Jump to content

Православни мисионарски центар "О. Данил Сисојев" - текстови, активности и дискусије

Препоручена порука

Hvala vam obojici sto se dosli i pomogli oko organizovanja (platno, projektor, kafa... :) )

Drago mi je da vam se dopalo predavanje i sto vam je bilo zanimljivo. Ostalo je jos mnogo toga sto nismo rekli jer jednostavno vreme je proletelo.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Одговори 123
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

"Блаженије је давати него примати" рече Господ.

Мене гризе савест јер не донесох нешто од материјала
да поделимо народу и не донесох на обичном УСБ стику
(имам 4 комада!) барем нешто од побожне музике да се
слуша пре предавања...

Даће Бог, има дана....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Dace Bog!

Nasem staresini se bas dopalo i iznenadjen je sta smo sve uradili za sve ovo vreme samoorganizovani.

Izrazio je zelju da jednom mesecno napravi neku akciju podrske nasim projektima i resio da je krene u tu akciju vec od sutra.

Pa vidite :)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

А мош' мислити како би уживао да је био са нама док смо
везивали крстиће и 'жртвовали' се за незнану браћу и сестре
по Африкама и осталим Азијама!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

I ja sam bila :)

I da vam kažem uopšte se nisam pokajala...

Prvo znači da čujete iz prve ruke šta su ljudi doživeli radeći za druge i uz druge, a kad vas ljudi kroz priču pronesu kroz čitav svet i vidite gde sve i u kakvim uslovima žive ta naša neznana braća što reče Toma - bude vas sramota šta vi smatrate problemima. Osvesti vas. Pokrene da i sami porastete u veri, i da se obrazujete, jer je vrlo verovatno da taj afrikanac, Pakistanac i Indijac bolje znaju pravoslavlje od nas koji vekovima imamo to blago.

Onda i podatak - Maje su pravoslavci!!! :D

I na kraju - bitno je - možda ne da bi direktno misionarili - ali da sutra kad se suočiš sa nekim ko ne misli pravoslavno, da te ne smuti, da te ne pokoleba, ne moraš čak možda da ga ubediš u svoje gledište, ali da ti bude jasno šta je to Pravoslavlje i zašto je istinito. Da se potrudiš ne da podrazumevaš, nego da znaš...

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Ima posla i za nas koji radimo od jutra do sutra :)

Evo audio snimka sa predvanja:

http://www53.zippyshare.com/v/75137733/file.html

Подели на овим сајтовима

Предлажемо да прочитате мисли оца Дамаскина Кристенсена на веома актуелну тему - тему проповеди, тему мисије Цркве. Сви ми смо свесни да је потребно да се глас Цркве чује у заглушујућој буци површних и неконтролисаних информација, жуте штампе, црних хроника, сујеверја... Духовни син јеромонаха Серафима Роуза нам говори управо о начину на који је потребно да сви ми, као чеда Цркве, то радимо. Брига о Цркви није дело "неког тамо", то је дело свих нас јер је Црква наша Мајка: Ако смо ми хладни и равнодушни; ако је наш одговор на потребу за хришћанским одговором онима који су очајни: „Кога брига? Нека неко други то уради; мене мрзи“  – онда смо ми со која је изгубила свој укус и не ваља низашта друго до да буде избачена напоље (Мат. 5,13).

http://www.svedokverni.org/zasto-propovedati-jevandjelje/

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

линк за отварање      http://www53.zippysh...37733/file.html

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево овде може да се чује онлајн предавање "Мисија Цркве као последња Спаситељева заповест", које је одржао Станоје Станковић, 23.10.2014. у Београду. 

Подели на овим сајтовима

Двадесети век је у многоме постао погодан за спољашњу православну мисију, када је Православље задобило много душа за Царство Небеско у народима, међу којима се до тада није чула православна проповед. Заједно са тим, православну спољашњу мисију у целини треба оценити као веома слабу и недовољну. До данас у свету постоји велики број земаља и народа, који никада нису чули проповед истините Христове вере, а потпуно уређене мисије нема скоро нигде, са најређим изузецима...

http://www.svedokverni.org/savremeno-stanje-pravoslavne-misije/

Подели на овим сајтовима

Требало би све Православне Цркве да праве неке годишње извештаје о напретку мисија, броју верника по свету... Пошто нема о Русији у овом тексту, било би занимљиво видети како је и код њих стање.

Мисионарење код Православних је негде око 0, а и када се каже мисионарење, сви махом помисле на ширење вере у иностранству, иако и мисионарење у матици спада под тај појам, а ту се исто скоро па ништа не ради.

По учењу Светих Отаца спољашња и унутрашња мисија представљају два крила једне и исте заповести Господње. Оно што су Оци такође приметили из сопственог искуства јесте да ако се ради на једној, одмах се покреће и друга врста мисије. Имамо тако пример Катихизиса Светог Инокентија Венијаминова који је писао свој "Путоказ за Царство Небеско" за Алеуте, да би његова књига имала 47 издања у самој Русији.

Да, потребна је мисија и у нашем народу, и веома потребна. Ми имамо логистику, много лепих храмова, парохијских домова, људи сами долазе у храм, а опет... И, некако, као и код доста других ствари, на сам помен тако нечега (а мисија подразумева јако напоран, тежак рад, без видљивих резултата, без тапшања по рамену, подршке, често уз неразумевање, гледање испод ока) ми сви некако као да се окренемо иза себе и мислимо да се обраћају неком другом а не нама. Да је мисија нешто чиме треба да се бави неко други, свештеници, монаси, владике. И треба да се баве, али је потребно да у томе учествујемо и ми. Мисија није нешто што је само лепо, корисно, егзотично, мисија је заповест Христова. (Мт. 28:19-20)

И не треба стално да се чека неко други ако се жели да се испуни Христова заповест, потребно је да свако ко то жели да испуни, почне сам. Макар мало, невидљиво, али да почне. Да се моли увече за људе који то већ раде, да себе васпитава у Цркви, да чита, види на који начин може да учествује у томе. И оно што је најтеже у мисији понекада јесте да се победи униније, јер се трудиш а не видиш плодове. Зато је важно стално памтити за Кога се трудимо и гледати стално у Њега а не шта се дешава око нас.

Док таква свест буде код нас свих, тако ће нам и бити. Мисија није хоби, мисија је заповест.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

"Ја се нисам пријавио да мисионарим!"

Вашој пажњи предлажемо одломак из мисионарског дневника о. Александра Пермјакова, истакнутог мисионара РПЦ. Овај кратки одломак осликава тужну реалност савременог Православља јер показује да највећи противник мисије Цркве нису муслимани, незнабошци, протестанти или тоталитарне секте, већ – ми сами, одсуство свести у нашим умовима и срцима да је неопходно да испуњавамо последњу Спаситељеву заповест о „проповеди Јеванђеља сваком створењу“ (Мк. 16:15). Мисија није нешто у чему неко може да се оствари или хоби којим може да се бави у слободно време, већ испуњавање Христове заповести.

http://www.svedokverni.org/ja-se-nisam-prijavio-da-misionarim-iz-dnevnika-jednog-misionara/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...