Jump to content

Папа се поклонио пред васељенским Патријархом Вартоломејем и затражио његов благослов

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Pa zar nije logicnije tom logikom da je tad sveti ava imao dijemetralno suprotno misljenje o RKC? mislim to sto kazes turci,komunjare,svi drugi su nam tad ipak bili veci problem od pape i RKC pa je opet ava imao takav stav.  Tom logikom danas bi ava imao jos zesce stavove protiv pape npr

Не би, напросто нисмо били спремни за дијалог.

Није дијалог тек тако се појавиш и то је то.

Под турцима и комунистима нимо имали прилику да се образујемо, борили смо се за биолошки опстанак, ми смо тек недавно почели да добијамо, однонсо преводимо светоотачка дела.

Подели на овим сајтовима

Mi da,ali sveti ava Justin ne,on je prevodio sam ta sveotacka dela,govorio je nekoliko jezika i imao uvid u njih(ta dela) i bio je i ostao jedan od najvecih teologa savremenog doba.

Slazem se da je drugo vreme,izlazak iz ropstva,ulazak u komunisticko ropstvo,nestanak naroda,bezboznistvo...ali to i dalje ne menja cinjenicu da uprkos svemu tome,tom crnilu sveti ava nije govorio znate pustite vi papu,imamo mi gorih problema trenutno,nego je jasno i nedvosmisleno rekao papa njet,stavise grmeo je jednako kao i na bezboznistvo i sve ostalo lose i crno sto je obavijalo nasu zemlju tada.

E sad,ti meni ne mozes dokazati da danas kad prividno Srbija nije u ropstvu ili je to moderno neko ropstvo,rob si a i da ne znas i kad ne postoji toliko losih stvari kao tada,da bi ava imao drugaciji stav i da bi sada govorio ja sam za dijalog,ajde sto ne znas nego sto nemas na osnovu cega to ni da mislis,ja naprotiv mislim da bi imao mozda i zesci stav.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Imali smo patrijarha Atinagoru koji je govorio isuviše smele izjave.

А да је поменути Васељенски патријарх којим случајем прећутао "isuviše smele izjave" које је "govorio"... било би баш врло необично. Скоро немогуће, него рече ли ту скоро како ти "površnost nije svojstvena"? Добро, бар сад пишеш ћирилицом па...
Подели на овим сајтовима

@@Давидова, obzirom da ste bili banovani, nema niko potrebu da vas trpi, vratiću vam ban

Ако могу питати - што је/га банова? Уколико нам се нечије мишљење не свиђа, све док је пристојно и аргументовано - требали бисмо да га трпимо. Али, ајде... ваљда су ме покварили ти декадентни либерали....

Подели на овим сајтовима

@@Давидова, obzirom da ste bili banovani, nema niko potrebu da vas trpi, vratiću vam ban

Што се тако понашаш. Давидова није написао/ла ништа увредљиво а оно што је пренешено су речи светитеља СПЦ и уредно је постављен линк. Ако не можеш да поднесеш расправу аргументацијом, што учествујеш у истој?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Ако могу питати - што је/га банова? Уколико нам се нечије мишљење не свиђа, све док је пристојно и аргументовано - требали бисмо да га трпимо. Али, ајде... ваљда су ме покварили ти декадентни либерали....

наравно да може, била је трајно бановани члан али сервер је скинуо банове након апдејта, обзиром да смо стари знанци и знамо куда све води, нема нико времена и енергије да узалуд расипа.

Подели на овим сајтовима

Mi da,ali sveti ava Justin ne,on je prevodio sam ta sveotacka dela,govorio je nekoliko jezika i imao uvid u njih(ta dela) i bio je i ostao jedan od najvecih teologa savremenog doba.
па ако их је преводио, што се још увек преводе ?

већи део није ни преведен

Подели на овим сајтовима

Pa dobro ja nisam ni rekao da je sve preveo,ali sa druge strane znao je grcki,engleski,nemacki,ruski jezik,latinski koje je govorio kao maternji,stoga nije ni morao sve da prevodi a da to znaci da nije bio upoznat sa time,citaj da nije procitao.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

има наде за уједињење... али требаће нам најмање једно 250 година...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

има наде за уједињење... али требаће нам најмање једно 250 година...

...a islam nadire li nadire.....

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Ислам ће да среди Америка... нису они џаба свеЦки полицајци!

'ајде чик, нађи ми неки озбиљнији амерички филм, а да у њему није главна улога амрерички полицајац или војак?

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

8736af6154.jpg

Jedna sasvim nova slika! Trebaju nam nove oči da bismo do kraja razumjeli njezin smisao. Oči novog čovjeka koji je nanovo rođen iz Duha, prokušan u trpljenju kao Krist i nadasve čovjeka koji ima iskustvo da je ljubljen od Oca i zamilovan u Ljubljenome Sinu.

Ova slika ne odražava Papin poklon, već duboko poštovanje čovjeku-bratu (Patrijarhu) koji ga ljubi.

Ako se je Papa ponizio, onda tri puta bravo za Papu. Čovjek koji se ponižava, uzvisuje Boga, a koji se uzvisuje ponižava Boga.

Pročitala sam cijelu temu...i zapravo ništa novo nije rečeno. Uvijek oni isti stari problemi, predrasude, sumnjičavost... I to je u redu. Sasvim ljudski. 

Ako gledam ovu sliku samo ljudskim očima onda mogu reći da je obična, još jedna fotka s Papinih putovanja.

I ako gledam samo ljudskim očima i izrazim svoje osjećaje onda mogu reći da me nije briga za ekumenizam, ni za natezanje s bilo kim. Meni/nama je sasvim dobro ovako. I vama, zar ne? I čini se da je najbolje da svatko živi svoje i ostane u svom svijetu.

Ekumenizam nije uvjet spasenja, ali svi ćemo biti suđeni po ljubavi. ( Mt, 25 poglavlje)

Ali, ovakav stav rezignacije se nameće kao dobra ideja i zapravo bilo bi najbolje rješenje da nije slave Božje.

Slava Božja! Tko o njoj razmišlja? Tko može reći da je razdor i neprijateljstvo među kršćanima na slavu Božju? Ili da je Krist htio biti razdjeljen? Postoje ljudi koji, potaknuti Duhom Svetim, žele biti "na hvalu slave Njegove"? (Ef, 1, 2) Često puta oni su neshvaćeni od onih koji gledaju samo svoje.

"Živi čovjek je slava Božja!" (sv. Irinej) Kršćani danas bi toga trebali biti svjesni više nego ikada prije.

Koliko o svemu tome razmišljamo? I koliko smo uopće spremni mijenjati vlastito srce?

Mislim da su to prava pitanja kad se govori o ekumenskim nastojanjima i eventualnom sjedinjenju Crkve. To je mučan proces upravo zato jer iziskuje obraćenje - svih!

Подели на овим сајтовима

Zna se dobro na što tocno mislim. 

Da, i ja sam to već davno primjetio da se mnogi ovdje često prave ili nevješti ili kao da bi trpjeli dislexijom i to sam im napisao u toj temi: Šta drugima smeta kod pravoslavaca, a i to rječičkovanje uz to. Sad primjećujem da i Davidovu dosta nervira ta ista stvar, kad se neko pravi Tošanom. No, to je kako vidim ovdje dio forumskog folklora, narodni sport.

Подели на овим сајтовима

Јуче сам провоцирао дон Марија, једног мог пријатеља и католичког свештеника, рекавши како је сада постао полу-православац јер му је патријарх благословио цркву:))  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...