туриста Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Не знам у којој земљи је демократија "тиранија већине", али у Србији то свакако није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Не знам у којој земљи је демократија "тиранија већине", али у Србији то свакако није. Како бре није? 48% од 53% оних који су изашли одлучује о судбини прво оних 47% што није изашло на изборе, а потом и остатак што су гласили за СПС, ДС и Тадића. Ако већина мајмуна од тих 53% одлучује да сви идемо да беремо авокадо, што остала половина мора да иде да бере авокадо када неће, него неко хоће банане, неко поморанџу, а неко није ни гладан? Није ли то владавина већине над оном мањином, која је скоро половина? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 али средњи век се завршио, шта ћемо данас? Чекамо ново средњевековље! Marjanovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Не знам у којој земљи је демократија "тиранија већине", али у Србији то свакако није. u srbijiji ni tiranija vecine nema... tiranise teska manjina na dobrim pozicijama... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јануар 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Чекамо ново средњевековље! О томе је писао Берђајев. Само под тим је подразумевао бескласно друштво. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Виде се твоји либерални ставови и на овом пољу. То ми се допада код једног дела либерализма, та критика демократије и тираније већине. Но, ипак сам пропустио ово што су Марјановић и Хуан написали - владавину права и либералну демократију која представља неки идеал свих демократија овога света. Наравно, све је то теоретисање, јер у пракси не постоји ниједна држава која је баш оно чисто теоријски конструисана и тако функционише. Ствари су много другачије него што неке књиге пишу и неко на медијима бруји. Постоји велика забуна о томе данас, посебно код нас. Својевремено се "демократија" сматрала за врхунску вредност која ће нас избавити свих проблема, а онда је наступило разорачење јер смо добили "демократско исто срање" које је наравно још већи хаос јер два`ес партија праве више тога него једна... А у основи је опет незнање. Јер основа савременог друштва није демократија него слобода појединца. Идеја је да држава буде ограничена на одбрану слободе грађана, а да људе који ће то радити бирамо на "демократским изборима". Мада у таквом систему ко је "на функцији" постаје у суштини небитно јер он и нема власт да било коме нешто наметне, већ само обавезу да јури лопове и слично. Избори су само ту да можемо некоме ко не ради свој посао да "дамо отказ", а не да нешто суштински "променимо". У таквом систему тешко да би имали "професионалне политичаре" јер те функције не би биле превише "профитабилне" већ би их људи прихватали привремено и после се враћали на свој посао. Дакле, није "демократија" ту врховна вредност, него управо тај принцип ограничене државе. Нажалост, тај принцип се и на западу већ заборавио и држави се дала власт да врши разне врсте присиле што је онда, наравно, изузетно профитабилно. И, потпуно очекивано, за последицу има експлозију "регулација", пореза и "професионалних политичара" који користе прилику коју им систем даје - да паразитирају и пљачкају. И док се не вратимо на изворне принципе тако ће се и наставити. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 u srbijiji ni tiranija vecine nema... tiranise teska manjina na dobrim pozicijama... То и ја кажем. Како бре није? 48% од 53% оних који су изашли одлучује о судбини прво оних 47% што није изашло на изборе, а потом и остатак што су гласили за СПС, ДС и Тадића. Ако већина мајмуна од тих 53% одлучује да сви идемо да беремо авокадо, што остала половина мора да иде да бере авокадо када неће, него неко хоће банане, неко поморанџу, а неко није ни гладан? Није ли то владавина већине над оном мањином, која је скоро половина? 48% од 53% (од укупно 100%) је како окренеш ипак мањина. Милион и седамсто хиљада људи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Зар ово није тема о православљу и феудализму? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Зар ово није тема о православљу и феудализму? Није. То је само трик наслов. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Који је систем у Ватикану? Овако питам, пошто нисам нешто размишљао о томе. Апсолутна монархија. Једина постојећа у свету, поред још једне чијег имена не могу да се сетим, али знам да становништво живи у крајњој беди и умире од СИДА, а краљ тог маленог острвцета је својевремено наручио 5 Мајбаха и има харем од неколико десетина жена Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 А у основи је опет незнање. Јер основа савременог друштва није демократија него слобода појединца. Идеја је да држава буде ограничена на одбрану слободе грађана, а да људе који ће то радити бирамо на "демократским изборима". Мада у таквом систему ко је "на функцији" постаје у суштини небитно јер он и нема власт да било коме нешто наметне, већ само обавезу да јури лопове и слично. Избори су само ту да можемо некоме ко не ради свој посао да "дамо отказ", а не да нешто суштински "променимо". У таквом систему тешко да би имали "професионалне политичаре" јер те функције не би биле превише "профитабилне" већ би их људи прихватали привремено и после се враћали на свој посао. Дакле, није "демократија" ту врховна вредност, него управо тај принцип ограничене државе. Кад неко "јури лопове", мора да има законе, које опет мора да донесе "неко", затворе, којима мора да руководи "неко", целим тим системом мора да руководи "неко", мораш да имаш целу администрацију која ће их све опслуживати, којом опет мора да руководи "неко", од "негде" мораш да их све плаћаш, сви ти наоружани људи који "јуре лопове" морају да буду под "нечијом" командом, а како цео се цео систем не би распао, на челу целог система опет мора да буде "неко" ко мора да има власт да "неком нешто наметне", односно да нареди једном од оних "неко" шта ће да ради како би цео систем функционисао. Волео бих да ми објасниш како ће цео систем који "јури лопова", а чији су побројани подсистеми само НЕКИ од делова да функционише без извршне власти. Или да ми даш пример ако је то некада негде постојало. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 @@Grizzly Adams, свакако се слажем са тобом, али опет не размишљаш о једном проблему којег ја овде већ одавно понављам ко папагај: јавна добра, јавна добра, јавна добра Твоје и схватање неких либертаријанаца је следеће: на једној страни држава као ноћни чувар, а на другој друштво слободних појединаца који раде шта хоће док год не угрожавају друге и размењује дела својих руку. У реду, супер. Потпуно се слажем, ако ће то да ме прогласи сврста у либертаријанце, онда нек ме сврста, тај сам! Али постоји тај проблем са јавним добрима. Видео си онај спектакуларни ватромет у Дубаију. Оно је неко морао да плати, а то није урадио неки приватник, јер од тога нема добити. Ко ће њему платити ватромет? Од људи нико. Јер шта треба, да иде по улицама Дубаија и тражи паре од пролазника? Или пак да се сазове скупштина од милион људи где ће свако дати паре? Неефикасно. Зато приватници не обезбеђују ватромет. Ти да си приватник и ако би хтео да обезбедиш ватромет, не би то урадио. Једино ако ти градска управа плати своту новцу да то урадиш. А градска управа тај новац добија кроз разне порезе, таксе, пдв-ове, дође странац из Јапана, купи чоколадицу, део од цене оде у градску касу и он може да ужива у ватромету. Тако ти је и за остало. Е то је читав проблем и око тога се политика заправо врти, због тога постоји. Због тога су се Атињани организовали на скупштинама и оснивали демократије где се слободни грађани питају шта ће и како ће, шта треба саградити, шта урадити. Али да не улазим детаљније око тога, познато ти је све, а и скренули смо ионако са теме. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 48% од 53% (од укупно 100%) је како окренеш ипак мањина. Милион и седамсто хиљада људи... Што је још горе него већина. Али да је изашло 100% људи и од их 70% гласало за Вучића, опет је то владавина већине која кроји политику нпр. да се иде у ЕУ, а 30% сматра да не треба. Или 30% сматра да не треба донети неки закон, али кад се он донесе тих 30% мора да поштује тај закон, јер ако га не поштују, следе санкције. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 @@Grizzly Adams, Али постоји тај проблем са јавним добрима. Видео си онај спектакуларни ватромет у Дубаију. Оно је неко морао да плати, а то није урадио неки приватник, јер од тога нема добити. Ко ће њему платити ватромет? Од људи нико. Јер шта треба, да иде по улицама Дубаија и тражи паре од пролазника? Или пак да се сазове скупштина од милион људи где ће свако дати паре? Неефикасно. Зато приватници не обезбеђују ватромет. Ти да си приватник и ако би хтео да обезбедиш ватромет, не би то урадио. Једино ако ти градска управа плати своту новцу да то урадиш. А градска управа тај новац добија кроз разне порезе, таксе, пдв-ове, дође странац из Јапана, купи чоколадицу, део од цене оде у градску касу и он може да ужива у ватромету. Brate moj, ko hoce da uziva u vatrometu u dubajiu nek skupi pare pa nek ga puca.... evo sad neko napravio "javno dobro" koncert u sred krusevca i uzeo pare od mog oca, moje majke itd da bi napravio taj koncert..... i to je javno dobro.. nit koristim to javno dobro nit me zanima da mi dodje ovaj-onaj da mi peva tu... Ko oce da slusaa nekog za novu godinu nek plati.... Ta javna dobrao su mnogo sirok pojam. Ako pricamo o putevima.. ko treba da placa puteve? Onaj ko ih koristi! Zato postoje akcize za benzin! Trotoari? Parkinzi? Ok. Nema problema sve to moze drzva.. ali danasa drzva radi mnogo vise od toga i mnogo vecu slobodu uzima u pravljenju tih "javnih dobara" pa organizuje vatromete koncerte i ostale gluposti koji nisu javna dobra.... vec pravljenje zabave za jedan deo gradjana na tudj racun... to nije javno dobro... Takva javna dobra i privatnici organizuju! Inace! Npr, telenor.. jel postavljao besplatne hotspotove s besplatnim internetom po parkovima!? A znash sta je najjace.. telenor nikom ni dinara nije uzeo za to! A eto, doneo ti javno dobro.. dakle, javna dobra javna dobar.. dosadan si malo sa njima, :P konkretizuj malo koje to javno dobro treba drzva? jedino mogu da vidim, putevi.. eto to je jedino gde imam ja licno neku dilemu... mada i tu mogu privatnici da odrade bolje posao od drzave... Ne mora koorporacija udruze se ljudi naprave put... samo treba da ih pustis.... da se samoorganizuju oni kojima je put u interesu... Тако ти је и за остало. Е то је читав проблем и око тога се политика заправо врти, због тога постоји. Због тога су се Атињани организовали на скупштинама и оснивали демократије где се слободни грађани питају шта ће и како ће, шта треба саградити, шта урадити. Али да не улазим детаљније око тога, познато ти је све, а и скренули смо ионако са теме. Pa neka se pitaju, sto novac ne bude "snaga" glasa.. koliko novca ulozish u javno dobro, toliko pravo imas da odlucis.. sta ce biti izgradjeno... Hoces stazu ispred kuce? Dogovori se sa komsijama aasfaltirajte ulicu......sta ce ti drzva? Ce da dodje jedan da kaze NECU DA DAM PARE OCU BLATNJAVU ULICU! ... pa super... neka ostane tom junaku parce ulice neasfaltirano... Da vidimo koliko ce dugo to da bude.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Ne mora koorporacija udruze se ljudi naprave put... samo treba da ih pustis.... da se samoorganizuju oni kojima je put u interesu... Пијеш превише "чаја" Млађооо :p Постајеш teebagger :p Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука