam njihov nacin prenosenja poruke (kroz uvredljive i kontraverzne karikature) i one koji su ih ovde branili i svoju kritiku sam izneo kroz izreku "cackali su mecku". 

To da Fr treba zabraniti slobodu nista ne resava. Ako zabrani, manijaci ce opet naci nesto sto ih vredja i oni uvek imaju nesto sto ih vredjaju i to je njihov mentalni problem. 

Sto se tice muslimana u Evropi, sa njima treba ostvariti dijalog i saradnju, mnogi od njih su miroljubivi. Problem su ovi drugi na koje cak ni zakon ne mozes da primenis, jer ako zatvoris jednog manijaka koji je opljackao prodavnicu npr. javice se hiljade njih da te razpanu sto si dirao njihovog brata. Mozda te neki izresetaju kalasom, ko zna. A i javice se neki Erdogan i njemu slicni sa raznim odvalama koje brane gluposti koje prave muslimani po Evropi. Postoji citav kompleks problema sa jednim delom islama, u kom se nalaze kako teroristi tako i obicni ljudi po Evropi (Zayron je nesto spominjao) i muslimanski polticari. Jos veci problem su "jastrebovi" po Evropi sa svojim nacionalistickim i fasistickim stavovima i njima slicni gradjani. 

Подели на овим сајтовима

Da, lepo si to primetio.

Evo moje ideje, na koju sam ja danas dosao razmisljajuci o ovakvim pojavama.
Naime, ja sam za neki vid "cenzure" ovakvih umetnickih sloboda, koje mogu uvrediti bitan procenat ljudi koji cine neko drustvo, u ovom slucaju na verskoj osnovi.
Sto se konkretnog primera tice, uradio bih sledece:
Neko zeli da stampa takve stvari, okej. Ima slobodu da to radi, i, posto se svet krece tom putanjom da se ono sto cini slobodu govora shvata u sto sirem smislu, samim tim i takve stvari bi spadale pod taj pojam- slobode.
Sa druge strane imamo znaci, muslimane koje to vredja i koji ne zele to u svom drustvu, a drustvo je i njihovo isto kao i drugih ljudi, koji ne pripadaju njihovij religiji. Ja sam za kompromis. Uradio bih prostu stvar i tako zakonski pokrio pricu.
Sve novine (u ovom slucaju) koje se procene kao "rizicne" za odredjenu versku grupu bih obelezio na naslovnoj strani, kao sto se to radi danas sa filmovima i drugim medijima (seksualno i drugo nasilje). Napisao bih nesto ovako " Upozorenje. Sadrzi slike i tekst koje bi mogle da uvrede verska osecanja odredjenog dela zajednice".
Tako bih nekako sebe pokrio jer ipak, dozvolio bi i "slobodu govora" a sad druge strane bih zastitio i vernike, eksplicitnim obavestenjem da ce se u ovom slucaju (citanja toga) "uvrediti svojevoljno".

Sta mislite o tome? :)

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi se isto desavalo. Njima ne vrede nikakvi zakoni i oznacavanja, jer ih to ne zanima. 

Pa ne vidim nikakvo bolje "resenje" zaista. 

Je l, koliko mozemo postignuti "edukacijom ljudi o tome da vredjanje nije primereno". Ja nekako smatram da za to i ne treba edukacija, zdravoj odrasloj osobi. 

Sa druge strane, meni bi bar situacija delovala totalno drugacije da su ove novine na neki nacin cenzurisane. 

Da ne budem opet shvacen kao neko ko smatra da je ubistvo merodavna "kazna" za ovakav vid vredjanja, taman posla. Ali opet, ovako bi bar imale neku "etiketu" da se radi o necemu malo ekstremnijem od onoga sto svakodnevno citamo.

Mislim na nesto kao sto su TV emisije u kojima se skoro pa eksplicitno vredjaju odredjene licnosti, zarad zabave gledalaca ali opet se na pocetku ili na kraju naglasi ono "svaka slicnost bla bla bla je slucajna" 

Подели на овим сајтовима

Od onih da muslimanima nije mesto u Evropi do nekih sasvim suprotnih misljenja.

Opet manipulacija.

U Evropi je mjesto svakom ko poštuje evropske zakone

i nije mjesto nikom ko ne poštuje te iste evropske zakone.

Pred zakonom su svi jednaki i EU zakoni vrijede za sve isto!

Kome se ne svidja što je to tako, nek spakuje kofer i ode iz EU!

Srbi, Rusi, Grci, Rumuni, Bugari u EU traže posebne zakone u EU za sebe? Ne traže!

Vijetnamci u EU traže traže posebne VIJETNAMSKE zakone u EU za sebe? Ne traže!

Pravoslavci, protestanti, katolici, jevreji, budisti, scientolozi, Jehovini svjedoci, taoisti,

hinduisti, animalisti, totemisti u EU traže posebne ZAKONE za sebe u EU? Ne traže!

Provode oni nekakve svoje posebne zakone silom, streljaju te ko ih je "uvrijedio"? Ne streljaju!

Traže li muslimani za sebe svuda u EU poesbne zakone "šariju" specijalno za sebe? TRAŽE!

Protestuju li, prave nerede, ucjenjuju, prijete, streljaju li muslimani te ko ih "uvrijedi" ? STRELJAJU!

Ne pravite nas više budalama! Hvala!

Подели на овим сајтовима

Ко неће да живи у цивилизованој држави, не мора.

Заједно можемо са свим људима који поштују најелементарнију од свих норми - да не користе насиље у међуљудским односима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ко неће да живи у цивилизованој држави, не мора.

Заједно можемо са свим људима који поштују најелементарнију од свих норми - да не користе насиље у међуљудским односима.

Dodje pedofil, kanibalista illi nekrofil i mnogo mu se ne svide naši zakoni jer zabranjuju i kažnjavaju sve to.

Mi trebamo mjenjati svoje evropske zakone kako bi se njemu ljepše tu živjelo onako kako si on predstavlja?

I svaki put kad dodje bilo ko sa ne znam kakvim sklonostima i vjerovanjima ili mišljenjima mi te zakone trebamo

mjenjati svuda u EU čim se i jedan takav pojavi ili mu dati iznimku da za njega neće vrijediti ti naši zakoni?

Ili će ipak biti jednostavnije vratiti ga tamo odakle je došao pa nek tamo praktikuje sve što mu padne na pamet?

U svijetu je 57 islamskih zemalja u kojim se praktikuje i islam i slamsko pravo, šarija. Notorna je onda glupost

da neko kome se uopšte ne svidjaju i smetaju mu naši evropski zakoni insistira na ostajanju u Evropi kad može izabrati izmedju 57 država ili zemalja islamskih a to vrlo bogatih, sa visokim standardom i sa malom gustoćom naseljenosti.

Подели на овим сајтовима

Zayron i Adams, znaci vi ste za to da se nista ne menja u odnosu prema muslimanima?
Ok, to je jedna od opcija isto. Ne znam koliko je pametna stvarno ali postujem i vase misljenje. :)

@Zayron

Zato sam i napisao, da li im treba "snishoditi", nadam se da znas znacenje te reci.
Ako mislis da ne treba, onda u redu.

Zato sam i postavio temu, da prodiskutujemo zajedno. :)

Подели на овим сајтовима

Зашто би нешто мењали у односу са муслиманима?

Наш однос је једнак према свима, нема потлачених ни привилегованих.

Коме се не свиђа западна цивилизација слободан је да се врати у Пакистан, Иран, Судан или који год му рај на Земљи одговара.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Поредиш муслимане са канибалима, некрофилима и....ауууууууу

Ne pravi se glupa, poredim odnos bilo koga prema evropskim zakonima.

Nikakve posebne zakone ne traže za sebe ni pravoslavci u EU. Traže li?

Подели на овим сајтовима

Зашто би нешто мењали у односу са муслиманима?

Наш однос је једнак према свима, нема потлачених ни привилегованих.

Коме се не свиђа западна цивилизација слободан је да се врати у Пакистан, Иран, Судан или који год му рај на Земљи одговара.

Pa dobro, nije to bas tako lako brate.

Ima puno muslimana u EU, koji su tu rodjeni. Nije lako sada reci, kome se ne svidja, moze nazad. Evo i zasto....

Gle, oni su takodje zajedno sa svim drugim stanovnicima Evrope prozivljavali njenu transformaciju. Moramo priznati da se civilizacija u poslednjih 3,4 decenije dosta promenila. E sada, jednostavno, zaziveli su neki trendovi (koji su po "evropskom zakonu") ali koji ne odgovaraju, pa cak i mogu vredjati njihova religijska ubedjenja. Samim tim, ja licno smatram da se po tom pitanju mora uciniti nesto, da ne bi doslo do vecih sukoba.

Jer, njihov broj u Evropi nije zanemarljiv, a rapidno raste iz dana u dan, na raznim lokacijama.

Tako da ono, nisam siguran kako Evropa moze da se izbori sa tim, dao sam samo jedan predlog...

Подели на овим сајтовима

Zayron i Adams, znaci vi ste za to da se nista ne menja u odnosu prema muslimanima?

Ok, to je jedna od opcija isto. Ne znam koliko je pametna stvarno ali postujem i vase misljenje. :)

Ja sam za tu opciju da takvi kao ti već jednom prestanu od svih ljudi praviti idiote,

prevazilazi to sve granice i postaje sasvim neukusno, nekulturno i nepristojno.

Napišem ti to ponovo, ako imaš problema sa dislexijom i

ne shvataš značenje napisanog texta obrati se logopedu:

Kome se ne svidja što je to tako, nek spakuje kofer i ode iz EU! Tačka!

Подели на овим сајтовима

Ja sam za tu opciju da takvi kao ti već jednom prestanu od svih ljudi praviti idiote,

prevazilazi to sve granice i postaje sasvim neukusno, nekulturno i nepristojno.

Napišem ti to ponovo, ako imaš problema sa dislexijom i

ne shvataš značenje napisanog texta obrati se logopedu:

Kome se ne svidja što je to tako, nek spakuje kofer i ode iz EU!

Sto si toliko agresivan prema meni, pa nisam mislio nista lose. Opusti se covece malo. :)

U redu, znaci zakon ne treba menjati i to je to. Skapirao sam te sad.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...