Jump to content

Ко је био Гаврило Принцип?

Препоручена порука

Јесте...јадно...шта да радим..

ево кајем се и молим за опрост...

Nije strasno gresimo, imam sam i retardiranih ja momenata.

мене само фасцинира како мењате мишљења сваких месец дана.(не само ти, али се ти јављаш..као адвокат адвоката)..полагано...

од зилотизма...до либерализма..

фасцинира ме са социолошког аспекта...(то ми је тема на магистарском)

јер са мењањем мишљења иде и све боље финансијско стање...

не само код тебе ..понављам ... него сам те узео за пример..

Evo ako te toliko zanima, ja ti se javljam ko "ginnypig" od occultizma i ateizma do pravoslavlja. Sve to u periodu od moje 16-17 god do 25te.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nije strasno gresimo, imam sam i retardiranih ja momenata.

Evo ako te toliko zanima, ja ti se javljam ko "ginnypig" od occultizma i ateizma do pravoslavlja. Sve to u periodu od moje 16-17 god do 25te.

То сам и сам прошао ;)

Треће око...до петог ока код Тасине треће књиге...

Него..ово код Јусте и неких..да сада и њих не наљутим...

јесте православно померање ставова...нису изашли из круга...али се унутар круга хаотично померају..

сходно трендовима (у нашем случају на форуму) и друштва у коме се налазе...

овим се већ дуже времена бавим...и себе сам пар пута ухватио у шлихтању већини...

Ал ето заломило се на Јусти..то ми је жао...

..да се вратим на тему...

Мислим да њихове промене нису из убеђења...мислим да су остали исти приватно...само су кренули линијом мањег отпора ради друштвеног напредовања..

Јер знајући.. по себи...људи се у суштини никада не промене..само мало тешу ставове...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

јесте православно померање ставова...нису изашли из круга...али се унутар круга хаотично померају..

сходно трендовима (у нашем случају на форуму) и друштва у коме се налазе...

Ne bih se slozio da zilotizam nije i danas trend. Nas ovde nazivaju ruzicastim pravoslavcima i ko zna jos kako. Nismo mi uopste u trendu.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozio da zilotizam nije i danas trend. Nas ovde nazivaju ruzicastim pravoslavcima i ko zna jos kako. Nismo mi uopste u trendu.

Није...имам неких блиских пријатеља који су у неких годину дана...од зилота и националиста дошли до нечега што неби да именујем..

тако да ми нису били јасни...

али увек..као правило се појављује финансијско стање...које им се пралелно поправља, као и положај у друштву..како у Цркви..тако и широј заједници...

једноставо се понесу за масом..немају јак карактер...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Propustio si podatak koji sam pomenuo a koji sadrži suštinu,a to je; "Velika Britanija je,kao jedina neokupirana sila,zelela da po svaku cenu izbegne direktno mešanje Amerike i SSSR u Evropske stvari"

Па брате, нисам сигуран да је Британија то урадила јер се ето бринула о судбини европских народа, већ јер се - оправдано - плашила евентуалне експанзије САД и СССР. Због себе. Уосталом, иста та ВБ је предуго толерисала Хитлера, попуштала му све док се могло и заједно са САД допринела нацистичком успону. У крајњој линији све је то нормално, свако гледа своје интересе, али људи не воле Британце, опет кажем, јер су много велико царство били па су имали и интересе свуда по свету.

Ideju otvaranja novog Solunskog fronta skupo je koštala upravo Britance

Много мање него нас, како год окренеш. Ми смо имали много бољу алтернативу... У сваком случају, показало се да тај план није могао скоро никако да успе. Зато им могу пребацити да су се олако коцкали са судбином Југославије, што им не замерам наравно превише, јер не треба они да воде рачуна о нама, али је тако.

Protestanti,naravno.Katolici su reki svoje 1917

Јес' глупо да је из Србије причам о томе, али мислим да би се већина Ираца сложила да то нису баш прави Ирци. :)

Četiri puta ginuli za nas?Ja znam samo za jedan put  kada je jedan detašman Ruske Moldavske armije došao sa Karađorđem nešto da ganja turke

Ех, па сад, кад тако кажеш испаде да су послали неке економе да нам носе опрему. :) А уствари помогли су нам доста и устанак је мање више пропао јер су се они повукли због Наполеона. Даље, имали су добровољце у Српско - турском рату - ако не грешим, па и '99. и у Босни и Хрватској, а и у Првом рату су ушли у борбу после напада на нас и натерали Французе да нам испоруче гранате. Е сад ћеш ти вероватно рећи да је то било из неког њиховог интереса, али чињеница је да нам је то много помогло. С друге стране Немци се никад нису борили на истој страни са нама, и убијали су нас иха хај. А Руси, сем тих злочина Црвене армије, за које се не знају размере никад. Друга ствар, што се злочина тиче, мало ми је сумњиво да су били масовни или организовани, јер је Југославија била једина земља од које је тражена дозвола за улазак у њу од стране Совјета (за време њиховог морам рећи величанственог продора ка Берлину). Нека је и формалност, то опет нешто говори, бар мени, о односу Совјета према Југославији, неки историчари кажу да је то можда било због могућности да се Британци искрцају на Јадрану па да не би они ушли у Југославију тако лако, а неки кажу да је то тако било јер је Тито био цењен у Москви...

Što se tiče Nemaca,jesu nas ubijali ali bez ikakvih emocja,ubijali su nas jer je bio rat a u ratu se to radi,ubijali smo i mi njih.Nemci su jedan visokocivilizovani narod

Немци можда јесу, уствари није можда него јесу високоцивилизован народ, уметност, музика, философија... Крајњи домети људсе памети су често достизани у Немачкој, али у два рата светска, свет није видео већег и ружнијег зла од њиховог. Баш то што кажеш "без емоција" је најјезивије, убиство, крајње зло, сведено на посао, на дужност. Непојмљиво нормалном човеку, зверство које је достигло такве размере да више и не личи на зверство, већ на рутину. Конц. логори, холокауст, одмазде 100 за 1 (у Француској је било 7 за 1, а и они су имали покрет отпора!), онај Рајсов извештај који је поставио Зелени зуб... Нису сви Немци били такви наравно, али је несхватљиво много њих било заведено у чисто зло. Ми њих јесмо убијали али их никад нисмо нападали, не може се уопште поредити. Далеко им лепа кућа, нисам никакв -фил, не надам се ниукога, али са Немцима никад и нигде не бих, па колико год нерационално било. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

To što su nas Nemci ubijali?Kad je rat ,onda se ubija-tome rat služi!Ubijali su decu po celej Evropi a ne samo kod nas,i mi smo ubijali njih,u čemu je problem?

Никаквих проблема нема, убијали су нас и убијаће нас и даље. То је закон јачег, тако природа функционише, што рече Његош ,вук на овцу своје право има...

Sto se tiče Britanije,imač oči pa čitaj,niko nam nije podmetnuo nogu.Ne ponavljaj kao papagaj netačne gluposti.

То ти кажеш, други кажу другачије . Али гледајући како су се понели према Чесима и Пољацима , радије ћу поверавати другима.

Što se tiče hrvata,to je bila samo jedna ilustracija da Nemci uvek nagrađuju verne saveznike.   Da li ti misliš da je loša stvar nagraditi vernog saveznika?Da li je po tebi vernost loša osobina?

Није лоша ствар, добра је . Али нажалост (или на радост зависно од угла гледања), ми никад не бисмо могли да им будемо савезници у ономе у чему су им били Хрвати, немамо ми стомак за то . Такве савезнике заиста није лако наћи, и треба да их награђују и чувају. 

Подели на овим сајтовима

Ah,pa ti si latentni Rusofil vidim ja  :)

Obrati pažnju!Ja kada sam pominjao delovanje Ruskih agitatora među Srbima ja sam napomenuo da je to krenulo od 1752 godene kada je u Petrogradu proklamovono Panslavističko društvo koje je imalo zadatak da vrbuje i agituje među slovenima da se dižu na ustanke kako bi im Rusija pritekla u pomoć i kako bi stvorili veliku Slovensko carstvo na čelu sa Ruskim carem.

Na Berlinskom kongresu Rusija se morala ,zvanično,odreći Panslavističke politike!

To što kod nas ljudi još uvek imaju vlažne snove kad god vide nešto iz rusije samo pokazuje koliko smo glupi i iskompleksirani ikoliko je ruska propagandna mašinerija dobro odradila posao. :)  

Панславизам је католички пројекат. Руси су покушали нешто с њим али нису ништа успели.

Нисам ја латентни ништа.

Али једнако презирем фобичаре као и филичаре.

Ако ме разумеш...

Подели на овим сајтовима

Мислим да њихове промене нису из убеђења...мислим да су остали исти приватно...само су кренули линијом мањег отпора ради друштвеног напредовања...

Koji si ti bezobraznjakovic od covjeka to je nevjerovatno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

"Princip atentator, ne terorista"

IZVOR: POLITIKA

Beograd -- Australijski istoričar Kristofer Klark izjavio je da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju Gavrila Principa kao teroriste u atentator.

1899821079523e09c8ba0a5659707466_640x382

Klark, autor knjige "Mesečari - kako je Evropa krenula u rat 1914", kaže za politiku da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju i da Principa u novom izdanju knjige uglavnom zove atentator, a ne teroriste.

"Nisam imao želju da Srbiju predstavim u negativnom svetlu ali sam ipak osećao obavezu da prikažem previranja u zemlji i objasnim zašto su Austrijanci tako reagovali na razvoj dogadjaja", izjavio je za Politiku Klark, koji kao profesor radi na Kembridžu. 

Istoričar, čija su teze u knjizi "Mesečari - kako je Evropa krenula u rat 1914" izazvale brojna reagovanja na srpskoj kulturnoj, naučnoj i političkoj sceni, rekao je da je termin terorista, koji je prvobitno iskorisio u definisanju ubistva koje je počinio Gavrilo Princip u Sarajevskom atentatu, postao prilično "prljav" i da može biti zloupotrebljen. 

"Zbog toga sam tu reč u najnovijem nemačkom izdanju knjige uglavnom izmenio u 'atentator'", rekao je Klark. 

Klark je dodao da su gotovo svi savremeni istorijski izvori iskrivljeni predrasudama i pristrasnim izveštajima raznih vrsta.

Подели на овим сајтовима

Никако не могу да схватим ово оправдање злочина Шваба с тим да је био рат и да смо и ми њих убијали.

Прво, они су дошли као окупатори, да нас поробе , опљачкају и убијају , а  ми њих никада нисмо први напали . За једног војника су убијали 100 Срба, где се види колико нас цене као људе.

У мојој парохији у Мачви начинили су страшне злочине у 1.св.рату, у 2. св. рату је казнена експедиција чуда начинила, 1999. су нас опет бомбардовали. Комшије Јевреје и Роме који су им пали шака уклонили су  без милости.

А нико од нас или наших старих није отишао у Немачку један пољски клозет да сруши, да би било оправдања за ове њихове злочине.

Па ако је ово култура и напредак, далеко од нас.

Подели на овим сајтовима

Никако не могу да схватим ово оправдање злочина Шваба с тим да је био рат и да смо и ми њих убијали.

Разликуј оправдање од објашњења, појашњења и чистог изношења чињеница. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Панславизам је католички пројекат. Руси су покушали нешто с њим али нису ништа успели.

Ideja pan slavizma jeste Križanićeva ali nije bio jedini koji je imao tu ideju,niti su se Rusi ugledali na njega.

Ruski intelektualci su se pre svega ugledali na ,gle čuda,Nemačkog idealistu i filozofa Fridriha Šelinga.Korenoi pan slavističkog društva idu čak u Petrograd i njegovo delovanje je pomagao i Ruski car Aleksandar ,da bi konačno društvo bilo formirano i zvanično 1830.

Rusi su pokušali sa tim pan slavističkim pokretom da razmontiraju u destabilizuju Austriju,i pan slavističko društvo je bilo direktno upereno protiv Austrije,što i ne bi bio toliko problem da se Rusija iskreno i zdušno za to zalagala,nego je kukavički i perfidno uvaljivala koske Austriji a cenu toga plaćali mali slovenski narodi,kao i mi.

Нисам ја латентни ништа.

Ru.... :)

Ако ме разумеш...

Od prvog dana mi je sve jasno :)

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

Nema tu opravdavanja zločina.Rat je zločin sam po sebi i on ima svoju prirodu i zakone kojima podleže.Ako nisi spreman za rat i za sve ono što rat za sobom neminovno nosi,onda nemoj da se kurčimo nego ajde ljudi da raspustimo vojsku i da otvorimo granice ili da se prodamo ko više ponudi i kraj priče.

Ovde se kao duvamo da smo mi Srbi ratnici ne znam kakvi a tamo kukaš kad te nalupaju i plačes nepravda,nepravda.Kakva bre nepravda?Jel hoćeš da se kurčiš i da izigravaš neki faktor?E pa onda brate plati cenu kad ti dodje neko i obriše patos sa tobom.

Ako smo ratnici i kurčimo se time,onda brate nema kuknjave,joj streljali ovoliko,joj onoliko,joj zločini.Hteo si rat,snosi posledice,kraj priče.

Прво, они су дошли као окупатори, да нас поробе , опљачкају и убијају , а  ми њих никада нисмо први напали . За једног војника су убијали 100 Срба, где се види колико нас цене као људе.

Ok,Nemci su vrlo korektan narod pa je sistem 100 za 1 važio u celoj okupiranoj Evropi.Na Kritu je čak bila i odmazda posle pada Krita ,500 grka za 1 nemačkog padobranca,tako da ostavi me tih gluposti da su samo kod nas to radili,radili su po celoj evropi.

А нико од нас или наших старих није отишао у Немачку један пољски клозет да сруши, да би било оправдања за ове њихове злочине.

Jao jadni mi i kukavne poštenjačine 1324_womens

Kada na putu stojiš nekom ko želi da ti plati da tim putem prođe,a ti mu ne daš,taj isti hoće da ti plati još više da prođe ali ti mu ne daš i zajebavaš ga,a on jači od tebe,e onda taj te odvali od batina i ti kukaš,nepravda,nepravda.Ako,nek te bije,budalu treba tući. :bleh:

Подели на овим сајтовима

Па брате, нисам сигуран да је Британија то урадила јер се ето бринула о судбини европских народа, већ јер се - оправдано - плашила евентуалне експанзије САД и СССР. Због себе. 

Pa nije samo zbog sebe nego i zbog tebe.Kojoj zemlji u Evropi odgovara ekspanzija SAD ili SSSR,ajd iskreno?

Osim toga,Britanija je pokušala samostalno da izađe na kraj sa Nemačkom da se ne bi dogodilo da mora da traži pomoć od SAD ili od SSSR jer od koga god da traži pomoć taj će preovladati u Evropi,što se i desilo.Na kraju rata su mapu Evrope i sveta nacrtali USA i SSSR a Britanija je Maršalovim planom izgubila imperiju.

Уосталом, иста та ВБ је предуго толерисала Хитлера, попуштала му све док се могло и заједно са САД допринела нацистичком успону. У крајњој линији све је то нормално, свако гледа своје интересе, али људи не воле Британце, опет кажем, јер су много велико царство били па су имали и интересе свуда по свету.

Uh,uh.Britanija tolerisala Nemačku?

Neće biti da je baš tako,jer Britanija i Francuska bi u tom periodu zgazile Nemačku ko od šale,međutim nisu mogle da reaguju jer je SSSR bio Nemački saveznik.Tako da SSSR je direktno odgovoran za Nemačko pustošenje po Evropi.

Inače,čisto da napomenem,da je upravo  Rusija zaslužna za ponovno naoružavanje Nemačke.

Много мање него нас, како год окренеш. Ми смо имали много бољу алтернативу... У сваком случају, показало се да тај план није могао скоро никако да успе. Зато им могу пребацити да су се олако коцкали са судбином Југославије, што им не замерам наравно превише, јер не треба они да воде рачуна о нама, али је тако.

Svaka zemlja snosi posledice svog izbora.

Ne zaboravimo da je od svih zemalja Saveznica Velika Britanija najduže bila u ratu od 1939 do 1945,Ne smatram da su se Britanci kockali sa sudbinom Jugoslavije,jer je njihova ponuda bila fer i korektna,već smo se mi kockali sa sudbinom naše zemlje.Na nama je bilo da ocenimo želimo li sa Hitlerom ili ne.

Јес' глупо да је из Србије причам о томе, али мислим да би се већина Ираца сложила да то нису баш прави Ирци

Misliš većina onih Iraca čije terorističke akcije finansira SAD?

Vera ne determiniše naciju.

Ех, па сад, кад тако кажеш испаде да су послали неке економе да нам носе опрему.  :) А уствари помогли су нам доста и устанак је мање више пропао јер су се они повукли због Наполеона. Даље, имали су добровољце у Српско - турском рату - ако не грешим, па и '99. и у Босни и Хрватској, 

Sve je to bilo na bazi dobrovoljaca i simbolično.

Npr.da ne pričam o tome kako se Rusija obavezala da će,ako Srbija uđe u rat protiv turske(prvi srpsko turski rat),poslati Srbiji,vojsku, topove,puške i municiju za Srpsku miliciju koja praktično nije imala oružje,i 120.000 zlatnih rubalja.Od toga,stiglo je 3000 Ruskih dobrovoljaca pod grofom Černjajevim,8.000 zlatnih rubalja,nisu stigle puške,nisu stigli topovi.Turci nas odvališe najstrašnije a ruski grof Černjajev je za Petrogradske novine izjavio da su Srbi kukavice i da se za njihovu stvar ne vredi boriti,pa između ostalog kaže,"ako dobijete Čačane,imate sreće,ali ako dobijete da vodite Moravce,oni bacaju puške i beže čim vide turčina".

Posle toga Rusi su na nas svalili krivicu za njihove gubitke prilikom opsade Plevne.

Баш то што кажеш "без емоција" је најјезивије, убиство, крајње зло, сведено на посао, на дужност. Непојмљиво нормалном човеку, зверство које је достигло такве размере да више и не личи на зверство, већ на рутину. Конц. логори, холокауст, одмазде 100 за 1 (у Француској је било 7 за 1, а и они су имали покрет отпора!)

Ne nije najjezivije kad te neko ubija bez emocija.Eno pogledaj šta su nam radile ustaše,oni su nas ubijali upravo sa emocijama ;)

Što se tiče odmazde 100 za 1.To se dešavalo u specijalnim slučajevima samo.Inače je važilo i kod nas 10 za jednog.

To su komunističke post ratovske propagande.

Ми њих јесмо убијали али их никад нисмо нападали, не може се уопште поредити. Далеко им лепа кућа, нисам никакв -фил, не надам се ниукога, али са Немцима никад и нигде не бих, па колико год нерационално било.

Ovo što si rekao totalno ne shvatam,jer posle WW II i Jugoslavija je izvršila odmazdu nad Vojvođanskim nemcima a u Sloveniji su nemci pobijeni sve do jednog.U Franciskim oblastima gde žive Nemci,od kraja WW II više ih nema jer su pobijeni,ne proterani nego pobijeni.I jel ti vidiš da se Nemci nešto bune?Jel kukaju nepravda,ovo,ono?Ne bratac,važi ono što sam rekao,ako hoćeš da se igraš sa velikima platićeš veliku cenu,a ako nećeš,budi brate kao Slovačka i Češka i pusti da te lepo okupiraju i prestani da duvaš da si nešto što nisi i možda ti bude bolje kao zemlji ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...