Jump to content

Osnovi ekonomije

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Управо сада, εργασία рече

Evo priznajem da sam gori od ustaše. Jesi sad zadovljan? :) 

Нисам, јер си опет избегао одговор, а врло је битно, да бисмо знали са којих позиција ко разговара. Дакле, насиље је нужан и неизбежан елемент марксизма. Насиље какво смо већ виђали. 

Да ли се ти залажеш за то насиље у спровођењу својих идеја, ма колико њихов крајњи исход био хуман? И ако се не залажеш за насиље, како онда да постигнеш тај систем, јер је нереално очекивати да ће се људи добровољно одрећи приватне својине?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Avocado рече

Kul... pa što onda ne primenite tu naučnu teoriju u praksi? Napravite neki eksperiment?

Društveni poredak nije inženjerski nacrt na papiru. Kapitalizam nije nastao tako što su ljudi mislili, mislili i mnogo pametno mislili pa konačno osmislili ovo što danas imamo. Kapitalizam je nastao kroz istoriju u mnogim društvenim lomovima i sukobima, a i sada tako istrajava.

Teoriju ne možemo da primenimo jer nam nam likovi kao ti to ne dozvoljavaju. :) 

Šalim se, ne možemo ništa da primenimo jer kritikovati kapitalizam završava se policijskom palicom, mada vi to nećete da priznate.

Ako si sklonio politički i nasilni deo te teorije u kojem otimate ljudima imovinu i uspostavljate diktaturu, onda marksiste ništa ne sprečava da sad i bilo gde primene "filozofsko-sociološko-ekonomski naučni" deo te teorije... lepo kupite neko zemljište i napravite marksističku komunu na tom zemljištu i sprovedete sve svoje pametne ideje u delo... ni jedan državni/politički sistem na svetu (osim možda Sev. Koreje) vas ne sprečava da to uradite... šta vas sprečava?

Pitao si me već ovo i ja sam pokušao da ti dam odgovor ali ti si skliznuo sofizam.

Ne otimamo ljudima imovinu jer su kapitalisti ti koji otimaju svakoga radnog dana po par radnih časova od svakoga od nas za višak vrednosti koji kanališu u svojim rukama. Imaš grešku u koracima. Naravno, ti ćeš sad ponovo da se obrušavaš na radnu teoriju vrednosti i da se zaklanjaš iza subjektivističkih koncepcija, a onda kada ja napišem koliko je to suluda mantra ti ćeš samo da odmahneš rukama i onda nema dalje rasprave među nama.

Sprečava nas to što smo siromašni, pa neki od nas ne mogu da priušte zemlju, ni opremu, ni mašine, niti patente, a ni država nam ne bi dozvolila da pravimo naseobine sa autonomnim valutama i mnogo drugih stvari. Na kraju, to bi bile neke zadruge, koje ne bi mogle da funckionišu bez prometa energije i materijala sa spoljnim svetom, pa bi smo morali da uđemo u ekonomski sistem eksploatacije putem poremećenih tržišnih cena, a koje ustvari hoćemo da izbegnemo. 

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, εργασία рече

kalkulacionim računom... 

Vidio sam kako su potuceni, hshaha, onaj njegov rad sto kritikuje Hayeka je smijesan, pogotovo nekoherentna alternativa u par redova na kraju rada:D 

Sad, nemam neke uzore, a hajde da vidimo ti mislis da su Milanovi naucni radovi losi?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ronald рече

Vidio sam kako su potuceni, hshaha, onaj njegov rad sto kritikuje Hayeka je smijesan, pogotovo nekoherentna alternativa u par redova na kraju rada:D 

Navedi kako se zove rad u kome Paul Cockshott kritikuje Hajekove postavke o tržišnim cenama i njihovoj navodnoj neophodnosti da se organizuje ekonomija? :0205_whistling:

пре 3 минута, Ronald рече

Sad, nemam neke uzore, a hajde da vidimo ti mislis da su Milanovi naucni radovi losi?

Lično sam sa njim debatovao i ostavio je jako loš utisak na mene sa njegovom katastrofičnom prognozom da će zbog automatizacije i robotizacije nastati pakao nezaposlenosti. Jedna vrlo arogantna i prepotentna osoba. Čak se ni Slaviša Tasić nije slagao sa njim po tom pitanju. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, εργασία рече

Društveni poredak nije inženjerski nacrt na papiru.

A ko je tvrdio suprotno?

Kapitalizam nije nastao tako što su ljudi mislili, mislili i mnogo pametno mislili pa konačno osmislili ovo što danas imamo. Kapitalizam je nastao kroz istoriju u mnogim društvenim lomovima i sukobima, a i sada tako istrajava.

Ko je tvrdio suprotno?

Teoriju ne možemo da primenimo jer nam nam likovi kao ti to ne dozvoljavaju. :) 

Ne da vam dozvoljavam nego vas evo i podstičem da to uradite... prodajte sve što imate, uložite u zajedničku komunu i pokažite nam na svom primeru (i svojoj lovi) kako to lepo funkcioniše...

Šalim se, ne možemo ništa da primenimo jer kritikovati kapitalizam završava se policijskom palicom, mada vi to nećete da priznate.

:D

Pitao si me već ovo i ja sam pokušao da ti dam odgovor ali ti si skliznuo sofizam.

100% sam skliznuo u sofizam... čim ti tako kažeš...

Ne otimamo ljudima imovinu jer su kapitalisti ti koji otimaju svakoga radnog dana po par radnih časova od svakoga od nas za višak vrednosti koji kanališu u svojim rukama. Imaš grešku u koracima.

Okolnost da kapitalisti nekom šatro otimaju radne sate (čak i da je to 100% tačno) ne demantuje okolnost da bi ti hteo da nekom otimaš njegovu imovinu... prosto, te dve činjenice nisu međusobno isključive... imaš grešku u logici.

Ako hoćeš da nešto što je danas moja lična privatna imovina tvojim dekretom postane državna ili društvena imovina, onda hoćeš da otimaš (moju) imovinu. As simple as that... i bilo koje trubljenje teško može da promeni tu činjenicu...

Naravno, ti ćeš sad ponovo da se obrušavaš na radnu teoriju vrednosti i da se zaklanjaš iza subjektivističkih koncepcija, a onda kada ja napišem koliko je to suluda mantra ti ćeš samo da odmahneš rukama i onda nema dalje rasprave među nama.

i posle optužuješ druge za sofizam 12:smeha:

Sprečava nas to što smo siromašni, pa neki od nas ne mogu da priušte zemlju, ni opremu, ni mašine, niti patente, a ni država nam ne bi dozvolila da pravimo naseobine sa autonomnim valutama i mnogo drugih stvari.

Pa kakve ima veze ko šta može da priušti među marksistima? :D Valjda vas ima dovoljno da kad prodate sve svoje imate da kupite neko parče zemlje i neka sredstva za proizvodnju na njoj... ako nema ni toliko pobornika ove ideje, ne znam zašto bismo trošili reči na nju?

Naravno da možete da imate autonomne valute, zar nisi čuo za Bitcoin? Ne pričaj koješta...

Na kraju, to bi bile neke zadruge, koje ne bi mogle da funckionišu bez prometa energije i materijala sa spoljnim svetom, pa bi smo morali da uđemo u ekonomski sistem eksploatacije putem poremećenih tržišnih cena, a koje ustvari hoćemo da izbegnemo. 

Na to sam ti već i odgovorio... i da imaš full komunističku državu, ona mora da prometuje robom sa "spoljnim svetom" tako da tu nikakve suštinske razlike nema...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, RYLAH рече

Нисам, јер си опет избегао одговор, а врло је битно, да бисмо знали са којих позиција ко разговара. Дакле, насиље је нужан и неизбежан елемент марксизма. Насиље какво смо већ виђали. 

Ne izbegavam odgovor nego sam ironičan. Prebacujem ti loptu za nasilje na tvoj teren. Ok. Kada se ti budeš zalagao za Mahatma Gandija onda će marksizam morati da kupuje karanfile.

Elem, skontao sam da si po struci pravnik (praštaj ako grešim), kao obrazovana osoba trebalo bi da znaš da je celokupna koncepcija pravne države i "supermacy of law", nastala na talasu političke filozofije liberalizma iz 18. veka (ako ubacimo u igru Hugo Grocijusa ide to mnogo dalje u prošlost ali da ne cepidlačimo), kao i da su buržoaske revolucije, inspirisane njima pogotovu ona u Francuskoj bile jako krvave, zatim ne znam kakva su tvoja religiozna uverenja, niti me ona zanimaju ali dobro znaš da je glupavo kada ateisti u raspravama provociraju hrišćane za sve moguće i nemoguće pokolje tokom srednjeg veka iako je tada hrišćanstvo bila dominantna kulturno-ideološka matrica. Imamo zatim mnoge nacionalističke ideologije, koje se ne libe za poziv na rat kada treba da se konstituiše nacija, iako se ova kategorija može osporiti kao društveni konstrukt nastao kroz istoriju i koji se naširoko koristi za ratnohuškače manipulacije.

Sve ovo ističem radi toga da je mnogo političkih doktrina pozivalo ljude, bilo opravdano ili neopravdano, u našoj istorijskoj zaostavšitini, pa zašto bi onda marksizam tu bio neko posebno crno dete?

Inače, ne slažem se da marksizam bez obzira na okolnosti gorljivo poziva na nasilje radi revolucionarnog preobražaja. Otićićemo na potpuno drugi kolosek i izugbiti u digresijama ali sama politička praksa kom-partija pokazuje u raznim prilikama izbegavanje nasilnog rušenja poretka i prihvatanje parlamentarnog sistema iako se time išlo na štetu radnika.

пре 29 минута, RYLAH рече

Да ли се ти залажеш за то насиље у спровођењу својих идеја, ма колико њихов крајњи исход био хуман? И ако се не залажеш за насиље, како онда да постигнеш тај систем, јер је нереално очекивати да ће се људи добровољно одрећи приватне својине?

Smatram da se onim što Antonio Gramši metaforično naziva "kulturnom hegemonijom radničke klase", dakle rad na terenu, sindikalno organizovanje, pre svega jako puno obrazovanja, štampa, film, kulturno-umetnički i naravno naučni rad (i još svašta nešto kao naprimer one Avocadove zadruge) mogu spregnuti tako da većini ljudi postane jasno da ovako više ne može. Izbegao bih nasilje do krajnjih granica, ako treba i uz puno komprimisa i prelaznih faza. Ako ne može drugačije onda će morati da se ide i na opciju sile. ako policija može da šljepa nezaposlene ljude i izbacuje porodice na ulicu onda i buržoaski krpelji treba da osete na svojoj koži.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ronald рече

I šta je sad tu smešno?

пре 14 минута, Ronald рече

Znam procitao sam to, ali ti rece zbog fizike.:)

Ne razumem, šta zbog fizike?

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, εργασία рече

I šta je sad tu smešno?

Ne razumem, šta zbog fizike?

Smijesna mi je njegova nerazradjena alternativa, znas li koliko detalja treba ds obuhvati taj program ili nesto kao blue gene supercomputer. Mislim moguce je to ali kao Ian Banksovoj Culture, i on je socijalista. To kad budemo hibridi i kvantni racunari postanu realnoat ili sta vec.

Rekao sam ti i Milan kritikuje ceteris paribus u fizici jer pise naucne radove i iz filozofije nauke i svakako da se od njega moze nauciti. Predaje filozofiju fizike na filozofskom fakultetu takodje. 

Usput procitao sam dosta od Paul Cockshota i ostalih socijalista i vecina njih bi htjela da kapitalizam bude zamjenjen socijalizmom. 

Na primer Kliman kaze da na ljevici niko nema razdradjenu alternativu u odgovoru na jedno pismo. Kaze da mali broj ljudi o tome uopste razmislja. Vise kritikuju, cak ne rade ni na terenu kao socijalista Mike Treen.

Citao sam i kritike LPRT od Michaela Heinricha, Sama Williamsa, Howarda Shermana, Davida Harvey-a. Mislim oni su svi marksisti. Sherman je napisao najvise knjiga i radova i sa njegovom kritikom se i Kliman slaze.

Подели на овим сајтовима

Žao mi je pun si sofizama. To govori i ova tvoja poslednja poruka. Ako već tvrdiš da je moja pozicija apsurd, a ja sam toliko glup da to ne mogu da shvatim, zašto onda dalje nastavljaš razgovor sa mnom? Koja je onda svrha? Pa ti onda gubiš svoje dragocene vreme.

пре 6 минута, Avocado рече

A ko je tvrdio suprotno?

Ko je tvrdio suprotno?

Implicitno tvrdiš to kada mi postavljaš takvo pitanje tipa: pokaži na papiru da će to za šta se ti zalažeš funkcionisati ili još bolje organizuje se sa drugarima pa živite svoj život u nekoj nedođiji. :)

Društveni poreci ne nastaju na papiru ali ok živimo u dobu kada je nauka mnogo napredovala, pa je korisno i dobro da promislimo o svemu. Što se tiče papira pristalica sam viđenja Paula Cockshott-a o kibernetički i demokratski vođenoj planskoj privredi

пре 14 минута, Avocado рече

Ne da vam dozvoljavam nego vas evo i podstičem da to uradite... prodajte sve što imate, uložite u zajedničku komunu i pokažite nam na svom primeru (i svojoj lovi) kako to lepo funkcioniše...

Po svetu ima primera samorganizovanih radničkih kooperativa. Eto neka to bude odgovor na tvoje pitanje.

пре 15 минута, Avocado рече

100% sam skliznuo u sofizam... čim ti tako kažeš...

Hvala tvojoj sujeti što ne smem ni da kažem da si sofitst.

пре 16 минута, Avocado рече

Okolnost da kapitalisti nekom šatro otimaju radne sate (čak i da je to 100% tačno) ne demantuje okolnost da bi ti hteo da nekom otimaš njegovu imovinu... prosto, te dve činjenice nisu međusobno isključive... imaš grešku u logici.

Ako hoćeš da nešto što je danas moja lična privatna imovina tvojim dekretom postane državna ili društvena imovina, onda hoćeš da otimaš (moju) imovinu. As simple as that... i bilo koje trubljenje teško može da promeni tu činjenicu...

Sad ti imaš perfidnu logičku grešku. Nisam rekao neodređeno "nekom" treba uzeti imovinu nego kapitalisti. :) Inače, tu neodređenost sada meni imputiraš.

Lična privatna svojina poput tvojih cipela ili automobila, koji me ič ne zanimaju, nisu isto što i sredstva za proizvodnju, zatim rudnici, šume, oni moji nuklearni reaktori ako ih se sećaš, repromaterijali, pumpe, mašine i razne džidža-bidže koje ti i ja i ceo ovaj forum ne znamo čak ni kako se zovu jer ih mnogo ima u jednoj modernoj fabrici. Sve je to nastalo mukotrpnim radom radnika kojima se cedi višak vrednosti za nekog drugog, a taj nekako i vrednost i ove materijalne činioce prisvaja bez izvinjenja, pa još zakaki sa promašenom investicijom tako da mi svi moramo na ulicu da odemo kako bi smo bili srećni u gladi, nervozi, porodičnim svađama, depresijama, neizvesnostima itd. itd.

пре 23 минута, Avocado рече

ako nema ni toliko pobornika ove ideje, ne znam zašto bismo trošili reči na nju?

I ja se stvarno pitam koji ti je motiv da gubiš vreme sa mnom?

i posle optužuješ druge za sofizam

Izvoli reci šta imaš o toj specifičnoj temi da kažeš.

Naravno da možete da imate autonomne valute, zar nisi čuo za Bitcoin? Ne pričaj koješta...

Nisam mislio na bitcoin niti na takav sistem valute.

пре 25 минута, Avocado рече

Na to sam ti već i odgovorio... i da imaš full komunističku državu, ona mora da prometuje robom sa "spoljnim svetom" tako da tu nikakve suštinske razlike nema...

Ima. Zato što ti nisi upoznat sa teorijom nejednake razmene u međunarodnoj trgovini u kojoj cene proizvoda odskaču od svojih realnih vrednosti, usled internacionalnog ketanja kapitala i posledičnog izjednačenja profitnih stopa, pa tako jedna zemlja iscrpljuje drugu zemlju.

Подели на овим сајтовима

Smijesna mi je njegova nerazradjena alternativa, znas li koliko detalja treba ds obuhvati taj program ili nesto kao blue gene supercomputer. Mislim moguce je to ali kao Ian Banksovoj Culture, i on je socijalista. To kad budemo hibridi i kvantni racunari postanu realnoat ili sta vec.

Pa ne znam šta je tu smešno, čovek se trudi da iznađe alternativu i u tome ulaže dosta energije. Ne znam za hibride ali kvantni računari, ako i kada budu dostupni, još više će ojačati Cockshott-ovu poziciju jer će njihova gola procesorska snaga biti dovoljna da se bez štedljivih algoritama izračunaju detaljne input-output tablice, za koje je ovaj Škot pokazao da mogu biti gotove za 15 minuta sa sadašnjim IT resursima.

Rekao sam ti i Milan kritikuje ceteris paribus u fizici jer pise naucne radove i iz filozofije nauke i svakako da se od njega moze nauciti. Predaje filozofiju fizike na filozofskom fakultetu takodje.

Iz razgovara sa njim nisam stekao pozitivan utisak. Neke jednostavne stvari prećutkuje. No, nije mi interesantan da diskutujem o njemu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Lady Godiva рече

Људи троше и улажу свој новац како они желе. Знаш приватна својина и тако то.. :)

Godivice, :1319_womens:0507_music:1405_love:kada si ti u pitanju tebi dozvoljavam svu prijatnu svojinu ovoga sveta, :navijanje: mada mislim da ti već imaš sve bogatsvo koje se može imati. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, εργασία рече

Žao mi je pun si sofizama. To govori i ova tvoja poslednja poruka.

Žao mi je ali očigledno ne razumeš šta znači reč "sofizam"... ta reč ne znači "argument na koji nemam odgovor, pa ću da impliciram lošu nameru sagovornika"...  :D

Ako već tvrdiš da je moja pozicija apsurd, a ja sam toliko glup da to ne mogu da shvatim, zašto onda dalje nastavljaš razgovor sa mnom? Koja je onda svrha? Pa ti onda gubiš svoje dragocene vreme.

Ne tvrdim da je tvoj pozicija apsurd, već da je licemerna.... svoje vreme trošim jer volim da razobličim tuđe licemerje... naročito kada taj neko pretenduje na to da otme moju imovinu, da bi je iskoristio u eksperimentu za koji ne želi da rizikuje svoju imovinu...

Implicitno tvrdiš to kada mi postavljaš takvo pitanje tipa: pokaži na papiru da će to za šta se ti zalažeš funkcionisati ili još bolje organizuje se sa drugarima pa živite svoj život u nekoj nedođiji. :)

Ali ja ne kažem da pokažeš na papiru, nego upravo suprotno, da pokažeš u praksi... zabagovao si nešto...

Po svetu ima primera samorganizovanih radničkih kooperativa. Eto neka to bude odgovor na tvoje pitanje.

Ali to nije odgovor na moje pitanje... nisam pitao da li ih ima i nema, nego zašto ti ne učestvuješ u tome i ne pokažeš nam ličnim primerom da to super funkcioniše... nego sediš u kapitalistički proizvedenoj stolici, za kapitalistički proizvedenom kompjuteru i na njemu kuckaš kako je marksizam super... to je licemerno... prosto, ti imaš mogućnosti da realizuješ svoje ideale i u kapitalističkoj državi u okviru marksističke komune i jedino što ne možeš da realizuješ je da otimaš tuđu imovinu... pa onda kukanje implicira da ti je to (otimanje) ipak najbitniji deo i da ta "naučna teorija" ipak nije toliko naučna teorija nego maska za otimanje tuđeg...

Nego, kako napreduju te komune? Jel ljudi u njihovoj blizini shvataju prednosti marksizma i pristupaju masovno tim komunama ili se iste pokazuju kao manje uspešan i privlačan sistem od kapitalističkih sistema za proizvodnju? :)

Hvala tvojoj sujeti što ne smem ni da kažem da si sofitst.

Naravno da smeš da kažeš... smeš da kažeš i da sam vanzemaljac... samo neutemeljene tvrdnje nisu baš nešto plodonosne u diskusiji...

Sad ti imaš perfidnu logičku grešku. Nisam rekao neodređeno "nekom" treba uzeti imovinu nego kapitalisti. :) Inače, tu neodređenost sada meni imputiraš.

Lična privatna svojina poput tvojih cipela ili automobila, koji me ič ne zanimaju, nisu isto što i sredstva za proizvodnju, zatim rudnici, šume, oni moji nuklearni reaktori ako ih se sećaš, repromaterijali, pumpe, mašine i razne džidža-bidže koje ti i ja i ceo ovaj forum ne znamo čak ni kako se zovu jer ih mnogo ima u jednoj modernoj fabrici. Sve je to nastalo mukotrpnim radom radnika kojima se cedi višak vrednosti za nekog drugog, a taj nekako i vrednost i ove materijalne činioce prisvaja bez izvinjenja, pa još zakaki sa promašenom investicijom tako da mi svi moramo na ulicu da odemo kako bi smo bili srećni u gladi, nervozi, porodičnim svađama, depresijama, neizvesnostima itd. itd.

Izvinjavam se na nepreciznosti... podrazumevao sam upravo to što ti pričaš, a ne otimanje cipela ili automobila... dakle, i to kad se uzme u obzir, i dalje ne razumem kako otimanje sredstava za proizvodnju, rudnika, šuma i nuk. reaktora nije "otimanje imovine"???

Nisam mislio na bitcoin niti na takav sistem valute.

Ne znam na šta si onda mislio...

Ima. Zato što ti nisi upoznat sa teorijom nejednake razmene u međunarodnoj trgovini u kojoj cene proizvoda odskaču od svojih realnih vrednosti, usled internacionalnog ketanja kapitala i posledičnog izjednačenja profitnih stopa, pa tako jedna zemlja iscrpljuje drugu zemlju.

Opet pričaš u prazno i nepovezano sa onim na šta repliciraš... sve i da u međunarodnoj razmeni jedna zemlja iscrpljuje drugu zemlju, kakve to ima veze sa onim što sam ja napisao? Kakva je suštinski razlika između toga da imaš marksističku komunu unutar kapitalističke države koja mora da trguje sa spoljnim svetom za stvari koje joj nedostaju i suverene komunističke države koja mora da trguje sa spoljnim svetom za stvari koje joj nedostaju?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, εργασία рече

Pa ne znam šta je tu smešno, čovek se trudi da iznađe alternativu i u tome ulaže dosta energije. Ne znam za hibride ali kvantni računari, ako i kada budu dostupni, još više će ojačati Cockshott-ovu poziciju jer će njihova gola procesorska snaga biti dovoljna da se bez štedljivih algoritama izračunaju detaljne input-output tablice, za koje je ovaj Škot pokazao da mogu bitigotove za 15 minuta sa sadašnjim IT resursima

Hoce ali ako se pojave racunari koji mogu da budu kreativniji pored toga sto bi bili daleko intaligentniji nego ljudi onda mi imamo jos jednu prijetnju za porobljavanje ljudi i to od strane robota i vjestacke intaligencije. Zatim ako nismo u stanju da to razvijemo, Paul nije razvio nikakvu alternativu kako da se realizuje kreativnost u njegovom sistemu i jos milion detalja. Mislim Beer je htio implementirati nesto slicno u Cileu ali nije to bila razradjena strategija niti su racunari bili dovoljno jaki, niti mislim da bi uspjelo.

Za sad Supercomputer Blue Gene nije jos u stanju da simulira mozak misa.

Подели на овим сајтовима

Žao mi je ali očigledno ne razumeš šta znači reč "sofizam"... ta reč ne znači "argument na koji nemam odgovor, pa ću da impliciram lošu nameru sagovornika"... 

Sofizam znači unapred postavljanje pitanja za koje ti kao upitatelj unpred fingiraš odgovor da bi me zavlačio na ovom forumu. Dobio si odgovore ali ti i dalje hoćeš da se dokazuješ da znaš kako socijalizam ni u jednoj varijanti nije izvodiv, a da tvoj sagovornik pojma nema o tome, pa ili je glup ili kako smo sada saznali licemaran.

Inače, vrlo interesantno da uvek kada se zapodene rasprava o kapitalizmu ne može da prođe, a da se ne pređe na lični nivo. I meni to već mnogo govori. 

Ne tvrdim da je tvoj pozicija apsurd, već da je licemerna.... svoje vreme trošim jer volim da razobličim tuđe licemerje... naročito kada taj neko pretenduje na to da otme moju imovinu, da bi je iskoristio u eksperimentu za koji ne želi da rizikuje svoju imovinu...

Evo odoh da se pokajem zbog mog licemerstva, a tvog čistunstva.

li ja ne kažem da pokažeš na papiru, nego upravo suprotno, da pokažeš u praksi... zabagovao si nešto...

Tačno, ja sam licemeran i zato nema rasprave sa mnom.

Ali to nije odgovor na moje pitanje... nisam pitao da li ih ima i nema, nego zašto ti ne učestvuješ u tome i ne pokažeš nam ličnim primerom da to super funkcioniše.

Zato sam što sam licemeran.

nego sediš u kapitalistički proizvedenoj stolici, za kapitalistički proizvedenom kompjuteru i na njemu kuckaš kako je marksizam super...

Stolica na kojoj ja trenutno sedim je proizvedena u SFR Jugoslaviji u vreme socijalizma.

Kompjuter na kome kuckam zaradio sam svojim radom i nije mi dat na poklon od strane kapitalista inače imam kršotiju koja povremeno trljoše kao freza. Inače sam radio u Samsungu pa znam mnogo bolje od tebe šta je eksploatacija rada.

prosto, ti imaš mogućnosti da realizuješ svoje ideale i u kapitalističkoj državi u okviru marksističke komune i jedino što ne možeš da realizuješ je da otimaš tuđu imovinu... pa onda kukanje implicira da ti je to (otimanje) ipak najbitniji deo i da ta "naučna teorija" ipak nije toliko naučna teorija nego maska za otimanje tuđeg...

Vala ja nikome nisam uzeo ništa od usta. Možda mojim roditeljima.

dakle, i to kad se uzme u obzir, i dalje ne razumem kako otimanje sredstava za proizvodnju, rudnika, šuma i nuk. reaktora nije "otimanje imovine"???

Isto lepo kao što nemožeš da razumeš kako je taj neki prvi svoj egoizam digao na nivoa boga pa rekao od danas ovaj rudnik je moj i kao što ne shvataš činjenicu da neko prisvaja tuđi rad satima i satima...

sve i da u međunarodnoj razmeni jedna zemlja iscrpljuje drugu zemlju, kakve to ima veze sa onim što sam ja napisao? Kakva je suštinski razlika između toga da imaš marksističku komunu unutar kapitalističke države koja mora da trguje sa spoljnim svetom za stvari koje joj nedostaju i suverene komunističke države koja mora da trguje sa spoljnim svetom za stvari koje joj nedostaju?

Zato što bi ta komuna morala da razmenjuje svoje proizvode sa okolnim lokalnim tržištem po cenama koje bi možda bile iscrpljujuće po tu komunu.

Ali sve je to sad nebitno, utvrdili smo glavnu istinu: ja sam licemerist. :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...