Jump to content

Колико су пост и Свето Причешће повезани ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Проблем је много дубљи него што желите да видите. Господин Мандић се позвао на о. Јоила и на његову причу о жени која је пала у несвест када није хтео да је причести (послушајте тај део). То се тумачи као воља Божија да онај који мрси (када је мрс а не када је пост), не може да се причести. Другим речима, није довољно да се пости среда и петак и сви постови већ је потребно још постити ако желиш да се причестиш ван посних периода. Чак је навео да је ту жену причешћивао Патријарх Павле, те испаде да Патријарх не зна шта је Литургија и Причешће. Еоо, о. Јоил је доказао да није добро да се човек причешћује када није пост.

Наравно да је ово веома накарадна евхаристијска теологија (које заправо и нема), већ се све своди на правно-јуридички однос. По овоме испада да Бог неће да нам да СВоје Тело и Крв ако не постимо целу годину. То се ваљда односи и на свештенство јер ако се не односи на свештенике, онда слободно можемо говорити о клирикализму у Цркву- поделу свештеника и народа ( а не разлику у службама).

Дакле, има се о чему разговарати и појашњавати.

Подели на овим сајтовима

владика Порфирије - епископ, доктор теологије Атинског универзитета

отац Симеон - ???

Ко је он уопште? Шта се зна о њему, сем што је на интернету испричао толико глупости којих би се и Весна Вукелић постидела? Какве школе има? Било шта?!

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Нису ово само два различита приступа - иако вероватно то сами себи још нисмо спремни да признамо, ово су практично две различите вере...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

стварно је страшно и тужно то што се може чути од о.Симеона и г.Мандића ( а и још неких...) али је о.Иван у праву, мора се и даље писати и објашњавати због оних који нису утврђени у вери...све је јасно, али....треба радити на просвећивању значајног броја верника... smej.gif

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Лијепо каже мој свештеник: "ви увијек треба да се борите да што више знате о својој вјери, и да оно што ја кажем испитујете, да читате књиге, и да проучавате моје наводе, не само да је потребно да знате што више о својој вјери, него сте и дужни да знате ко је ваш Бог и у шта ви то вјерујете."

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Prvo, meni je na ovome snimku sporao samo voditelj te famozne televizije, koju vodi Moraca poznati krajisnik, koji ovde po NS propagira ''Jandrino Jato'' i slicne nebuloze od nazovi muzickih grupa, a koji je jedno vreme iz dana u dan pustao Miroljuba Petrovica, i to sa najavom da je to covek koji ima emisiju na radio Svetigori.

Ne znam kako je dosao do Simeona.

Ostalo je, sve ono sto je svaki nepismeni pop , i kaludjer sa monaskom skolom znao do sredine 90tih.

Znaci za post je potrebna priprema, kakva takva, ali priprema, kako duhovnik proceni po stanju vernika.

Niko ne kaze obavezan post 6 dana za svakoga, ali pricesce u sred trapave sedmice, ili od Bozica do Bogojavljenja itd, je van svake pameti.

Pa sta bi vi rekli ako bi vas sveti Vladika NIKOLAJ pricestio sa svetom vodicom u Sredu posle trimirja?

Pa ispljuvan bi bio jer je obican pop, bogomoljac i kaludjer.

Lepo jebiti doktro teologije ali to nije neophodno da bi bio duhovnik.

Simeon Rukumijski, je covek koji zivi svetootacki, ne po splavovima i kancelarijama,nego bukvalno zadrema za ruckom.

Od kada sam u Crkvi, a to s obzirom na porodicu i moje zanimanje, je jako dugo, jedno znam i to sam nebrojeno puta cuo, doduse ne od SvetogVladike NIkolaja, kao Sava Rukumijski ili Petar Denkovacki, ali bar od vladike Artemija jos ranih devedesetih,kada smo vodili eksurzije u manastir Celije, i kada vladika nikoga nije vracao od putira, ali na pocetku kaze ''ko nije postio, ko se nije ispovedio, ko nije krsten u Pravoslavnoj Crkvi,neka ne prilazi casi,nema blagoslov'' i svako je radio po savesti.

Prvi sam protivnik ispovesti u sred liturgije, sem starih baka i deka koji mozda zakasne ili nekih vanrednih slucajeva.

Ali ako ti ne mozes doci pre liturgije pola sata da se saberes i ispovedis, onda nisi ni tu malu zrtvu podneo za Pricesce...i to ne treba raditi, ako su u pitanju zdravi mladi ili zdravi stari vernici.

Imas priliku druge nedelje, ili praznika, a pogotovo ako je Casni post, kada imamo i liturgije predjeosvecenih darova.

Ne znam cime je zgranuta MILEVA, ILI JE TO PODIFOLTU? Ne znam dokle to sklanjanje iza imena patrijarha Pavla?

Ovde je receno da je jedna zena dolazila i insistirala da se pricescuje svaku liturgiju, i da ona ima blagoslov svoga duhovnika( ne kaze kojeg) i da je njoj Patrijarh rekao da moze( znaciona tvrdi) i da je prisla casi, i pala u nesvest.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Niko ne kaze obavezan post 6 dana za svakoga, ali pricesce u sred trapave sedmice, ili od Bozica do Bogojavljenja itd, je van svake pameti.

Ван сваке памети је да се неко изиграва са Светом Литургијом и да брани крштеним душама који живе црквеним животом Свето Причешће.

Хајде онда да не служимо Литургију када није пост, да не служимо другог и трећег дана Васкрса, да не служимо у "трапаве седмице", већ само када крене пост. Може ли тако? Онда нећемо да се исмејавамо са позивом "са страхом Божијим са вером и љубављу приступите".

Ово што си навео као аргументе је тотално ван сваког контекста. Кажеш да је свети Владика Николај причешћивао светом водицом уместо причешћем? Ако је то заиста радио, што ја не могу да потврдим, морам као мали и неугледан човек да кажем да није добро радио. Али је питање да ли уопште то и јесте радио.

Како су они који бране причешће познати као људи крајности, они не могу да преломе да Литургија није форма и да ми када улазимо у литургијско сабрање нисмо ту реда ради и форме ради. Ми смо ту због причешћа. Све молитве на Литургији о томе говоре. Зато и сматају "бранитељима вере" да их слушају, јер боду директно у срце. Тако им се савест смирава, јер не чују речи Христове да позива на Тајну вечеру на којој даје Себе за спасење света.

Брате "мудорв", када следећи пут будеш био у Литургији и будеш чуо речи "са страхом Божијим, са вером и љубављу приступите", добро размисли где си дошао и због чега си дошао. Такође, добро размисли када будеш певао " Амин, да се испуне уста наша хвале Твоје Господе... јер си нас удостојио да се причестимо Твојим Светим, Бесмртним и животворним тајнама..." и на крају када свештеник буде говорио: " Ми који смо примили Свете, пречисте, бесмртне.... достојно заблагодаримо Господу", запитај се зашта благодариш.

Што се мене тиче, не мора нико да се причешћује ако неће и не жели, ако себи тражи оправдања. Моја породица и ја, као и моја духовна чеда ће се причешћивати јер је тако воља Божија. Знам ја да сам најгрешнији, најблуднији, најслабији, најгори, најпоганији, најгордији... не мора то нико да ми каже. То знају сви моји пријатељи, то зна и моја супруга. Али такође знам да волим Бога и знам шта је Он учинио за мене и за цео свет. Зато хоћу да се причешћујем не по морању (јер сам свештеник), не по службеној дужности, незато што сам ја бољи од вас- него зато што без тога немам живота у себи.

Подели на овим сајтовима

• Гости

стварно је страшно и тужно то што се може чути од о.Симеона и г.Мандића ( а и још неких...) али је о.Иван у праву, мора се и даље писати и објашњавати због оних који нису утврђени у вери...све је јасно, али....треба радити на просвећивању значајног броја верника... ekstra

Наравно да се мора објашњавати. Џаба нама пуна Црква када нико не прилази Чаши. То је потпуно извитоперење Литургије. Лепо кажем, хајде да служимо онда неку другу сужбу- јутарњу, вечерњу, освећење уља... било шта ако се не причешћујемо. Испада да је Литургија ту нека нужност коју МОРАМО да служимо зато што то тако ваља, зато што смо зато учили у Богословији, зато што може да бане Владика па да види како не служимо или да нас неко оцинкари код Владике... па то је толико бедно и јадно онда. Ја бих пре отишао код Епископа и рекао да нећу више да будем свештеник. Свештеник је управо због тога што служи Литургију али не служи је само он. Служимо је сви: И Епископ, и свештеник и народ. Без тога нема Литургије. Ако нема народа- нема служbе. Но, није народ ту лајтмотив већ је он суштински битан! Народ је слика, икона светих. Без народног "амин" нема Литургије.

Подели на овим сајтовима

Ван сваке памети је да се неко изиграва са Светом Литургијом и да брани крштеним душама који живе црквеним животом Свето Причешће.

Хајде онда да не служимо Литургију када није пост, да не служимо другог и трећег дана Васкрса, да не служимо у "трапаве седмице", већ само када крене пост. Може ли тако? Онда нећемо да се исмејавамо са позивом "са страхом Божијим са вером и љубављу приступите".

Ово што си навео као аргументе је тотално ван сваког контекста. Кажеш да је свети Владика Николај причешћивао светом водицом уместо причешћем? Ако је то заиста радио, што ја не могу да потврдим, морам као мали и неугледан човек да кажем да није добро радио. Али је питање да ли уопште то и јесте радио.

Како су они који бране причешће познати као људи крајности, они не могу да преломе да Литургија није форма и да ми када улазимо у литургијско сабрање нисмо ту реда ради и форме ради. Ми смо ту због причешћа. Све молитве на Литургији о томе говоре. Зато и сматају "бранитељима вере" да их слушају, јер боду директно у срце. Тако им се савест смирава, јер не чују речи Христове да позива на Тајну вечеру на којој даје Себе за спасење света.

Брате "мудорв", када следећи пут будеш био у Литургији и будеш чуо речи "са страхом Божијим, са вером и љубављу приступите", добро размисли где си дошао и због чега си дошао. Такође, добро размисли када будеш певао " Амин, да се испуне уста наша хвале Твоје Господе... јер си нас удостојио да се причестимо Твојим Светим, Бесмртним и животворним тајнама..." и на крају када свештеник буде говорио: " Ми који смо примили Свете, пречисте, бесмртне.... достојно заблагодаримо Господу", запитај се зашта благодариш.

Што се мене тиче, не мора нико да се причешћује ако неће и не жели, ако себи тражи оправдања. Моја породица и ја, као и моја духовна чеда ће се причешћивати јер је тако воља Божија. Знам ја да сам најгрешнији, најблуднији, најслабији, најгори, најпоганији, најгордији... не мора то нико да ми каже. То знају сви моји пријатељи, то зна и моја супруга. Али такође знам да волим Бога и знам шта је Он учинио за мене и за цео свет. Зато хоћу да се причешћујем не по морању (јер сам свештеник), не по службеној дужности, незато што сам ја бољи од вас- него зато што без тога немам живота у себи.

Оче, отесте ми речи са тастатуре....  klapklap klapklap klapklap 1000000001010

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Da li grešim ako verujem da je Liturgija Predjeosvećenih darova

'nastala' kao posledica želje nekih hrišćana da se pričešćuju i kada

je Božanstvena Liturgija ... kako da kažem ... 'tužna'?

A to su im omogućili drugi hrišćani koji su našli način

da se njihova braća i sestre pričešćuju kad god to žele.

Da li grešim ako sam ovako ukapirao Liturgiju Predjeosvećenih darova?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Гости

Da li grešim ako verujem da je Liturgija Predjeosvećenih darova

'nastala' kao posledica želje nekih hrišćana da se pričešćuju i kada

je Božanstvena Liturgija ... kako da kažem ... 'tužna'?

A to su im omogućili drugi hrišćani koji su našli način

da se njihova braća i sestre pričešćuju kad god to žele.

Da li grešim ako sam ovako ukapirao Liturgiju Predjeosvećenih darova?

У томе је и смисао служења Пређеосвећене Литургије. Да се што чешће причешћујемо. Кад нам треба више причешћа него када у посту навале искушења на нас? Управо је ова Литургија жеља хришћанске заједнице да се што чешће сабира у Христу. Нажалост због поремећаја нашег литургијског живота јављају се многе аномалије: као прво ова Литургија се не служи увече него ујутру (и ако је ово заправо вечерња служба са Евхаристијом). Друга аномалија јесте да у многим црквама и сами свештеници  који не служе (условно речено) него певају за певницом се не причешћују. Опет се враћамо на оно горе написано: испада да нам је Литургија нужност коју морамо да служимо не би ли нас неко цинкарио како не служимо и ако је Владика наредио. Када народ види да се ми не причешћујемо, тако и они чине. Шта рећи, него да је све то једна велика туга али верујем да ће се ово променити у великој мери. Наш Епископ много ради на томе и зато има огромна искушења. Али ко претрпи до краја на литургијском путу- тај ће се спасити.

Ако некоме није заморно, може да приочита мој текст о настанку и значају Великог поста. У последњем делу говорим баш о овоме о чему причамо овде:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11679.msg371655.html#msg371655

Подели на овим сајтовима

једно питање: још колико воде мора да протекне и да се наша СПЦ и сви епископи, свештеници, јеромонаси, итд. договоре и ускладе-хоћемо ли се причешћивати на свакој Литургији невезано за пост или не? шта још треба да се деси да се то све коначно искристалише? није мени проблем, ни овако ни онако. како се каже, нека се ради. али нека буде исто, свуда. а не да се разликује од попа до поа у истој цркви или од цркве до цркве, од манастира до манастира. и успут, свако сваког оговара и назива или зурлотима или ослабљеним поповима.

ајте, саберите се и договорите. само не збуњујте нас више  0110_hahaha

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

• Гости

једно питање: још колико воде мора да протекне и да се наша СПЦ и сви епископи, свештеници, јеромонаси, итд. договоре и ускладе-хоћемо ли се причешћивати на свакој Литургији невезано за пост или не? шта још треба да се деси да се то све коначно искристалише? није мени проблем, ни овако ни онако. како се каже, нека се ради. али нека буде исто, свуда. а не да се разликује од попа до поа у истој цркви или од цркве до цркве, од манастира до манастира. и успут, свако сваког оговара и назива или зурлотима или ослабљеним поповима.

ајте, саберите се и договорите. само не збуњујте нас више  0110_hahaha

Црква има јасан став и ту нема дилеме. Проблем стварају они који нису начисто зашто се уопште служи Литургија. Нема много ту философије. Литургија је природан след наше везаности за Цркву. Зато и не треба да чуди да неутемељени људи лутају по свим црквама и манастирима док презиру своју литургијску заједницу. Зато и не треба да чуди да они који не схватају шта је Литургија одлазе у раскол. Затои не треба да чуди да један Архијереј каже за другог да из њега говори ђаво и да људи иду по разним манастирима јер нема више праве Литургије, по њему.

Они који су начисто са овим неће имати никакве дилеме.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...