Jump to content

Православље и феудализам

Оцени ову тему

Marjanovic

Препоручена порука

Код мене је био проблем у крају кад се треба асфалтирати пут до главне улице. Неки нису хтели, а моја породица је хтела. После дуге свађе, расправе, претњи, највише су платили моји, а неки нису платили. Данас се ти слободно возикају по том путу. Спомињао сам то и раније. 

Или неко мора да испуши и плати/изгуби више. Или неко мора да присили да сви плате исто. 

Или ћемо сви да се волимо и међусобно дајемо једни другима асфалте  :D

Ове либертаријанске изјаве су поприлично наивне. ''Људи ће се договирити и сарађивати''. Хоће баш! Ето RYLAH спомену чувени српски феномен комшијске краве. Људи нису дивна бића склона сарадњи, него су људи и зла, покварена бића, склона превари, извлачењу, себичности, нека плати други, нећу ја и слично. 

Подели на овим сајтовима

риватници који организују неки "спектакл" свакако имају интерес да праве све што посетиоци желе да виде.

А интерес су паре? Ако им је то интерес, како ће  доћи до тих пара? Ево ти и ја хоћемо да организујемо спектакуларни ватромет за 13. јануар. Како ћемо да га обезбедимо? Где ћемо да набавимо паре за ватромет, пошто спектакуларни ватромет спектакуларно кошта? 

Подели на овим сајтовима

А интерес су паре? Ако им је то интерес, како ће  доћи до тих пара? Ево ти и ја хоћемо да организујемо спектакуларни ватромет за 13. јануар. Како ћемо да га обезбедимо? Где ћемо да набавимо паре за ватромет, пошто спектакуларни ватромет спектакуларно кошта? 

Стварно је потребно да прво разјасните неке елементарне ствари да би могли да разговарамо...

Мислим, ако `оћеш нешто да организујеш мораш да нађеш паре. То што "оћеш" не даје ти за право да силом отимаш од других.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Постави питање овако - да ли хришћанству одговара друштво засновано на присили или на добровољној сарадњи?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Стварно је потребно да прво разјасните неке елементарне ствари да би могли да разговарамо...

Мислим, ако `оћеш нешто да организујеш мораш да нађеш паре. То што "оћеш" не даје ти за право да силом отимаш од других.

Тачно, морам да нађем паре. А одакле? На који начин ћу да нађем паре за спектакуларно скупи ватромет? Тако што ћу да идем по улици и просим за ватромет? И ако то урадим, јавиће се они који неће дати паре а уживаће у ватромету и таквих ће бити неколико хиљада. 

А уосталом, ја сам приватник, капиталиста, мени је циљ добит, желим да увећам своје богатство, није ми жеља да тамо неко ужива у ватромету. Нисам никакав организатор који ће да сакупи одређену суму новца и да је потрошим на ватромет који заправо и вреди колико та сума новца. Значи добит ништа, нема профита. 

И сада на крају не схватам, јел православљу одговара либертаријанство, феудализам или нешто треће?

Нити је либертаријанско нит је феудално, него је божје и небеско. А те људске системе и измишљотине оставимо људима. 

Подели на овим сајтовима

У мом градићу је било неколико ватромета, социјално друштвеног није било. Мада био сам на периферији па не могу 100% тврдити. А ови приватни су били више-мање импресивни, још ако узмем у обзир да нисам бацио ни једну петарду. Е сад када би се ових неколико удружили, што им је циљ да имају ватромет, могли би можда направе импресивнији од оног у Дубајиу.

Подели на овим сајтовима

Тачно, морам да нађем паре. А одакле? На који начин ћу да нађем паре за спектакуларно скупи ватромет? Тако што ћу да идем по улици и просим за ватромет? И ако то урадим, јавиће се они који неће дати паре а уживаће у ватромету и таквих ће бити неколико хиљада. А уосталом, ја сам приватник, капиталиста, мени је циљ добит, желим да увећам своје богатство, није ми жеља да тамо неко ужива у ватромету. Нисам никакав организатор који ће да сакупи одређену суму новца и да је потрошим на ватромет који заправо и вреди колико та сума новца. Значи добит ништа, нема профита.

Не знам стварно брате да ли је ватромет толико битан? :)

Нити је либертаријанско нит је феудално, него је божје и небеско. А те људске системе и измишљотине оставимо људима.

То су брате две потпуно различите ствари. Царство небеско је свет у коме неће бити болести, ни смрти, нити оскудице у било чему.

Овај свет је свет болести, смрти и оскудице. Хришжанство проповеда "припрему" за савршен свет, али исто тако има дужност да се правилно постави према овом свету.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Идеали можда, али уређење не, мислим ваљда се о томе прича, а идеали су нешто сасвим друго.

Наравно да је могуће уређење без насиља. Зашто не би било могуће?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

И сада на крају не схватам, јел православљу одговара либертаријанство, феудализам или нешто треће?

Да, то је главно питање. После нестанка феудалног система наступио је либерализам, а после њега социјализам. Конзервативизам је настао као реакција на либерализам а касније и на социјализам. Наравно, ово је речено  само у најгрубљим цртама. Наступиле су велике друштвене и економске промене, ратови, тоталитарни режими, ширење људских права... много тога се променило од средњег века. Православни су пролазили короз различита социјална искушења (турско ропство, национализам, комунизам) али је везаност за средњи век  (у друштвеном смислу) некако најупечатљивија. Чак су и изразито традиционални европски конзервативни идеолози (заговорници савеза круне и олтара) у царској Русији били тумачени као недовољно традицонални па и либерални. 

Ево, и данас много чешће ћемо чути да су модерна демократија, људска права и хришћанство некомпатибилни, а то нећемо чути (или бар не у тој мери) за средевековна уређења.

Подели на овим сајтовима

Е сад када би се ових неколико удружили, што им је циљ да имају ватромет, могли би можда направе импресивнији од оног у Дубајиу.

Леп пример, али не увек и чест.

Не знам стварно брате да ли је ватромет толико битан?

Небитан је скроз, али сам га ето узео као пример. Могао сам било шта. 

Хришжанство проповеда "припрему" за савршен свет, али исто тако има дужност да се правилно постави према овом свету.

А то не значи прихватање којекавих либерализама, демократија, слободних тржишта. 

Наравно, слажем се око тога да неће хришћанство прихватити и подржати друштво са присилом и да ће пре бити за мирнију и слободнију варијанту. Али немој да те то завара, па као: Е у таквом друштво је све добро и хришћански. Шта хришћанско има у либерализму? Или у слободном тржишту? Хришћанско је кад ја теби дам паре, храну, одећу, кућу ако могу и да ми ти то не вратиш, кад ти помогнем у неком послу, кад те посаветујем, а не кад се ти и ја такмичимо око тога ко ће више да спусти цену свог производа и ушликта се потрошачима и ко ће боље услуге да даа. 

Подели на овим сајтовима

У суштини није ни битан однос православља према средњем веку и поретку из тог доба (нека је он и најпозитивнији могућ), већ чињеница да је то време прошло и да данашње време тражи данашње одговоре. А да ти одговори буду хришћански и православни.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...