Jump to content

Mozemo li zajedno?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Čim neko nešto uradi to je fakt, to se učinilo bilo svejedno i bez tog da je dozvoljeno ili nije dozvoljeno. Nije dozvoljeno ubit čovjeka, mnogi to znaju pa opet to urade, ubiju nekog drugog. Nije dozvoljeno vrijedjat takodjer. Ako imaš utisak da te neko vrijedja i to javno onda se to sredjuje na sudu, podaš žalbu na sud protiv te XY osobe ili časopisa ili koga već i tražiš odštetu za pretrpljenu bol i uništavanja dobrog imena i društvene reputacije. Ako to vrijedja nečija vjerska osjećanja onda ti vjernici podaju istu žalbu na sud. Medjutim da uzmeš kalašnjikov i odkragluješ 12 novinara zbog toga to nejde, sutra će neko postreljat i sudije jer će mislit da nisu presudile pravedno u nekakvoj njegovoj bagatelnoj parnici oko kazni za nedozvoljeno parkiranje ili vožnju na crno u tramvaju. To tako u Evropi nejde, možda je to tako moguće u Saudijskoj Arabiji ali ovdje u Evropi nije.

dakle ti impliciras da pravdu treba potraziti na sudu i ja se potpuno slazem sa tim, medjutim da li si svestan da svojim stavom (pisao si o tome na drugoj temi) da sad sve novine trebaju nepokolebivo da ismevaju Muhameda u karikaturama, ti postajes podstrekivac potencijalnog krivicnog dela, raspirivanja verske mrznje? jel te to ne brine kao hriscanina?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Uvijek treba sud. Kad ti misliš da su nečim povrijedjena tvoja prava najmiš si advokate i tjeraš pravdu sve do Strazbura a briga te za slobodu i neslobodu govora, svaki slučaj je u pravu poseban i jedinstven, neko može dobit presudjeno ovako neko onako. A ako to ne dobiješ ni na sudu šta hoćeš organizuješ se sa istomišljenicima i idete rušit taj zakom i podat prijedlog za novelu ili sasvim novi zakon. To je tako jedino moguće. Drugi način je oružani sukob ali to smo onda u revolucija, Buržoaske revolucije, Pariške komune, Crvenog oktobra itd. U takvim slučajevima se pravda istjeruje giljotinama i streljačkim vodovima ili vješalima.

Ok, to lepo zvuci o tome i ja pricam sve vreme. Oni traze to "upozorenje" npr, vlasti to sprovedu zakonom, I gotova stvar.

@Djomla Kontam ali ja ne pricam o postojecem zakonu, vec o nekim njegovim potencijalnim promenama.

Подели на овим сајтовима

Nema veze. Kod mene npr bi to zadovoljilo savest u potpunosti. Da je tako bilo sa onim listom, ja ne bih nista pisao na one 2 prethodne teme.

Али то се подразумева... Не треба нико да ти напише "не мора да купиш и читаш ако ти се не свиђа".

Pa, zar nije lakse da ima upozorenje pre gledanja. Zamisli da roditelji moraju da odgledaju sve pre nego sto prikazu deci. Ovako imaju napomenu, koju napisu ljudi koji se bave tim stvarima. Kao i na onim spotovima sto su opasni za epilepticare, npr...

Па то већ постоји. Може да се набави софтвер који блокира приступ садржајима који нису "погодни" за децу, они то стално ажурирају, а могу родитељи и сами да конфигуришу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Djomla Kontam ali ja ne pricam o postojecem zakonu, vec o nekim njegovim potencijalnim promenama.

Pa ajde napisi mi potencijalnu promenu zakona, kako bi ti definisao sta sme a sta ne sme da se kaze, a ja cu da ti pokazem negativnu posledicu toga koju bi politicar iskoristio....

cisto da probamo prakticno... :)

Problem je deki sto 99 % takvih zakona bude napisano tako da koristi vlastima a ne ljudima.. ne da spreci vulgarizam... (sto ga vi izglasate sa tim ciljem) vec da se iskoristi vasa zelja da on moze da kontrolise medije.

Pa tako, toma, u stripu, kad ga blic nacrta s lznom diplomom kze VULGARIZAM! 

I tuzi blic.. i blic vise nikd ne sme da zeza tomu.

dakle od toga nema nista. To je mala cena koju moramo platiti, da ce neki slobodni malo sa tom slobodom da preteraju.

Sto bi rekli srbi ne mozes da imas i jare i pare. Ili imas slobodan govor... ili imas kontrolisane medije.. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Увреда

Члан 170.

(1) Ко увреди другог,

казниће се новчаном казном или затвором до три месеца.

(2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено путем штампе, радија,

телевизије или сличних средстава или на јавном скупу,

учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до шест месеци.

(3) Ако је увређени увреду узвратио, суд може обе или једну страну

казнити или ослободити од казне.

(4) Неће се казнити за дело из ст. 1. до 3. овог члана учинилац, ако је

излагање дато у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или уметничком делу, у

вршењу службене дужности, новинарског позива, политичке делатности, у одбрани

неког права или заштити оправданих интереса, ако се из начина изражавања или из

других околности види да то није учинио у намери омаловажавања.

Drugim recim, ni u srbiji charile ne bi bio kaznjen za uvredu gde postoji uvreda kao KD

ukoliko bih nacrtao cigane kako smrde, kao karikaturu, ne bih mogao biti tuzen za uvredu...

gospon advokat ja ne govorim o KD Uvredi nego o KD Zlocin mrznje, valjda vam je to jasno.

Charli bi i te kako bio kaznjen kod nas a i ti ako bi uradio ono sto sam ti preporucio

Govor mržnje» se najopštije može definisati kao izražavanje koje sadrži poruke mržnje ili neptrpeljivosti prema nekoj rasnoj, nacionalnoj, etničkoj ili verskoj grupi ili njenim pripadnicima. U poslednje vreme, govor mržnje obuhvata i govor koji je usmeren u cilju proizvođenja mržnje i netrpeljivosti prema polu i seksualnoj opredeljenosti, a sve češće ovaj pojam obuhvata i netrpeljivost prema različitom političkom i drugom mišljenju kao i nacionalnom i društvenom poreklu.

Suštinska pretnja izražavanju mišljenja sa elementima govora mržnje je u tome što poruka koja se ovakvim izražavanjem šalje građanima, ima za cilj da izazove određene negativne posledice po određeno lice odnosno grupu lica u zavisnosti od njegovog/njihovog ličnog svojstva ili pripadnosti određenoj grupi. što se može manifestovati kroz:

1) stvaranje prezira prema određenom licu ili grupi;

2) stvaranje negativnog stereotipa prema određenom licu odnosnu grupi;

3) podsticanje diskriminacije i neprijateljstva;

4) osudu okoline prema određenom licu ili grupi;

5) izazivanje osećanja nesigurnosti i straha kod određenog lica/ili pripadnika određene grupe;

6) nanošenje fizičkih i psihičkih bolova određenom licu odnosno pripadniku određene grupe;

7) upućivanje pretnji određenom licu odnosno grupi;

8) podsticanje i izazivanje nasilje prema određenom licu ili grupi;

9) stvaranje osećaja kod velikog dela građana da je takvo ponašanje prema određenom licu/grupi društveno poželjno i opravdano;

10) izazivanje osećaja kod širokog kruga građana da će takvo ponašanje biti tolerisano, i neće biti predmet odgovornosti.

Govor mržnje, pokazali su i ratovi na prostorima bivše Jugoslavije, jeste snažno sredstvo za podsticanje linča, dikriminacije, nasilja, neprijateljstava i svirepog ponašanja, ratnih zločina i drugih anticivilizacijskih tekovina i stereotipa koji su osnov krivičnog dela ZLOČINA MRŽNJE, o kome će kasnije biti reči.

Lično svojstvo određenog lica odnosno pripadnost određenoj ranjivoj grupi je od suštinskog značaja za određivanje pojma govora mrženje. Poruka izražena u govoru mržnje usmerena je uvek na lično svojstvo ili sspecifičnosti svojstva ugružene grupe. Ta lična svojstva su: 1) rasa; 2) nacionalna ili etnička pripadnost; 3) veroispovest; 4) jezik; 5) pol; 6) seksualna opredeljenost; 7) političko i drugo mišljenje i uverenje; 8) društveno poreklo; 9) drugo lično svojstvo.

Подели на овим сајтовима

Али то се подразумева... Не треба нико да ти напише "не мора да купиш и читаш ако ти се не свиђа".

Kapiram ali gle.
Zamisli sad ovo. Novine tipa Kurir u FR, svakodnevne. Nema nista sto vredja Muslimane. I sad, sutra izadje karikatura Muhameda, oni se sablazne, sokiraju, sta znam. U svakom slucaju se uvrede i onda reaguju kako ko.

Isto to, al na naslovnici pise nekakvo upozorenje. I sad musliman vidi, ne cita. Nema uvrede, nema nikakve reakcije. Sve okej.
Onaj ko procita, sam je kriv. Sta god da negoduje, ja bi mu prvi rekao, sto si citao, sta oces? Je l ti lepo pise da "nije za tebe". 
Znaci, svuda postoji "opasnost" za njih, samo sto si ti ovde sebe i "ogradio". 
Mislim ,ovo mi svakako korisno zvuci, ne vidim nikakvu stetu od tih stvari, zaista..

.

Па то већ постоји. Може да се набави софтвер који блокира приступ садржајима који нису "погодни" за децу, они то стално ажурирају, а могу родитељи и сами да конфигуришу.

Ne znam za to, u svakom slucaju, svi mediji (video) su sada po difoltu sa tim upozorenjem. Sto je dobro i korisno po meni. 

Подели на овим сајтовима

gospon advokat ja ne govorim o KD Uvredi nego o KD Zlocin mrznje, valjda vam je to jasno.

Charli bi i te kako bio kaznjen kod nas a i ti ako bi uradio ono sto sam ti preporucio

Govor mržnje» se najopštije može definisati kao izražavanje koje sadrži poruke mržnje ili neptrpeljivosti prema nekoj rasnoj, nacionalnoj, etničkoj ili verskoj grupi ili njenim pripadnicima. U poslednje vreme, govor mržnje obuhvata i govor koji je usmeren u cilju proizvođenja mržnje i netrpeljivosti prema polu i seksualnoj opredeljenosti, a sve češće ovaj pojam obuhvata i netrpeljivost prema različitom političkom i drugom mišljenju kao i nacionalnom i društvenom poreklu.

Suštinska pretnja izražavanju mišljenja sa elementima govora mržnje je u tome što poruka koja se ovakvim izražavanjem šalje građanima, ima za cilj da izazove određene negativne posledice po određeno lice odnosno grupu lica u zavisnosti od njegovog/njihovog ličnog svojstva ili pripadnosti određenoj grupi. što se može manifestovati kroz:

1) stvaranje prezira prema određenom licu ili grupi;

2) stvaranje negativnog stereotipa prema određenom licu odnosnu grupi;

3) podsticanje diskriminacije i neprijateljstva;

4) osudu okoline prema određenom licu ili grupi;

5) izazivanje osećanja nesigurnosti i straha kod određenog lica/ili pripadnika određene grupe;

6) nanošenje fizičkih i psihičkih bolova određenom licu odnosno pripadniku određene grupe;

7) upućivanje pretnji određenom licu odnosno grupi;

8) podsticanje i izazivanje nasilje prema određenom licu ili grupi;

9) stvaranje osećaja kod velikog dela građana da je takvo ponašanje prema određenom licu/grupi društveno poželjno i opravdano;

10) izazivanje osećaja kod širokog kruga građana da će takvo ponašanje biti tolerisano, i neće biti predmet odgovornosti.

Govor mržnje, pokazali su i ratovi na prostorima bivše Jugoslavije, jeste snažno sredstvo za podsticanje linča, dikriminacije, nasilja, neprijateljstava i svirepog ponašanja, ratnih zločina i drugih anticivilizacijskih tekovina i stereotipa koji su osnov krivičnog dela ZLOČINA MRŽNJE, o kome će kasnije biti reči.

Lično svojstvo određenog lica odnosno pripadnost određenoj ranjivoj grupi je od suštinskog značaja za određivanje pojma govora mrženje. Poruka izražena u govoru mržnje usmerena je uvek na lično svojstvo ili sspecifičnosti svojstva ugružene grupe. Ta lična svojstva su: 1) rasa; 2) nacionalna ili etnička pripadnost; 3) veroispovest; 4) jezik; 5) pol; 6) seksualna opredeljenost; 7) političko i drugo mišljenje i uverenje; 8) društveno poreklo; 9) drugo lično svojstvo.

a pa super, sta cekas onda, dizi tuzbe protiv svih koji pricaju da je homoseksualizam bolest..i ostlao.... budi true :P 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa ajde napisi mi potencijalnu promenu zakona, kako bi ti definisao sta sme a sta ne sme da se kaze, a ja cu da ti pokazem negativnu posledicu toga koju bi politicar iskoristio....

cisto da probamo prakticno... :)

Problem je deki sto 99 % takvih zakona bude napisano tako da koristi vlastima a ne ljudima.. ne da spreci vulgarizam... (sto ga vi izglasate sa tim ciljem) vec da se iskoristi vasa zelja da on moze da kontrolise medije.

Pa tako, toma, u stripu, kad ga blic nacrta s lznom diplomom kze VULGARIZAM! 

I tuzi blic.. i blic vise nikd ne sme da zeza tomu.

dakle od toga nema nista. To je mala cena koju moramo platiti, da ce neki slobodni malo sa tom slobodom da preteraju.

Sto bi rekli srbi ne mozes da imas i jare i pare. Ili imas slobodan govor... ili imas kontrolisane medije.. 

Pa gle. Kada bi se npr 5 miliona ljudi u FR, osecalo nelagodno zbog karikatura njihovog predsednika (sto je prakticno nemoguce al aj) ja bih i tu udario upozorenje i zastitio i njih i slobodu govora. 

Ali kao sto vec rekoh, mislim da se te 2 stvari ipak ne mogu porediti. 

Ali dobro, kako god

Подели на овим сајтовима

dakle ti impliciras da pravdu treba potraziti na sudu i ja se potpuno slazem sa tim, medjutim da li si svestan da svojim stavom (pisao si o tome na drugoj temi) da sad sve novine trebaju nepokolebivo da ismevaju Muhameda u karikaturama, ti postajes podstrekivac potencijalnog krivicnog dela, raspirivanja verske mrznje? jel te to ne brine kao hriscanina?

To si zamjenio s nekim drugim, to nije moj stav. Ja sam rekao da kao vjerniku mi se ne svidjaju nikakva vrijedjanja tudjih vjerskih osjećaja pa da su makar ne znam čija i kakva ali da ako postoji nešto što se zove slobodom govora onda se taj kome se ne svidja da takva sloboda govora postoji ne može ponašati tako da postrelja 12 ljudi. Napisao sam baš da se i meni ne svidjaju aborteri po bolnicama i po meni su oni daleko gnusniji i odvratniji oni nego ikakve karikature bilo koga jer papir je papir a ovo su ljudski životi. No zbog toga ne hodam po bolnicama i tamo ne streljam random doktore po hodnicima.

Подели на овим сајтовима

Isto to, al na naslovnici pise nekakvo upozorenje. I sad musliman vidi, ne cita. Nema uvrede, nema nikakve reakcije. Sve okej.

Hmmm. Ali kako bi sročio to upozorenje? Onda bi ispalo da prejudiciraš unapred da taj broj sadrži nešto loše/neprijatno (i samim tim da je napisano/nacrtano sa lošom namerom), bez da čitaoci prvi sami procene kad vide o čemu se radi.

Подели на овим сајтовима

Inace ja sam prvi protiv svih ovih zakona sto stite sve i svakoga, ljudskih prava i odredjenih gluposti.

Al ono, ovo sa mudzama mi je nekako poseban slucaj. :)

protiv ... ljudskih prava i odredjenih gluposti. ????

Ti se opet sprdaš s nama ili testiraš moje strpljenje?

Pa mnogim ljudskim pravima možeš zahvalit što danas postojiš uopšte.

Подели на овим сајтовима

ljudskih prava i odredjenih gluposti. ????

Ti se opet sprdaš s nama ili testiraš moje strpljenje?

Da. Stvarno to mislim. Zato sto ti zakoni, kako mi se cini ( bar ovde kod nas u Srb) uopste ne funkcionisu onako kako bi trebalo.

Imam osecaj da prosecan covek ima sve manje prava prakticno sto je vise tih u teoriji.

Sto se tice tvog strpljenja Zajrone, ja samo pisem ovde ono sto mislim tako da kazem ti ponovo, opusti se.

Ako ne zelis da citas moje poruke, sakrij ih, nemam drugog resenja stvarno ali mi je zao sto se nerviras

Подели на овим сајтовима

Hmmm. Ali kako bi sročio to upozorenje? Onda bi ispalo da prejudiciraš unapred da taj broj sadrži nešto loše/neprijatno (i samim tim da je napisano/nacrtano sa lošom namerom), bez da čitaoci prvi sami procene kad vide o čemu se radi.

E, pa napisao sam vec, verujem zaista da bi to strucni ljudi mogli lepo da sloze. Ima sigurno ko se bavi time, sociolozi, psiholozi i slicno.

Naravno, ja bih ovo samo radio ukoliko bi se to onima kojima smeta ovakva sloboda izrazavanja svidelo kao ideja. 

A ima i jos jedna stvar jako bitna tu, psiholoske prirode. Kada oni kojima je to namenjeno ne bi ni citali (a upozorenje bi verujem smanjilo tu ucestalost) onda bi i oni koji time zele da vredjaju (ako im je to jedina poruku), izgubili zelju za tim. 2 muve jednim udarcem. :)

Подели на овим сајтовима

a pa super, sta cekas onda, dizi tuzbe protiv svih koji pricaju da je homoseksualizam bolest..i ostlao.... budi true :P

ne, tu nasladu liderske pozicije pred ¨malom grupom pedera¨ prepustam tebi, tvoja mnogoglagoljivost ce tako konacno dobiti ovaplocenu puninu... i svima ces nam pokazati kako se to radi u savremenom svetu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...