Jump to content

Да ли преувеличавамо своју бол? (Самосажаљење)

Препоручена порука

Opravdano ili neopravdano, samosazaljenje nije dobro i korisno za onoga ko se samosazaljeva vec bas naprotiv. Stetno je i podstice coveka na sve vecu pasivnost, udaljavajuci ga od odrastanja i preuzimanja odgovornosti. Svaki covek u zivotu biva, iz svog ugla gledano, neopravdano povredjen ali to su frustracije sa kojima moramo da se nosimo i nalazimo nacine da ih prevazidjemo...

Zato bi, po meni bilo korisno, da ljudi pokusaju da oslobode samosazaljenja kako bi sto pre "stali na svoje noge" i zauzeli aktivnu ulogu u drustvu i desavanja oko njih...

Подели на овим сајтовима

Mitropolit Lemeski Atanasije govoreci o samosazaljenju, navodi slucajeve da ima ljudi koji pocnu da govore o sebi kako su samo dobri, posteni, iskreni, pozrtvovani, milpstivi.... tako da im podju suze na oci. Rasplacu se govoreci kako je tamo neko, pored svih njihovih vrlina, nepravedan prema njima.

Da li postoje slucajevi kada je opravdano sazaljevati samog sebe? Sta mislite?

Zašto da ne.Na svetu postoje oni koji nesebično daju i oni koji nesebično uzimaju.Na žalost ovaj svet i njegovi principi idu u korist onima koji nesebično uzimaju tako da ovi koji nesebično daju mogu samo da sažaljevaju sami sebe,i to sa punim pravom,jer ih niko drugi neće sažaljevati. .smesko.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

Одлична тема. Сматрам да је душекорисно да је самосажаљење неприхватљиво. Треба велики труд да би се та напаст победила и некако је подмукла прикрада се вешто. Ја имам велики проблем са тим.

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

ne razumem, ja sam rekao da to nije dobro. Uvek postoji izbor 

Ono što sam ja skontao za ovo malo mog života jeste da svi mi najbolje znamo da rešavamo i da sudimo o tuđim problemima,tuđ problem nikad ne izgleda toliko nerešiv kao naš npr.Svi smo mi uvek pametni za drugog.

Tako da ja ne želim da osuđujem onoga ko sam sebe sažaljeva jer možda mučeniku nije ništa drugo preostalo,napustila ga sreća,Bog,ili šta već.Lako je meni punog stomaka,u toplom krevetu itd da kažem "ne,ne,ne smeš sebe da sažaljevaš,to nije dobro".

Подели на овим сајтовима

Ono što sam ja skontao za ovo malo mog života jeste da svi mi najbolje znamo da rešavamo i da sudimo o tuđim problemima,tuđ problem nikad ne izgleda toliko nerešiv kao naš npr.Svi smo mi uvek pametni za drugog.

Tako da ja ne želim da osuđujem onoga ko sam sebe sažaljeva jer možda mučeniku nije ništa drugo preostalo,napustila ga sreća,Bog,ili šta već.Lako je meni punog stomaka,u toplom krevetu itd da kažem "ne,ne,ne smeš sebe da sažaljevaš,to nije dobro".

ako stalno kukaš i jadikuješ, hoćeš li nešto rešiti?

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Не вреди се сажаљевати и губити на то време, просто је то утрошак времена који је недопустив, немогуће је да верујућа особа нема шта друго да ради него да сажаљева себе, да нема шта рукама да ради или главом да промишља, да нема кога другога да воли и обасипа пажњом него себе самог.

И то је подстицај на гордост, "јадан ја, нико ме не воли", "увек је други крив", "само ја ваљам", "нико ме не разуме".

То је борба непрестана, са самим собом, то сви знамо.

Искрено, мислим да Псалтир набоље помаже у разумевању бољке — ако се тако може назвати — и одбијању оваквих помисли.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Не вреди се сажаљевати и губити на то време, просто је то утрошак времена који је недопустив, немогуће је да верујућа особа нема шта друго да ради него да сажаљева себе, да нема шта рукама да ради или главом да промишља, да нема кога другога да воли и обасипа пажњом него себе самог.

И то је подстицај на гордост, "јадан ја, нико ме не воли", "увек је други крив", "само ја ваљам", "нико ме не разуме".

То је борба непрестана, са самим собом, то сви знамо.

Искрено, мислим да Псалтир набоље помаже у разумевању бољке — ако се тако може назвати — и одбијању оваквих помисли.

to sam pokušao da kažem

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

ako stalno kukaš i jadikuješ, hoćeš li nešto rešiti?

A ako ti je sudbina takva da nemas sreće u životu i da ti sve naopako ide ,onda nećeš rešiti ništa ni ako kukaš ni ako ne kukaš.Zato i kažem,neka kuka onaj ko ima za šta da kuka.Lako je nama govoriti dzabe ti,ono,drn-zvrc kad nisi u koži tog nesretnika.

Подели на овим сајтовима

E bedna li sam stvarno, mozda i imam razloga za samosazenje ali opravdanja svakako nemam. Samo pravim vecu stetu. .mislise. 11222 s.o.s.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...