Jump to content

Osnovi ekonomije

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

пре 35 минута, Ronald рече

Hoce ali ako se pojave racunari koji mogu da budu kreativniji pored toga sto bi bili daleko intaligentniji nego ljudi onda mi imamo jos jednu prijetnju od porobljavanja ljudi od strane robota i vjestacke intaligencije. Zatim ako nisu u stanju, Paul nije razvio nikakvu alternativu kako da se realizuje kreativnost u njegovom sistemu i jos milion detalja. Mislim Beer je htio implementirati nesto slicno u Cileu ali nije to bila razradjena strategija niti su racunari bili dovoljno jaki, niti mislim da bi uspjelo.

Za sad Supercomputer Blue Gene nije jos u stanju da simulira mozak misa.

Pa ne treba računari da budu kreativni nego ljudi. Nema straha od porobljavanja kompjutera zato što bi oni bili sredstvo za izračunavanje optimuma sa datim vektorom mašina i resursa. Ne bi se ništa dešavalo što se ne dešava sada sa tržištem, samo što bi smo imali konačno mir da ne strepimo gde ćemo se zaposliti. Za inovacije i uvođenje novih proizvoda bile bi zaduženi istraživački centri koji bi bili povezani sa grupama potrošača kako bi im se izašlo u susret radi poboljšanja kvaliteta i funkcionalnosti proizvoda, zatim na osnovu pregleda input-output tablica znali bismo gde urgentno trebamo da tražimo rešenje za zamenu nekog retkog materijala ili da uvedemo robota ako je neki posao opasan po radnike i njihovo zdravlje. Naravno, mogli bismo određeni fond sredstava za proizvodnju da odvojimo za inovativne laboratorije gde bi kreativci poput inženjera raznih fela osmišljavali nove proizvode, postupke itd.

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, εργασία рече

Pa ne treba računari da budu kreativni nego ljudi. Nema straha od porobljavanja kompjutera zato što bi oni bili sredstvo za izračunavanje optimuma sa datim vektorom mašina i resursa. Ne bi se ništa dešavalo što se ne dešava sada sa tržištem, samo što bi smo imali konačno mir da ne strepimo gde ćemo se zaposliti. Za inovacije i uvođenje novih proizvoda bile bi zaduženi istraživački centri koji bi bili povezani sa grupama potrošača kako bi im se izašlo u susret radi poboljšanja kvaliteta i funkcionalnosti proizvoda, zatim na osnovu pregleda input-output tablica znali bismo gde urgentno trebamo da tražimo rešenje za zamenu nekog retkog materijala ili da uvedemo robota ako je neki posao opasan po radnike i njihovo zdravlje. Naravno, mogli bismo određeni fond sredstava za proizvodnju da odvojimo za inovativne laboratorije gde mi kreativci poput inženjera raznih fela osmišljavali nove proizvode, postupke itd.

Ne, hocu da ti kazem da bi tako sofisticirani racunari, na primer kvantni, mozda dostigli i ogroman nivo kreativnosti, ukoliko mogu toliku kolicinu informacija da obrade u jednoj sekundi posto ne mozemo ni da zamislislimo tacan broj koji se desi u realnosti. Ne mozemo mi sve da kontrolisemo, to je nemoguce, kao sto ne mozemo odmah da znamo sve prakticne primjene novih otkrica u fizici. Zatim opet bi neko morao i tim sistemima da upravlja, postojala bi uvijek bojazan za neku vrstu totalitarizma od ljudi koji upravljaju, narocito ako uzmemo Paulovu direktnu demokratiju, kako pomiriti ljude koji se ne slazu oko nekih pitanja itd., ako misle da zasluzuju vise.

Mene zanima da li ti mislis da bi takav sistem mogao funkcionisati samo na globalnom nivou ili nacionalnom gdje bi se i javljali ovi problemi oko prevlasti?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, εργασία рече

Sofizam znači unapred postavljanje pitanja za koje ti kao upitatelj unpred fingiraš odgovor da bi me zavlačio na ovom forumu.

Pre svega, to nema baš mnogo veze sa pojmom "sofizma" ali da zanemarimo semantiku, ja ne vidim ništa problematično u mojim pitanjima, niti mi je cilj da nekog zavlačim na forumu... mislim da su pitanja sasvim legitimna i razumna, a to što te takva pitanja frustriraju je samo tvoj problem...

Dobio si odgovore ali ti i dalje hoćeš da se dokazuješ da znaš kako socijalizam ni u jednoj varijanti nije izvodiv, a da tvoj sagovornik pojma nema o tome, pa ili je glup ili kako smo sada saznali licemaran.

Ja ne kažem da socijalizam nije izvodiv... niti sam rekao da nemaš pojma o tome... niti da si glup...

Dobio sam odgovore i izneo zaključke na osnovu tih odgovora... ne znam šta je tu problematično...

Kompjuter na kome kuckam zaradio sam svojim radom i nije mi dat na poklon od strane kapitalista

Ko je rekao da ti je poklonjen?

Vala ja nikome nisam uzeo ništa od usta. Možda mojim roditeljima.

Nisam ni rekao da si uzeo, već da predlažeš društveni sistem koji bi oteo tuđu imovinu...

Isto lepo kao što nemožeš da razumeš kako je taj neki prvi svoj egoizam digao na nivoa boga pa rekao od danas ovaj rudnik je moj i kao što ne shvataš činjenicu da neko prisvaja tuđi rad satima i satima...

Ma razumem ja sve to što ti pričaš, nije kao da prvi put slušam levičarske priče i pričice... samo sam prvi put čuo negiranje da sprovođenje vaših ideja podrazumeva otimanje imovine... ali dobro, vidim da to negiranje ide po sistemu "nije govno, nego se pas posrao"... :)

Zato što bi ta komuna morala da razmenjuje svoje proizvode sa okolnim lokalnim tržištem po cenama koje bi možda bile iscrpljujuće po tu komunu.

Pa i država mora da razmenjuje svoje proizvode sa okolnim državama po cenama koje bi možda bile iscrpljujuće po tu državu... dakle, skroz ista stvar...

Ali sve je to sad nebitno, utvrdili smo glavnu istinu: ja sam licemerist. :skidamkapu:

Kalimero mod?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ronald рече

Mene zanima da li ti mislis da bi takav sistem mogao funkcionisati samo na globalnom nivou ili nacionalnom gdje bi se i javljali ovi problemi oko prevlasti?

Mislim da se otpor globalnom kapitalizmu ne može izvesti na nivou jedne manje zemlje. Možda može u Kini ili Indiji, ili u Rusiji ali svi ostali su u velikom problemu. S druge strane, govoriti o rušenju čitavog međunarodnog poretka jeste neozbiljno. Po mom mišljenju, jedina izvodiva solucija bi bila da se nekoliko država okupe u blok radi kakve-takve samoodrživosti ali sada u ovom momentu i to mi je skoro neverovatno s obrzirom na agresivnost Vašingtona. Dakle, smatram da se može kibernetički socijalizam uspostaviti u nacionalnim granicama ali sa gore navedenim uslovima.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, εργασία рече

Mislim da se otpor globalnom kapitalizmu ne može izvesti na nivou jedne manje zemlje. Možda može u Kini ili Indiji, ili u Rusiji ali svi ostali su u velikom problemu. S druge strane, govoriti o rušenju čitavog međunarodnog poretka jeste neozbiljno. Po mom mišljenju, jedina izvodiva solucija bi bila da se nekoliko država okupe u blok radi kakve-takve samoodrživosti ali sada u ovom momentu i to mi je skoro neverovatno s obrzirom na agresivnost Vašingtona. Dakle, smatram da se može kibernetički socijalizam uspostaviti u nacionalnim granicama ali sa gore navedenim uslovima.

Vidjecemo, neka zemlja ce vjerovatno imati priliku. Mozda neka mala kao Cile sto je imao. Pa cemo mozda vidjeti i rezultate.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
  • 2 months later...

Može li mi neko objasniti ovu pojavu?

Srbija je ekonomski puno jača od Hrvatske.

Ima bolju proizvodnju, izvoz, industriju itd.

Hrvatska je tek sad na razini 2008 godine nakon one velike globalne krize. A Srbija je u 2019 godini.

Rumunjska i Bugarska su također bolji itd.

E sada pitanje plaća.

Zašto Srbija, Rumunija itd. kad su već toliko ekonomski jake ne prate i plaćama taj napredak jer je po tome logično da vi u Srbiji imate bolje plać od nas u Hrvatskoj.

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...
  • 2 weeks later...
On 16.11.2020. at 14:13, kopitar рече

E sada pitanje plaća.

Zašto Srbija, Rumunija itd. kad su već toliko ekonomski jake ne prate i plaćama taj napredak jer je po tome logično da vi u Srbiji imate bolje plać od nas u Hrvatskoj.

Kako je to Srbija ekonomski jača od Hrvatske? Hrvatska ima duplo veći GDP po glavi stanovnika nego Srbija. Time se delimično objašnjava razlika u platama.

Подели на овим сајтовима

On 16.11.2020. at 14:13, kopitar рече

Može li mi neko objasniti ovu pojavu?

Hrvatska je tek sad na razini 2008 godine nakon one velike globalne krize. A Srbija je u 2019 godini.

Rumunjska i Bugarska su također bolji itd.

E sada pitanje plaća.

Nije Srbija jaca od Hrv skoro uopste. Hrvatska ima mnogo ozbiljnije preduzetnicke pokrete, udruzenja koji se bore za ekonomska prava Hrvata dok Srbija nema nista od toga. 

Mi imamo debatu djilas vucic, vec 30 godina i ko vise krade jer zivimo u zemlji idiota. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, εργασία рече

Kako je to Srbija ekonomski jača od Hrvatske? Hrvatska ima duplo veći GDP po glavi stanovnika nego Srbija. Time se delimično objašnjava razlika u platama.

Ne kužim ako vam je ukupni BDP veći nego u HR zašto i plaće ne prate taj trend?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...