Снежана Написано Април 22, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2016 Ekskluzivno na sajtu Nedeljnika: Šekspirovi monolozi - najbolji srpski glumci u slavu umetnosti Na veliki jubilej - četiri veka od smrti velikana svetske književnosti - Nedeljnik je okupio vedete našeg glumišta i zabeležio njihove omiljene stihove iz Šekspirovih drama i soneta Čitava 2016. godina u svetu je posvećena Vilijamu Šekspiru. Tačno četiri veka prošla su od smrti velikana engleske i svetske književnosti, jednog od najvećih dramskih pisca i tragičara svih vremena. Nedeljnik je, kako bi obeležio značajan jubilej, okupio najveće srpske glumce, koji su odabrali svoje omiljene stihove iz Šekspirovih drama i soneta i snimili ih, za posetioce našeg sajta i sve ljubitelje lepe reči i teatra. Sve u slavu velikog pisca, u slavu pozorišta, u slavu umetnosti i života. Samo na sajtu Nedeljnika, u narednim danima poslušajte kako monolozi iz "Hamleta", "Kralja Lira" ili "Mletačkog trgovca" zvuče kada ih u kameru izgovaraju, svako na svoj način, Voja Brajović, Irfan Mensur, Sergej Trifunović, Vojin Ćetković, Anita Mančić... Kameru i režiju potpisuje sjajni Marko Radosavljević. http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/ekskluzivno-na-sajtu-nedeljnika-sekspirovi-monolozi-najbolji-srpski-glumci-u-slavu-umetnosti/ Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2016 LXXV Мојим се мислима ко храна судбине, Или као мајски пљусак земљи што је; Твоја ме наклоност - усрећи и брине, Као кад тврдица има благо своје. Он некад ужива у њему, час стрепи Да му благо тајно не оде другима. Час бих изнад свега да сам с тобом, лепи, А затим зажелим да те и свет има. Каткад си за моје очи пир обиља, А каткад гладујем за погледом твојим. Не тражим и немам ја другога миља Сем онога које пружаш ликом својим. Тако: час гладујем, час се за пир спремам, Некад сам пребогат, некад ништа немам Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2016 LXXVI О, зашто мој стих нема новог сјаја, Разноликости, ни брзе обнове? Зашто да, сходно времену, не спаја На нови начин неке речи нове? Зашто понављам увек једно исто - Под старо рухо машта ми се свија, Та свака реч ме открије начисто И тако каже - одакле је, чија? Ја увек пишем о теби, мој друже, Ти и љубав сте мотив песме моје, Зато ме увек старе речи служе И тако трошим - потрошено што је. Сунце је увек и старо и ново, А љубав прича већ причано слово. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2016 Јулијин балкон и њен споменик у Верони Dijasporka and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 23, 2016 Пријави Подели Написано Април 23, 2016 Velika Britanija danas obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira 23.04.2016 08:20 Foto: Beta Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, velikom pompom danas će obeležiti 400 godina od smrti velikana engleske i svetske književnosti Vilijama Šekspira, preminulog 23. aprila 1616. godine. Više od pet miliona ljudi iz celog sveta očekuje se u Velikoj Britaniji i Šekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj. Poznati britanski glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igraće komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskog pozorištu koji će posetiti i britanski princ Čarls. Spektakl „Šekspir uživo“ biće uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope. Makelen i reditelj Ričard Lonkrejn odlučili su da Šekspira učine još pristupačnijim novom mobilnom aplikacijom koja izlazi danas kao omaž najvećem engleskom piscu. Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa. Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu. Književnik je najveći deo svog opusa napisao izmedju 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku. Šekspir je bio ugledan pesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmere pre 19. veka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola. Od 20. veka, Šekspirova dela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom sveta. Dan pre smrti Viljama Šekspira, 22. aprila 1616. preminuo je drugi velikan svetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obeležava takodje 400 godina od njegove smrti. (Beta) PredragVId, Снежана and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 25, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 27, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 1, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2016 PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 Posebno / bar meni / zanimljivo izvođenje od Dragana Mićanovića PredragVId and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 Снежана је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 LXXVII Огледало ће теби показати - Пролазност лепоте, а твог сата шум - Како се твоје драго време крати, Твој дневник - отисак што оставља ум. Бразде што видиш у свом огледалу Подсетиће тебе на отворен гроб, И знаћеш по свом сату несусталу Да време у вечност носи своју коб. То што не памтиш - у дневник бележи - Па ћеш и мисао што се некад зби - То дете твога ума које бежи - Доцније у њему опет наћи ти. То ће ти, веруј, често користити Јер ће твој дневник тако богат бити. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 LXXVIII Ко музу сам те звао често тако Јер си ми песми радо помогао, Те ме сад песник следи лако Да би под твојим окриљем певао. Немога песми ти си научио И незналицу за лет у висину, А зналцу моћна крила си развио, Те му удвајаш, миљом, величину. Али највише ти се песмом Поноси - јер је надахну и заче; А песме других - ти си само својом Лепотом знао да улепшаш јаче. Ти си сва моја уметност ,која је Од мог незнања начинила сјаје. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 LXXIX Док сам се ја тобом надахњивао тек О, само је стих мој носио твој сјај; А сад ми је песми утихнуо јек И муза устукла, пред туђом, у крај. Ја признајем, мили, да је твоја чар Заслужила пера достојнијег рад; Твој песник што смисли - о, није ли зар Узео од тебе, па ти враћа сад. Врлину придаје теби, а реч ту - Украде од тебе; даје ти и чар - А на твоме лику пронађе је сву: Па зар аве те хвале нису твоја ствар? Ти му ниси дужан за речи и пој, Јер ти он то враћа само тек дуг свој. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука