lab_man Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Добро, није било идентично западном облику феудализма, али то није било питање. Питање је било - због чега су многи православни још увек фиксирани на то доба и такав систем? Како год га назвали, то уређење је подједнако застарело и превазиђено као и француски феудализам. Ja sam fasciniran Vizantijom, jer je ona zaslužna što smo postali ovo što jesmo sada, ali to nikako ne znači da zatvaram oči pred nedostacima njenog društvenog uređenja, niti žalim za tim uređenjem, ali stavljati znak jednakosti između zapadnoevropskog feudalizma i vizantijskog uređenja je katastrofalno. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Ja sam fasciniran Vizantijom, jer je ona zaslužna što smo postali ovo što jesmo sada, ali to nikako ne znači da zatvaram oči pred nedostacima njenog društvenog uređenja, niti žalim za tim uređenjem, ali stavljati znak jednakosti između zapadnoevropskog feudalizma i vizantijskog uređenja je katastrofalno. To je ok kao istorijska fascinantnost, ali brale to je prevazidjeno odavno.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 To je ok kao istorijska fascinantnost, ali brale to je prevazidjeno odavno.... normalno da jeste prevaziđeno...ali to društvo nije feudalno. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 normalno da jeste prevaziđeno...ali to društvo nije feudalno. ne znam ja se ne razumem, grizlijev komentar se odnosio na to sto svi vizantija pa vizantija... za taj period pristojan sistem ali odavno prevazidjen... za danasnje uslove duboko nehuman i necivilizovan.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Али није феудално... Juanito and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Византија свакако није била феудална држава западноевропског типа, иако је било, нарочито после 1204.године и латинског освајања, одређених утицаја. Али, узмемо ли да је још Волтер сматрао феудализам веома старим обликом друштвеног уређења који је имао само различите форме управљања, немогуће је избећи сличности. Neki zapadi filosofi istorije definišu Vizantiju kao ranosocijalističku imperiju sa ostacima robovlasničkog sistema. Ја заиста не знам шта је то у Византији било социјалистичко( или барем социјалистичко на нама данас познати начин) али из приче са многим историчарима долазим до закључка да ово није сасвим беспредметна поставка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Neki zapadi filosofi istorije definišu Vizantiju kao ranosocijalističku imperiju sa ostacima robovlasničkog sistema. Ја заиста не знам шта је то у Византији било социјалистичко( или барем социјалистичко на нама данас познаи начин) али из приче са многим историчарима долазим до закључка да ово није сасвим беспредметна поставка. Онда боље да је била феудална... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Добро, није било идентично западном облику феудализма, али то није било питање. Питање је било - због чега су многи православни још увек фиксирани на то доба и такав систем? Како год га назвали, то уређење је подједнако застарело и превазиђено као и француски феудализам. Види то је сад проблем. Јер ако је модел ромејски пра глобалистичко-космополитски онда је питање колико је то уствари ретро. Мислим да је веома битно правилно дефинисати на који то средњевековни друштвени систем се православље највише позива и ослања који му је то систем био толико драг и с којим је оно у некој симбиози био и остао. Јер од тога зависи и наше правилно разумевање садашњег православља и његових предности односно недостатака у савременом свету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Иначе хвала Марјановићу за ову тему, најзад једна тема на којој не морам да се зевзечим. Млађони, RYLAH, Marjanovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Онда боље да је била феудална... ) Али пази није то тако ни без вез, јер погледај где се комунизам највише примио, односно та социјалистичко-комунистичка идеја. То су простори Византијског комонвелта и Византијске сфере утицаја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 Види то је сад проблем. Јер ако је модел ромејски пра глобалистичко-космополитски онда је питање колико је то уствари ретро. Мислим да је веома битно правилно дефинисати на који то средњевековни друштвени систем се православље највише позива и ослања који му је то систем био толико драг и с којим је оно у некој симбиози остало. Јер од тога зависи и наше правилно разумевање садашњег православља и његових предности односно недостатака у савременом свету. Е то би већ било нешто кад би се објаснило. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2014 ) Али пази није то тако ни без вез, јер погледај где се комунизам највише примио, односно та социјалистичко-комунистичка идеја. То су простори Византијског комонвелта и Византијске сфере утицаја. Па чит`о сам негде да су на демонстрацијама против Палеолога викали "бандо црвена!"... RYLAH, Paradoksologija, Баба and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 31, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 31, 2014 Шаблони и дефиниције морају постојати да би некако могли објаснити свет око нас. И речи некад нису довољне да би нешто описали па их морамо користити, тако је и са терминима. Ок, ако феудализам није добар и тачан термин дефинисања средњевековних друштава православног истока, реците неки други. Најлакше је рећи то није тако. Ако већ знате да етикетирате етикетом "комуниста", онда и дефинишите друштвена уређење православних држава средњег века неком другом дефиницијом. И реците да ли је (ако већ није реч о феудализму) друштвена покретљивост из једног слоја (сталежа) у други у тим друштвима била већа или не? У којој мери је била могућа?Да ли је постојала једнакост свих људи пред законом? Да ли су постојали привилеговани слојеви и у којој мери? Али објективно, без идеализације и фасцинације. Није поента да једну крајност (типа мрачни средњи век) заменимо другом (слепом идеализациом нечега само зато јер је везано за православље). RYLAH and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 31, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2014 Види то је сад проблем. Јер ако је модел ромејски пра глобалистичко-космополитски онда је питање колико је то уствари ретро. Мислим да је веома битно правилно дефинисати на који то средњевековни друштвени систем се православље највише позива и ослања који му је то систем био толико драг и с којим је оно у некој симбиози био и остао. Јер од тога зависи и наше правилно разумевање садашњег православља и његових предности односно недостатака у савременом свету. Свака се црква позива и ослања на онај период у ким је држава за коју је била везана била најјача. Тако причај са неким нашим попом о владавини Немањића, причаће о светитељима који су градили златне манастире, док ће све остало да занемари. Тако и са свим осталима. Ћириличар and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 31, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2014 Rylah пријатељу, анализирај ромејско друштво у време Македонаца и видећеш да ту нема ничег феудалног. За мене су теме феудализам. Проблем је што мислиш да то мора да подразумева да све буде у длаку исто у свим земљама да би се подвело под исти поредак. Ако ћемо да обраћамо пажњу на партикуларне ствари у разним деловима света, онда са сигурношћу можемо рећи да никада није постојало било какво друштвено уређење које је ишло ван оквира једног друштва, па је онда глупо причати и о феудализму у западној Европи, јер нема две западне земље које су имале исти систем. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука