Драгана Милошевић Написано Јул 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јул 12, 2015 12. - 18. јул 2015. Недеља 6. по Духовима Нед 12 Свети апостоли Петар и Павле - Петровдан 29 Христе Царе! Подари ми апостолску ревност и огањ Светога Духа усади у срце моје, да устајем свагда смело против бестидног порока који ме је много заразио! Пон 13 Сабор светих дванаест апостола - Павловдан 30 Сине Божји, Ти си једини хранљиви хлеб живота мога. Молим Ти се, не одврати лице Твоје од мене грешнога. Ти си једина жива вода што може напојити жедну пустињу живота мога. Молим Ти се, не одврати лице Твоје од мене грешнога. Ти си једини здрав ваздух, што може исцелити раслабљеност живота мога. Молим Ти се, не одврати лице Твоје од мене грешнога, но помилуј ме и спаси! Уто 14 Св. муч. и бесребреници Козма и Дамјан 1 О, предивни бесребреници, чудотворци, исцелитељи и славни угодници Божји Козмо и Дамјане, примите ова мољења која вам од скрушеног срца узносимо: исцелите многе болести наше, и топло посредујући код Христа Бога, испросите нам избављење од свих недаћа и искушења, опроштај прегрешења наших и добру наду у вечно спасење, да се удостојимо да са вама и свима Светима у бесконачне векове, кличемо Богу, Спаситељу нашем: Алилуја! Сре 15 Полагање ризе Пресвете Богородице уље 2 Мене душом и телом невољнога удостоји твоје Божанске посете и старања, Једина Богомајко, јер си Ти, као добра и блага, постала родитељска доброта Сина Твога, Христа Бога нашег. Љути јади и грешне страсти кидају ми душу, као гладни вуци. У својој невољи и муци приступам твојој руци, ослободи ме терета који ме притиска као стење и даруј ми благословено исцељење. Амин. Чет 16 Св. мученик Јакинт; преподобни Анатолије 3 Колико је велика доброта Твоја, Господе, коју чуваш за оне који се Тебе боје! Пет 17 Св. Андреј Критски; руска царска породица; свештеномуч. Сава Горњок. уље 4 О, тешко мени! Потамнела је сва лепота у мени, од грехова гасне свећа душе моје. Подари ми, као што Давид пева, радост велику. Мили Боже мој, помилуј ме палог! Суб 18 Преп. Атанасије Атонски; св. Сергије Радоњешки 5 Страшан је мрак за душу која је удаљена од Бога: грижа савести, шкргут зуба, вечни огањ и црв који стално нагриза. Дрхтим пред таквом судбином и као што бих се за самог себе молио, ја вапијем: О страдалници у аду, нека сиђе на вас као прохладна роса наша песма: Алилуја! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2015 19. - 25. јул 2015. Недеља 7. по Духовима - Св. Отаца шест вас. Сабора Нед 19 Преподобни Сисоје Велики 6 О чудесни оче Сисоје, велики чудотворче, свима који ти прибегавају брзи помоћниче. Посебно те молимо, да нашу децу чуваш од свих зала и невоља, да помогнеш да узрастају здрави телесно и духовно, да им никаква сила овога света не науди, те да буду просвећени Духом Светим, на радост и понос својим родитељима, Цркви и отаџбини на корист. Посебно те молимо, дивни светитељу да уразумиш мајке да не убијају децу у утроби својој, већ да пород свој здрав донесу на свет. Пон 20 Преп. Тома Малеин; св. мученица Недеља 7 Исусе, помози ми! Исусе, просветли ме! Уто 21 Св. великомуч. Прокопије; Богородица Казанска 8 О свети и велики мучениче Прокопије, величанствени слуго Господњи, погледај са неба и на нас, недостојну децу последњих времена, и принеси молитву Господу за спасење наше, како би се и ми удостојили уласка у Вишњи Јерусалим, макар и у најдаљи кутак његов. Можда је ово дрско што тражимо од тебе, ми који гресима својим утиремо стазе антихристу, али коме да се обратимо, кога да молимо, ако не вас, звезде Небеске, чија светлост кроз векове обасјава овај у грех огрезли свет. Сре 22 Свештеномуч. Панкратије; св. Теодор; муч. Гламочки и Куленвакуфски вода 9 Господе, о Господе мој, Даваоче разума, подај ми разум да узмогнем избегавати лукаве нападе непријатеља мојих! Чет 23 Св. 45 мученика из Никопоља; преп. Антоније Печерски 10 Господе помози ми, јер изнеможе душа моја од муке ове! Пет 24 Св. великомуч. Јефимија; Блажена Олга вода 11 Бројна су дела Твоја, Господе! Све си премудро створио Слава Ти, Господе, Створитељу свега! Суб 25 Св. муч. Прокло и Иларије; Богородица Тројеручица 12 Радуј се, моћна заштитнице рода хришћанског! Радуј се, благодушна мати свих ожалошћених и обремењених! Радуј се, јер кротким сјајем својим мрак грехова и страсти наших разгониш! Радуј се, јер нас на стазе покајања премудро упућујеш! Радј се, јер си нам свима у страшни час смрти тврда заштитница! Радуј се, јер си нам пред праведним Судијом доброг одговора усрдна посредница! Радуј се, помоћнице наша, која нам помажеш иконом својом Тројеручицом! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2015 26. јул - 1. август 2015. Недеља 8. по Духовима Нед 26 Сабор св. Архангела Гаврила; преп. Стефан Саваит 13 Господе, исповедам пред Тобом да није у летњиковцу, да није у шуми живот и здравље и крепост духовних и телесних снага, већ код Тебе у храму, особито на Литургији и животворним Тајнама Твојим! Пон 27 Св. апостол Акила; преп. Никодим 14 (пре рада) Господе, без Тебе не можемо ништа чинити. Сам Ти благослови нас на дело ово и подари нам победу над страстима нашим. Амин. Уто 28 Св. муч. Кириак и Јулита; св Владимир Руски 15 Господе, светлошћу Твојег блистања сачувај ме ујутру, преко дана, навече и кад сан долази, и силом благодати Твоје одврати и удаљи свака зла нечиста која дејствују по наговору ђавола и врати их назад у пакао, јер Твоје је Царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа. Амин Сре 29 Свештеномученик Атиноген; св. мученица Јулија вода 16 Господе, младости нестарива, у Теби ће се окупати очи моје и засјати сјајем надсунчаним. Чет 30 Св. великомученица Марина - Огњена Марија 17 Исусе, Ти си дозволио Своме ученику да иде по води у сусрет Теби, дај и мени благодатну силу да се не уплашим таласа животних! Пет 31 Св. муч. Емилијан; св. муч. Јакинт вода 18 Свеблаги Боже, учини ме родитељем, који се весели деци својој, нека она буду радост моја у све дане живота мога и ослонац у старости мојој. Удостој ме да, уздајући се у Твоје милосрђе, станем с њима на Страшном Суду Твоме и с непостидном смелошћу кажем: "Ево мене и деце моје, коју си ми Ти дао, Господе!", да заједно с њима, прослављајући неизрециву благост и вечну љубав Твоју, непрестано хвалим пресвето име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова . Амин. Суб 1 Преп. Макрина; Стефан Лазаревић; пренос моштију Серафима Сар. 19 Оче наш, Који си на Небесима! Да се свети Име Твоје у Србији! Да дође царство Твоје у Србији! Да буде воља Твоја у Србији! Амин! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 2, 2015 2. - 8. август 2015. Недеља 9. по Духовима Нед 2 Св. пророк Илија; св. Илија Грузијски 20 О, прехвални и предивни пророче Божји Илија, уништи својим молитвама рђаве обичаје људи, а особито погубни и шкодљиви дух овога века који је заразио хришћански род непоштовањем божанске православне вере, устава свете Цркве и заповести Господњих, непоштовањем родитеља и виших власти, што све баца људе у бездан безбожности, разврата и погибли. Отклони од нас, предивни пророче, заштитом твојом праведан гнев Божји и избави све градове и села наша од суше и глади, од страшних бура и земљотреса, од смртоносних рана и болести, од напада непријатеља и међусобне борбе. Пон 3 Св. пророк Језекиљ; преп. Симеон и Јован јуродиви 21 Бура стасти ме узнемирава и потапа, и зато Те молим, Исусе: као апостолу Петру пружи ми руку помоћи и подигавши ме силом Васкрсења Твога, научи ме да Ти певам: Алилуја! Уто 4 Св. Марија Магдалина (Блага Марија); свештеномуч. Фока 22 Господе, подари мени, слузи Твоме, створеном по слици и прилици Твојој, да познам обману богатства и да појмим како је све земаљско таштина, сенка и сан. Као трава и паучина су дани сваког човека, а Ти си једино богатство, одмор и радост наша! Сре 5 Св. муч. Трофим, Теофил и др; Богородица Почајевска вода 23 О, Крепости моја, Надо моја, слатко Видело слузи Твоме! Прими ову молитву из оскрнављених уста мојих! Нека ноћ ова буда дан спасења слузи Твоме, Богоневесто! Знам да што год Ти пожелиш, све можеш пред лицем Рођеног Тобом Христа, Коме приличи свака слава част и поклоњење кроз све векове. Амин! Чет 6 Св. великомуч. Христина; преп. Поликарп Печерски 24 Исусе, Славо моја, не одбаци ме од славе Твоје! Пет 7 Успеније Свете Ане уље 25 Боже мој, бура грехова мојих ме потапа и нема ми спасења. Пружи ми руку Твоју. Не затвори врата Милосрђа Твога у дан Суда, но отвори мени који се горко кајем. Мили Боже мој, помилуј ме! Суб 8 Преп. муч. Параскева - Трнова; св. Сава 3. Србски 26 Захваљујем Ти, Господе, Владико и Судијо мој, јер ме учиш да Ти се једноставно молим, слушаш ме када Ти вапијем, спасаваш од грехова мојих и жалости моје, и на пространом месту постављаш ноге моје. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2015 9. - 15. август 2015. Недеља 10. по Духовима Нед 9 Св. великомученик Пантелејмон; св. Климент Охридски 27 (молитва за болесника) Владико Сведржитељу, Лекару душа и тела наших, Који понижаваш и узвисујеш, кажњаваш и опет исцељујеш! Посети милошћу Својом болесног слугу Твога (име болесника), испружи мишицу Своју пуну исцељења, излечи га немоћног и подигни да са постеље. Удаљи од њега сваку рану, сваку болест, сваку грозницу и дрхтавицу и свако сагрешење и безакоње разреши,отпусти, опрости, човекољубља Свога ради. Господе, поштеди створење Своје у Христу Исусу, Господу нашем, са којим си благословен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин. Пон 10 Св. апостоли Пармен, Никанор, Прохор, Тимон и др; Смолен. Одигитрија 28 Добра Владичице, покажи и свагда показуј Своју власт нада мном и над људима Твојим, богобојажљивим и кротким, избављајући нас, по молитви нашој, од нечистих, злих и хулних помисли, од свих грехова и страсти, и од свих лукавстава демонских, као добра Мајка Божја. Уто 11 Св. мученик Калиник; св. мученица Серафима 29 Толико си Добар, Господе мој, и толико си нам близу да се с Тобом увек може беседити и Тобом тешити, Тобом дисати, Тобом се просвећивати, у Теби мир имати, у Теби пространство срдачно налазити. Господе, научи ме искреној љубави према Теби и према ближњем мом, да увек будем с Тобом и да увек у Теби имам мир. Сре 12 Св. апостоли Сила и Силуан; преподобна Мати Ангелина Србска уље 30 Господе, о Господе мој, Твојом се речју Небеса утврдише, утврди и нас у исповедању Имена Твог! Чет 13 Св. муч. Евдоким; св. муч. Јулита (Госпојинске покладе) 31 Дјево Владичице Богородице, са сузним мољењем Теби сада прибегавам. Измоли у Сина Твога и Бога нашег отпуштење ранијих грехова мојих, Испуни, Свебеспрекорна, мољење моје и упути ме како да остатак живота свога, сличан последњим часовима овога залазећег дана, проведем у покајању, смирености и чистоти. Пет 14 Изношење Часног Крста; св. муч. Макавеји (Почетак поста) вода 1 Милосрдни Исусе, дај нам да трпељиво понесемо Крст наш! Суб 15 Пренос моштију св. првомученика и архиђакона Стефана уље 2 Господе, о Господе мој, Ти си Мученике пред мучитељима испуњавао неустрашивошћу - даруј и нама да неустрашиво и праведно станемо наспрам греха, непријатељства и мржње! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 16, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2015 16. - 22. август 2015. Недеља 11. по Духовима Нед 16 Преподобни Исакије, Далмат и Фауст; св. Соломија уље 3 1) Док се налазим у овом животу, Владичице, закриљуј ме и штити; када пловим - плови са мном, када странствујем - прати ме у лутањима, када спавам - закрили ме, и све путеве моје лаганим учини. Пон 17 Св. 7 мученика у Ефесу вода 4 2) А када душа моја буде излазила из тела, Ти дођи мени, Владичице, утишај моју патњу, олакшај моја страдања, а бедној души мојој покаши пут у вечна насеља. Нека ме не сретну тада мрачне силе и не одвуку на дно пакла! Да угледам Судију милостивног! Да се Тобом, Богоневесто, избавим од вечнога пламена и наслађујем рајском утехом и задобијем Царство Небеско! Уто 18 Св. мученик Евсигније вода 5 Мене оплакују Анђели, подсмевају ми се ђаволи, изобличава ме савест, срамоте ме сопствени поступци моји, пре смрти - ја сам мртвац, пре Суда - осуђен сам од себе, пре бесконачног мучења - ја се мучим очајањем. Стога и прибегавам брзој помоћи Твојој, Владичице Богородице! Сагни се к смирењу моме, Пречиста, сажали се на немоћ моју, Беспрекорна! Сре 19 П Р Е О Б Р А Ж Е Њ Е Г О С П О Д Њ Е риба 6 Поклањам се пресветом Лицу Твоме, које на Тавору као сунце сијаше а на Голготи од пљувања и шамара беше потамнело, молим те, Господе мој, просвети лицем Својим и слугу Свога. Чет 20 Преподобни мученик Дометије; преподобни Ор вода 7 Владичице, Мајко, Ти си помоћница измучених радом, заступница бедних, спаситељка мучених, пристаниште оних у бурама, заштитница невољних. Даруј слузи Твоме скрушеност срца, спокојство мисли, здравоумност ума, бодрост душе, смиреност у размишљању, побожно расположење духа, нарав благоразумну, и мир онај који Господ наш дарова ученицима Својим. Пет 21 Св. Емилијан Исповедник; преп. Зосим Тумански вода 8 Царице Небеска, Ти која си изнад анђела, учини ме вишим од овога света. Светлоносни заклоне небесни, руководи у мени духовну благодат. Свебеспрекорна, подижем на похвалу руке и усне, упрљане прљавштином; избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, коме приличи свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин. Суб 22 Св. апостол Матија; св. мученик Антоније уље 9 Худи и кратки дани моји, као капље кишне на припеци летњој већ чиле, Владичице, спаси ме! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 23, 2015 23. - 29. август 2015. Недеља 12. по Духовима Нед 23 Св. мученик и архиђакон Лаврентије уље 10 Буди ми Сапутница када путујем, и прати ме када пловим; укрепљуј ме када бдим, чувај ме када спавам; утеши ме када плачем, охрабруј ме када сам потиштен, избављај ме увређеног, ослобађај ме оклеветаног, подижи ме онемоћалог; побеђуј бесе који војују на мене и помажи ми у смртној опасности, свакодневно ме показујући ме страшна за видљиве и невидљиве непријатеље, да би сви они знали да сам ја - слуга Твој, Богомати, Родитељко Бога и Цара свих, Коме приличи част и поклоњење кроз све векове. Амин. Пон 24 Св. мученик и архиђакон Евпло; мученица Сузана вода 11 Не нађох, Владичице, никога ко би са мном у невољи туговао или ме тешио, јер ме сада сви пријатељи и знанци напустише! Но, Надо моја, Ти ме не напусти никако! Уто 25 Св. муч. Фотије, Аникита и други вода 12 Моћ говора ми усахну, језик ми се свеза и глас изгуби, молим Ти се у скрушености срца: Спаситељко моја, спаси ме! Сре 26 Преподобни Максим Исповедник; муч. Иполит; св. Тихон Задонски вода 13 Нека мноштво грехова мојих не надвлада Твоје обилно милосрђе, Владичице, нека ме опколи милост Твоја и нека покрије сва безакоња моја! Чет 27 Св. пророк Микхеј вода 14 Дај ми, Владичице, чистоту и простоту срца и синовско поверење, оданост и љубав према Теби, сада и увек и у векове векова. Амин. Пет 28 УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - Велика Госпојина риба 15 Спаси род свој, Владичице! Спаси нас, истокрвне твоје! Спаси нас, Мајко Живота и Мајко свих нас, премда и нисмо достојни називати те Мајком својом! Очисти, освети, утврди и спаси нас молитвама Твојим! Суб 29 Нерукотворени Образ Исуса Христа; св. Јевстатије 2.; преподобни Роман; Рафаило Банатски 16 Пречистој нерукотвореној икони Твојој клањамо се, Благи, молећи за опроштај сагрешења наших, Христе Боже наш. Сам си благоизволео да телом узиђеш на Крст и да избавиш створења Своја од робовања нечастивоме. Зато ти захвално кличемо: Све си радошћу испунио, Спаситељу наш, дошавши да спасеш свет! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 30, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2015 30. август - 5. септембар 2015. Недеља 13. по Духовима Нед 30 Св. муч. Мирон и Патрокло 17 О, храме свети, како је добро, слатко молити се у теби! Јер где је пламена молитва, ако не међу твојим зидовима, пред престолом Божјим и пред лицем Онога Који на њему седи! Заиста се душа топи од умилења молитвеног, и сузе теку низ образе као вода. Слатко је молити се за све! Пон 31 Св. муч. Флор и Лавр; преп. Јован Рилски 18 Исусе, милости бесконачна, не остави ме! .............................................................................................................................................. Уто 1 Св. муч. Андреј Стратилат и други; Богородица Донска 19 О, Света Пресвета Богомајко! Ти нас води и руководи, Ти нам буди главна Васпитачица са свима Светитељима, са Светим Савом и осталим српским богоугодницима. Ти нас води и руководи да нас смрт не би похарала, да се покољ српских душа обустави, да једанпут и Срби васкрсну из свих смрти, и да служе Јединоме Истинитоме Богу у свим световима, Господу Исусу Христу, Коме Ти једина водиш, Богомајко, са свима Светитељима. Амин. Сре 2 Св. пророк Самуило; свештеномуч. Филип Ираклијски вода 20 Слава доброти Твојој, Господе! Слава милостима Твојим Господе, које објављујеш на мени грешном! Чет 3 Св. апостол Тадеј; муч. Васа са децом; свештеномуч. Рафаило 21 Господе, захваљујем Ти што ме волиш и што ми опрашташ грехове моје. Ти ми помажеш да постанем добар. Дај ми да кроз Твоју Љубав будем добар и према ближњима. Дај ми снаге да у заједници са Тобом живим, да другима помажем и ближњима радост причињавам на славу Твоју. Амин. Пет 4 Св. муч. Агатоник; свештеномуч. Горазд Чешки вода 22 Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини Добар и Човекољубив. Ти си, Господе, дао утеху верним слугама Својим, говорећи: "Нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити"! Суб 5 Свештеномуч. Иринеј; св. муч. Луп 23 Цео свет је заједничка света гробница; на сваком месту је прах наше браће и отаца. Христе Боже наш, једини који нас неизмерно љубиш, опрости свима умрлима од почетка света до данас, да ти безмерном љубављу запевају: Алилуја! nana and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2015 6. - 12. септембар 2015. Недеља 14. по Духовима Нед 6 Свештеномученик Евтихије; св. муч. Сира 24 Милостиви Боже, залепио сам се за земаљске ствари и под тешким теретом сав се повијам. Украсио сам идола тела мога одећом срамних мисли. Уништио сам страстима првоство- рену лепоту душе моје. Оче Једини, само ја сагреших пред Тобом. Мили Боже мој, помилуј ме палог. Пон 7 Пренос моштију св. апостола Вартоломеја; св. апостол Тит 25 Дај ми, Господе, да добродушно подносим туге животне: потребне ради мог многострасног тела, ради мог старог човека. Човекољупче, научи и остале људе Своје да их добродушно подносе и дај им да познају њихову неопходност. Уто 8 Св. муч. Адријан и Наталија; Богородичина икона Владимирска 26 Даруј ми, Дјево, љубав и страх Божји; даруј ми живот беспрекоран, љубав ка Господу и ближњима, трпљење, смирење, пост и уздржање, скрушене сузе, помисао на вечне муке и одвраћање од рђавих дела, да бих се удостојио ући у дворе Сина Твога и Бога, да тамо са свима светима славио величанствено име Пресвете Тројице кроз све векове. Амин. Сре 9 Преподобни Пимен Велики вода 27 Једини Постојећи - Творче свега, Господе! Тебе љубим на сваком месту срцем мојим, Теби се клањам, Тебе славословим и певам! Чет 10 Преп. Мојсеј Мурин и Сава Псковски 28 Господе, не да иједног трена чиним прељубу са премрским и свезлобним непријатељем ђаволом: ни злобом, ни гордошћу ни завишћу, ни шкртошћу, ни лакомством, ни стомакоугађањем, ни блудним помислима, ни хулом, ни чамотињом, ни лажју, ничим греховним. Да увек будем сав Твој! Пет 11 Усековање главе св. Јована Крститеља вода 29 О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењењм спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рђаво дело: очисти ме оскрнављеног гресима, и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин. Суб 12 Пренос моштију св. Александра Невског 30 Господе, докле ће нас ковитлати таштина овога света? Докле ћемо се одвраћати од Тебе, Створитеља и Спаситеља нашег? Господе, како умеш и како знаш, исправи нас! * На Усековање негде пише да се пости на уљу, но по благослову патријарха Павла пости се на води nana and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 13. - 19.септембар 2015. Недеља 15. по Духовима Нед 13 Полагање појаса Пресвете Богородице; муч. Јасеновачки; Сабор Србских светитеља 31 О, велики угодници Божји, најславнији изданци рода србског, даровани на од Бога покровитељи и заштитници на небу, далеко смо од вас, не толико растојањем земље од неба, колико бројним гресима нашим. Ипак се, ево, усуђујемо принети вам ову малу похвалу, и о једном вас само умолити: молите Спаситеља Христа, Бога нашег, да нама и целом роду србском опрости све грехе наше; да нас посети, очисти и освети, обнови и благослови, и удостоји Царства Свог Небеског, да бисмо Му, као света Небеска Србија, заједно са вама вечито певали: Алилуја! Пон 14 Преп. Симеон Столпник; Црквена Нова година 1 Господе, загреј нас топлином у мраку љутог искушења! Уто 15 Св. муч. Мамант; св. Јован Постник 2 Господе, наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца; ако смо ожалошћени - да будемо увек радосни; ако смо сиромашни - да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем. Сре 16 Свештеномуч. Антим; св. Јоаникије Први патријарх Србски вода 3 О, Име најслађе, Име најсветије, Име свемогуће, Име Господа нашег Исуса Христа! Победо моја, Господе, слава Ти! Чет 17 Свештеномуч. Вавила; пророк Мојсеј; св. Петар Дабробосански 4 Исусе, Ти стојиш и куцаш на вратима срца мога, подари ми да разумем позив Твој! Пет 18 Св. пророк Захарија и праведна Јелисавета вода 5 О, Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти држиш сва створења у Очевој Љубави и не дозвољаваш да се онај који верује у Тебе удаљи од присутности Духа Светог. Смилуј се на слугу Свога (име) чији је ум помрачен и помућен и који је далеко од моћи гледања Истине Твоје. Оживи његову душу и одведи га на изворе излечења. Дај му да упозна Тебе на начин који је једино Теби познат. Даруј му да има поверење у Тебе, заступништвом Твоје Мајке, Пречисте и Преблагословене Дјеве Марије и свих Светих. Јер Ти си сам носио све болести Свога народа и страдао да би сви били излечени, и зато Те прослављамо, о Христе Господе, са Твојим Оцем, и Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин. Суб 19 Чудо св. Архангела Михаила; св. муч. Евдоксија 6 Још мало, мало и пут ће се мој кончити. Још мало, мало придржи ме, Победниче смрти, на стрменом путу к Теби! Sanja Т. and nana је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 20, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2015 20. - 26. септембар 2015. Недеља 16. по Духовима - пред Воздвижење Нед 20 Св. мученик Созонт 7 Боже Свесилни, обдари ме даром молитве, да се и ја могу молити Теби онако као сви свети Твоји; да с дисањем изговарам име Твоје велико и слатко! Пон 21 РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - Мала Госпојина 8 Боже Свесилни, обдари ме даром молитве, да се и ја умем молити Теби онако како Ти се молила Пресвета Богородица на земљи: да име Твоје свето не излази из срца мојега! Уто 22 Св. праведни Јоаким и Ана 9 О, увек славни Христови праведници, свети Богородитељи Јоакиме и Ано, који предстојите пред небесним престолом Великога Цара и велику смелост пред Њим имате, јер се Он изволео оваплотити од преблагословене кћери ваше, Пречисте Богородице и Приснодјеве Марије. Ми, грешни и недостојни, прибегавамо вама као многомоћним посредницима и усрдним за нас молитвеницима. Молите благост Његову, да одврати од нас праведни гнев Свој, праведно подигнут на нас ради дела наших, да не помене безбројна прегрешења наша, да нас обрати на пут покајања, и утврди на стазама заповести Својих. Сре 23 Св. муч. Минодора, Митродора, Нимфодора вода 10 О, Преблаги и Свемилостиви Исусе, све тајне срца мога и све што чиних од младости своје до овога дана, исповедих Теби, Судији своме. Види јецања моја, види тугу моју и одазови се сада на дозивање моје и Сам Ти помилуј ме као Благосрдан, да Ти вапијем: Алилуја! Чет 24 Преп. Теодора; преп. Сергије и Герман 11 Уклони, Сведобри Владико, ђаволски покривач са очију срца слуге Твога, и подари ми смирење срца и сузе покајања и захвалности, да се не би нечестиви порадовао како је још за живота мога подчинио вољу моју вољом својом, и отргао ме из руке Твоје! Пет 25 Свештеномученик Автоном вода 12 Исусе, животе мој и лакоћо моја! Постараћу се да Ти будем веран, смирен, кротак, негневљив, незлобив, дуготрпељив, радан, милостив, дарежљив, некористољубив, послушан. Суб 26 Обновљење Храма Спаса Христа и Бога нашег; свештеномуч. Корнилије 13 Опростите нам и ви птице, опростите нам и ви мрави, опростите нам и ви пчеле, опростите нам и ви срне, опрости нам и ти траво, опрости нам и ти цвеће, опрости нам и ти дрвеће, опростите нам и ви рибе, опростите нам и ви звезде, опростите нам сва створења земаљска, јер смртно се огрешисмо о вас што навукосмо на вас безбројне патње и што рај претворисмо у пакао. Sanja Т. and nana је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 27. септембар - 3. октобар 2015. Недеља 17. по Духовима Нед 27 Воздвижење Часног Крста - К Р С Т О В Д А Н уље 14 Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова сви који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, Који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, Који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогнање сваког противника. О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком Дјевом Богородицом и са свима светима занавек. Амин. Пон 28 Св. великомученик Никита; св. Јосиф Темишварски 15 Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом! Уто 29 Св. великомуч. Јефимија свехвална; преп. Доротеј и Кипријан 16 Господе, наше су очи упрте у Тебе, Бога нашега, као што су очи слугу упрте у руке господара њихових, као очи слушкиње у руке госпође њезине, док се не смилујеш на нас! Сре 30 Св. мученице Вера, Нада, Љубав и мати им Софија вода 17 О, свете и хвале достојне мученице, Вера, Надо и Љубави и храбрих кћери мудра мајко Софија, к вама сада притичемо са усрдном молитвом, јер шта би снажније могло за нас пред Богом посредовати, него вера, нада и љубав, три темељна камена свих врлина, по којима сте назване и чије обличје бејасте. Умолите Господа да нас у жалостима и искушењима заштити неизрецивом благодаћу Својом, да нас спасе и сачува као Благ и Човекољубив. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Чет 1 Св. Евменије Гортински; св. муч. Ариадна 18 Исусе, Сило моја, не остави ме у часу невоље и потиштености! Пет 2 Св. муч. Трофим, Саватије и Доримедонт вода 19 Човекољубиви Владико, олакшај, заустави муку која ме с правом спопада; нека обиље милосрђа Твог победи нечастиву руљу грехова мојих, и нека пучина безграничне доброте Твоје покрије горко море суза мојих. Суб 3 Св. великомученик Јевстатије 20 О, кротки и смерни срцем Творче, Животодавче, Искупитељу, Хранитељу и Чувару наш, Господе Исусе! Ти нас научи љубави, кротости и смирењу Духом Твојим Светим, и оснажи нас у овим врлинама, Теби најдражим, да нам се срца не би надимала богатим даровима Твојим, и да не помислимо да ми неког хранимо, снабдевамо и одржавамо. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2015 4. - 10. октобар 2015. Недеља 18. по Духовима - по Воздвижењу Нед 4 Св. апостол Кодрат 21 Зашто се сва природа тајанствено смеши у дане празника? Зашто је тада тако лако и радосно на души? Зашто ваздух у храму бива тако светао? То је све због струјања благодати Твоје, Господе, због одблеска таворске светлости. Небо и земља тада заједно певају похвалну песму: Алилуја! Пон 5 Св. пророк Јона; свештеномученик Фока 22 Излићу молитву Господу и казаћу Њему јаде своје, јер се душа моја испуни муке, и живот ми се паклу приближи, па се молим као Јона: Боже, изведи ме из пропасти! Уто 6 Зачеће св. Јована Претече и Крститеља 23 О, свети Претечо и Крститељу Господњи, погледај с Неба на нас, и очисти нас од сваког греха, од сваке смрти и ђавола; ослободи душе наше од робовања греху, смрти и ђаволу. Побеђуј у нама све што је грешно, што нас одваја од Господа Христа. Кад будемо излазили из тела, одбрани душе наше на митарствима и изведи пред престо Господа славе. Амин. Сре 7 Св. првомуч. Текла; преп. Симон, св. краљ Владислав и др вода 24 Господе, дај ми да стално имам на уму да сам прах и да живим једино по Твојој сили и благодати, јер си ме Ти створио и улио ми наду на спасење и живот вечни. Теби, Господе Исусе Христе, упућујем своје молитве, уздајући се у Твоју љубав и милосрђе и Теби узносим славу са Оцем и Пресветим Духом, сада, свагда и у све векове. Амин! Чет 8 Преп. Ефросинија; св. Сергије Радоњешки 25 Дижем руке к Теби, Пастиру мој, но руке моје не досежу далеко. Залуд се овца у рупи пропиње к врху, ако се пастир не сагне к њој, неће се спасти. Благодат Твоја досеже даље од сунчевих зрака. Дохвати се руке моје, и изведи ме из тамнице. Само један зрак Твоје благодати - и дићи ћу се на крила орловска. Пет 9 Св. апостол и јеванђелист Јован Богослов уље 26 Срце је наше као мрачна земља, а Јеванђеље је као сунце које обасјава и оживљава срца наша. Господе, запали у срцима нашим истинско сунце правде! Суб 10 Св. мученик Калистрат - Задушнице 27 Господе, дај нам дар пламене молитве за умрле; Господе, сети се свих који су заповедили да се ми, недостојни молимо за њих и избриши њихове грехе; Господе, помилуј све који су без молитвеног опела сахрањени; Господе, прими у Твоја насеља све који су изненада у жалости и радости умрли. Господе, неисказана Љубави, сети се Твојих умрлих чеда. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 11, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2015 11. - 17. октобар 2015. Недеља 19. по Духовима Нед 11 Преподобни Харитон Исповедник 28 Усели се у душе наше, Ти Благи и Кротки Господе, и озари нас да будемо милостиви јер си рекао: "Блажени милостиви, јер ће бити помиловани". Амин. Пон 12 Преподобни Киријак Отшелник (Михољдан) 29 Многобројна су чудеса Твоја, која си учинио, Господе, Боже мој, и многе су мисли Твоје с нама. Нема Ти равна. Хтео бих јављати и казивати, али им броја нема. Уто 13 Св. свештеномуч. Григорије; св. Михаил Кијевски 30 Исусе, Лекару рањених гресима, дај ми лек покајања. Сре 14 Покров Пресвете Богородице; апостол Ананија; преп Роман Слаткопојац уље 1 Преподобна Царице моја, Пресвета надо моја, уточиште сиротих, заштитнице путника, помоћнице онима који су у беди и заштито оних које злостављају. Види моју невољу, види моју муку. Са свих страна сам опкољен искушењем, а нема никог да ме брани, Ти ми сама помогни јер сам немоћан. Нахрани ме као странца, упути ме као заблуделог, излечи ме и спаси као безнадежног. Немам друге помоћи ни друге заштите, ни утехе осим Тебе, о Мајко, свих невољних и оптерећених. Стога, погледај на мене грешног и потиштеног, закрили ме пресветим покровом својим да бих се избавио од зала која су ме опколила и да бих увек славио преславно име Твоје. Чет 15 Свештеномуч. Кипријан и муч. Јустина; преп. Андреј јуродиви 2 О, свети угодниче Божји, свештеномучениче Кипријане, брзи помоћниче и молитвениче за све који ти притичу, прими од нас недостојних хвалу нашу и измоли нам од Господа Бога у немоћи укрепљење, у болести исцељење, у жалости утеху и свима све што је корисно у животу нашем. Вазнеси ка Господу благомоћну молитву своју и огради нас од падова наших греховних, да нас научи истинитом покајању, да нас избави од сужањства ђаволског и сваког дејства духова нечистих и оних који нам неправду наносе. Буди нам крепки заштитник од свих непријатеља видљивих и невидљивих, у искушењу дај нам трпљење, а у часу кончине наше избави од мучитеља на ваздушним митарствима нашим, да вођени тобом достигнемо Горњи Јерусалим и да се у Царству Небеском са свима светима удостојимо да у песмама славимо Свесвето име Оца и Сина и Светога Духа, у векове векова. Амин. Пет 16 Свештеномученик Дионисије Аеропагит вода 3 Господе, Твоја је сила, помози нам! Суб 17 Св. Стефан и Јелена (Штиљановић) 4 Преслатки Господе Исусе Христе, помози благоверном и христољубивом роду нашем; даруј му победу над непријатељима, и земљу нашу миром огради. nana and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 18, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2015 18. - 24. октобар 2015. Недеља 20. по Духовима . св. Отаца 7 Вас. Саб. Нед 18 Св. мученица Харитина; свештеномуч. Дионисије 5 О, како си силан, Господе! И како су чудна дела Твоја! Како је бескрајно Твоје свемогућство! Чега се косне сила Твоја и благодат Твоја, то само постаје животворно! Пон 19 Св. апостол Тома - Томиндан 6 Господе, Исусе Христе, Истино Највиша, расветли сумње наших малих умовања! Уто 20 Св. муч. Сергије и Вакхо - Срђевдан 7 Спаситељу, усрдно Те молим, упути ме ка светлости заповести Твојих и исправи духовни пут мој! Сре 21 Преподобна Пелагија и преп. Таиса вода 8 Покажи ми, Господе, путеве Своје, научи ме ходити стазама Твојим. Упути ме истини својој, и научи ме, јер си Ти Бог спасења мога. Теби се надам сваки дан. Опомени се милосрђа Свога, Господе, и милости Своје, јер су од како је века. Грехове младости моје, и моје преступе не помињи. По милости Својој помени мене, ради доброте Своје, Господе! Чет 22 Св. апостол Јаков; св. Андроник и Атанасија; св. Стефан Србски (Слепи) 9 О, неизрецива Доброто, испуни срце моје Твојом добротом! Више од свега Те молим: да Те љубим свим срцем својим и ближњега свога као самога себе. Да не будем злобан, горд, презрив, непокоран, већ да будем незлобив, смирен, пун нежности, поштовања и послушности. Амин. Пет 23 Св. муч. Евлампије и Евлампија вода 10 Господе, нека се срце моје приљуби само уз Тебе, а ни за шта земаљско, јер приљубљивање за било шта земаљско само жалост, тескоба и мука. Срцу нека не буде драго ништа од земаљског, већ нека јединог Господа држи за више од свега... Идоле земаљске као: новац, јела, одела, чинове, одликовања и све остало, срце нек не зна. Суб 24 Св. апостол Филип; св.Теофан Начертани 11 Проливамо тихе сузе на гробовима наших сродника, молимо се са надом и вапијемо с уздањем: "Кажи нам, Господе, да си им опростио", дајући о томе нашем духу тајанствено откривење, како бисмо запевали: Алилуја! nana and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука